Hogyan fektess be 2023-ban?

Sokszor k√©rdezik tŇĎl√ľnk bar√°tok, ismerŇĎs√∂k √©s az √ľgyfeleink is, hogy melyik a legjobb befektet√©s id√©n? Ezt √ļgy is megfogalmazz√°k, hogy van egymilli√≥, k√©tmilli√≥, b√°rmennyi forintom, mibe fektessem? Mint sok komplex √©s igaz√°n √©rdekes k√©rd√©sre, a v√°lasz egy√©rtelmŇĪ: att√≥l f√ľgg!

Att√≥l f√ľgg, hogy mennyi p√©nzt tudsz mellŇĎzni, mennyi idŇĎre, ami pedig att√≥l f√ľgg, hogy mennyi v√©sztartal√©kod van, mekkora a hiteltartoz√°sod, kell-e a gyerekek tand√≠j√°t fizetni stb.

De att√≥l is f√ľgg, hogy mekkora kock√°zatot vagy hajland√≥ eltŇĪrni. Ha a befektetett tŇĎk√©d harmada elp√°rolog, akkor hajlamos lenn√©l-e azonnal eladni a r√©szv√©nyeidet? Ez esetben k√∂nnyen vesztes√©get realiz√°lhatsz, √©s √≠gy nem aj√°nlan√° senki se a tŇĎzsd√©z√©st.

B√°r nincs egyetlen legjobb befektet√©s, a j√≥ h√≠r az, hogy mindenki megtal√°lhatja azt, ami hozz√° illik. Nem csak a r√©szv√©ny lehet j√≥ befektet√©s, mivel ezen k√≠v√ľl √°llampap√≠r, befektet√©si alap, megtakar√≠t√°sos √©letbiztos√≠t√°s √©s m√©g nagyon sok m√°s egy√©b befektet√©si, megtakar√≠t√°si lehetŇĎs√©g van.

Ezt a cikket azoknak √≠rtuk, akik az alapvetŇĎ befektet√©si szempontokkal √©s befektet√©si eszk√∂z√∂kkel szeretn√©nek tiszt√°ban lenni. √ČrthetŇĎen mutatjuk be az egyes opci√≥kat, alapfogalmakat, √©s hogyha valamelyikbe bŇĎvebben elmer√ľln√©l egy kattint√°ssal √°tugorhatsz a r√©szletes cikkre – vagy konzult√°lj tan√°csad√≥nkkal!

MirŇĎl lesz sz√≥ a cikkben? Mik a legfontosabb szempontok befektet√©skor? ūüĒé

Sokszor elhangzik az, hogy mindenkinek csak a saj√°tos helyzet√©ben megfelelŇĎ befektet√©sbe szabad besz√°llnia. Arr√≥l viszont ritk√°bban esik sz√≥, hogy ezt milyen m√≥don lehet meghat√°rozni. Mi ebben a cikkben ezen szeretn√©nk seg√≠teni a legfontosabb szempontok √∂sszefoglal√°s√°val: 

 • Kock√°zattŇĪr√©s: fel kell becs√ľln√∂d, hogy mekkora stresszt okozna neked nap mint nap egy olyan befektet√©s, mely hajlamos a kileng√©sekre. 
 • Hozam: a hozamig√©ny szint√©n meghat√°roz√≥ szempont. Ha a magas hozam elsŇĎdleges sz√°modra, akkor az eszk√∂z√∂k egy r√©sz√©t maximum diverzifik√°ci√≥ra fogod haszn√°lni.
 • IdŇĎt√°v: Mennyi ideig tudod n√©lk√ľl√∂zni a befektetett tŇĎk√©t? Ha sok ideje van a portf√≥li√≥dnak kievick√©lni egy esetleges negat√≠v tendenci√°b√≥l, akkor pl. magas hozampotenci√°j√ļ, de rizik√≥sabb eszk√∂z√∂kbŇĎl is v√°s√°rolhatsz.
 • Az egyes p√©nzeszk√∂z√∂k ismerete: Miut√°n fel√°ll√≠tottad a legfontosabb param√©tereket, melyek alapj√°n v√°lasztani fogsz, akkor el lehet kezdeni gondolkozni a konkr√©t befektet√©si form√°n, melyet haszn√°lni fogsz.

Az alapvetŇĎ szempontok bemutat√°sa ut√°n az al√°bbi befektet√©si eszk√∂z√∂krŇĎl olvashatsz:

A legfontosabb dolog amit √©rdemes megjegyezni ebbŇĎl a cikkbŇĎl:

Egy befektet√©s lehet biztons√°gos, magas hozam√ļ, vagy r√∂vid lej√°rat√ļ. De ezek k√∂z√ľl csak kettŇĎt lehet v√°lasztani. Aki mind a h√°rmat √≠g√©ri, az biztosan hazudik.

Mi a legjobb befektet√©s? I. – A kock√°zattŇĪr√©s √©s a Kock√°zat Piramis ūüĒļ

√Ėsszefoglal√≥nk vezetŇĎ rendezŇĎ elve a Kock√°zat Piramis lesz. Ez egy rendk√≠v√ľl egyszerŇĪ szeml√©ltet√©si eszk√∂z arra, hogy k√∂r√ľlbel√ľl el tudd helyezni a legsŇĪrŇĪbben haszn√°lt befektet√©si eszk√∂z√∂ket, kock√°zatuk szerint.

Befektetési kockázati piramis, befektetési eszközökre bontva.
forr√°s: investopedia, ceres aig

Ahogy m√°r √≠rtuk kor√°bban, befektetŇĎk√©nt erŇĎsen aj√°nlott a kock√°zattŇĪr√©si hat√°raidon bel√ľl mozogni. Term√©szetesen mindenki szeretne magas kock√°zat√ļ eszk√∂z√∂kkel csillag√°szati hozamokat el√©rni, de az sem szerencs√©s, ha erre r√°megy az ember minden lelki nyugalma. Nem mindenki szeret f√©lig nyitott szemmel aludni egy der√ľlt √©gbŇĎl Elon Musk tweettŇĎl rettegve.

A piramis legalj√°n l√©vŇĎ p√©nzbet√©t szinte mindig az infl√°ci√≥ alatti hozammal b√≠r. A let√©tjegy enn√©l egy kicsit jobban teljes√≠t, de m√©g mindig ritk√°n aj√°nlhat√≥ hozamot termelŇĎ befektet√©sk√©nt. Ez√©rt vel√ľk csak nagyon r√∂viden fogunk foglalkozni ebben a cikkben.

Mi a legjobb befektet√©s? II. – A v√°rhat√≥ hozam ūüíį

A m√°sik nagy k√©rd√©s term√©szetesen az az, hogy milyen hozamot szeretn√©l a befeketet√©sed alatt. Mindenki szereti a sok p√©nzt, √©s az se volna rossz ha azonnal j√∂nne, de a rizik√≥, a hozam, √©s a befektet√©si idŇĎt√°v egy egys√©get alkot.

Befektet√©s Kisokos ūüďē – Mi lesz a legjobb befektet√©s 2023-ban?
forrás: Siegel, Jeremy: Stocks for the Long Run (2014; frissítve 2022-es adatokkal)

Az √°br√°n vil√°gosan l√°tszik, hogy historikusan hogyan viszonyulnak egym√°shoz ezek a befektet√©si eszk√∂z√∂k, ha az √©vek sor√°n realiz√°l√≥d√≥ hasznot vessz√ľk alapul. Azt lehetett sejteni, hogy egy bankjegy v√°s√°rl√≥√©rt√©ke sz√©pen lassan cs√∂kkeni fog, de tal√°n az arany alacsony, vagy a r√©szv√©nyek ennyire kiemelkedŇĎen magas elŇĎnye √ļjdons√°g a kezdŇĎ befektetŇĎnek.

Mindenk√©ppen vedd figyelembe, hogy egy befektet√©si eszk√∂z m√ļltb√©li viselked√©se kor√°ntsem garancia arra, hogy a j√∂vŇĎben is ugyan√ļgy fog viselkedni!

Mi a legjobb befektet√©s? III. – A befektet√©si idŇĎt√°v ‚Ź≥

A harmadik meghat√°roz√≥ szempont a befektet√©si idŇĎt√°v, melyet v√°lasztasz. AlapvetŇĎen h√°rom szintre lehet osztani, de ezt rendk√≠v√ľl v√°ltozatosan osztj√°k fel a befektet√©ssel √©s megtakar√≠t√°ssal foglalkoz√≥ forr√°sok. Mi az √°llampap√≠rok fajt√°ihoz valamelyest igazodva fogjuk haszn√°lni az idŇĎt√°vokat: 

 1. R√∂vid t√°v: JellemzŇĎen az 1-3 √©ves befektet√©si idŇĎt√°vot takarja. Ezekn√©l a t√≠pus√ļ √ľgyletekn√©l √°ltal√°ban a volatilit√°st ker√ľlni szokt√°k a befektetŇĎk, mert r√∂vidt√°von nagy vesz√©lyt jelenthet a portf√≥li√≥ra. 
 2. K√∂z√©p t√°v: 3-10 √©ves idŇĎszakasz
 3. Hossz√ļ t√°v 10+ √©ves

Sok befeketet√©sn√©l ‚ÄúJavasolt befektet√©si idŇĎt√°v‚ÄĚ is szerepel a p√©nz√ľgyi eszk√∂zh√∂z mell√©kelt t√°j√©koztat√≥ban, vagy fact sheet-ben. Ezeket a javaslatokat √©rdemes komolyan venni, mert sok befektet√©si eszk√∂zn√©l vagy alapn√°l egyszerŇĪen nem √©ri meg belekezdeni az eg√©sz folyamatba, ha nem tartod legal√°bb az aj√°nlott ideig benn a p√©nzed.

Mi a legjobb befektet√©s? IV. – Befektet√©si eszk√∂z√∂k ūüďä

Rengeteg befektet√©si lehetŇĎs√©g van ma Magyarorsz√°gon. Term√©szetesen mindegyiknek megvan a maga elŇĎnye-h√°tr√°nya, ez√©rt neh√©z egyet kiv√°lasztani k√∂z√ľl√ľk, √©s azt mondani, hogy az a legjobb befektet√©s – sŇĎt nem is aj√°nlott.

Felsorol√°s magyarorsz√°gi befektet√©si eszk√∂z√∂krŇĎl 2023-ban.

Egy portf√≥li√≥ l√©nyege pontosan az, hogy az itt felsorolt p√©nz√ľgyi eszk√∂z√∂kbŇĎl √©s alternat√≠v befektet√©sekbŇĎl

Egy portf√≥li√≥ l√©nyege pontosan az, hogy az itt felsorolt p√©nz√ľgyi eszk√∂z√∂kbŇĎl √©s esetlegesen alternat√≠v befektet√©sekbŇĎl (mint amilyen p√©ld√°ul a befektet√©si arany, az ingatlanv√°s√°rl√°s, vagy az √°rupiaci √ľgyletek) egy olyan v√°logat√°st hozz l√©tre, mely idomul a befektetett √∂sszeghez, a kock√°zattŇĪr√©sedhez, √©s a tervezett befektet√©si idŇĎt√°vhoz.

Most, hogy megvannak az alapok, vegy√ľk sz√°mba az egyes p√©nzeszk√∂z√∂ket!

√Āllampap√≠r befektet√©s 2023 ūüďÉ

Az √°llampap√≠r a Magyar √Āllam √°ltal kibocs√°tott hitelviszonyt megtestes√≠tŇĎ √©rt√©kpap√≠r. Vagyis az √°llamnak k√∂lcs√∂nadott p√©nzed√©rt cser√©be kamatot kapsz. R√∂vid, k√∂z√©p √©s hossz√ļ t√°v√ļ befektet√©s, ami alacsony kock√°zatok mellett fix vagy v√°ltoz√≥ kamatot fizet, ak√°r infl√°ci√≥ felett is.

N√©pszerŇĪ √°llampap√≠r p√©ld√°ul a Magyar √Āllampap√≠r Plusz (M√ĀP Plusz, M√ĀP+) vagy a Pr√©mium Magyar √Āllampap√≠r (PM√ĀP).

Milyen állampapírok vannak?

Meg lehet k√ľl√∂nb√∂ztetni az √°llampap√≠rokat c√©ljuk, lej√°rati idej√ľk, √©s a kibocs√°jt√≥ √°llam szerint. Mi az ut√≥bbit fogjuk haszn√°lni. Magyarorsz√°gon a Magyar √Āllamkincst√°r adja ki ezeket az √©rt√©kpap√≠rokat, az itt szereplŇĎ inform√°ci√≥knak az √°ltaluk kezelt k√∂zponti √°llampap√≠r honlap a forr√°sa.

K√ľlf√∂ldi √°llampap√≠rokn√°l kicsit bonyolultabb a helyzet. A legfontosabb m√©rlegelendŇĎ  szempontokat kicsit lejjebb ki is gyŇĪjt√∂tt√ľk. LegegyszerŇĪbben – √©s √°ltal√°ban legolcs√≥bban is – v√°s√°rolni belŇĎl√ľk k√∂tv√©ny ETF-eken kereszt√ľl lehet. Mivel m√°sodpiacon is lehet kereskedni ezekkel az √°llamk√∂tv√©nyekkel, alapvetŇĎen szabadon √°razhat√≥ak.    

Magyarorsz√°g: M√ĀP, M√ĀP plusz, √Ėnkorm√°nyzati √Āllamk√∂tv√©ny

A ma Magyarorsz√°gon el√©rhetŇĎ √°llampap√≠rokat a Magyar √Āllamkincst√°r adja ki. √Ėnkorm√°nyzati Magyar √Āllamk√∂tv√©nyt a Magyarorsz√°g helyi √∂nkorm√°nyzatair√≥l sz√≥l√≥ 2011. √©vi CLXXIX. t√∂rv√©ny szerinti helyi √∂nkorm√°nyzatok, mint jogi szem√©lyek szerezhetik meg √©s ruh√°zhatj√°k √°t egym√°s k√∂z√∂tt – ez√©rt nem is fogunk vel√ľk r√©szletesen foglalkozni a cikkben.

Pr√©mium Magyar √Āllampap√≠r

A PM√ĀP kamata a folyamatosan friss√ľlŇĎ infl√°ci√≥s-adatokkal egy√ľtt v√°ltozik – √≠gy mindig ellenŇĎrizd le az √°llamkincst√°r honlapj√°n az √©rt√©keket! Az aktu√°lis sorozatokra vonatkoz√≥ kamatl√°bak a lenti linken kereszt√ľl √©rhetŇĎek el.

A Pr√©mium Magyar √Āllampap√≠r legfontosabb tulajdons√°ga az, hogy infl√°ci√≥-k√∂vetŇĎ. Egy ilyen √©rt√©kpap√≠r v√°s√°rl√°s√°val cs√∂kkenthetŇĎ annak a kock√°zata, hogy az infl√°ci√≥ egyed√ľl felem√©ssze a v√°s√°rl√≥erej√©t a befektetett p√©nzednek. Ennek a mechanizmusa az, hogy minden √©vben a kifizetendŇĎ kamat az elŇĎzŇĎ √©vi infl√°ci√≥ √©rt√©ke + kamatpr√©mium (0,75 sz√°zal√©k 4 √©ves futamidŇĎ, 1,5 sz√°zal√©k 6 √©ves futamidŇĎ eset√©n). 

 • kamat: 5,85% ( 4 √©ves futamidŇĎvel) vagy 6,60% ( 6 √©ves)
 • futamidŇĎ: 4 vagy 6 √©v.

A Pr√©mium Magyar √Āllampap√≠rral kapcsolatos hivatalos √©s folyamatosan friss√≠tett r√©szleteket itt tal√°lod.

Magyar √Āllampap√≠r Plusz (+ nyomdai Magyar √Āllampap√≠r Plusz)

Az elsŇĎ √©vben f√©l√©vente, majd azt k√∂vetŇĎen √©vente fizet kamatot, √©s a kamatbev√©tel ad√≥mentess√©get is kap.

 • kamat: 3,50% – 6,00%
 • futamidŇĎ: 5 √©v

A Magyar √Āllampap√≠r Plusszal foglalkoz√≥ adatlap itt tal√°lhat√≥.

Babakötvény (BABA)

Kiz√°r√≥lag Start-√©rt√©kpap√≠rsz√°ml√°n kereszt√ľl lehet v√°s√°rolni belŇĎle. Kamata √©vente v√°ltozik (az elŇĎzŇĎ √©vi infl√°ci√≥ k√©pezi a kamatb√°zist), √©s kiz√°r√≥lag a Magyar √Āllamkincst√°r kereskedhet vele. 

 • kamat: ak√°r 8,10%
 • futamidŇĎ: kibocs√°t√°s napj√°t√≥l sz√°m√≠tott 19 √©v

A Babakötvényhez kapcsolódó részletes információkat itt találod

Egy√©ves Magyar √Āllampap√≠r (1 M√ĀP)

10.000 forintos alapc√≠mletben kiadott √©rt√©kpap√≠r, melyet jegyz√©s √ļtj√°n forgalmaznak. Csak √©s kiz√°r√≥lag term√©szetes szem√©lyek (lehet devizak√ľlf√∂ldi vagy devizabelf√∂ldi is) v√°s√°rolhatj√°k meg.

 • kamat: 4,25%
 • futamidŇĎ: 1 √©v

Amennyiben tov√°bbi r√©szletekre vagy k√≠v√°ncsi az Egy√©ves Magyar √Āllampap√≠rral kapcsolatban, kattints ide!

Kincstári Takarékjegy

Devizabelf√∂ldi mag√°nszem√©lyek √°ltal megv√°s√°rolhat√≥, √∂r√∂k√∂lhetŇĎ √©rt√©kpap√≠r. A benne szereplŇĎ k√∂vetel√©s a ki√°ll√≠t√≥val szemben soha nem √©v√ľl el.

 • kamat: 4,25% vagy 4,50% (2 √©ves futamidŇĎ eset√©ben)
 • futamidŇĎ: 1 vagy 2 √©v

A Kincst√°ri Takar√©kjegy adatlapja ide kattintva tekinthetŇĎ meg.

Pr√©mium Eur√≥ Magyar √Āllampap√≠r (PEM√ĀP)

A Pr√©mium Eur√≥ Magyar √Āllampap√≠r egy el√©g saj√°tos √°llampap√≠r forma. 6 √©ves futamidŇĎvel adj√°k ki, √©s Magyarorsz√°gon egyed√ľl√°ll√≥ m√≥don a k√∂tv√©ny alapc√≠mlete nem forint, hanem eur√≥ alap√ļ.

 • kamat: 2,85%
 • futamidŇĎ: 6 √©v

A sokak √°ltal kedvelt Pr√©mium Eur√≥ Magyar √Āllampap√≠rral kapcsolatos tov√°bbi inform√°ci√≥ ide kattintva √©rhetŇĎ el.

Magyar √Āllamk√∂tv√©ny (MAK)

Magyar √Āllamk√∂tv√©nyt belf√∂ldi √©s k√ľlf√∂ldi mag√°nszem√©lyek, c√©gek, √©s int√©zm√©nyek egyar√°nt v√°s√°rolhatnak. Aukci√≥ form√°j√°ban ker√ľl forgalomba.

 • kamat: futamidŇĎ f√ľggv√©ny√©ben v√°ltoz√≥
 • futamidŇĎ: 3-20 √©vig terjed

A Magyar √Āllamk√∂tv√©ny r√©szletes adatlapj√°t itt tal√°lod.

Diszkont Kincst√°rjegy

Szint√©n aukci√≥ √ļtj√°n forgalomba ker√ľlŇĎ √°llami √©rt√©kpap√≠r, ahol a hozam az √°rver√©s sor√°n kialakult v√©tel√°r, √©s a n√©v√©rt√©k k√ľl√∂nbs√©ge.

 • kamat: –
 • futamidŇĎ: 3 vagy 12 h√≥nap

A Diszkont Kincstárjegy részleteit ide kattintva éred el.

Magyar √°llampap√≠rt jellemzŇĎen egy portf√≥lio r√©szek√©nt kock√°zatcs√∂kkent√©sre szokt√°k haszn√°lni. Mivel az √°llamok √°ltal√°ban megb√≠zhat√≥ ad√≥soknak sz√°m√≠tanak, a hitelezŇĎnek – azaz neked – nem kell f√©lnie p√©ld√°ul att√≥l, hogy az √Āllamkincst√°r egyszercsak szedi a s√°torf√°j√°t, √©s t√°vozik az orsz√°gb√≥l. Egy j√≥l diverzifik√°lt √©s hossz√ļt√°von is kiegyens√ļlyozott portf√≥lio l√©trehoz√°sa √©s kezel√©se nem kis feladat. Ez√©rt mindenk√©ppen √©rdemes tan√°csot k√©rni egyik szak√©rtŇĎnktŇĎl – a vel√ľk val√≥ konzult√°ci√≥ sz√°modra teljesen ingyenes!

BŇĎvebben itt olvashatsz az √°llampap√≠rok mŇĪk√∂d√©s√©rŇĎl. P√©ld√°ul olyan k√©rd√©sekre adunk ott v√°laszt, hogy hogyan lehet megvenni vagy eladni ŇĎket, vagy mikor √©s mennyi kamatot kaphatsz ut√°nuk.

Nemzetk√∂zi √°llampap√≠r v√°s√°rl√°s – Szempontok, orsz√°gok ūüĆć

Szempontok – Kamat

Term√©szetesen a kamat az egyik meghat√°roz√≥ szempont, amikor valaki k√ľlf√∂ldi √°llampap√≠r v√°s√°rl√°s√°ra adja a fej√©t. √Āltal√°noss√°gban el lehet mondani, hogy a 3%-os √©rt√©k felett m√°r elfogadhat√≥nak sz√°m√≠t egy k√ľlf√∂ldi √©rt√©kpap√≠r kamatoz√°sa.  

Rizikók Рpolitikai, fiskális, deviza

√Āllamk√∂tv√©ny v√°laszt√°s√°n√°l vizsg√°lni kell az adott orsz√°g √©s korm√°ny √°ltal gener√°lt rizik√≥ra. Ha egy bukott √°llam, vagy egy nemr√©g √°llamcsŇĎd√∂tt bejelentŇĎ korm√°ny k√≠n√°l k√∂tv√©nyt elad√°sra, akkor nyilv√°nval√≥an sokan ink√°bb nemet mondanak. 

De nem sz√ľks√©ges ilyen sz√©lsŇĎs√©ges p√©ld√°ra gondolni. M√°r egy jegybanki alapkamat n√∂vel√©s k√∂vetkezt√©ben is k√∂nnyen cs√∂kkenhet a k√∂tv√©ny √©rt√©ke. Egy elhib√°zott gazdas√°gpolitikai l√©p√©s pedig a szakad√©kba viheti a helyi p√©nznem √©rt√©k√©t – mag√°val r√°ntva a te befektet√©sednek az √©rt√©k√©t is!

Ismertség, rálátás

Egy m√°sik fontos szempont, hogy ‚Äúhiteles‚ÄĚ-e az az √°llam, akitŇĎl v√°s√°rolsz, azaz hogy a piac mennyire fogadja el √©rt√©kes k√∂tv√©nynek, √©s hogy mekkora r√°l√°t√°sod van neked vagy a befektet√©si tan√°csad√≥dnak az adott orsz√°gra. Amennyiben sz√©les k√∂rben elfogadott a k√∂tv√©ny, akkor az √°ltal√°ban t√ľkr√∂zi a nemzetk√∂zi bizalmat az adott gazdas√°gban, ez√°ltal likvidebb√© is v√°lik az √©rt√©kpap√≠rod.

A glob√°lis √°llamk√∂tv√©nypiac egy kir√≠v√≥an komplik√°lt szc√©na, ahol sohasem leszel t√∂k√©letesen inform√°lt – ez√©rt szerint√ľnk mindenf√©lek√©ppen √©rdemes egy olyan tan√°csad√≥ seg√≠ts√©g√©t k√©rni, aki napi 8 √≥r√°ban foglalkozik a t√©m√°val. 

Németország

N√©metorsz√°g az Eur√≥pai Uni√≥ meghat√°roz√≥ gazdas√°gi hatalma. Ennek megfelelŇĎen a n√©met √°llampap√≠rok ir√°nti ig√©ny is magas – m√©g annak ellen√©re is, hogy sz√°mos egym√°st k√∂vetŇĎ √©vben negat√≠v kamattal rendelkezett!

A német 10 évre szóló állampapírok értékének történelmi és jelenlegi alakulását itt találhatod.

USA

Az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok gazdas√°ga a vil√°gon a legnagyobb nemzetgazdas√°g. Washingtonban szinte sohasem √°ll meg a p√©nznyomda, √°m ennek ellen√©re – t√∂bbek k√∂zt a palag√°z-forradalomb√≥l kifoly√≥lag – az amerikai gazdas√°got nem szokt√°k f√©lteni. Ezen indokok miatt az USA megb√≠zhat√≥ ad√≥snak mondhat√≥

Az amerikai 10 évre szóló állampapírok értékének történelmi és jelenlegi alakulását itt találhatod.

Kína

K√≠n√°ba befektetni mindig is rizik√≥sabbnak sz√°m√≠tott, mint mondjuk egy nyugati orsz√°gba. Ugyan a k√≠nai gazdas√°g √≥ri√°si √©s folyamatosan n√∂vekszik a v√°ls√°gok ellen√©re – sokan m√©g √≠gy is tartanak tŇĎle. A p√°rt√°llam kisz√°m√≠thatatlans√°ga √©s totalit√°rius jellegŇĪ teljhatalma miatt a tulajdonviszonyok relat√≠ve bizonytalanok. Ugyan az orosz-ukr√°n h√°bor√ļ sor√°n a nyugati √°llamok is sok esetben fagyasztottak be p√©ld√°ul √°llampap√≠rokat is tartalmaz√≥ sz√°ml√°kat – azonban a nem-oligarcha √°tlagos befektetŇĎ sz√°m√°ra  ez semmi negat√≠vumot nem jelent.

A k√≠nai 10 √©vre sz√≥l√≥ √°llampap√≠rok √©rt√©k√©nek t√∂rt√©nelmi √©s jelenlegi alakul√°s√°t itt tal√°lhatod. 

Sv√°jc

Sv√°jc klasszikus c√©lpontnak sz√°m√≠t, ha vagyonment√©srŇĎl van sz√≥. A sv√°jciak mindig is k√©nyesen √ľgyeltek arra, hogy stabil, megb√≠zhat√≥, √©s diszkriminiz√°ci√≥t√≥l mentes p√©nz√ľgyi szektorral rendelkezzenek. Nagy h√≠rt kavart az oroszorsz√°gi oligarch√°k vagyon√°nak a befagyaszt√°sa pont emiatt – de azt hangs√ļlyozni kell, hogy befagyaszt√°s t√∂rt√©nt, teh√°t ez b√°rmelyik pillanatban feloldhat√≥.

A sv√°jci 10 √©vre sz√≥l√≥ √°llampap√≠rok √©rt√©k√©nek t√∂rt√©nelmi √©s jelenlegi alakul√°s√°t itt tal√°lhatod. 

Ezek az √°llampap√≠rok a ‚Äúkev√©ss√© rizik√≥s‚ÄĚ √©rt√©kpap√≠rok k√∂z√© tartoznak, mivel vil√°gszinten is domin√°ns gazdas√°gi hatalommal rendelkeznek. Egy√©b k√ľlf√∂ldi √°llampap√≠rokra – az √©szak-koreai √°llamk√∂tv√©nyek cs√°b√≠t√°sa ellen√©re – jelen cikk√ľnkben nem fogunk kit√©rni.

R√©szv√©ny √©s r√©szv√©nyv√°s√°rl√°sūüďú

Amikor részvényt vásárolsz, akkor egy vállalat résztulajdonosává válsz, ami azt is jelenti, hogy részesedhetsz a cég profitjából, ha a részvénytársaság fizet osztalékot.

A r√©szv√©nyt tov√°bb is adhatod. Ha dr√°g√°bban adod el, mint amennyi√©rt vetted, akkor hozamod termelŇĎdik. Hogy mennyi√©rt tudod megvenni, majd eladni, azt mindig az aktu√°lis √°rfolyam szabja meg, amit a kereslet-k√≠n√°lat hat√°roz meg.

Ha egy r√©szv√©nyt t√∂bben szeretn√©nek megvenni, mint ah√°nyan eladni, akkor megnŇĎ r√° a kereslet, vagyis emelkedik az √°rfolyama.

Ha egy r√©szv√©nyt alacsonyabb √°rfolyamon adsz el, mint amennyi√©rt megvetted, akkor vesztes√©ged keletkezik a r√©szv√©ny elad√°s sor√°n. Az idŇĎz√≠t√©s teh√°t nagyon nem mindegy, ez√©rt fordulhat elŇĎ, hogy ak√°r √©vekig is √©rdemes tartani egy r√©szv√©nyt az elad√°s elŇĎtt.

Hol lehet r√©szv√©nyt venni? – Az elsŇĎdleges √©s m√°sodlagos r√©szv√©nypiac

Az elsŇĎdleges piacon k√∂zvetlen√ľl a c√©gtŇĎl lehet v√°s√°rolni r√©szv√©nyt. Ilyenkor egy befektet√©si bank seg√≠ts√©g√©vel a c√©g meg√°llap√≠tja a r√©szv√©nyek egy√©ni √©rt√©k√©t, √©s ezek ut√°n felaj√°nlja v√°s√°rl√°sra. Ebben a szakaszban szinte csak nagybefektetŇĎk vehetnek r√©szt.

A m√°sodlagos r√©szv√©nypiacon viszont nem t√∂rt√©nik k√∂zvetlen v√°s√°rl√°s a c√©gtŇĎl, hanem itt m√°r a kor√°bbi v√°s√°rl√≥kb√≥l lesz az elad√≥ is. Ezen a piacon m√°r kisbefektetŇĎk is r√©szt vesznek, √≠gy mi erre fogunk f√≥kusz√°lni.

Hogyan vehetek részvényt magánemberként?

 1. ElŇĎsz√∂r v√°lasztani kell egy befektet√©si szolg√°ltat√≥t – m√°s n√©ven br√≥kerc√©get. (legfontosabb szempont sokszor a k√∂lts√©gek, √©s a c√©gen kereszt√ľl el√©rhetŇĎ piacok fajt√°ja)
 2. Ezután lehet választani egy céget, mely az eddigi mutatói miatt, vagy egyéb indokból megtetszett.
 3. Hasonlítsd össze a hasonló cégek mutatóival, hogy megalapozott döntést hozhass

A br√≥kerc√©g honlapj√°n kereszt√ľl tudod megvenni az v√°lasztott r√©szv√©nyt ( c√©g neve, ticker k√≥dja, illetve az √©rt√©kpap√≠r ISIN vagy CFI k√≥dja alapj√°n lehet keresni)

A r√©szv√©nyekrŇĎl itt tudhatsz meg t√∂bbet.

V√°llalati k√∂tv√©ny ūüßģ

A k√∂tv√©ny egy hitelviszonyt megtestes√≠tŇĎ √©rt√©kpap√≠r. Ha egy v√°llalatnak forr√°sbevon√°sra van sz√ľks√©ge, akkor k√∂tv√©nyt bocs√°that ki, vagyis egy adott √∂sszeg√©rt cser√©be meghat√°rozott idŇĎn bel√ľl meghat√°rozott kamatot fizet ‚Äď ezt takarja a v√°llalati k√∂tv√©ny fogalma. Oszt√°lyoz√°s√°t kock√°zat, futamidŇĎ, √©s kamatoz√°s t√≠pusa szerint szokt√°k v√©gezni, √≠gy rengetegf√©lek√©ppen lehet oszt√°lyozni a ma el√©rhetŇĎ ilyen t√≠pus√ļ √©rt√©kpap√≠rokat.  

Magyarorsz√°gon a Budapesti √Črt√©ktŇĎzsd√©n (B√ČT) kereszt√ľl lehet v√°llalati k√∂tv√©nyekhez jutni. A nyilv√°nosan kibocs√°tott k√∂tv√©nyek list√°j√°n k√∂z√©p,- √©s nagyv√°llalatok mellett p√©nz√ľgyi int√©zm√©nyeket is lehet tal√°lni. Az √©ppen aktu√°lisan el√©rhetŇĎ B√ČT k√∂tv√©nylist√°t itt √©rheted el!

A v√°llalati k√∂tv√©nyekrŇĎl itt √≠rtunk r√©szletesen.

Befektet√©si alapok ūüďą

A befektet√©si alapok az√©rt j√∂ttek l√©tre, hogy azok a kisbefektetŇĎk, akik nem tudnak kellŇĎ mennyis√©gŇĪ √©s v√°ltozatos √©rt√©kpap√≠rokat v√°s√°rolni, egy√ľttes erŇĎvel, egy befektetŇĎi k√∂z√∂ss√©g r√©szek√©nt j√≥l diverzifik√°lt portf√≥li√≥t tudjanak l√©trehozni, cs√∂kkentve ezzel a k√∂lts√©geket √©s a kock√°zatokat, ugyanakkor a hozamokb√≥l mindenki r√©szes√ľl.

Az alaphoz befektet√©si jegy v√°s√°rl√°s√°val lehet csatlakozni. Egy befektet√©si jegy l√©nyeg√©ben egy √©rt√©kpap√≠r-csomagot takar, ami az alap befektet√©si strat√©gi√°j√°t√≥l f√ľggŇĎen √°llhat r√©szv√©nyekbŇĎl, k√∂tv√©nyekbŇĎl, √°llampap√≠rokb√≥l, sz√°rmaztatott √ľgyletekbŇĎl stb.

A befektet√©si alap √°rfolyam√°t √ļgy kapjuk meg, hogy az alap √∂sszes vagyon√°t √©s k√∂vetel√©s√©t elosztjuk a befektet√©si jegyek sz√°m√°val ‚Äď ez az egy jegyre jut√≥ nett√≥ eszk√∂z√©rt√©k.

A hozamot az adja, ha a befektetési jegyet magasabb árfolyamon adod el, mint amilyen árfolyamon megvetted.

A befektetési alapokról itt írtunk részletesen.

ETF (Exchange Traded Fund) ūüíĻ

A tŇĎzsd√©n kereskedett alap, vagyis az ETF (Exchange Traded Funds) a befektet√©si alapoknak egy (√°ltal√°ban) passz√≠van kezelt t√≠pusa, ami valamely tŇĎzsdei index teljes√≠tm√©ny√©t k√©pezi le (pl. S&P 500, NASDAQ, DAX, BUX stb.).

Rengeteg fajta ETF van, √©s szinte minden saj√°toss√°ga al√≥l van kiv√©telt k√©pezŇĎ p√©lda, a legfontosabb t√≠pusokat itt gyŇĪjt√∂tt√ľk √∂ssze:

Milyen ETF-ek vannak?

AlapvetŇĎen k√©tf√©le m√≥don szoktuk csoportos√≠tani az ETF-eket, de term√©szetesen sz√°mos m√≥don meg lehet k√ľl√∂nb√∂ztetni ŇĎket. Mi a befektet√©s t√°rgya, √©s az index-k√∂vet√©s m√©rt√©ke alapj√°n fogjuk ŇĎket megk√ľl√∂nb√∂ztetni.

Befektetés tárgya alapján

 1. TŇĎzsdei alap√ļ: eredeti form√°ja az ETF-eknek. Az elsŇĎ l√©trehozott ETF, a SPY, a S&P 500-as indexet k√∂veti le. 
 2. Szektor alap√ļ: Amennyiben nem egy teljes orsz√°gos index, hanem ink√°bb szektor alapj√°n szeretn√©l v√°s√°rolni, arra is van lehetŇĎs√©g. A legn√©pszerŇĪbb szektor etf-ek t√∂bbek k√∂zt a telekommunik√°ci√≥ (SPDR S&P Telecom), az eg√©szs√©g√ľgy (MSCI World Health Care), az energiaipar (XLE Energy Select Sector SPDR), √©s az arany (GLD SPDR Gold Trust)

Indexkövetés szintje alapján

 1. Teljes replik√°ci√≥: a szak√©rtŇĎk t√∂bbs√©ge az ETF-ek ezen t√≠pus√°t tartja a legmegb√≠zhat√≥bb √©rt√©kpap√≠rnak. 
 2. Optimaliz√°lt replik√°ci√≥: vannak olyan esetek, ahol a teljes replik√°ci√≥ nem kivitelezhetŇĎ, vagy csak nagyon dr√°g√°n. Ilyen esetekben mintav√©telez√©ssel √©s egy belsŇĎ krit√©riumrendszer alapj√°n hoznak d√∂nt√©st az ETF kezelŇĎi.
 3. Szintetikus replik√°ci√≥: Az ilyen t√≠pus√ļ replik√°ci√≥ sor√°n m√°r j√≥val komplexebb p√©nz√ľgyi mechanizmusokkal (pl. derivat√≠v√°kkal, hat√°ridŇĎs √ľgyletekkel) kezelik az √©rt√©kpap√≠rt. Hacsak nem vagy nagyon magabiztos a v√°s√°rl√°sban, ezt a form√°t a magas rizik√≥ miatt alapesetben nem szokt√°k aj√°nlani a befektetŇĎk.

Mi az ETF befektet√©s elŇĎnye? Mi a h√°tr√°nya?

ElŇĎnye: Mivel t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©gben az ETF-ek passz√≠van kezelt vagyonnak sz√°m√≠tanak a k√∂lts√©gek nagyon alacsonyak. Egy befektet√©si alappal ellent√©tben egy teljes replik√°ci√≥s S&P 500-as ETF-et nem kell akt√≠van kezelni – hanem el√©g csak bev√°s√°rolni a tŇĎzsd√©n szereplŇĎ c√©gek r√©szv√©nyeibŇĎl a be√©rkezett megrendel√©sek alapj√°n.

H√°tr√°nya: Ugyan azt el lehet mondani, hogy az indexk√∂vetŇĎ ETF-ek zavarbaejtŇĎen sok esetben t√ļlsz√°rnyalj√°k az adott tŇĎzsd√©n tev√©kenykedŇĎ akt√≠van kezelt alapok profitabilit√°s√°t, sok esetben jobban lehet j√°rni, ha egyedi r√©szv√©nyt v√°s√°rolsz. Ha professzion√°lis befektetŇĎ vagy, vagy ha nagyon j√≥l ismered a c√©get, melybe befektetn√©l.

Hol lehet ETF-eket venni?

Exchange-traded Fund-okat tŇĎzsd√©ken kereszt√ľl lehet v√°s√°rolni. A magyar tŇĎzsd√©n is el√©rhetŇĎ sz√°mos fajt√°ja, ebben a t√°bl√°zatban szedt√ľk ŇĎket √∂ssze:

Budapesti √Črt√©ktŇĎzsd√©n (B√ČT) el√©rhetŇĎ ETF-ek

N√©v (B√ČT adatlap linkelve)ISIN K√≥dTicker k√≥dMetodol√≥giaTerm√©kstrukt√ļra
UBS MSCI EMU SRILU0629460675UBSEMUSRIReplik√°l√°sFizikai
UBS MSCI USA SRILU0629460089UBSUSASRIReplik√°l√°sFizikai
ISHARES CORE DAXDE0005933931DAXEXReplik√°l√°sFizikai
ISHARES CORE S&P 500IE00B5BMR087SXR8Replik√°l√°sFizikai
ISHARES EURO STOXXDE0005933956SX5EEXReplik√°l√°sFizikai
ISHARES NASDAQ-100DE000A0F5UF5NDXEXReplik√°l√°sFizikai
X EURO STOXX 50 SHORT SWAPLU0292106753XSSXIndirekt replik√°l√°s(SWAP)Fizikai
X S&P 500 INVERSE DAILY SWAPLU0322251520DXS3Indirekt replik√°l√°s(SWAP)Fizikai
X SHORTDAX DAILY SWAPLU0292106241XSDXIndirekt replik√°l√°s(SWAP)Fizikai
forr√°s: Budapesti √Črt√©ktŇĎzsde honlapja

A magyar BUX index is rendelkezik ETF-el, BUX ETF n√©ven. Vil√°gszinten ETF-ekbe az 1993-as megjelen√©se √≥ta a befektetett p√©nzmennyis√©g folyamatosan n√∂vekedett, √©s m√°ra el√©rte a 10 billi√≥ doll√°rt. 

Az ETF-ekrŇĎl itt √≠rtunk r√©szletesebben.

Megtakar√≠t√°sos √©letbiztos√≠t√°s ūüĎõ

A megtakar√≠t√°sos √©letbiztos√≠t√°sok az eddig felsorolt √©rt√©kpap√≠rokat, vagyis √°llampap√≠rokat, r√©szv√©nyeket, k√∂tv√©nyeket, befektet√©si jegyeket √©s ETF-eket egyes√≠tik egy k√∂z√∂s befektetŇĎi portf√≥li√≥ba.

Ezen k√≠v√ľl hal√°leseti √©s rokkants√°gi t√©r√≠t√©st is v√°llalnak, de a fŇĎ c√©ljuk nem a kock√°zati v√©delem, hanem a tŇĎkefelhalmoz√°s.

Egy megtakar√≠t√°sos √©letbiztos√≠t√°s fizethet fix kamatot, ha garant√°lt lej√°rati √∂sszegre szerzŇĎdsz, ilyenkor kamatkock√°zat nincs. Ugyanakkor van olyan m√≥dozat is, ahol a hozam nem garant√°lt, ellenben magasabb a hozampotenci√°l.

Legal√°bb 10 √©vre √©rdemes megk√∂tni, de a biztos√≠t√≥i aj√°nl√°s 15-20 √©v is lehet, vagyis egy hossz√ļ t√°v√ļ befektet√©srŇĎl besz√©l√ľnk.

A megtakar√≠t√°sos √©letbiztos√≠t√°sok mŇĪk√∂d√©s√©rŇĎl itt √≠rtunk bŇĎvebben.

TBSZ sz√°mla ‚Ź©

A TBSZ, vagyis Tart√≥s Befektet√©si Sz√°mla egy speci√°lis √©rt√©kpap√≠rsz√°mla, amire az elŇĎbbiekben felsorolt √©rt√©kpap√≠rok k√∂z√ľl lehet v√°s√°rolni. A k√ľl√∂nlegess√©g√©t az adja, hogy meg lehet vele sp√≥rolni a hozamnyeres√©g ut√°n fizetendŇĎ kamatad√≥t, cser√©be viszont csak a gyŇĪjtŇĎ√©vben lehet r√° √©rt√©kpap√≠rt v√°s√°rolni. A gyŇĪjt√©si idŇĎszak a szerzŇĎd√©sk√∂t√©stŇĎl a szerzŇĎd√©sk√∂t√©s √©v√©nek utols√≥ napj√°ig tart, teh√°t maximum egy √©vig lehet a tŇĎk√©t felhalmozni. Ezut√°n kezdŇĎdik a lek√∂t√©si idŇĎszak, ilyenkor m√°r √ļj befizet√©s nem lehets√©ges, a sz√°ml√°n l√©vŇĎ √∂sszeg csak a kamat √∂sszeg√©vel nŇĎhet, √©s p√©nzt sem lehet r√≥la kivenni, k√ľl√∂nben a lek√∂t√©s megszakad, √©s a TBSZ megszŇĪnik.

A lek√∂t√©si idŇĎszak 3 vagy 5 √©v. H√°rom √©v ut√°n a kamatad√≥ 15%-r√≥l 10%-ra cs√∂kken. K√©t √©vvel k√©sŇĎbb, vagyis √∂sszesen √∂t √©vnyi lek√∂t√©s ut√°n a kamatad√≥ 0%-ra cs√∂kken, azaz a TBSZ kamatad√≥-mentess√© v√°lik.

Befektet√©si arany ūü•á

Az aranyat a k√∂zhiedelem j√≥ befektet√©snek tartja, a val√≥s√°g azonban az, hogy ugyan√ļgy nem mentes az √°rfolyamkock√°zatt√≥l, mint p√©ld√°ul a r√©szv√©nyek, √©s ezt a historikus adatok is al√°t√°masztj√°k. Vagyis semmi nem garant√°lja, hogy az √°ra mindig felfel√© megy, √©s ez√©rt mindig dr√°g√°bban lehet majd eladni, mint amennyi√©rt megvetted. A befektet√©si aranyr√≥l r√©szletes cikket √≠rtunk.

Ezen k√≠v√ľl a fizikai arany biztons√°gos t√°rol√°sa k√∂r√ľlm√©nyes √©s k√∂lts√©ges lehet, ha nem szeretn√©d, hogy esetleg ellopj√°k. Ha nem √©rtesz hozz√°, akkor k√∂nnyen belefuthatsz hamis√≠tv√°nyba, vagy kider√ľlhet, hogy k√∂zel sem olyan nagy az aranytartalma, mint amilyennek mondj√°k.

Ha aranysz√°ml√°t nyitsz, vagyis az aranyat nem te magad t√°rolod, sŇĎt soha nem is l√°tod, az val√≥sz√≠nŇĪleg pont a l√©nyeg√©t veszi el az aranybefektet√©snek, mert ugyanolyan virtu√°lis befektet√©ss√© v√°lik, mint a tŇĎzsd√©z√©s. Megvan az a vesz√©ly is, hogy √°tver√©s √°ldozat√°v√° v√°lsz, √©s val√≥j√°ban a messzi f√∂ld√∂n ‚Äút√°rolt‚ÄĚ arany nem is l√©tezik.

Mi a befektet√©si arany v√°s√°rl√°s√°nak elŇĎnye? Mi a h√°tr√°nya?

ElŇĎnyei: Univerz√°lisan elfogadott √©rt√©ket k√©pvisel (fŇĎleg a 999,9-es fajt√°ja), hossz√ļ t√°von egy√©rtelmŇĪen √©rt√©k√°ll√≥, k√∂nnyen sz√°ll√≠that√≥, √©s diverzifik√°ci√≥ra t√∂k√©letes.
H√°tr√°nyai: Az aranybefektet√©s prominens ellenzŇĎje Mr. Warren Buffet meg van gyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy mivel az arany nem hoz l√©tre √ļj √©rt√©ket – nem tekinthetŇĎ befektet√©snek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy sem osztal√©kot, sem kamatot nem fog fizetni a tulajdonos√°nak. Ezen fel√ľl azt is fel szokt√°k hozni, hogy k√∂nnyen hamis√≠that√≥, k√∂nnyen s√©r√ľl, illetve a t√°rol√°sa vagy kock√°zatos, vagy dr√°ga. A legnagyobb probl√©ma viszont az az, hogy m√≠g a k√∂zv√©leked√©s teljesen v√°ls√°g√°ll√≥nak tartja – val√≥j√°ban nem az. Ami √≥ri√°si probl√©m√°kat eredm√©nyezhet egy nem kellŇĎk√©ppen t√°j√©kozott befektetŇĎnek.

Befektet√©sek k√∂t√∂tt c√©llal ūüĎ®‚ÄćūüĎ©‚ÄćūüĎß‚Äćūü϶

Az eddigiekben felsorolt befektet√©sek mind alkalmasak lehetnek arra, hogy tetszŇĎleges c√©llal felhaszn√°ld ŇĎket, √≠gy p√©ld√°ul a nyugd√≠jas √©veidet vagy gyermekeid tan√≠ttat√°s√°t is finansz√≠rozhatod belŇĎle.

L√©teznek azonban olyan befektet√©sek, amiknek konkr√©t c√©ljuk van, ilyen p√©ld√°ul a nyugd√≠jc√©l√ļ megtakar√≠t√°s vagy a babak√∂tv√©ny.

Nyugd√≠j-elŇĎtakar√©koss√°g

Jogi √©rtelemben a nyugd√≠j-elŇĎtakar√©koss√°gi form√°k k√∂z√© h√°rom olyan szerzŇĎd√©st√≠pus tartozik, amelyek lej√°rata a nyugd√≠jkorhat√°r el√©r√©s√©hez kapcsol√≥dik:

Ezt az elŇĎtakar√©koskod√°st az √°llam t√°mogatja is ad√≥j√≥v√°√≠r√°ssal – vagy ahogy sokan h√≠vj√°k, ad√≥visszat√©r√≠t√©ssel. A legfontosabb elŇĎnyei ezeknek a megtakar√≠t√°si form√°knak:

 • Ad√≥j√≥v√°√≠r√°s: Az √©ves befizet√©seid 20 sz√°zal√©k√°val megegyezŇĎ m√©rt√©kben, legfeljebb 280.000 forintos √∂sszegig.
 • Nem f√ľgg az √°llamt√≥l: Mivel ez egy teljesen priv√°t megtakar√≠t√°si forma, az √°llam nem tarthat r√° ig√©nyt.
 • V√©dhet az infl√°ci√≥t√≥l: mivel befizet√©seiddel p√©nzpiaci √©s befektet√©si eszk√∂z√∂ket v√°s√°rolsz, melyek historikusan jobban teljes√≠tenek p√©ld√°ul a foly√≥sz√°ml√°n hagyott megtakar√≠t√°sn√°l – √≠gy megŇĎrizhetik .  

Nyugdíjbiztosítás

Amennyiben egy nyugd√≠jc√©l√ļ megtakar√≠t√°ssal egybek√∂t√∂tt kock√°zati/√©letbiztos√≠t√°st keresel, mellyel k√∂zvetve ugyan, de befektetni is tudsz, akkor a nyugd√≠jbiztos√≠t√°st neked tal√°lt√°k ki!

A nyugd√≠jbiztos√≠t√°s egy olyan nyugd√≠j-elŇĎtakar√©koss√°gi forma, melyet az √°llam is t√°mogat, √©ves szinten maximum 130.000 forint ad√≥j√≥v√°√≠r√°ssal. K√©t n√©pszerŇĪ form√°ja form√°ja van, a rendszeres d√≠jas √©s a befektet√©si egys√©gekhez k√∂t√∂tt (unit-linked). L√©tezik m√©g egyszeri d√≠jas √©s garant√°lt kamat√ļ v√°ltozata is, az ut√≥bbit elsŇĎsorban az alacsonyabb kock√°zattŇĪr√©sŇĪ √ľgyfeleink szokt√°k v√°lasztani.

Az SZJA törvény 3. § 93. pontja alapján a biztosító fizet a biztosított:

 • hal√°la,
 • legal√°bb 40 sz√°zal√©kos m√©rt√©kŇĪ eg√©szs√©gk√°rosod√°sa (rokkants√°g),
 • nyugell√°t√°sra val√≥ jogosults√°g megszerz√©se, 
 • szerzŇĎd√©sk√∂t√©skori nyugd√≠jkorhat√°r el√©r√©se

esetén.

A nyugd√≠jbiztos√≠t√°s elŇĎnye-h√°tr√°nya
ElŇĎnyH√°tr√°ny
Ak√°r √©vi 130.000 forint ad√≥j√≥v√°√≠r√°sNem hat√©kony r√∂vid / k√∂z√©pt√°v√ļ befektet√©snek
Biztosítói háttér sokszor több évszázados tapasztalattalSokszor magas havi minimális díj
SzerzŇĎd√©skori nyugd√≠jkorhat√°r az ir√°nyad√≥ a kifizet√©shezLaikusk√©nt nehezen √°tl√°that√≥ a rengeteg szolg√°ltat√°sfajta
P√©nz√ľgyi tan√°csad√≥ seg√≠ts√©ge vagyonkezel√©shezK√∂zvetett befektet√©s
Rokkantság esetén is teljesít a biztosítóEgyedi értékpapírt nem tudsz választani
KATA-sok sz√°m√°ra is el√©rhetŇĎHossz√ļ t√°von magasszintŇĪ fizet√©si fegyelmet ig√©nyel

√Ėnk√©ntes nyugd√≠jp√©nzt√°r (√ĖNYP)

Az √∂nk√©ntes nyugd√≠jp√©nzt√°r az egy olyan megtakar√≠t√°si forma, ahol a p√©nzt√°ri elemzŇĎk √°ltal √∂ssze√°ll√≠tott √©rt√©kpap√≠r-kosarak k√∂z√ľl v√°laszthatsz. Ezek a portf√≥li√≥k √°llampap√≠rokat, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√∂tv√©nyeket, √©s r√©szv√©nyeket tartalmaz. Fel fog aj√°nlani a p√©nzint√©zet legal√°bb 3-4 ilyen kosarat, kock√°zat √©s hozampotenci√°l alapj√°n differenci√°lva. 

Az √ĖNYP elŇĎnye-h√°tr√°nya 
ElŇĎnyH√°tr√°ny
Ak√°r √©vi 150.000 forint ad√≥j√≥v√°√≠r√°s√Āltal√°ban alacsony hozampotenci√°l (magas √°llampap√≠r-kitetts√©g)
Alacsony √©ves k√∂lts√©g, jellemzŇĎen 1 % alattElsŇĎsorban hazai √°llampap√≠rokba √©s r√©szv√©nyekbe fektet, ez√©rt nagyban f√ľgg a magyar gazdas√°gt√≥l
Rugalmas √©s egyszerŇĪ portf√≥li√≥v√°laszt√°sVan lehetŇĎs√©g nagyon alacsony befizet√©sre – hamis biztons√°g√©rzetet adhat
Munkavállalói juttatásként is adhatóNem lehet egyedi befektetési döntéseket hozni

Az √∂nk√©ntes nyugd√≠jp√©nzt√°rakr√≥l sz√≥l√≥ r√©szletes cikk√ľnket ide kattintva √©rheted el!

Nyugd√≠j-elŇĎtakar√©koss√°gi sz√°mla (NYESZ)

A h√°rom nyugd√≠j-megtakar√≠t√°si forma legnagyobb befektet√©si szabads√°got egy√©rtelmŇĪen a NYESZ ny√ļjtja. A NYESZ az egy olyan √©rt√©kpap√≠rsz√°mla, melyet befektet√©si szolg√°ltat√≥kn√°l √©s bankokn√°l tudsz megnyitni. Te d√∂nt√∂d el mennyi p√©nzt utalsz r√° √©s mikor, √©s te hozod meg azokat a d√∂nt√©seket is egytŇĎl-egyig, melyektŇĎl a nyugd√≠jad f√ľggeni fog. Ezzel nagy nyom√°st fogsz magadra helyezni, ez√©rt √©rdemes val√≥ban ismerni az √©rt√©kpap√≠rt, melybe befektetsz – √©s a kock√°zattŇĪr√©si szinted sem √°rt ha magas. Term√©szetesen le lehet m√°solni a nagy guruk portf√≥li√≥it, de m√©g mielŇĎtt fel√°ll√≠tan√°l egy strat√©gi√°t √©rdemes egy professzion√°lis tan√°csad√≥val konzult√°lni!

A NYESZ elŇĎnye-h√°tr√°nya
ElŇĎnyH√°tr√°ny
Ak√°r √©vi 100.000 forint “ad√≥visszat√©r√≠t√©s”√Ātgondolt befektet√©si d√∂nt√©seket kell hozni
Szabads√°g befektet√©si d√∂nt√©sek ter√©nGyakorlatilag korl√°tozva van a B√ČT √°ltal forgalmazott r√©szv√©nyekre √©s alapokra
BefektetŇĎ-v√©delmi alap (BEVA) √°ltal v√©dveNapi keresked√©sre nem alkalmas (t√ļl magas k√∂lts√©ggel j√°rna)
Nincsen √ľtemezett befizet√©si k√∂telezetts√©g (rugalmas)Nincsen √ľtemezett befizet√©si k√∂telezetts√©g (nincs rendszeres megtakar√≠t√°s)
Alacsony költséggel járKevés szolgáltató
√Ātalak√≠that√≥ TBSZ-√©

A NYESZ-rŇĎl itt olvashatsz bŇĎvebben. Mindegyik megtakar√≠t√°si lehetŇĎs√©grŇĎl olvashatsz k√ľl√∂n-k√ľl√∂n is, illetve a h√°rom nyugd√≠j-elŇĎtakar√©koss√°gi form√°kat ebben a cikkben hasonl√≠tottuk √∂ssze.

Gyermek megtakarítás: Babakötvény

Sok befektet√©si t√≠pus alkalmas arra, hogy a gyermekeid sz√°m√°ra p√©nzt gyŇĪjts, de amit szigor√ļan erre a c√©lra hoztak l√©tre, az a Start-sz√°mla √©s az erre v√°s√°rolhat√≥ speci√°lis √°llampap√≠r, a Babak√∂tv√©ny. Az itt gyŇĪjt√∂tt √∂sszeget az √°llam a megtakar√≠t√°s ar√°ny√°ban p√©nz√∂sszeggel √©s kamatokkal is t√°mogatja, amit lej√°ratkor a gyermeked fog megkapni.

FŇĎbb tulajdons√°gai a Babak√∂tv√©nynek

 • futamidŇĎ: maximum 19 √©v
 • alapc√≠mlet: 1 forint, √≠gy b√°rmekkora m√©rt√©kben v√°s√°rolhatsz
 • kamat: a kamatb√°zis a K√∂zponti Statisztikai Hivatal √°ltal meg√°llap√≠tott √©ves √°tlagos infl√°ci√≥ + 3% kamatpr√©mium
 • √ľtemez√©s: nincs rendszeres d√≠jfizet√©si k√∂telezetts√©g, te magad d√∂ntheted el milyen sŇĪrŇĪn raksz f√©lre.

K√©szp√©nz bet√©t, let√©tjegy ūüíł

Ahogy fentebb √≠rtuk ezek a megold√°sok az ut√≥bbi idŇĎben egyre kev√©sb√© bizonyulnak hozamot termelŇĎ befektet√©snek. Azt viszont mindenk√©ppen el lehet mondani, hogy mind a k√©szp√©nzbet√©t, mind a let√©tjegy extr√©m m√≥don kisz√°molhat√≥. Pontosan fogod tudni, hogy ha beraktad az x p√©nzmennyis√©get, akkor egy adott idŇĎ ut√°n mennyi p√©nz lesz a sz√°ml√°don. 

Gyakorlatilag nem t√∂rt√©nhet semmi se a sz√°ml√°ddal, a p√°rna alatti aranyr√∂g ut√°n a k√©szp√©nzbet√©ttel tudod a legk√∂zelebb tartani magadn√°l a p√©nzt. Egy bizonyos √∂sszeghat√°rig biztos√≠tva is vagy a m√©g az olyan v√°ratlan esem√©nyek ellen is, mint a SberBank kiutas√≠t√°sa az orosz-ukr√°n h√°bor√ļ kezdet√©n. 

A sokszor infl√°ci√≥ alatti hozam miatt nagyon ritk√°n aj√°nlj√°k a befektet√©si tan√°csad√≥k ezeket az eszk√∂z√∂ket, √©s akkor is a let√©tjegyet szokt√°k elŇĎnyben r√©szes√≠teni. (CD vagy ‚ÄúCertificate of Deposit‚ÄĚ n√©ven is sokszor emlegetik ez ut√≥bbit)

Kriptovalut√°k – befektet√©s vagy spekul√°ci√≥? ūüĒÄ

2008-as l√©trehoz√°sa √≥ta a Bitcoin √©s a t√∂bbi kriptovaluta alaposan megrengette a klasszikus p√©nzpiacokat. Az elektronikus p√©nzkezel√©s term√©szetesen nem volt m√°r akkor se √ļjdons√°g, viszont a BTC fŇĎk√∂nyv√©t alk√≥t√≥ blokkl√°nc technol√≥gia forradalmas√≠tani fogja az √ľzletvitelt az eg√©sz vil√°gon. SŇĎt sok esetben m√°r forradalmas√≠totta is, el√©g csak a smart contractokra, vagy Salvador helyzet√©re gondolni. Az m√°r m√°s k√©rd√©s, hogy ez a sz√°mtalan gyors v√°ltoz√°s √∂sszes√©g√©ben pozit√≠v hat√°ssal lesz-e a vil√°gra, de ez nem is t√©m√°ja ennek a cikknek.Az ut√≥bbi √©vekben rengeteg fajta kriptovalut√°t adtak ki vil√°gszerte. 2013-ban √∂sszesen 66 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√≠pus volt, √©s 3 √©v volt, mire nagyj√°b√≥l megt√≠zszerezŇĎd√∂tt, 644-re. Ehhez k√©pest 2021 novembere √©s 2022 febru√°rja k√∂z√∂tt k√∂zel 3000 √ļj kriptovaluta j√∂tt l√©tre!

Legnagyobb piaci kapitaliz√°ci√≥j√ļ kriptovalut√°k, Top 8, k√∂rgrafikon.

Az extr√©m volatilit√°s mellett ez a v√°ltozatoss√°g is sok befektetŇĎnek – teljesen √©rthetŇĎen – √≥ri√°si probl√©m√°t jelent. Mivel v√©gtelen fajta kriptovaluta van, nagyon sok esetben szimpl√°n spekul√°ci√≥k√©nt gondolnak r√° a p√©nz√ľgyi szakemberek is. Egyvalami biztos: 2020 j√ļlius√°ban 10.000 doll√°r k√∂r√ľl jegyezt√©k a BTC-t, 2021 j√ļlius√°ban 40.000 volt, m√≠g 2022 ugyanezen h√≥napj√°ra megint felezŇĎd√∂tt 20.000 doll√°rra. Ember legyen a talp√°n akinek bel√ľl van a kock√°zattŇĪr√©s√©n ez a hull√°mvas√ļt.

ūüĎ©‚ÄćūüíľBefektet√©s 2023-ban – Miben seg√≠t a GRANTIS? ūüĎ®‚Äćūüíľ

Ilyen v√°laszt√©k mellett nyilv√°nval√≥an neh√©z letenni a voksod egy befektet√©si eszk√∂z mellett. A j√≥ h√≠r az az, hogy alapvetŇĎen nem is lenne szabad: egy kiegyens√ļlyozott portf√≥li√≥ √°ltal√°ban legal√°bb 3-4 eszk√∂zt√≠pusb√≥l √°ll, √©s a hat√°r a csillagos √©g. 

Ak√°r r√∂vid, k√∂z√©p vagy hossz√ļ t√°von gondolkozol, mindenk√©ppen √©rdemes egy profi szakember seg√≠ts√©g√©t k√©rned. Tan√°csad√≥ink √©s a partnereink nap mint nap nyolc √≥r√°ban foglalkoznak megtakar√≠t√°si √©s befektet√©si k√©rd√©sekkel. F√ľggetlen alkuszk√©nt a GRANTIS-nak nem √©rdeke, hogy olyan term√©kek vagy p√©nzint√©zetek ir√°ny√°ba tereljen, ahonnan nem maxim√°lis el√©gedetts√©ggel t√°vozol. Az viszont mindenk√©ppen √©rdek√ľnk, hogy k√∂r√ľltekintŇĎ tan√°csad√°ssal √©s probl√©mamentes √ľgyint√©z√©ssel seg√≠ts√ľnk a megtakar√≠tott p√©nzedet j√≥ helyre rakni. √ćgy neked egy sz√°modra val√≥ban elŇĎny√∂s p√©nzint√©zetn√©l van a p√©nzed, √©s mi – ameddig el√©gedett vagy – ez alapj√°n kapjuk a jegybank √°ltal k√∂zpontilag meg√°llap√≠tott m√©rt√©kben jutal√©kot a partner√ľnktŇĎl. V√°rjuk a jelentkez√©sed, √©s addig is j√≥ inform√°l√≥d√°st!

Gyakran ism√©telt k√©rd√©sek – GYIK ‚Ěď


Mi a jó befektetés manapság?

Erre a k√©rd√©sre sajnos nincsen egy√©rtelmŇĪ v√°lasz. El lehet mondani, hogy alapvetŇĎen n√©gy dolognak kellene befoly√°solni a portf√≥li√≥dat: – idŇĎtartam amire be akarsz fektetni – a rendelkez√©sre √°ll√≥ p√©nzmennyis√©g – a p√©nzpiacokkal kapcsolatos hozz√°√©rt√©sed – kock√°zattŇĪr√©sed. Mind a n√©gy szempontnak meghat√°roz√≥ szerepe van a d√∂nt√©sben, √©s mivel ezek mind spektrumok, lehetetlen adni egy olyan v√°laszt, ami mindenkire igaz.


Hogyan fektessek be 1, 10, 100 millió forintot?

Ha m√°r megvan az a konkr√©t √∂sszeg, amit befektet√©sre tudsz sz√°nni, az m√°r f√©l siker. Viszont ahogy fentebb a cikkben is √≠rtuk, a sz√°modra val√≥ban megfelelŇĎ befektet√©s kiv√°laszt√°sa egy nagyon neh√©z feladat, amit nem szabad elsietni! Befektet√©shez seg√≠ts√©get k√©rni m√°r 1 milli√≥ forintn√°l is bŇĎven √©rdemes p√©nz√ľgyi tan√°csad√≥t√≥l, 10 milli√≥ forint k√∂rny√©k√©n pedig m√°r egy befektet√©si alaphoz val√≥ csatlakoz√°s is kifizetŇĎdŇĎ lehet. K√©rj ingyenes tan√°csad√°st a lap alj√°n tal√°lhat√≥ ŇĪrlapon kereszt√ľl, munkat√°rsunk p√°r napon bel√ľl vissza fog h√≠vni!


Mi az állampapír?

Magyar √Āllam √°ltal kiadott, hitelviszonyt megtestes√≠tŇĎ √©rt√©kpap√≠r. Term√©szetesen m√°s √°llamok is adnak ki √©rt√©kpap√≠rokat: a befektetŇĎk √°ltal√°ban az amerikai √°llamk√∂tv√©nyeket kedvelik, illetve az extr√©m stabilnak tekinthetŇĎ sv√°jci, jap√°n, illetve a n√©met √°llampap√≠rok is rendk√≠v√ľl n√©pszerŇĪek.


Magyar √Āllampap√≠r Plusz hol kaphat√≥?

Magyar √Āllamkincst√°r, Budapest Bank, CIB, K&H, MKB, Raiffeisen, OTP, MTB Magyar Takar√©ksz√∂vetkezeti Bank Zrt., UniCredit, Concorde √Črt√©kpap√≠r Zrt., Equilor Befektet√©si Zrt., Erste Befektet√©si Zrt., Fundamenta, Gr√°nit Bank Zrt, Hold Alapforgalmaz√≥, KBC Securities, Random Capital Zrt., SPB Befektet√©si Zrt., √©s a Magyar Posta kijel√∂lt postahelyei.


Mi az a befektetési arany?

Olyan arany, mely nagyon magas tisztas√°g√ļ (szemben az √©kszerarannyal), √≠gy befektet√©sre vagy √©rt√©kment√©sre felhaszn√°lhat√≥.


Hány karátos a befektetési arany?

Majdhogynem 24 kar√°tos, azaz sz√≠narany. 999,9, m√°s n√©ven a n√©gyszer kilences arany a befektet√©si arany, melyben egy 1000 grammos t√∂meg eset√©n csup√°n csak 0,1 gramm az √∂tv√∂zŇĎanyag, az √∂sszes t√∂bbi arany.¬†¬†


Mi az a részvény?

Olyan értékpapír, mellyel tulajdonrészt lehet szerezni egy társaságban. 


Milyen jogviszonyt testesít meg a részvény?

Lej√°rat n√©lk√ľli tulajdonjogviszonyt az adott c√©gben.


Milyen részvények vannak Magyarországon?

A magyar r√©szv√©nypiac indexe a BUX index, mely a Budapesti √Črt√©ktŇĎzsd√©n szereplŇĎ legnagyobb magyar c√©geket √∂sszegzi. A cikk √≠r√°s√°nak pillanat√°ban a k√∂vetkezŇĎ r√©szv√©nyek alkott√°k: 4iG, AKKO invest, ALTEO Energiaszolg√°ltat√≥ Nyrt., ANY Biztons√°gi Nyomda, Appeninn, Autowallis, CIG Pannonia, Graphisoft Park, Magyar Telekom, Masterplast, MOL, Opus, OTP Bank, PannErgy, Richter Gedeon, Waberers International Nyrt. Fontos kihangs√ļlyozni azonban, hogy a BUX index csak egy kis r√©sze a teljes magyar r√©szv√©ny-portf√≥li√≥nak! A teljes list√°t a B√ČT kibocs√°t√≥i oldal√°n tudod el√©rni.


Mi az a ‚ÄúBlue chip‚ÄĚ r√©szv√©ny?

Egy olyan r√©szv√©ny, mely kiad√≥ja egy stabilnak v√©lt nagym√©retŇĪ c√©g. Mivel ezek a c√©gek √©vek √≥ta megb√≠zhat√≥an hozz√°k az elv√°rt sz√°mokat, a befektetŇĎk elŇĎszeretettel kereskednek ezekkel az √©rt√©kpap√≠rokkal. De term√©szetesen ezeket a r√©szv√©nyeket sem lehet 100%-osan v√°ls√°g√°ll√≥nak titul√°lni. P√©ldak√©nt legt√∂bbsz√∂r a Coca-Cola Co., a McDonalds, vagy a Windows r√©szv√©nyeit szokt√°k hozni. Az ETF meghat√°roz√≥ r√©sze Blue Chip r√©szv√©nyekbŇĎl v√°s√°rol.


Mi az az ETF?

Exchange Traded Fund, azaz tŇĎzsd√©n kereskedett befektet√©si alap. Ezt a befektet√©si alapot egy √©rt√©kpap√≠r testes√≠ti meg, mellyel szabadon lehet kereskedni a tŇĎzsd√©ken. Rengetegf√©le ETF l√©tezik, melyekkel le van fedve a BUX indextŇĎl kezdve az amerikai hadiiparon kereszt√ľl a teljes vil√°ggazdas√°g is.


Mi az a ‚ÄúFact Sheet‚ÄĚ?

Egy √∂sszegzŇĎlap. Befektet√©si eszk√∂z√∂kn√©l – p√©ld√°ul az ETF-ekn√©l – sok esetben megjelen√≠t a kiad√≥ egy t√©nyszerŇĪ adatokat tartalmaz√≥ list√°t. Ezen a list√°n √°ltal√°ban olyan elemek szerepelnek, mint: a kiad√≥ neve, keresked√©s helye, kor√°bbi piaci mutat√≥k, kock√°zati besorol√°s, stb. Az √©rt√©kpap√≠rok objekt√≠v √∂sszehasonl√≠that√≥s√°g√°t hivatott n√∂velni, ez√©rt mindenk√©ppen √©rdemes alaposan v√©gigolvasni v√°s√°rl√°s elŇĎtt!¬†


Hogyan fektessek be Bitcoin-ba?

Mivel a Bitcoin egy kriptovaluta, nagyon √≥vatosan. Sokak szerint a kriptovalut√°k nem is tekinthetŇĎek befektet√©snek, hiszen √ļj √©rt√©k nem teremtŇĎdik, hanem csak spekul√°ci√≥ az eg√©sz folyamat. ElŇĎfordulhat, hogy ez egy kicsit t√ļlz√°s, viszont azt el lehet mondani, hogy a kriptovalut√°k √°ltal√°ban spekul√°ci√≥s eszk√∂z√∂k, √©s hogy csak t√©nyleg akkor √©rdemes elkezdeni vel√ľk foglalkozni, ha nagyon √©rtesz hozz√°juk. Az extr√©m volatilit√°s a h√≠rekben l√°tott 1-1 csod√°s meggazdagod√°s m√°sik oldal√°n t√∂bb ezer k√°rosult van.


Mi az a ‚ÄúBlockchain‚ÄĚ?

A Blockchain – vagy magyarul Blokkl√°nc – technol√≥gi√°n alapszik a BitCoin √©s a kriptovalut√°k is √°ltal√°noss√°gban. Egy olyan adatl√°ncot alkot, mely egyszerre nyilv√°nos, √©s teljesen anonimiz√°lt. Seg√≠ts√©g√©vel nem csak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kriptovalut√°kat √©s NFT-ket, hanem p√©ld√°ul okos-szerzŇĎd√©seket is l√©tre lehet hozni.


Hogyan kell sz√°molni a kamatos kamatot?

ErrŇĎl a t√©m√°r√≥l forgattunk egy r√∂vid vide√≥t melyet itt tekinthetsz meg. Kisz√°mol√°sa alapvetŇĎen egyszerŇĪ:¬†

végösszeg = befektetett összeg * (1 + kamatláb/100)n

Ahol az n az idŇĎszak, melyre a sz√°m√≠t√°st v√©gezz√ľk.


Mi az az IPO?

Initial Public Offering, azaz kezdeti r√©szv√©nykicsob√°jt√°s. Egy olyan elj√°r√°s, mely sor√°n az eddig z√°rtk√∂rŇĪen mŇĪk√∂dŇĎ c√©g r√©szv√©nyeit felaj√°nlj√°k k√ľlsŇĎ befektetŇĎknek is – az elsŇĎ alkalommal. Egy z√°rt t√°rsas√°gb√≥l ny√≠lt t√°rsas√°gg√° alakul√°s √°ltal√°ban meghat√°roz√≥ pillanata minden c√©gnek.

Fogalomt√°r – Befektet√©sek, 2023 ūüďö


√Ārfolyamkock√°zat

Az a kock√°zat, melyet a befektet√©si eszk√∂z jegyzett √°r√°nak a v√°ltoz√°s√°b√≥l ad√≥dik. Min√©l sŇĪrŇĪbb √©s magasabb ez az ingadoz√°s, ann√°l rizik√≥sabbnak tekinthetŇĎ a befektet√©s.¬†


√Āllampap√≠r

Hitelviszonyt megtestes√≠tŇĎ √©rt√©kpap√≠r, mely alapj√°n az √°llam k√∂teles kamatot, √©s az √°llampap√≠r lej√°rtakor a tŇĎk√©t is kifizetni. Az √°llampap√≠rok m√°sodlagos piac√°n a k√∂tv√©nyeket szabadon lehet adni venni a lej√°rat idŇĎpontj√°ig.¬†


Kincst√°rjegy

Olyan n√©vre sz√≥l√≥ hitelviszonyt megtestes√≠tŇĎ √©rt√©kpap√≠r, melynek futamideje legfeljebb a kibocs√°jt√°s napj√°t√≥l sz√°m√≠tott 1 √©v. Magyarorsz√°gon csak √©s kiz√°r√≥lag az √°llam jogosult kincst√°rjegyet kiadni. Mivel az ad√≥si oldalon az √°llam van, √°ltal√°ban alacsony kock√°zati szintet k√©pvisel.


Likvidit√°s

Olyan mutat√≥, ami azt jelzi, hogy az adott befektet√©si eszk√∂z milyen k√∂nnyen tehetŇĎ k√©szp√©nzz√© – an√©lk√ľl, hogy ez az √°rat nagyban befoly√°soln√°. A leglikvidebb eszk√∂z term√©szetesen a k√©szp√©nz.¬†


Deviza√°rfolyam-kock√°zat

A forint √©s a t√∂bbi deviza √°ringadoz√°s√°b√≥l ad√≥d√≥ kock√°zat. Amennyiben a befektet√©si eszk√∂z√∂d k√ľlf√∂ldi deviz√°ban van ‚Äúsz√°molva‚ÄĚ (denomin√°lva), akkor a k√ľlf√∂ldi deviza √°res√©se vagy n√∂veked√©se a te kock√°zatod – melyen persze lehet vesz√≠teni is, √©s nyerni is.


Zéró-béta portfólió

Egy olyan t√≠pus√ļ portf√≥li√≥, mely megalkot√°sa k√∂zben a l√©nyeg a rendszerszintŇĪ kock√°zat kik√ľsz√∂b√∂l√©se – lehetŇĎleg a 0 k√∂zel√©be. Ennek megfelelŇĎen az ilyen portf√≥li√≥k hozampotenci√°lja alacsonynak mondhat√≥.¬†


999,9 (vagy négy-kilences) arany

Nagyon magas tisztas√°g√ļ ( 1000 grammb√≥l 999,9 gramm tiszta arany) nemesf√©m, √°ltal√°ban √©rme vagy r√ļd form√°ban. Befektet√©si aranyk√©nt ezt szokt√°k haszn√°lni, mivel nem terheli √°fa, vagy elŇĎ√°ll√≠t√°si k√∂lts√©g (m√≠g az √©kszeraranyat igen). Sokszor hamis√≠tj√°k, ez√©rt csak kiemelkedŇĎen megb√≠zhat√≥ helyen v√°s√°rolj ilyet!¬†


Derivatíva

Sz√°rmaztatott p√©nz√ľgyi eszk√∂z. A sz√°rmaztat√°s alapj√°t ad√≥ eszk√∂z lehet k√∂tv√©ny, r√©szv√©ny, de ak√°r m√°sik derivat√≠va is – formailag nincs sok k√∂t√∂tts√©g. AlapvetŇĎen k√©t t√≠pusa van, a hat√°ridŇĎs √ľgyletek (ilyen p√©ld√°ul futures, vagy forward √ľgylet) √©s az opci√≥k. Sokan a derivat√≠v√°k k√∂z√© veszik az opci√≥szerŇĪ √©rt√©kpap√≠rokat, √©s a csere√ľgyleteket is.


Volatilit√°s

A befektet√©shez kapcsol√≥d√≥ hozamok sz√≥r√°sa. Az eszk√∂z kock√°zat√°t m√©ri az√°ltal, hogy kimutatja az √°tlag√°rfolyamt√≥l val√≥ elt√©r√©sek sz√°m√°t √©s m√©rt√©k√©t. Hossz√ļ √©s r√∂vidt√°v√ļ befektet√©sn√©l √°ltal√°ban √©rdemes k√ľl√∂nb√∂zŇĎ volatilit√°s√ļ eszk√∂z√∂ket v√°s√°rolni.


OTC √ľgylet

TŇĎzsd√©n k√≠v√ľl l√©trej√∂vŇĎ √ľgylet. √Āltal√°ban bankok √©s p√©nzint√©zm√©nyek szoktak hozz√° fel√ľletet biztos√≠tani, √©s rendk√≠v√ľl sokf√©le (ak√°r kiemelkedŇĎen kock√°zatos) tranzakci√≥t lehet ilyen form√°ban l√©trehozni.