Mi az ETF elŇĎnye?

Az akt√≠van kezelt vagyonnal szemben a n√©pszerŇĪ ETF-ek √©s egy√©b hagyom√°nyosan indexk√∂vetŇĎ alapok (mint amilyen mondjuk az ETC) legszembetŇĪnŇĎbb elŇĎnye a k√∂lts√©gek alacsony szintje. Az exchange traded fund-ok eset√©ben ugyanis az alapkezelŇĎ kin√©zi a piacot melyre ki szeretne adni egy ETF-et – √©s ettŇĎl a pillanatt√≥l kezdve csak annyit tesz, hogy a bej√∂vŇĎ p√©nzbŇĎl adott idŇĎk√∂z√∂nk√©nt bev√°s√°rol az adott tŇĎzsde vagy szektor r√©szv√©nyeibŇĎl. Magyarul senkinek sem kell kifizetni egy nagyon dr√°ga szak√©rtŇĎi g√°rd√°t, hiszen csak az indexet kell k√∂vetni.

TŇĎzsd√©n kereskednek vele, ez√©rt magas likvid√≠t√°s√ļ, azonnal van lehetŇĎs√©g poz√≠ci√≥v√°lt√°sra, vagy ak√°r kisz√°ll√°sra. A tŇĎzsde nyitvatart√°si idej√©n bel√ľl folyamatosan friss√ľlŇĎ √°rak mellett tudsz kereskedni, m√≠g a befektet√©si alapokn√°l √°ltal√°ban nap v√©gi elsz√°mol√°s van.

Egy relat√≠ve egyszerŇĪ lehetŇĎs√©get biztos√≠t arra, hogy ne csak egy adott c√©g, hanem egy ipar√°g, orsz√°g, vagy egy teljes r√©gi√≥ teljes√≠tm√©ny√©be fektess be.

SŇĎt el√©rhetŇĎek olyan indexk√∂vetŇĎ alapok is, melyek a teljes vil√°ggazdas√°gon alapulnak!

Induljunk ki az alapokból: aktívan és passzívan kezelt alapok

Ahhoz, hogy meg√©rts√ľk, hogy mi is az az ETF, tiszt√°znunk kell a passz√≠van (m√°s n√©ven indexk√∂vetŇĎ) √©s akt√≠van kezelt alapok k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©get. Akt√≠v kezel√©s eset√©n az, akit megb√≠ztunk a p√©nz√ľnk forgat√°s√°val (jobb esetben) folyamatosan figyeli azokat a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tŇĎzsd√©ket, √©rt√©kpap√≠rokat, illetve m√°s vagyoni √©rt√©kkel b√≠r√≥ jogokat – √©s folyamatosan kereskedik vel√ľk a legnagyobb hozam √©rdek√©ben. Passz√≠van kezelt alap eset√©ben viszont az alapkezelŇĎ a megb√≠z√°sod alapj√°n megv√°s√°rol egy meghat√°rozott term√©ket (mondjuk egy r√©szv√©nycsomagot) – √©s onnant√≥l kezdve nem menedzseli akt√≠van a portf√≥li√≥dat, nem t√∂rt√©nik √ļj ad√°s-v√©tel. A megv√°s√°rolt √©rt√©kpap√≠r mag√°t√≥l k√∂veti a t√°rs√≠tott indexet: ha p√©ld√°ul n√∂vekedik NASDAQ tŇĎzsde mondjuk 10%-al, akkor az ahhoz t√°rs√≠tott QQQ ETF √©rt√©ke is n√∂vekedni fog 9,95%-al (a rendk√≠v√ľl alacsonynak sz√°m√≠t√≥, 0,05%-os k√ľl√∂nbs√©g a k√∂lts√©g).

Akkor mi is az az ETF?

Az Exchange Traded Fund, azaz tŇĎzsd√©n kereskedett befektet√©si alap. Az ETF √°ltal√°ban egy passz√≠van kezelt alap, melynek meghat√°roz√≥ saj√°toss√°ga az indexk√∂vet√©s mellett az az, hogy a kezelŇĎnek (√°ltal√°ban) a birtok√°ban van az a p√©nz√ľgyi term√©k, melyre a szerzŇĎd√©st megk√∂t√∂tted. Az elsŇĎt 1993-ban hozt√°k l√©tre az S&P 500 k√∂vet√©s√©re, SPDR (vagy SPY) n√©ven.

M√°sik meghat√°roz√≥ saj√°toss√°ga az ETF-eknek, hogy nagyon v√°ltozatosak, √©s szinte mindegyik √°ltal√°nos szab√°ly al√≥l van kiv√©tel. Vannak olyan ETF-ek, melyeket gyakorlatilag akt√≠van kezelnek ‚Äúkos√°roptimaliz√°ci√≥kkal‚ÄĚ, √©s vannak olyanok is, melyek sose fognak fizikailag birtokolni egy gramm kukoric√°t se – pedig elm√©letileg 5000 tonna van a tulajdonukban. Ez√©rt t√©nyleg ki szeretn√©nk hangs√ļlyozni, hogy mindenk√©ppen n√©zz ut√°na r√©szletekbe menŇĎen annak az alapnak, melyet meg akarsz v√°s√°rolni!

Milyen ETF-ek vannak?

Befektetés tárgya alapján

TŇĎzsde alap√ļ

A klasszikus form√°ja az ETF-eknek. Az elsŇĎ ilyen l√©trehozott indexk√∂vetŇĎ alap a kor√°bban is eml√≠tett SPY, √©s az S&P 500-as indexet k√∂veti. A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl felsorolunk p√°r meghat√°roz√≥ r√©szv√©nytŇĎzsd√©t, √©s az azok mozg√°s√°t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szinten replik√°l√≥ alapokat.

 1. S&P 100 – SPY
 2. NASDAQ -QQQ
 3. DOW JONES – DIA

Szektor alap√ļ

Abban az esetben, ha nem akarsz egy teljes indexbŇĎl bev√°s√°rolni, hanem ink√°bb csak 1-1 szektorra szeretn√©l f√≥kusz√°lni (ak√°r k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tŇĎzsd√©ken jegyzett r√©szv√©nyekkel), akkor sz√°modra a szektor alap√ļ indexk√∂vetŇĎ alapok lesznek a megfelelŇĎek. Eg√©szs√©g√ľgy√∂n bel√ľl p√©ld√°ul az MSCI World Health Care index alapj√°n l√©trej√∂tt ETF-ek a fejlett orsz√°gok eg√©szs√©g√ľgyi szektor√°t k√©pviselik, olyan c√©gek r√©szv√©nyeivel, mint a Johnson & Johnson, a Pfizer, vagy a Novartis.

Sz√°mos, szektorra specializ√°lt ETF-el lehet tal√°lkozni:

M√°ra vil√°gszerte t√∂bb mint 2000 indexk√∂vetŇĎ alap l√©tezik, ez√©rt nem meglepŇĎ, hogy gyakorlatilag b√°rmilyen szektorra, term√©kre szeretn√©l f√≥kusz√°lni, megteheted.

Index-követés mértéke alapján

Fontos megk√ľl√∂nb√∂ztetni tov√°bb√° az ETF-eket aszerint, hogy mennyire k√∂vetik az adott index √©ppen aktu√°lis eszk√∂z-kosar√°t.

Teljes replikáció

√Āltal√°ban a teljes replik√°ci√≥ az, amit biztons√°gosabbnak neveznek a szak√©rtŇĎk. Teljes replik√°ci√≥ sor√°n azt ETF kezelŇĎ 1-1-ben lek√∂veti az index v√°ltoz√°sait.

‚ÄúOptimaliz√°lt‚ÄĚ replik√°ci√≥

Sok esetben azonban nem lehets√©ges a teljes replik√°ci√≥, vagy csak nagyon dr√°g√°n. Ezekben az esetekben szokt√°k haszn√°lni az optimaliz√°lt replik√°ci√≥t, mely sor√°n mintav√©telez√©ssel √©s egy, az alapkezelŇĎ √°ltal meghat√°rozott krit√©riumrendszer alapj√°n megpr√≥b√°lj√°k replik√°lni az index val√≥s mozg√°s√°t.

Szintetikus

Szintetikus alapok eset√©ben m√°r bonyolultabb a helyzet, ugyanis ebben az esetben m√°r k√ľl√∂nb√∂zŇĎ p√©nz√ľgyi derivat√≠v√°k is beker√ľlnek k√©pbe – ami jelentŇĎsen n√∂velheti a kock√°zatot. √Āltal√°noss√°gban el lehet mondani, hogy ez a rizik√≥sabb befektet√©sek k√∂z√© tartozik az ETF-eken bel√ľl.

Mi az ETF v√°s√°rl√°s h√°tr√°nya?

Ami az egyik legnagyobb elŇĎnye is: rendk√≠v√ľl sokr√©tŇĪ befektet√©si lehetŇĎs√©get ad a n√©pess√©g sz√©les k√∂r√©nek. Sajnos az ETF-ek eset√©ben is ugyanolyan k√∂nnyŇĪ f√©linform√°ci√≥k alapj√°n nagy hib√°kat elk√∂vetni, mint mondjuk r√©szv√©nyek eset√©ben. √ćgy a magas vesztes√©g lehetŇĎs√©ge is ugyan√ļgy fenn√°ll.

A több mint 2000 féle értékpapír azt is eredményezi, hogy ahogy fentebb írtuk, az általánosan felállított szabályok alól mind-mind van kivétel, így alapos utánanézést igényel minden vásárlás.

Ezen fel√ľl ha valaki √©rt a piacokhoz √©s hajland√≥ is idŇĎt fektetni portf√≥li√≥j√°nak akt√≠v menedzsel√©s√©re, akkor magasabb bev√©tel √©rhetŇĎ el egy egyszeri r√©szv√©nyv√°s√°rl√°ssal, vagy egy teljesen szem√©lyre-szabott √©rt√©kpap√≠r-csomag kialak√≠t√°s√°val.

Hol lehet ETF-eket venni?

Az ETF-ekkel csak a tŇĎzsd√©ken lehet kereskedni, ez√©rt kelleni fog egy br√≥kerc√©g, aki kapcsolatban van azzal a tŇĎzsd√©vel ahol a v√°s√°rolni szeretn√©l. A Magyarorsz√°gr√≥l el√©rhetŇĎ br√≥kerek √©s befektet√©si szolg√°ltat√≥k k√≠n√°lat√°ban t√∂bb ilyen indexk√∂vetŇĎ alap is tal√°lhat√≥. A Budapesti √Črt√©ktŇĎzsd√©n a k√∂vetkezŇĎ 9 √©rhetŇĎ el:

Budapesti √Črt√©ktŇĎzsd√©n (B√ČT) el√©rhetŇĎ ETF-ek

N√©v (B√ČT adatlap linkelve)ISIN K√≥dTicker k√≥dMetodol√≥giaTerm√©kstrukt√ļra
UBS MSCI EMU SRILU0629460675UBSEMUSRIReplik√°l√°sFizikai
UBS MSCI USA SRILU0629460089UBSUSASRIReplik√°l√°sFizikai
ISHARES CORE DAXDE0005933931DAXEXReplik√°l√°sFizikai
ISHARES CORE S&P 500IE00B5BMR087SXR8Replik√°l√°sFizikai
ISHARES EURO STOXXDE0005933956SX5EEXReplik√°l√°sFizikai
ISHARES NASDAQ-100DE000A0F5UF5NDXEXReplik√°l√°sFizikai
X EURO STOXX 50 SHORT SWAPLU0292106753XSSXIndirekt replik√°l√°s(SWAP)Fizikai
X S&P 500 INVERSE DAILY SWAPLU0322251520DXS3Indirekt replik√°l√°s(SWAP)Fizikai
X SHORTDAX DAILY SWAPLU0292106241XSDXIndirekt replik√°l√°s(SWAP)Fizikai
forr√°s: Budapesti √Črt√©ktŇĎzsde honlapja

Az ezekkel az alapokkal val√≥ keresked√©s √©s elsz√°mol√°s forintban t√∂rt√©nik. A keresked√©s szab√°lyaira az aktu√°lis B√ČT Piaci szab√°lyok hat√°lyosak.

BUX ETF – A Hazai ETF

Ugyan√ļgy, ahogy meg lehet venni az amerikai, k√≠nai, vagy a n√©met tŇĎzsde eszk√∂z√∂sszet√©tel√©t, ugyan√ļgy meg lehet a BUX index√©t. A BUX ETF teljesen indexk√∂vetŇĎ, portf√≥li√≥j√°ban t√∂k√©letesen replik√°lja a Budapest √Črt√©ktŇĎzsd√©n r√©sztvevŇĎ eszk√∂z√∂ket. 

Eur√≥pai ETF-ek – Orsz√°gok, szektorok, felelŇĎss√©g

Az amerikai piachoz ugyan nem f√©r√ľnk hozz√° Magyarorsz√°gr√≥l, de az eur√≥pai ETF piac is t√∂bb mint 1400 alapot tartalmaz, melyekbe (br√≥kereken kereszt√ľl) te is be tudsz fektetni! Magyarorsz√°gon p√©ld√°ul nagyon n√©pszerŇĪ a n√©met DAX tŇĎzsde ETF-jeibe val√≥ befektet√©s. Olyan kollektiviz√°lt ETF-ek is t√∂bb milli√°rd eur√≥s befektet√©ssel b√≠rnak, mint a Vanguard FTSE Developed Europe UCITS – mely eset√©ben Eur√≥pa fejlett gazdas√°gainak vezetŇĎ r√©szv√©nyeibŇĎl v√°s√°rolhatsz. 

Mi az az SRI, és miért lehet fontos számodra?

Eur√≥p√°ban imm√°ron lehetŇĎs√©g van olyan ETF-ek v√°s√°rl√°s√°ra, melyekben egyes ipar√°gak, szektorok r√©szv√©nyei ki vannak z√°rva. Mivel az ETF-ek elsŇĎsorban teljes r√©gi√≥kat, orsz√°gokat √©s indexeket fednek le, sok befektetŇĎ nem volt hajland√≥ v√°logat√°s n√©lk√ľl p√©nzt juttatni az ott szereplŇĎ √∂sszes c√©gnek. √ćgy l√©trej√∂tt a ‚ÄúSocially Responsible Investment‚ÄĚ (SRI) mely megjel√∂l√©ssel alapesetben csak olyan ETF-ek √©lhetnek, melyek nem tartalmaznak r√©szv√©nyt a k√∂vetkezŇĎ szektorokb√≥l:

 • fegyverkereskedelem
 • doh√°ny √©s alkohol
 • szerencsej√°t√©k
 • sz√©nb√°ny√°szat
 • felnŇĎtt tartalom.

Az SRI-kre vonatkoz√≥ szab√°lyoz√°s m√©g nem egys√©ges, ez√©rt ha fontos sz√°modra a befektet√©s ezen aspektusa, j√°rj ut√°na r√©szletesen annak az SRI ETF-nek, melyet meg szeretn√©l v√°s√°rolni! A Budapesti √Črt√©ktŇĎzsd√©n is el√©rhetŇĎ 2, a UBS MSCI EMU SRI, √©s a UBS MSCI USA SRI.

ETF, ETC, ETN – Fontos a k√ľl√∂nbs√©g?

Term√©szetesen mint minden komplex p√©nz√ľgyi term√©k eset√©n, az √∂rd√∂g itt is a r√©szletekben rejlik. √Āltal√°noss√°gban el lehet mondani, hogy az ETC (Exchange Traded Commodity) √©s az ETN (Exchange Traded Notes) eset√©ben megvan annak a lehetŇĎs√©ge, hogy, ha a kezelŇĎ, akit megb√≠zt√°l csŇĎdbe megy, ami sz√°modra √≥ri√°si k√°rt tud okozni. Ezekn√©l a befektet√©si form√°kn√°l ugyanis a kezelŇĎ v√°llalja a felelŇĎss√©get a te ir√°nyodban arra az esetre, ha kivenn√©l x darab r√©szv√©nyt – de hogyha ŇĎ csŇĎdbe megy, akkor a tŇĎzsdeindex sz√°rnyal√°sa ellen√©re neked k√°rba ment a p√©nzed. Ugyanis te soha nem volt√°l tulajdonosa mag√°nak az √©rt√©kpap√≠rnak amit v√°s√°rolt√°l, hanem csak egy ‚Äú√≠g√©reted‚ÄĚ van a kezelŇĎtŇĎl arra az √©rt√©kpap√≠rra.  

Az √°rupiaci alapok (ETC) eset√©ben sem t√∂rt√©nik fizikai v√°s√°rl√°s, ugyanis nagy t√©telben p√©ld√°ul kŇĎolajat, kukoric√°t, vagy alum√≠niumot sz√°ll√≠tani √©s t√°rolni k√∂r√ľlm√©nyes √©s dr√°ga. Ez al√≥l kiv√©tel egyes fizikai arany ETC-k, melyek p√°nc√©lszekr√©nyekben t√©nylegesen t√°rolj√°k a befektetŇĎk √°ltal megvett mennyis√©get. Azonban ez sem igaz mindegyik arany ETC eset√©ben, ez√©rt alaposan vizsg√°ld meg a megv√°s√°rolni k√≠v√°nt alapot.

Megéri ETF-be fektetni?

Att√≥l f√ľgg melyikbe, √©s hogy milyen akt√≠van tudod-akarod menedzselni a portf√≥li√≥d. Azt el lehet mondani az ETF-ekrŇĎl, hogy alapvetŇĎen sokkal kevesebb k√∂lts√©ggel j√°rnak, mint egy akt√≠van kezelt alap. JellemzŇĎen 0,5-1% alatti az √©ves kezel√©si k√∂lts√©g, de az 0,1% alatti √©rt√©k sem ritka. Az akt√≠van kezelt alapok √©ves k√∂lts√©ge k√∂nnyen el√©ri a 2-3%-ot, ami k√∂nnyen felem√©sztheti a teljes profitot.

M√°sik √∂sszehasonl√≠t√°si alap lehet az, hogy megvizsg√°ljuk, hogyan alakult egy akt√≠van kezelt alap profitabilit√°sa a szimpla tŇĎzsdek√∂vet√©ssel szemben. Teh√°t megveri-e a kereskedŇĎ mag√°t az indexet? Az √∂sszehasonl√≠t√°sb√≥l az j√∂n ki, hogy az esetek t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√©ben – fŇĎleg a k√∂lts√©gek levon√°sa ut√°n – az index nyert.

Vannak viszont ‚Äúvesz√©lyesebb‚ÄĚ ETF-ek, melyek m√°r nem k√∂vetik teljesen az indexet, mert a kezelŇĎ optimaliz√°lja a tŇĎzsde r√©szv√©nykosar√°t, vagy szimpl√°n szintetikus metodol√≥gia alapj√°n dolgoznak. Amennyiben ilyen ETF-el tal√°lkozol, alaposan gondold √°t, hogy pontosan mennyire √©rted azt a term√©ket, amibe fektetsz!

Mire kell odafigyelni ETF v√°s√°rl√°sakor?

A legfontosabb dolog ilyen komplex p√©nz√ľgyi eszk√∂z megv√°s√°rl√°sakor, hogy tiszt√°ban legy√©l azzal, hogy val√≥j√°ban mekkora r√°l√°t√°sod van a piacra! Ha nem befektet√©ssel foglalkozol nap mint nap, akkor a h√°romszoros tŇĎke√°tt√©teles szintetikus ETC v√°s√°rl√°s az eur√≥pai kukoricapiacon nem biztos, hogy optim√°lis v√°laszt√°s.

Mivel t√∂bb ezer ilyen alap van, √∂sszegyŇĪjt√∂tt√ľnk p√°r k√©rd√©st, ami seg√≠thet a sz√°modra ide√°lis aj√°nlat megtal√°l√°s√°ban:

 • Mekkora bel√©p√©si, kil√©p√©si, illetve √©ves kezel√©si k√∂lts√©ge van?
 • Milyen m√≥don replik√°lja az indexet?
 • Mennyire likvid? Milyen neh√©z eladni?
 • Eddig hogyan teljes√≠tett az √©rt√©kpap√≠r?

TIPP: Minden ETF-re vonatkoz√≥an el√©rhetŇĎ egy „Fact sheet”- azaz egy olyan dokumentum, ami √∂sszes√≠ti a befektetŇĎk sz√°m√°ra legfontosabb adatokat. A fact sheet alapj√°n a fenti k√©rd√©sekre is konkr√©t v√°laszt kaphatsz!

√Ėsszegz√©s

A fentiek alapj√°n elmondhat√≥, hogy az ETF-ek legnagyobb elŇĎnye a befektet√©si alapokhoz k√©pest az alacsony k√∂lts√©g √©s a folyamatos tŇĎzsdei keresked√©s lehetŇĎs√©ge. Ez a k√©t tulajdons√°ga eredm√©nyezte azt, hogy 1993-as feltŇĪn√©se √≥ta 2022-re t√∂bb mint 10 billi√≥ doll√°rnyi eszk√∂z√°llom√°nyt menedzseltek ETF-eken kereszt√ľl. (forr√°s: Statista – ETF statistics)

Amennyiben megtetszett ez a befektet√©si forma, de nem tudsz vagy akarsz k√∂zvetlen√ľl kereskedni vele – akkor mi seg√≠t√ľnk! Az √°llami ad√≥kedvezm√©nyekkel kombin√°lva lehetŇĎs√©ged van mind a Grantis-os nyugd√≠jbiztos√≠t√°sok, mind a nyugd√≠j elŇĎtakar√©koss√°gi sz√°ml√°k eset√©n befektetni ilyen √©rt√©kpap√≠rokba! Keress fel minket az al√°bbi ŇĪrlapon p√°r kattint√°ssal – tapasztalt tan√°csad√≥ink sz√≠vesen seg√≠tenek a pap√≠rmunka gyors √©s hat√©kony int√©z√©s√©ben √©s a sz√°modra ide√°lis portf√≥li√≥ kialak√≠t√°s√°ban!

Gyakran ismételt kérdések РETF 2024


Mi a k√ľl√∂nbs√©g a r√©szv√©ny √©s ETF k√∂z√∂tt?

A r√©szv√©ny 1 darab t√°rsas√°gban val√≥ r√©szesed√©st jelent, m√≠g az ETF egy teljes r√©szv√©ny-kosarat takar, amibe egy tranzakci√≥val be lehet sz√°llni. Egy r√©szv√©nytŇĎzsde k√∂vetŇĎ ETF-el √≠gy egyszerre t√∂bb c√©gben lesz r√©szesed√©sed, nem csak egyben.


√Čn magam v√°s√°rolhatok ETF-et?¬†

Nem, br√≥ker vagy vagyonkezelŇĎ kell hozz√°. Eur√≥pai tŇĎzsd√©re becsatlakozott kereskedŇĎt kell tal√°lni, ha ott akarsz befektetni. Magyarorsz√°gon is sz√°mos br√≥kerc√©g foglalkozik ETF-ekkel.


Mi√©rt j√°r kevesebb k√∂lts√©ggel egy ETF v√°s√°rl√°sa, mint egy t√©m√°ban egyezŇĎ befektet√©si alaphoz val√≥ csatlakoz√°s?

Az exchange-traded fund-ok eset√©ben nem t√∂rt√©nik akt√≠v vagyonkezel√©s – azaz nem kell egy dr√°ga szak√©rtŇĎi csapatot kifizetned az√©rt, hogy ŇĎk folyamatosan eladjanak √©s v√°s√°roljanak a portf√≥li√≥db√≥l.


Mit jelent az index az ETF-ek esetében?

Olyan mutat√≥, amely egy adott piacon jegyzett √∂sszes √©rt√©kpap√≠r √©rt√©kv√°ltoz√°sait mutatja, s√ļlyozva. ETF-ek eset√©ben √°ltal√°ban a piaci indexeket (mint pl.: a BUX vagy az S&P) vizsg√°ljuk.


Mi az a fact sheet?

Egy dokumentum, ami azt mutatja meg, hogy az adott alap milyen tulajdons√°gokkal b√≠r (a kos√°rban szereplŇĎ r√©szv√©nyek, replik√°ci√≥ form√°ja, stb.) √©s hogy hogyan szerepelt az elm√ļlt idŇĎszakban.


Minek a rövidítése az ETF?

Exhange-traded fund, azaz tŇĎzsd√©n kereszt√ľl megv√°s√°rolhat√≥ alap. Lehet teljes orsz√°gokat, r√©gi√≥kat, vagy szektorokat lefedŇĎ alapokat is v√°s√°rolni ETF-k√©nt.


Mit jelent az ETN?

Exhange-traded note, azaz tŇĎzsd√©n kereszt√ľl v√°s√°rolhat√≥ r√©szv√©ny. Sokszor egy kateg√≥riak√©nt kezelik az ETF-ekkel, pedig √≥ri√°si k√ľl√∂nbs√©gek vannak. Az egyik legnagyobb az az, hogy az ETN-ek eset√©ben nagyobb a kock√°zat – mivel nem t√∂rt√©nik konkr√©t v√°s√°rl√°s az adott eszk√∂zbŇĎl.


Mi az a ETC?

Exchange-traded commodity, azaz tŇĎzsd√©n kereszt√ľl v√°s√°rolhat√≥ √°rupiaci term√©kek. Ilyen p√©ld√°ul az arany, kukorica vagy a kŇĎolaj. Az ETC-k k√∂z√∂tt is √≥ri√°si k√ľl√∂nbs√©gek lehetnek, p√©ld√°ul √°ltal√°ban ki van z√°rva, hogy fizikailag k√©pes legyen az alap x tonna √°rupiaci term√©ket fizikailag birtok√°ban tartani.


Mi az a TER?

Total expense ratio, azaz teljes k√∂lts√©gh√°nyados: az √©rt√©kpap√≠r-keresked√©s sor√°n felmer√ľlŇĎ √∂sszes k√∂lts√©get mutatja kezelt alap ar√°ny√°ban. Az indexk√∂vetŇĎ alapok legnagyobb pozit√≠vum√°nak az alacsony TER (√°ltal√°ban 1% alatti) √©rt√©k hozhat√≥ fel.