TBSZ számla 2024 Útmutató 📕- Hogyan működik és mire figyelj?

A befektetéseid után adót kell fizetned, nem is keveset: 15 százalék a kamatadó és 13,5 százalék szocho a megfizetendő. Ez például 1 millió forintos hozamra vetítve 285 000 forint, amit levonnak tőled. Tartós befektetési számlával (TBSZ) viszont adómentessé teheted a nyereségedet. Ebben a cikkben megmutajuk, hogy mi az a TBSZ és miért érdemes neked is használnod.

Az alábbiakról írunk a cikkben:

 • A TBSZ-számlával a befektetéseid után kedvezményesen adózhatsz vagy teljesen adómentessé teheted azokat.
 • A tartós befektetési számlán tartott befektetéseket a harmadik év végén veheted ki 10 százalékos adó mellett, vagy az ötödik év végén adómentesen.
 • A TBSZ-számla nyitásához 25 000 forintot kell elhelyezned a számlán. A gyűjtőévben befizetett pénzt szabadon használhatod kereskedésre és újrabefektetésre.
 • TBSZ-számlát akkor éri meg nyitnod, ha adómentes hozamokat szeretnél és 3-5 éves időtávra, vagy annál hosszabb időre fektetsz be.

A GRANTIS szakértője, Bán Norbert bemutatja a TBSZ legfontosabb jellemzőit:

Bán Norbi pénzügyi szakértő bemutatja részletesen a TBSZ-t

Miért éri meg TBSZ-számlán befektetni? ✅

Ha tartós befektetési számlán tartod a befektetéseidet, kedvezőbb adózást vagy akár teljes adómentességet érhetsz el. Azaz a befektetéseid hozama, kamata, osztaléka után nem, vagy csak alig kell adót fizetned

A TBSZ célja, hogy az adómentességgel a legalább középtávú befektetési szemléletet támogassa. Az adókedvezményeket akkor érheted el, ha legalább 3-5 évig nem tervezed a számla megszüntetését és nem veszel ki a befektetett összegből.

Ha 3 évig nem veszel ki a befektetéseidből csökkentett, 10 százalékos adót kell fizetned. Ha ezt 5 évig nem teszed meg, a hozamod adómentessé válik.

Hogyan működik a tartós befektetési számla? 🔎

A TBSZ tehát egy speciális, legfeljebb 5 éves futamidejű értékpapírszámla-típus. Egy szolgáltatónál egy számlát nyithatsz évente. Amikor megnyitod, az az év lesz az úgynevezett 0. vagy “gyűjtőév”. A számlára kizárólag ebben a naptári évben fizethetsz be, rendszeresség és megkötés nélkül.

A gyűjtőév után kezdődik meg az 5 éves fenntartási időszak, amikor szabadon kereskedhetsz: vásárolhatsz, eladhatsz értékpapírokat a 0. évben befizetett pénzből, vagy egyszerűen parkoltathatod is a pénzt.

Ha három év eltelte előtt vennél ki pénzt a számláról, a TBSZ megszűnik, normál értékpapírszámla lesz és meg kell fizetned a 15 százalékos árfolyamnyereség-adót. Három év elteltével viszont van lehetőség részkivétre, ami után csak 10 százalékot kell megfizetned. 

A gyűjtőév utáni 5. év végén döntened kell:

 • ha megszünteted a TBSZ-számlát, az értékpapírok átkerülnek a normál értékpapírszámládra. Ilyenkor csak arra a növekményre kell majd az adót megfizetned, ami az átvezetés után keletkezett, amennyiben tartod tovább a papírokat.
 • ha nem akarod a pénzt kivenni, választhatod azt is, hogy az értékpapírjaidat és pénzedet átvezeted a megszűnő TBSZ-ről egy új tartós befektetési számlára. Ennek előnye, hogy így gyakorlatilag megspórolod az átvezetéssel a gyűjtőévet.

És így akár hosszú éveken át tarthatod úgy az értékpapírjaidat, hogy a hozam adómentes marad.

A TBSZ-számla feltörése

 • Ha a gyűjtőévtől számított 3 éven belül veszel ki pénzt, a számla megszűnik és 15 százalék adót kell fizetned, mintha normál értékpapírszámlán kereskedtél volna.
 • A harmadik év letelte után a befektetés egy részét vagy egészét kiveheted. A kivett részre 10 százalékos adót kell fizetned. Ha számlán marad még pénz vagy értékpapír, a számla nem szűnik meg. 

Állampapír tartása tartós befektetési számlán

Az állampapírok vásárlása és eladása ma már adómentes, így adózás tekintetében nem érdemes TBSZ számlán tartani, hiszen például a TBSZ-számlák esetében a szolgáltatók tranzakciós költségeket számolhatnak fel, ugyanakkor a Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámla, amelyre állampapírokat lehet vásárolni, teljesen díjmentes.

TBSZ nyitása 📈

Tartós befektetési számlát befektetési szolgáltatóknál és bankoknál nyithatsz. TBSZ-t jellemzően csak az után nyithatsz, ha normál értékpapírszámlát is nyitottál az adott szolgáltatónál. 

A TBSZ nyitásának feltétele, hogy a megnyitáskor helyezz el legalább 25 000 forintot a számlán.

TBSZ-számla megszüntetése ❌

A TBSZ-számla megszűnik, ha

 • a harmadik év letelte előtt veszel ki pénzt,
 • a harmadik év után a teljes befektetést kiveszed,
 • letelik az 5 év.

A TBSZ adózása 💸

A tartós befektetési számla lényege az adókedvezmények elérése.Adózás szempontjából a számla életútja a következő szakaszokra oszlik:

 1. A gyűtőévet követő 3 évben: 15 százalékos adó (bármilyen okból megszüntetett számla)
 2. 3-5 év között: 10 százalékos adó
 3. 5+ év: adómentesség a teljes megtakarított vagyonra

A TBSZ adózásának részletszabályait a személyi jövdelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/B. §-ában.

A TBSZ adókedvezményei

IdőszakAdókedvemény, adómentesség
GyűjtőévNem jár adókedvezmény
Gyűjtőév vége + 3 évNem jár adókedvezmény
3. évtőlCsökkentett, 10 százalékos kamatadó
5.évtőlTeljesen adómentes
Forrás: MNB TBSZ tájékoztató

Hol lehet TBSZ számlát nyitni? 🏦

Tartós Befektetési Számlát sok banknál, illetve befektetési szolgáltatónál lehet nyitni. Az OTP TBSZ számla ajánlata mellett az Erste Bank és a CiB is ajánl ilyen szolgáltatást. A befektetési intézmények közül a KBC Equitas, az SPB Invest és a Concorde TBSZ számlája népszerű.

Fontos: ez a lista korántsem kimerítő, ha már rendelkezel pénzintézettel érdemes lehet náluk körbenézni, hátha alacsonyabb költségek mellett tudod igénybevenni ezt a szolgáltatást.

Szolgáltató választásakor érdemes megnézeni a részletes díj és kondíciós listát, a megvásárolható befektetési eszközök fajtáit, és a pénzintézet hátterét és eddigi teljesítményét.

Mikor érdemes neked is TBSZ-t választani? 👱‍♂️👩

Elsősorban akkor, ha azt szeretnéd, hogy az adód inkább a te vagyonodat gyarapítsa és emellett hosszú távra tervezel a befektetéseiddel, hiszen a tartós befektetési számla legalább 3-5 éves időtávtól mutatja meg igazán az értékét. 

Persze nem biztos, hogy éppen ez az a számlatípus, ami a te céljaidnak megfelelő lesz. Ha például még hosszabb időtávban, évtizedekben gondolkodsz, mert mondjuk a nyugdíjadra szeretnél félretenni, lehet, hogy hatékonyabban éred el a célodat egy nyugdíj-előtakarékossági számlával. Ha NYESZ-en fektetsz be, amellett, hogy szintén adómentessé teheted a nyereségedet, még 20 százalékos adójóváírást is kaphatsz évente a befizetéseid után. 

TBSZ számla és a GRANTIS – Miben segíthetünk? 👩‍💼👨‍💼

A GRANTIS-nál egy független pénzügyi tanácsadói gárdát építettünk fel olyan emberekkel, akik több évtizede foglalkoznak pénzeszközökkel. A szakmai tapasztalatunk, függetlenségünk és őszinteségünk a három legfontosabb pont melyet mindig kiemelünk – mivel szerintünk ezek nélkül nem lehet közösen egyről a kettőre lépni. Egyszerűen nem éri meg senkinek sem például egy alacsony kockázattűrésű embert rizikós részvényekbe belevonni, mert az könnyen álmatlan éjszakákhoz – és a betét kivételéhez vezethet. Kérj ingyenes konzultációt, és mi válaszolunk kérdéseidre!

Gyakran ismételt kérdések – TBSZ 2024 ❓


Mi az a gyűjtőév?

A számla megnyitásának éve, más néven a 0. év. Csak ebben az évben tudsz befizetni a számlára az adott év végéig. A gyűjtőévet követő 5 éven belül nem helyezhetsz el további pénzt a számlán. A gyűjtőévben bármekkora összeget bármilyen rendszerességgel elhelyezhetsz a számlán.


Osztalékra is vonatkozik az adómentesség?

Az osztalék osztalékból származó jövedelemnek számít, így személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó terheli, ami szintén 15 és 15,5 százalék (2022. július 1-től 15%), ráadásul külföldi cégtől származó osztalék esetében a . TBSZ-szel


Nyithatok több TBSZ-számlát?

Igen, de évente egy szolgáltatónál csak egyet nyithatsz. Ha szeretnél adómentességet, de hosszú távon a pénzedhez is szeretnél hozzáférni, érdemes minden évben indítani egyet, így 6 év után minden évben lesz olyan számlád, amiről vehetsz ki pénzt adómentesen.


Hol nyissak TBSZ-számlát?

TBSZ-számlát jelenleg magyarországi telephellyel működő befektetési szolgáltatónál nyithatsz, külföldi szolgáltatónál vezetett számlát nem fogadtathatsz el a Nemzeti Adó- és Vámhivatallall TBSZ-számlaként. A megfelelő szolgáltató kiválasztásához fontos összehasonlítani a költségek mellett az elérhető befektetési eszközök körét, a kereskedési felületet és ellenőrizni azt, hogy mennyire stabil a szolgáltató tőkehelyzete.


Mi történik, ha máskor veszek ki pénzt, mint a harmadik és az ötödik év vége?

A számla minden esetben megszűnik és normális adómértékkel adózol a hozam után, amikor nem a harmadik és az ötödik év végén veszel ki pénzt.


Mi az a TBSZ számla?

Tartós Befektetési Számla rövidítése. Legfontosabb előnye, hogy 3, illetve 5 év után csökkentett (10, illetve 0 százalék a szokásos 15 helyett) adóterhed lesz a növekmények kivételekor.


Hány TBSZ számlám lehet?

Egy személy, egy szolgáltatónál, egy éven belül egy darab számlát hozhat létre. Magyarul ha másik szolgáltatót választasz, akkor egy éven belül is akár több számlát nyithatsz.


Mennyi a minimális befektetés a TBSZ számlára?

A minimális kezdőtőke amit el kell helyezni a számlán nyitáskor az 25 000 HUF.


Milyen költségek, díjak vannak?

Ez szolgáltatónként változik, ezért mindenképpen nézd meg vásárlás előtt a pénzintézet kondíciós listáját!


Mikor jár le a TBSZ számlám?

3 év után után a 15 százalékos kamat, és árfolyamnyerség-adó helyett csak 10, 5 év után 0 százalék adót kell fizetni. Az ötödik év után átvezetheted befektetésed egy új tbsz számlára.


Devizában is lehet nyitni TBSZ-t?

Nem, csak forintban nyitható meg, és csak forintban jegyzett értékpapírok vásárolhatóak a számla segítségével. Külföldi termékekbe csak közvetett módon lehet beszállni.


Mi az a lekötési időszak?

Ez az a 3 – 5 éves időszak, amikor befizetni már nem tudsz, de szabadon vásárolhatsz és eladhatsz értékpapírokat, majd ha akarod, újrabefektetheted a pénzt.


Mikor lehet részkifizetést kérni?

Kizárólag a harmadik év végén van lehetőséged részkifizetést kérni a TBSZ-számláról. A kivett összeg hozama után már csak 10 százalékot kell adóznod.


Mi az és mennyi az árfolyamnyereség-adó?

Ha a befektetéseiden nyereséget értél el, az adóköteles. Az adó mértéke 15 százalék. Maga a köznyelvben használt árfolyamnyereség-adó és a kamatadó kifejezések nem pontosak, mert ezek csak a jövedelem forrását jelölik, de maga az adó, amit befizetsz, személyi jövedelemadó.


Mit értünk likviditás alatt?

Röviden fizetőképességet jelent. Az határozza meg egy pénzügyi eszköz likviditását, hogy milyen könnyen lehet készpénzzé vagy azzal egyenértékű eszközzé váltani – és azzal kifizetést végrehajtani.


Milyen számla TBÉSZ?

A Tartós Befektetési Értékpapírszámla rövidítése. Ezen a számlán van lehetőséged értékpapírokat vásárolni és eladni. 


Milyen számla a TBBSZ?

A Tartós Befetktetési Betétszámla rövidítése. A TBÉSZ-el ellentétben itt nem értékpapírokkal kereskedhetsz, hanem betéteket köthetsz le. Jelentősége az értékpapírszámlákhoz képest elenyésző.