A magyar háztartások 5131 milliárd forint megtakarítást tartottak befektetési jegyekben 2021 szeptemberében, vagyis óriási pénztömeget tartanak az emberek befektetési alapokban.

De hogyan is működik egy befektetési alap és mi a célja? Miért lehet jobb, mint egyénileg részvényeket venni? Hogyan lesz belőle pénzed? Az alábbi cikkben választ adunk a legfontosabb kérdésekre.

Ebben a cikkben:

  • Mi az a befektetési alap?
  • A befektetési alapok fajtái: nyílt és zártvégű alapok
  • A befektetési alapok kategóriái: összetétel szerinti csoportosítás
  • Neked való a befektetési alap? A befektetési alap azoknak való, akik nem szeretnének egyéni részvényeket összevásárolni, mégis viszonylag kevés pénzből szeretnének befektetni

Mi az a befektetési alap?

Kisebb összegből csak néhány értékpapírt tudnál vásárolni, ez azonban kockázatos, mert lehet, hogy pont a rosszul teljesítő cégekbe fektetnél. Minél több értékpapírod van, annál jobban tudod porlasztani a kockázatot, és a hozamod annál kevésbé múlik az egyes cégek teljesítményén.

A befektetési alapok azért jöttek létre, hogy a kisbefektetők együttes erővel, egy befektetői közösség részeként tudjanak jól diverzifikált portfóliót létrehozni, csökkentve ezzel a költségeket és a kockázatokat, ugyanakkor a hozamokból mindenki részesül.

Az alaphoz befektetési jegy vásárlásával lehet csatlakozni. Egy befektetési jegy lényegében egy értékpapír-csomagot takar, ami az alap befektetési stratégiájától függően állhat részvényekből, kötvényekből, állampapírokból, származtatott ügyletekből stb.

A befektetési alap árfolyamát úgy kapjuk meg, hogy az alap összes vagyonát és követelését elosztjuk a befektetési jegyek számával – ez az egy jegyre jutó nettó eszközérték.

A hozamot az adja, ha a befektetési jegyet magasabb árfolyamon adod el, mint amilyen árfolyamon megvetted.

A befektetési alapok előnyei 

Miért lehet előnyösebb egy befektetési alap az egyénileg összevásárolt értékpapírok helyett?

  • Költséghatékonyan lehet diverzifikálni: nagyon sokba kerülne összevásárolni több száz részvényt és kötvényt, ehhez képest egy befektetési jegy jóval olcsóbb is lehet,

  • nem igényel nagyon alapos elemzést a kiválasztása,

  • szakértő kezeli a pénzed.

A befektetési alapok fajtái

Nyíltvégű alapok

A nyíltvégű alapokba bármikor be lehet lépni, és bármikor vissza is vásárolják a befektetési jegyeidet az aktuális árfolyamon.

Zártvégű alapok

A zártvégű alapokba csak az alap indulása előtti jegyzési időszakban lehet belépni, utána meg kell várni az alap lejárati dátumát. Ha mégis el akarod adni a befektetési jegyeidet, akkor a tőzsdén ezt megteheted, de hogy mennyi pénzt kapsz értük, azt nem az értékük fogja meghatározni, hanem az, hogy mennyit ajánlanak érte, vagyis lehet, hogy csak nyomott áron tudod őket eladni.

A befektetési alapok kategóriái, összehasonlítása

Likviditási alapok

Három hónapnál rövidebb kötvények.

Pénzpiaci alapok

Egy évnél rövidebb kötvények.

Rövid kötvényalapok

1–3 év közti kötvények.

Hosszú kötvényalapok

3 évnél hosszabb kötvények.

Kötvénytúlsúlyos vegyes alapok

A kötvényeken kívül részvények is vannak maximum 30%-os mértékben.

Kiegyensúlyozott vegyes alapok

A részvények aránya 30-70% közötti.

Részvénytúlsúlyos alapok

A részvények aránya 70-90% közötti.

Tiszta részvény alap

A részvények aránya meghaladja a 90%-ot.

Garantált alapok

Tőkegaranciát vállaló alapok.

Származtatott alapok

Származtatott (például határidős, opciós) ügyletekbe, azaz derivatívákba fektető alapok.

Indexkövető alapok (ETF)

Az ETF-ek valamilyen tőzsdei index teljesítményét képezik le (pl. S&P 500).

Ingatlanforgalmazó alapok

Az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 30%.

Ingatlanfejlesztő alapok

Az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 60%.

Hogyan lesz több pénzed befektetési alapokkal?

Befektetési alapok esetében abból lesz hozamod, vagyis több pénzed, hogy a befektetési jegyeidet magasabb árfolyamon adod el, mint amennyiért megvetted őket.

A befektetési jegyek árfolyama attól nő, hogy a bennük található értékpapírok (részvények, kötvények) árfolyama is nő, mert megnő rájuk a kereslet.

A befektetési alapok hozamát az is adhatja, hogy a bennük található részvények egy része a részvénytársaság profitjának egy részét kifizeti a részvényeseinek osztalék formájában.

Befektetési alapok vásárlása

A vásárlás menete úgy néz ki befektetési alapok esetében, hogy nyitnod kell egy értékpapírszámlát – ez akár egy Tartós Befektetési Számla (TBSZ) is lehet –, és erre meg tudod vásárolni a számlaszolgáltatónál elérhető alapok jegyeit.

Neked való a befektetési alap?

A befektetési alap azoknak való, akik nem szeretnének egyéni részvényeket összevásárolni, hanem viszonylag kevés pénzből, pár százezer vagy millió forintból szeretnének jól diverzifikált portfóliót felépíteni, és szeretnék szakértőkre bízni a pénzüket.

A befektetési alapok alternatívái

A befektetési alap alternatívája, ha egyedileg vásárolod meg a részvényeket, kötvényeket, állampapírokat, ehhez azonban sok pénz, hozzáértés és időráfordítás szükséges, és ha rosszul állítod össze a portfóliódat, magas kockázatoknak lehetsz kitéve.

Fogalomtár


Alapkezelő

Az alapkezelő társaság hozza létre a befektetési alapot, ők hoznak befektetési döntéseket, amiket aztán végrehajtanak és adminisztrálnak. Az alapkezelő az alap számára értékpapírszámlát nem vezethet, vagyis közvetlenül nem rendelkezhet az alap eszközei felett, ez a letétkezelő bank hatásköre.


Portfóliómenedzser

Az a szakember, aki a befektetési alap portfólióját kezeli.


Befektetési szolgáltató

Azok a befektetési vállalkozások és hitelintézetek, akik a törvény értelmében befektetési szolgáltatási tevékenységet végezhetnek.


Vagyonkezelés

Olyan szerződéses viszony, amelyben a vagyonkezelő megbízást kap egy meghatározott vagyon kezelésére abból a célból, hogy annak értékét megőrizze és gyarapítsa.


Abszolút hozam

Az abszolút hozamú alapoknak nincs előre meghatározott befektetési stratégiájuk, vagyis nem egy előre meghatározott eszközosztályba fektetnek, hanem mindig abba, amit az alapkezelő jónak lát.


Tőkevédett alap

A tőkevédett alap garantálja, hogy nem tudod elveszteni a befektetett tőkédet. Hátránya, hogy általában alacsony hozamokat termel.


Származtatott alap

Egy ilyen alap portfóliójában származtatott ügyleteket, vagyis derivatívákat tartalmazó termékek is lehetnek. A derivatíva tőkeáttétes pozíciót takar, vagyis a befektetett összeg többszörösét is el lehet veszíteni, ezért is kockázatos.

Gyakran ismételt kérdések


Hogyan vehetem ki a pénzem befektetési alapokból?

A befektetési jegyeid eladásával veheted ki a pénzed vagy zártvégű alapnál a lejáratkor ezek visszaváltásakor.


Miért kell ingatlanalapoknál 180 napot várni a visszaváltásra?

Mert az MNB hozott egy ilyen ajánlást. Szerintük ez “erősíti az ingatlanalapok biztonságát, folyamatos fizetőképességét, s a tudatos lakossági (kis)befektetői magatartást.”


Elveszíthetem az összes megtakarításomat befektetési alapokkal?

Ha magas kockázatú befektetési alapot választasz, és rosszkor szállsz ki belőle, akkor igen.


Védve van a pénzem a befektetési alapokban?

A törvény az alapkezelők tevékenységét is szabályozza, így jogilag biztonságban van a pénz. Visszaélések ettől még lehetnek, mint az élet minden területén, de ezt a törvény szigorúan bünteti.


Mekkora adót kell fizetnem a befektetési alapok után?

A befektetési jegyek beváltásából, visszaváltásából, átruházásából származó jövedelem után kamatadót kell fizetni.

Kivétel ez alól a TBSZ-re vásárolt befektetési jegy: 3 év után a hozamot terhelő kamatadó 10%-ra, 5 év után 0%-ra csökken.