Az alábbiakról írunk a cikkben:

 • A TBSZ-számlával a befektetéseid után kedvezményesen adózhatsz vagy teljesen adómentessé teheted azokat.
 • A tartós befektetési számlán tartott befektetéseket a harmadik év végén veheted ki 10 százalékos adó mellett, vagy az ötödik év végén adómentesen.
 • A TBSZ-számla nyitásához 25 000 forintot kell elhelyezned a számlán. A gyűjtőévben befizetett pénzt szabadon használhatod kereskedésre és újrabefektetésre.
 • TBSZ-számlát akkor éri meg nyitnod, ha adómentes hozamokat szeretnél és 3-5 éves időtávra, vagy annál hosszabb időre fektetsz be.

Miért éri meg TBSZ-számlán befektetni?

Ha tartós befektetési számlán tartod a befektetéseidet, kedvezőbb adózást vagy akár teljes adómentességet érhetsz el. Azaz a befektetéseid hozama, kamata, osztaléka után nem, vagy csak alig kell adót fizetned. 

A TBSZ célja, hogy az adómentességgel a legalább középtávú befektetési szemléletet támogassa. Az adókedvezményeket akkor érheted el, ha legalább 3-5 évig nem tervezed a számla megszüntetését és nem veszel ki a befektetett összegből.

Ha 3 évig nem veszel ki a befektetéseidből csökkentett, 10 százalékos adót kell fizetned. Ha ezt 5 évig nem teszed meg, a hozamod adómentessé válik.

Ez nem azt jelenti, hogy a számlán nem kereskedhetsz. A TBSZ-en belül bármit csinálhatsz a befizetett összeggel, amire a szolgáltatód lehetőséget ad. Egyedül a számláról történő kiutalás az, ami befolyásolja az adómentességet.

Hogyan működik a tartós befektetési számla?

A TBSZ tehát egy speciális, legfeljebb 5 éves futamidejű értékpapírszámla-típus. Egy szolgáltatónál egy számlát nyithatsz évente. Amikor megnyitod, az az év lesz az úgynevezett 0. vagy “gyűjtőév”. A számlára kizárólag ebben a naptári évben fizethetsz be, rendszeresség és megkötés nélkül.

A gyűjtőév után kezdődik meg az 5 éves fenntartási időszak, amikor szabadon kereskedhetsz: vásárolhatsz, eladhatsz értékpapírokat a 0. évben befizetett pénzből, vagy egyszerűen parkoltathatod is a pénzt.

Ha három év eltelte előtt vennél ki pénzt a számláról, a TBSZ megszűnik, normál értékpapírszámla lesz és meg kell fizetned a 15 százalékos árfolyamnyereség-adót. Három év elteltével viszont van lehetőség részkivétre, ami után csak 10 százalékot kell megfizetned. 

A gyűjtőév utáni 5. év végén döntened kell:

 • ha megszünteted a TBSZ-számlát, az értékpapírok átkerülnek a normál értékpapírszámládra. Ilyenkor csak arra a növekményre kell majd az adót megfizetned, ami az átvezetés után keletkezett, amennyiben tartod tovább a papírokat.
 • ha nem akarod a pénzt kivenni, választhatod azt is, hogy az értékpapírjaidat és pénzedet átvezeted a megszűnő TBSZ-ről egy új tartós befektetési számlára. Ennek előnye, hogy így gyakorlatilag megspórolod az átvezetéssel a gyűjtőévet.

És így akár hosszú éveken át tarthatod úgy az értékpapírjaidat, hogy a hozam adómentes marad.

A TBSZ-számla feltörése

Ha szükséged van a tartós befektetési számlán elhelyezett összegre, kiutalhatod azt, miután eladtad az ehhez szükséges értékpapírokat. 

 • Ha a gyűjtőévtől számított 3 éven belül veszel ki pénzt, a számla megszűnik és 15 százalék adót kell fizetned, mintha normál értékpapírszámlán kereskedtél volna.
 • A harmadik év letelte után a befektetés egy részét vagy egészét kiveheted. A kivett részre 10 százalékos adót kell fizetned. Ha számlán marad még pénz vagy értékpapír, a számla nem szűnik meg. 

Állampapír tartása tartós befektetési számlán

Az állampapírok vásárlása és eladása ma már adómentes, így adózás tekintetében nem érdemes TBSZ számlán tartani, hiszen például a TBSZ-számlák esetében a szolgáltatók tranzakciós költségeket számolhatnak fel, ugyanakkor a Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámla, amelyre állampapírokat lehet vásárolni, teljesen díjmentes.

TBSZ nyitása

Tartós befektetési számlát befektetési szolgáltatóknál és bankoknál nyithatsz. TBSZ-t jellemzően csak az után nyithatsz, ha normál értékpapírszámlát is nyitottál az adott szolgáltatónál. 

A TBSZ nyitásának feltétele, hogy a megnyitáskor helyezz el legalább 25 000 forintot a számlán.

TBSZ-számla megszüntetése

A TBSZ-számla megszűnik, ha

 • a harmadik év letelte előtt veszel ki pénzt,
 • a harmadik év után a teljes befektetést kiveszed,
 • letelik az 5 év.

Mikor érdemes neked is TBSZ-t választani?

Elsősorban akkor, ha azt szeretnéd, hogy az adód inkább a te vagyonodat gyarapítsa és emellett hosszú távra tervezel a befektetéseiddel, hiszen a tartós befektetési számla legalább 3-5 éves időtávtól mutatja meg igazán az értékét. 

Persze nem biztos, hogy éppen ez az a számlatípus, ami a te céljaidnak megfelelő lesz. Ha például még hosszabb időtávban, évtizedekben gondolkodsz, mert mondjuk a nyugdíjadra szeretnél félretenni, lehet, hogy hatékonyabban éred el a célodat egy nyugdíj-előtakarékossági számlával. Ha NYESZ-en fektetsz be, amellett, hogy szintén adómentessé teheted a nyereségedet, még 20 százalékos adójóváírást is kaphatsz évente a befizetéseid után. 

Fogalomtár


Gyűjtőév

A számla megnyitásának éve, más néven a 0. év. Csak ebben az évben tudsz befizetni a számlára az adott év végéig. A gyűjtőévet követő 5 éven belül nem helyezhetsz el további pénzt a számlán. A gyűjtőévben bármekkora összeget bármilyen rendszerességgel elhelyezhetsz a számlán.


Lekötési időszak

Ez az a 3 – 5 éves időszak, amikor befizetni már nem tudsz, de szabadon vásárolhatsz és eladhatsz értékpapírokat, majd ha akarod, újrabefektetheted a pénzt.


Részkifizetés

Kizárólag a harmadik év végén van lehetőséged részkifizetést kérni a TBSZ-számláról. A kivett összeg hozama után már csak 10 százalékot kell adóznod.


Árfolyamnyereség-adó

Ha a befektetéseiden nyereséget értél el, az adóköteles. Az adó mértéke 15 százalék. Maga a köznyelvben használt árfolyamnyereség-adó és a kamatadó kifejezések nem pontosak, mert ezek csak a jövedelem forrását jelölik, de maga az adó, amit befizetsz, személyi jövedelemadó.

Gyakran ismételt kérdések


Hol nyissak TBSZ-számlát?

TBSZ-számlát jelenleg magyarországi telephellyel működő befektetési szolgáltatónál nyithatsz, külföldi szolgáltatónál vezetett számlát nem fogadtathatsz el a Nemzeti Adó- és Vámhivatallall TBSZ-számlaként. A megfelelő szolgáltató kiválasztásához fontos összehasonlítani a költségek mellett az elérhető befektetési eszközök körét, a kereskedési felületet és ellenőrizni azt, hogy mennyire stabil a szolgáltató tőkehelyzete.


Osztalékra is vonatkozik az adómentesség?

Az osztalék osztalékból származó jövedelemnek számít, így személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó terheli, ami szintén 15 és 15,5 százalék (2022. július 1-től 15%), ráadásul külföldi cégtől származó osztalék esetében a . TBSZ-szel


Nyithatok több TBSZ-számlát?

Igen, de évente egy szolgáltatónál csak egyet nyithatsz. Ha szeretnél adómentességet, de hosszú távon a pénzedhez is szeretnél hozzáférni, érdemes minden évben indítani egyet, így 6 év után minden évben lesz olyan számlád, amiről vehetsz ki pénzt adómentesen.


Mi történik, ha máskor veszek ki pénzt, mint a harmadik és az ötödik év vége?

A számla minden esetben megszűnik és normális adómértékkel adózol a hozam után, amikor nem a harmadik és az ötödik év végén veszel ki pénzt.