A BAMOSZ 2022 szeptemberi hírlevele szerint magyar háztartások több mint 8400 milliárd forint megtakarítást tartottak befektetési jegyekben, vagyis óriási pénztömeget tartanak az emberek befektetési alapokban.

De hogyan is működik egy befektetési alap és mi a célja? Miért lehet jobb, mint egyénileg részvényeket venni? Hogyan lesz belőle pénzed? Az alábbi cikkben választ adunk ezekre és még sok más fontos kérdésre is!

Mi az a befektetési alap? 👛

Kisebb összegből csak néhány értékpapírt tudnál vásárolni, ez azonban kockázatos, mert lehet, hogy pont a rosszul teljesítő cégekbe fektetnél. Minél több értékpapírod van, annál jobban tudod porlasztani a kockázatot, és a hozamod annál kevésbé múlik az egyes cégek teljesítményén.

Az alaphoz befektetési jegy vásárlásával lehet csatlakozni. Egy befektetési jegy lényegében egy értékpapír-csomagot takar, ami az alap befektetési stratégiájától függően állhat részvényekből, kötvényekből, állampapírokból, származtatott ügyletekből stb.

Árfolyamát úgy kapjuk meg, hogy az alap összes vagyonát és követelését elosztjuk a befektetési jegyek számával – ez az egy jegyre jutó nettó eszközérték.

A hozamot az adja, ha a befektetési jegyet magasabb árfolyamon adod el, mint amilyen árfolyamon megvetted.

A befektetési alapok előnyei ✅

Miért lehet előnyösebb egy egyénileg összevásárolt értékpapírok csomagnál?

 • Költséghatékonyan lehet diverzifikálni: nagyon sokba kerülne összevásárolni több száz részvényt és kötvényt, ehhez képest egy befektetési jegy jóval olcsóbb is lehet,

 • nem igényel nagyon alapos elemzést a kiválasztása,

 • szakértő kezeli a pénzed.

Melyek voltak a legjobb befektetési alapok 2021-ben? 💸

Alapvetően nincs olyan fogalom, hogy a “legjobb befektetési alap”. Egyszerűen annyi változó van a kockázattűrési képességtől az életkorig melyek befolyásolhatják, hogy kinek mi az igazán megfelelő, hogy erre nem lehet felelősségteljesen választ adni. Ha a befektetési alapok hozamai érdekelnek, és aszerint rangsorolod az alapokat, akkor már konkrétabb sorrendet is tudunk kapni.

Nem meglepő módon évről-évre az elég magas rizikójú alapok teljesítettek a legjobban. Azonban az is nagyon gyorsan ki fog derülni a következő felsorolásból, hogy miért lehetnek nagyon problémásak az ilyen alapok.

2021-ben mely alap hozamai voltak a legnagyobbak? 💹

A BAMOSZ és a Portfólió adatai szerint a következő befektetési alapok tudták a legnagyobb hozamot realizálni a befektetőik számára a tavalyi évben (1 éves / 3 éves hozammal) :

 1. Dialóg Expander Részvény Alap – 38,6% / 1,9%
 2. OTP Orosz Részvény A sorozat – 34,1% / 24,3%
 3. MKB Észak-Amerikai Részvény – 34,1% / 28,1%
 4. BF Money Fejlett Piaci Részvény Alap – 34,0% / 27,7%
 5. AEGON Közép-Európai Részvény A sorozat – 33,2% / 11,6%
 6. Generali Mustang A sorozat – 32,5% / 25,7%
 7. Amundi USA Devizarészvény A sorozat – 30,7% / 27,0%
 8. Accorde Első Román Részvényalap A sorozat – 29,9% / 23,3%
 9. HOLD Nemzetközi Részvény Alapok Alapja A sorozat – 28,8% / 23,0%
 10. K&H ingatlanpiaci Részvényalapok Alapja – 28,6% / 13,6%

A felsorolásból az látszik, hogy nagy kilengésekkel ugyan, de több befektetési alap több éves távlatban is képes hozni a 20-25% körüli éves hozamot. Azonban ez egy rendkívül leegyszerűsített felsorolás szemléltetési célból – több változós vizsgálat kell ha a jövőre próbál valaki megállapításokat tenni.

Befektetési alapok összehasonlítása 2022 📊

1-1 eszközalap összehasonlítása egy komplex feladat, melyet rengeteg ismérv mentén el lehet végezni a kockázati szintektől a befektetés időtartamáig. Ez egy nagy hozamot generáló szakma azok számára, akik ezeket a folyamatokat és táblázatokat valóban átlátják. Ezért kisérletet sem teszünk arra, hogy 2 bekezdésben szakavatott befektetési bankárt varázsoljunk az olvasóinkból.

Mi jelen cikkben az adataink forrását tudjuk átadni, és el tudunk irányítani egy ingyenes személyes konzultációra, ahol fel tudod tenni ezekkel az alapokkal kapcsolatos kérdéseidet is. A következő pár bekezedésben bemutatjuk a legfontosabb fajtáit, hogy könnyebben dönthess akár egyedül, akár tanácsadó bevonásával!

A befektetési alapok fajtái 🔎

Nyíltvégű alapok

A nyíltvégű alapokba bármikor be lehet lépni, és bármikor vissza is vásárolják a befektetési jegyeidet az aktuális árfolyamon.

Zártvégű alapok

A zártvégű alapokba csak az alap indulása előtti jegyzési időszakban lehet belépni, utána meg kell várni az alap lejárati dátumát. Ha mégis el akarod adni a befektetési jegyeidet, akkor a tőzsdén ezt megteheted, de hogy mennyi pénzt kapsz értük, azt nem az értékük fogja meghatározni, hanem az, hogy mennyit ajánlanak érte, vagyis lehet, hogy csak nyomott áron tudod őket eladni.

A befektetési alapok kategóriái, összehasonlítása 🧮

Likviditási alapok

Három hónapnál rövidebb lejáratú kötvények.

Pénzpiaci alapok

Egy évnél rövidebb kötvények.

Rövid kötvényalapok

1–3 év futamidő közti kötvények.

Hosszú kötvényalapok

3 évnél hosszabb lejáratú kötvények.

Kötvénytúlsúlyos vegyes alapok

A kötvényeken kívül részvények is vannak maximum 30%-os mértékben.

Kiegyensúlyozott vegyes alapok

A részvények aránya 30-70% közötti.

Részvénytúlsúlyos alapok

A részvények aránya 70-90% közötti.

Tiszta részvény alap

A részvények aránya meghaladja a 90%-ot.

Garantált alapok

Tőkegaranciát vállaló alapok.

Származtatott alapok

Származtatott (például határidős, opciós) ügyletekbe, azaz derivatívákba fektető alapok.

Indexkövető alapok (ETF)

Az ETF-ek valamilyen tőzsdei index teljesítményét képezik le (pl. S&P 500).

Ingatlanforgalmazó alapok

Az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 30%.

Ingatlanfejlesztő alapok

Az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 60%.

Hogyan lesz több pénzed befektetési alapokkal? 💱

Abból lesz hozamod, vagyis több pénzed, hogy a befektetési jegyeidet magasabb árfolyamon adod el, mint amennyiért megvetted őket.

A befektetési jegyek árfolyama attól nő, hogy a bennük található értékpapírok (részvények, kötvények) árfolyama is nő, mert megnő rájuk a kereslet.

A hozamot az is adhatja, hogy a bennük található részvények egy része a részvénytársaság profitjának egy részét kifizeti a részvényeseinek osztalék formájában.

Befektetési alapok vásárlása 💰

A vásárlás menete úgy néz ki, hogy nyitnod kell egy értékpapírszámlát – ez akár egy Tartós Befektetési Számla (TBSZ) is lehet – és erre meg tudod vásárolni a számlaszolgáltatónál elérhető alapok jegyeit.

👱‍♂️ Neked való a befektetési alap? 👩

Alapvetően azoknak való, akik nem szeretnének egyéni részvényeket összevásárolni, hanem viszonylag kevés pénzből, pár százezer vagy millió forintból szeretnének jól diverzifikált portfóliót felépíteni, és szeretnék szakértőkre bízni a pénzüket.

A befektetési alapok alternatívái

A befektetési alap alternatívája, ha egyedileg vásárolod meg a részvényeket, kötvényeket, állampapírokat, ehhez azonban sok pénz, hozzáértés és időráfordítás szükséges, és ha rosszul állítod össze a portfóliódat, magas kockázatoknak lehetsz kitéve.

👩‍💼 Miben segíthet a GRANTIS? 👨‍💼

Ahogy a fentebb olvasható, rengeteg szolgáltató és ajánlat tartozik a befektetési alapok kategóriájába. A rengeteg szolgáltatástípus, klauzula, és fontos, de kisbetűs rész miatt egy ilyen ajánlat elfogadása előtt érdemes egy valóban független tanácsadóval beszélni! A konzultáció megtakarítással foglalkozó szakembereinkkel számodra ingyenes – és az is marad.

Fogalomtár 📚


Alapkezelő

Az alapkezelő társaság hozza létre a befektetési alapot, ők hoznak befektetési döntéseket, amiket aztán végrehajtanak és adminisztrálnak. Az alapkezelő az alap számára értékpapírszámlát nem vezethet, vagyis közvetlenül nem rendelkezhet az alap eszközei felett, ez a letétkezelő bank hatásköre.


Portfóliómenedzser

Az a szakember, aki a befektetési alap portfólióját kezeli.


Befektetési szolgáltató

Azok a befektetési vállalkozások és hitelintézetek, akik a törvény értelmében befektetési szolgáltatási tevékenységet végezhetnek.


Vagyonkezelés

Olyan szerződéses viszony, amelyben a vagyonkezelő megbízást kap egy meghatározott vagyon kezelésére abból a célból, hogy annak értékét megőrizze és gyarapítsa.


Abszolút hozam

Az abszolút hozamú alapoknak nincs előre meghatározott befektetési stratégiájuk, vagyis nem egy előre meghatározott eszközosztályba fektetnek, hanem mindig abba, amit az alapkezelő jónak lát.


Tőkevédett alap

A tőkevédett alap garantálja, hogy nem tudod elveszteni a befektetett tőkédet. Hátránya, hogy általában alacsony hozamokat termel.


Származtatott alap

Egy ilyen alap portfóliójában származtatott ügyleteket, vagyis derivatívákat tartalmazó termékek is lehetnek. A derivatíva tőkeáttétes pozíciót takar, vagyis a befektetett összeg többszörösét is el lehet veszíteni, ezért is kockázatos.


BAMOSZ

Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, mely a hazai alap-, illetve vagyonkezelők érdekképviseleti szervezete. A BAMOSZ honlapján keresztü rengeteg információ és piaci statisztika érhető el, így egy rendkívül hasznos forrás lehet befektetési alap választása során.


Portfólio

Egy befektető “tárcája”. Magyarul az adott szervezetnél, társaságnál tárolt befektetési eszközeid összessége.


Indexkövetés

Olyan “portfóliókzelési” eljárás, mely során egy adott index kosarában található pénzeszközökből, az indexszel megegyező arányban bevásárol a kezelő. Az indexkövetés szintje szerint meg lehet különböztetni a különböző alapokat. A leghíresebb fajtája az ETF.


ETF

Az “Exchange Traded Fund” rövidítése. Egy olyan indexkövető alapot takar, mely segítségével, egy teljes ország, régió, vagy akár iparág finanszírozásába is beszállhatsz. Rengeteg fajtája van, így egy külön cikkben is foglalkoztunk vele!

Gyakran ismételt kérdések ❓


Hogyan vehetem ki a pénzem befektetési alapokból?

A befektetési jegyeid eladásával veheted ki a pénzed vagy zártvégű alapnál a lejáratkor ezek visszaváltásakor.


Miért kell ingatlanalapoknál 180 napot várni a visszaváltásra?

Mert az MNB hozott egy ilyen ajánlást. Szerintük ez “erősíti az ingatlanalapok biztonságát, folyamatos fizetőképességét, s a tudatos lakossági (kis)befektetői magatartást.”


Elveszíthetem az összes megtakarításomat befektetési alapokkal?

Ha magas kockázatú befektetési alapot választasz, és rosszkor szállsz ki belőle, akkor igen.


Védve van a pénzem a befektetési alapokban?

A törvény az alapkezelők tevékenységét is szabályozza, így jogilag biztonságban van a pénz. Visszaélések ettől még lehetnek, mint az élet minden területén, de ezt a törvény szigorúan bünteti.


Mekkora adót kell fizetnem a befektetési alapok után?

A befektetési jegyek beváltásából, visszaváltásából, átruházásából származó jövedelem után kamatadót kell fizetni.

Kivétel ez alól a TBSZ-re vásárolt befektetési jegy: 3 év után a hozamot terhelő kamatadó 10%-ra, 5 év után 0%-ra csökken.


Mi az a nyíltvégű befektetési alap?

Olyan típusú befektetési alap, ahova bármikor bevásárolhatod magad, és el is tudod adni a részesedésed bármikor.


Melyek a legjobb befektetési alapok 2022-ben?

Erre a kérdésre egyszerűen nem lehet körültekintően és felelősen válaszolni anélkül, hogy pontosan ismernénk a helyzeted és a kockázattűrési képességed. Rengeteg olyan változó van minden befektető esetében, melyet csak egy részletes konzultáció során lehet felderíteni és kezelni. És mint minden befektetés tekintetében, itt sem szabad a múlt alapján olyan döntést hozni, mert a befektetéseknél semmi sem biztos. Elég csak a 2021-es “hozam-sztár”, az OTP Orosz Részvény A sorozat esetére gondolni.