Mi az a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)?

A NYESZ államilag támogatott lehetőséget biztosít arra, hogy egy privát befektetési számlát nyiss, és azon keresztül kezdj el takarékoskodni a nyugdíjas éveidre. Szükséges egy minimális szintű kereskedés a nyugdíj előtakarékossági számla létrehozásához és használatához, viszont van lehetőség alacsony kockázatú értékpapírok vásárlására is, ha nem szeretnél naponta foglalkozni pénzügyekkel. Amennyiben segítségre lenne szükséged a számlád kiválasztásában vagy létrehozásában, fordulj a Grantis-hoz – mi segítünk meghozni az ideális döntést!

Mik a NYESZ előnyei?

Sok előnye van a nyugdíj előtakarékossági számlának, melyek közül a legfontosabbak:

Rugalmas – rajtad múlik mikor és mennyit fizetsz be, és hogy milyen értékpapírokból vásárolsz.

Olcsó – nincs szakember akit fizetned kell a döntések meghozotaláért, ezért jóval olcsóbb tud lenni mint az egyéb megtakarítási formák.

Adójóváírás – Éves befizetéseid után jóváírást kapsz, maximum 20 százalékot, legfeljebb 100.000 forintig.

Kamatadó- és árfolyamnyereségadó-mentes – ha a számla nyitásától számítva eltelt 10 év és elérted a nyugdíjkorhatárt, a teljes megtakarítást adózás nélkül felveheted.

Biztonságban van a pénzed – a NYESZ egy teljesen privát számla, ezért semmi olyan nem történhet vele, mint ami a magánnyugdíjpénztárakkal esett meg.

Beva-garancia – A Befektető-védelmi Alap legfeljebb 100 ezer euróig kártalanít téged. Ez a védelem természetesen nem terjed ki az árfolyam változásából adódó veszteségeidre.

Fekete malacba pénzt csepegtetnek.

Rengeteg fajta részvény, még több értékpapír

A legtöbb cikkben amiben szó van a nyugdíj előtakarékossági számláról fel szokták hozni, hogy nem árt jól érteni az értékpapírokhoz és a tőzsdézéshez ahhoz, hogy igazán sikeres legyen ez a megtakarítási forma. Természetesen mindig jól jön, ha valaki ismeri töviről hegyire a termékeket és a piacot ahol vásárol, viszont az sem igaz, hogy ilyen tudás nélkül nem lehet sikeres NYESZ-t vinni. Rengeteg olyan értékpapír és alap létezik, melyek minden pénzügyi háttértudás nélkül megbízhatóan képes pénzt termelni.

Hogyan válassz? A Grantis ebben is segít!

Amennyiben segítségre lenne szükséged az ajánlatok összehasonlításában fordulj nyugalommal a Grantis-hoz. Mi egy független pénzügyi tanácsadói cég vagyunk, és legfőbb célunk a számodra igazán megfelelő ajánlat megtalálása!

Fogalomtár – NYESZ 2022


Beva

Más néven Befektető Védelmi Alap. Egy olyan szervezet, mely a magyarországi befektetési szolgáltatók esetleges fizetésképtelensége során nyúj segítséget úgy, hogy a kárt részben-egészben megtéríti.


MÁP+

Magyar Állampapír Plusz. Fix, sávos kamatozású állampapír. Már a kibocsátás napján tudni fogod, hogy a kamatteljesítési napokon, vagy a futamidő végén milyen mértékű kamatot fogsz kapni. Sok megtakarítási formához képest biztonságos befektetésnek számít, mivel az állam áll mögötte, és a kamat is fix.


ETF

Az ETF (Exchange Traded Fund) tőzsdén kereskedett befektetési alap. Az ETF-fel ugyanúgy, mint egy befektetési alappal, valamilyen értékpapír-csomagot vásárolsz. Azonban kialakításuk miatt az ETF-ekkel nagyon könnyű kereskedni és mivel a legtöbb ETF árfolyama csak passzívan követi a mögöttes termékek árfolyamát és nincs aktív alapkezelés, a költségük is jóval alacsonyabb, mint egy befektetési alapnál.


TBSZ

A Tartós Befektetési Számla egy számlacsomag, amelyen adómentesen vagy kedvezményes adózás mellett kereskedhetsz. A TBSZ nyitásától egy évig, a gyűjtőévben fizethetsz be a számlára. A gyűjtőévet követő 3 év után kiveheted a hozamot kedvezőbb, 10 százalékos adó mellett. Az 5. év után a teljes összeget felveheted adómentesen, vagy dönthetsz úgy, hogy meghosszabbítod a TBSZ-t. A futamidő alatt szabadon kereskedhetsz megkötések nélkül.

GYIK


Mekkora adókedvezmény jár a NYESZ után?

A nyugdíj előtakarékossági számla befizetése után annak évi 20 százaléka, de legfeljebb 100 000 forint adójóváírást kaphatsz vissza a befizetett személyi jövedelemadódból. Ha például havi 20 000 forintot fizetsz be a NYESZ-re, egy évben 240 000 forint gyűlik össze, aminek a 20 százalékát, 48 000 forintot kaphatsz vissza. Ahhoz, hogy a maximális adóvisszatérítést ki tudd használni, egy évben 500 000 forintot kell félretenned a nyugdíj előtakarékossági számlán.


Kinek való a nyugdíj előtakarékossági számla?

Ahhoz, hogy a nyugdíj előtakarékossági számla adómentességét és adókedvezményét ki tudd használni, két feltételnek kell teljesülnie: legalább 10 évig nem vehetsz ki pénzt a számláról és el kell érned a nyugdíjkorhatárt. A számla működése miatt fontos az önfegyelem is: a NYESZ-nél te határozod meg, hogy mikor és mennyi pénzt fizetsz be. Ha elfelejtesz takarékoskodni rajta vagy nagyon alacsony összeget utalsz be a számlára, veszélyezteted a nyugdíjkiegészítést, hiszen kevés pénz gyűlik össze. Nem árt, ha van némi tőzsdei ismereted, tapasztalatod is, hiszen neked kell kialakítanod a befektetési stratégiádat és megvásárolnod azokat az értékpapírokat, amelyektől magas hozamra számítasz.


Mekkora állami támogatás kapható a NYESZ-re?

Az állam minden befizetésed után az adódból 20 százalékot jóváír az előtakarékossági számládon – évente maximum 100.000 forint értékben!


Hogyan kell igényelni az adójóváírást?

A visszatérítés iránti igényedet minden évben jelezni kell a személyi jövedelemadó bevallásodban!