Egy befektetés esetében az egyébként sem túl magas kamatok mellett sokat számíthat, ha megúszhatjuk a kamatadót. Ha már jelenleg is rendelkezünk tőkével, amit szívesen befektetnénk 3 vagy 5 éves távra, a Tartós Befektetési Számla megfelelő megoldásnak bizonyulhat. Ebben a cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat erről a megtakarítási eszközről!

A TBSZ kétféle számla rövidítése is lehet: a Tartós Befektetési Számláé, valamint a Tartós Betéti Számláé. A kettő nagyon hasonlóan működik, a különbség az, hogy míg az előbbit értékpapírszámla, addig az utóbbit bankbetétszámla helyett köthetjük. A továbbiakban az első opcióról lesz szó.

A TBSZ egy olyan alszámla, amelyen kamatadómentesen köthetjük le a pénzünket,

és bármely pénzintézetnél – legyen az hitelintézet vagy befektetési szolgáltató – megnyithatjuk.

A gyakorlatban is igaz, hogy egy TBSZ általában megegyezik a hagyományos értékpapírszámlával vagy bankbetéttel, csak az ebben az esetben megjelenő adózási kedvezmény miatt tartalmaz némi megkötést. Nézzük tehát, mit érdemes tudni egy ilyen számla működéséről.

Milyen esetben lehet jó megoldás a TBSZ?

Amikor befektetésen gondolkozunk, az, hogy mi a célunk és mennyi időre tervezzük lekötni a pénzünket, nagyban befolyásolhatja, melyik lehetőség lesz számunkra a legmegfelelőbb. A befektetési időtáv a TBSZ esetében különösen fontos szempont: ugyanis 3 év után már kedvezőbb adózási feltételekkel, 5 év után pedig adómentesen juthatunk hozzá a kamatnyereséggel növelt tőkénkhez.

Tehát a TBSZ azok számára lehet jó választás, akik legalább 3 vagy 5 évre kötnék le a pénzüket.

Nagyon fontos tulajdonsága emellett – amit szintén érdemes átgondolni azelőtt, hogy választunk –, hogy itt nem folyamatos, havi szintű megtakarításokról beszélünk. A TBSZ egy zárt konstrukció, ezért az első évet követően nincs lehetőségünk a számlára pénz tenni. Tehát ez abban az esetben előnyös, ha már rendelkezünk azzal a tőkével, amit a számlára tennénk, vagy megelégszünk azzal, hogy csak 1 évig tudunk rá befizetni. Térjünk rá, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban.

Minden esetben gyűjtőévvel indulunk

Érdemes tisztában lenni azzal, amikor a TBSZ-t választjuk, hogy ebben az első évben van lehetőség a befizetésre, utána már nem. A gyűjtőév mindig január 1-vel indul, és december 31-vel zárul.

Itt azonban nem biztos, hogy tényleg 1 teljes évről van szó.

Bár maximum 1 év áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy pénzt helyezzünk el a számlán, de akár december 30-án is megtehetjük ezt, így mindössze egynapos lesz a gyűjtőévünk. Ugyanakkor a gyűjtőév lejárta után, ha további megtakarítást szeretnénk ilyen formában elhelyezni egy számlán, egy újabb TBSZ nyitásával van erre lehetőségünk – de a két számla egymástól független lesz.

Ezt követően indul meg az első 3 éves ciklus

Itt már nincs lehetőségünk befizetésre, ugyanakkor a pénzt közben a számlán kezelhetjük: megválaszthatjuk vagy megváltoztathatjuk, hogy mibe fektetjük be.

Ha ezalatt a 3 év alatt úgy döntünk, hogy kivesszük a pénzünket a számláról vagy akár csak egy részét, úgy elbukjuk az adómentességet.

Ebben az esetben a 15%-os SZJA-t kell a kamatnyereségünk után befizetnünk. Viszont érdemes tudni, hogy ilyenkor a pénzintézet ezt nem vonja le automatikusan, hanem nekünk kell bevallanunk, ami számunkra plusz adminisztrációt jelent. Ebben az esetben azonban tudnunk kell, hogy a számla is megszűnik.

Igaz, bármikor hozzányúlhatunk a pénzünkhöz ezalatt az időszak alatt, ugyanakkor nem érdemes, mert a legnagyobb előnyét bukjuk el vele – vagyis az adókedvezményt vagy adómentességet.

3 év után adókedvezmény, 5 év után adómentesség

A 3. évtől sincs lehetőségünk befizetésre, viszont amennyiben úgy döntünk, hogy kivennénk a számlán lévő  pénzünk egészét vagy egy részét, már csak a 10%-ot kell az kamatnyereségünk után adóként befizetnünk – tehát 5%-kal kevesebbet, mint a 3. év előtt. Azonban még ekkor is a számla megszűnésével jár a pénzkivétel.

Amennyiben pedig kivárjuk az 5 évet, úgy már adómentesen juthatunk hozzá a pénzünkhöz.

Miután a gyűjtő év december 31-vel zárul, így bármikor is indítottuk, az 5. év is minden esetben december 31-vel zárul.

Ha pedig tovább szeretnénk gyarapítani megtakarításunkat, azt egy újabb 5 éves ciklus elindításával tehetjük meg ekkor.

Az egyes pénzintézeteknél lehetnek eltérések

A Tartós Befektetési Számlán elhelyezett pénz számos dologba befektethető: legyen szó akár részvényekről, kötvényekről, állampapírokról, befektetési jegyekről, és így tovább. Azt azonban érdemes tudni, hogy nem minden pénzintézetnél ugyanazok a lehetőségek érhetők el. Hogy egy szemléletes példát vegyünk: a Magyar Államkincstárnál is lehetőségünk van számlanyitásra, ráadásul költségmentesen, ugyanakkor náluk csak állampapírba fektethetünk.

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy egy TBSZ-nek is lehetnek költségei.

Mivel egy pénzintézetnél vezetett számláról van szó, felmerülhet számlavezetési költség – ez attól függ, hol nyitunk ilyen számlát.

Például sok esetben, ha egy pénzintézetnél már rendelkezünk hagyományos számlával, úgy elengedhetik ezeket a költségeket. Ugyanakkor a legtöbbször ezek a költségek – ha vannak is – alacsonyabbak, mint amit az adókedvezmény miatt nyerünk ezzel a lehetőséggel. Tehát még a számlavezetési költség megfizetésével is jól járunk ezzel a konstrukcióval.  

Hogyan nyithatunk Tartós Befektetési Számlát?

Bárki nyithat TBSZ-t, aki magyar állampolgár és betöltötte a 18. életévét. Érvényes személyigazolvánnyal vagy új típusú jogosítvánnyal vagy útlevéllel, illetve lakcímkártyával és adóazonosító jellel kell rendelkezni. Külföldi állampolgárok esetében amire szükség van: útlevél vagy személyigazolvány, illetve magyarországi tartózkodásra jogosító okmány és magyar adóazonosító jel.

A számlanyitás egyszerű, mindössze a fent említett személyes okmányok szükségesek hozzá.

A nyitáskor el kell helyezni a számlán minimum 25 ezer forintot. Feltétel továbbá, hogy adott pénzintézetnél adott évben még ne legyen a nevünkön TBSZ számla. Fontos tudni ugyanis, hogy egy évben egy pénzintézetnél csak egy számlát nyithatunk – ha szeretnénk még egyet nyitni, azt csak másik intézetnél tehetjük meg.

Érdemes alaposan megfontolni a döntést

A Tartós Befektetési Számla az 5 év után járó adómentesség miatt egy igen kedvező konstrukció lehet, amennyiben legalább középtávra szeretnénk lekötni a pénzünket. Főleg abban az esetben lehet igazán jó választás, ha már rendelkezünk tőkével – hiszen nem rendszeres megtakarításról van szó ebben az esetben – , amit szeretnénk befektetni, majd mi magunk kezelni a befektetéseinket.

Érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeinknek, mielőtt megtakarítási eszközt választunk, hogy valóban az igényeinkhez leginkább passzoló formát találhassuk meg – így pedig tényleg jól járjunk.