Mit jelent az adókedvezmény a te esetedben?

Nyugdíjbiztosítás kalkulátor: kattints és számolj!

2014-től a biztosító társaságoknál igényelhető nyugdíjbiztosításokra is bevezették az igényelhető adókedvezményt, így az éves befizetéseink 20%-át, de legfeljebb 130.000 Ft-ot, minden évben pluszban megkapunk az egyenlegünkre. Ez a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény.

Mi az a nyugdíjbiztosítás? 🔍

A nyugdíjbiztosításról szóló kisokosunk alaposan bemutatja neked ezt az öngondoskodási formát, de röviden itt is összefoglaljuk neked: az 1995. évi CXVII. szja-törvény 44/C. § (1) definiálja a Nyugdíjbiztosítás fogalmát, azaz pontosan meghatározza, hogy milyen speciális tulajdonságokkal rendelkező életbiztosítások tartozhatnak ebbe a kategóriába.

A jogszabály szerint Nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

  • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév)
  • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved

Ezzel az SZJA törvénymódosítással immáron 3 féle államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma közül is választhatunk. A leglényegesebb különbség ezek között, az hogy addig amíg a megtakarítási célú életbiztosítások az adókedvezmény nélkül, eddig is versenyképes és közkedvelt befektetések voltak a piacon, addig a NYESZ számlát és az Önkéntes nyugdíjpénztárt lényegében csak az adókedvezmény miatt választották az emberek.

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: ennyi milliót jelent az évek során 🚀

Sokan elfelejtik, hogy a halogatással nemcsak az adókedvezmény összegét vesztik el, hanem az azon keresett hozamokat is. A hozam ugyanis az adókedvezmény után is jár, nem csak a befizetett megtakarításod (tőkéd) után.

Az alábbi kalkulációt egy 25.000 Ft-os havi díjú, 10, 15, 20 és 25 éves időtartamú, 2%-os TKM-mel rendelkező nyugdíjbiztosításra készítettük el, éves 6%-os átlaghozamot, valamint éves 3%-os értékkövetést (indexálást) feltételezve:

futamidőadókedvezmény havi 25 ezer Ft befizetése eseténadókedvezményen keresett összes hozamadókedvezmény a hozamaival együtt (tőke nélkül)
10 év   600 000 Ft120 366 Ft720 366 Ft
15 év   900 000 Ft301 415 Ft1 201 415 Ft
20 év   1 200 000 Ft586 685 Ft1 786 685 Ft
25 év   1 500 000 Ft998 754 Ft2 498 754 Ft
6%-os éves átlaghozam, 2% éves átlagköltség.

Ahogy a táblázatból is látszik a nyugdíjbiztosítás adókedvezménye nemcsak a plusz pénz miatt jó dolog, hanem az évek alatt elért többlethozam miatt is. A kamatos kamatnak köszönhetően egy 25.000 Ft havi díjú nyugdíjbiztosításnál az 1.500.000 Ft-os összes adókedvezmény az elért hozamok miatt 67%-kal többet, 2,5 millió forinttal növeli a nyugdíjbiztosítás lejárati összegünket. A lejárati egyenleggel együtt pedig a privát nyugdíjbiztosításunk havi összege is növekszik, amelynek kiszámítására a nyugdíj előtakarékosság kalkulátorunkat használhatod.

Minél korábban indítod el a megtakarítást, az évek során annál több adójóváírást halmozhatsz fel, egy hosszú futamidő alatt a hozamok akkorák vagy még magasabbak is lehetnek, mint maga az adójóváírás.

Kinek jár a nyugdíjbiztosítás adójóváírás? Miből számítják? 🧮

Az szja-t mindenki visszaigényelheti, aki fizet személyi jövedelemadót, ez a legtöbb bejelentett munkahellyel rendelkező személyt érinti, de azért akadnak most már bőven kivételek is, hiszen a 25 év alatti dolgozó fiatalok, a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák és a tavalyi évtől a 30 év alatti édesanyák is szja-mentességet élveznek. Az szja-t visszaigényelni az ún. összevont adóalapból lehet, aminek a részei:

  • Bér: munkavállalói jövedelem,
  • Megbízási díj: megbízási szerződés alapján végzett munka,
  • Összes választott tisztségviselői díj: polgármester, önkormányzati képviselő, alapítványi és egyesületi tisztségviselők stb.,
  • Ingatlan bérbeadás: 15% szja a lakáskiadás után,
  • Külföldi munkajövedelmek: főként azoknál, akiknek kizárólag magyarországi állandó lakhelye van,
  • Társas vállalkozói kivétek: 15% szja-t kell fizetni utána.

Vagyis az aktív népesség jelentős része fizet szja-t. A kérdés már csak az, hogy fizet-e valaki elég szja-t ahhoz, hogy a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény rá is vonatkozzon. A legtöbb esetben az a válasz, hogy igen, mivel még egy minimálbéres is fizet annyi szja-t egy évben, hogy akár a 130 ezer forintos jóváírást is igénybe tudja venni.

bértípusbruttó bér havontanettó bér havonta15% szja az éves bruttó bér utánKihasználható-e a nyugdíjbiztosítás 130.000 Ft-os adókedvezménye?
minimálbér266 800 Ft  177 400 Ft   480 240 Ftigen
garantált bérminimum326 000 Ft  216 800 Ft   586 800 Ft igen

Ráadásul egyszerre akár több nyugdíj előtakarékosságot is el lehet indítani, ilyenkor 280 ezer forint az adókedvezmény felső határa. Ehhez a minimálbér már nem elég, de a garantált bérminimum igen (pedig az átlagbér alatt van). Persze ehhez havi 116 ezer forintot be is kell fizetni, ami nem túl gyakori, de érdemes tudni az opcióról (például 50-es vállalkozóknak hasznos lehet ez a lehetőség, mert nekik már kevés idejük van nyugdíjig, és általában minimálbérre vannak bejelentve, tehát gyorsan kell a privát tőkét felépíteni).

KATA-s vagy nagycsaládos vagyok. Nekem is jár a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény? 💸

Ha nem fizetsz elég szja-t, de a nyugdíjbiztosítás adókedvezményt mégis igénybe szeretnéd venni, akkor a törvény egyetlen lehetőséget kínál számodra: egy nyugdíjbiztosítás elindítását, ahol más a szerződő és más a biztosított. Elég olyan szerződőt találnod, aki fizet jövedelemadót, és akiben megbízol, például házastárs, élettárs vagy bármely más családtagod, de igazából nem kötelező családtagnak sem lennie. Ez úgy működik, hogy megbeszéled ezt egy olyan személlyel, akinek nincs szüksége az szja-visszatérítési lehetőségre, hogy ő legyen a szerződő, te pedig leszel a biztosított, ezzel együtt te állod ennek a költségeit és a tiéd is lesz a megtakarításod gyümölcse.

Sokan félnek bármilyen újabb nyugdíj előtakarékosságba belekezdeni, hiszen az állam az előzőt, a magánnyugdíjpénztári rendszert is megszüntette. Nagyon fontos azonban tudni, hogy a magánpénztári rendszer az állami TB nyugdíjrendszer egy eleme volt, így gyakorlatilag teljes állami befolyást élvezett. A kezdeti 8,5%-os pénztári járulékot nem a saját pénzünkből fizettük, hanem a NAV vonta le a bruttó bérünkből, ezt tehát az állam adta és ezért is tudta elvenni. A nyugdíjbiztosítás ezzel ellentétben egy 100%-ban üzleti alapú privát előtakarékosság, ahol a saját befizetéseink a saját számlánk egyenlegét gyarapítják, amelyhez így az államnak és a NAV-nak nincsen hozzáférése. A régi és az új lehetőség így egy lapon nem említhető, a nyugdíjbiztosítás tehát egy biztonságos és államtól független nyugdíj megtakarítási forma.

Nyugdíjbiztosítás adójóváírás: mikor kell visszafizetnem? 📉

Akárcsak az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ esetében, az adókedvezményt az állam a nyugdíjbiztosításnál is a privát nyugdíjunkra adja, ezért ha ennél előbb férünk hozzá, akkor a teljes összeget 20%-kal növelt összegen levonják az egyenlegünkből (kivéve persze a halál és rokkantság esetén). A visszavásárlás azonban még így is sokkal kedvezőbb, mint a másik 2 nyugdíj megtakarítási formánál, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárnál 20 év előtt a tőkéből 15% SZJA-t is kell fizetnünk, a NYESZ-nél pedig a teljes hozam adózik ugyanígy egyéb jövedelemként. Ráadásul ha a hozzáférés a 8-10. év után történik, akkor a felgyülemlett hozamok miatt még az adókedvezmény visszafizetése után is jól jöhetünk ki a szerződésből. A nyugdíjbiztosítás feltörése esetén „csak” a hozamra kell megfizetni a 15 százalék szja-t (a 6. év után a felét, 7,5 százalékot) és az újonnan kötött szerződésekre a 13 százalékos szochót (szociális hozzájárulási adó) a 2023. július 1-től kötött biztosítások utáni kamatjövedelemre. A nyugdíjbiztosítás adózásáról, megszüntetéséről itt írtunk részletesen.

Nyugdíjbiztosítás euróban – jár az adómentesség? 💶

Van lehetőség euró alapon is indítani nyugdíjbiztosítást. Ezzel a megoldással ki tudod védeni a forint inflációnak hatását, de ennek a megoldásnak is vannak hátrányai. Ha nem euróban kapod a fizetésed, akkor hónapról hónapra ki leszel téve a devizakockázatnak. Így előfordulhat, hogy példul a havi 30-40 ezer forintos havi díjad jelentősen megnövekszik. Elég csak a deviza alapú lakáshiteleket övező károkra gondolni ahhoz, hogy ezt az eshetőséget mindenki komolyan vegye.

Az adójóváírások, az adókedvezmény és az adómentesség az euró nyugdíjbiztosítások esetében is elérhetőek!

Hogyan vehető igénybe a legtöbb adókedvezmény nyugdíj előtakarékossággal? 💰

nyugdíjbiztosítások esetében a 20%-os adókedvezmény éves szinten maximum 130.000 forint lehet. A maximális adókedvezményt éves 650.000 Ft-os díj mellett tudod kihasználni (ez havi szinten elosztva 54 200 Ft-os megtakarítást jelent), amelybe a rendszeres díjon felül az eseti befizetések is beleszámítanak, a kockázati kiegészítők díjai azonban nem. A nyugdíjbiztosítás adókedvezményén kívül a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetében évente további 100 ezer forint, az önkéntes nyugdíjpénztár esetében évi 150.000 forint adókedvezmény jár.

A pénztárak helyzete speciális, ezekre együttesen lehet felvenni 150.000 forintot. Ez azért fontos, mert nem csak önkéntes nyugdíjpénztár létezik. A pénztáraknak még kettő másik (nem nyugdíjcélú!) típusa van: az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár. Ezek után is igényelhető vissza szja, de a nyugdíjpénztárral osztoznak az éves 150.000 forintos kereten.

Nem csak egyik vagy másik nyugdíj-megtakarítást veheted igénybe, hanem akár mind a három nyugdíj-előtakarékosságot is egyszerre. Ez összesen 380.000 forintot jelentene elviekben, de a törvény értelmében

a három nyugdíj-előtakarékossággal együttesen csak évi 280.000 forint adó igényelhető vissza.

Nyugdíjbiztosítási adójóváírás 2024 kérelmezése 📝

Fontos azt is tudni, hogy a nyugdíjbiztosítási adóvisszatérítés nem jár automatikusan, hanem azt kérelmezni kell! Az éves 20 százalékos és maximálisan 130 ezer forint összegű adójóváírás összesen 650 ezer forint befizetésétől, és az adóbevallásban való megfelelő jelzéstől függ.

A 2023-as évben 19,2 milliárd forint értékben 365 ezer fő jelezte az adóbevallásában, hogy szeretné visszaigényelni az szja-ját a nyugdíjbiztosítása után.

Az adójóváírással most kell élni, ameddig még biztosan van, ugyanis nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de ami a privát nyugdíj számlánkra került, az már ott is marad. Utólag visszaigényelni viszont nem lehetséges, az aktuális évben szükséges kérni az érvényesítést, amit mindössze néhány kattintással meg tudsz tenni az Ügyfélkapun keresztül. 

Az élet- és nyugdíjbiztosítások kisbetűs részei 📑

Közel egy évtizede nap mint nap találkozunk ügyfeleinkkel és az általuk választott biztosítókkal, ezért nagyon sok információ gyűlik össze nálunk. A több ezer megkötött nyugdíjbiztosítási szerződésünk miatt találkozunk olyan esetekkel is, melyek ritkábban fordulnak elő – de akár több millió forint kiesést is okozhat annak, aki nincs vele tisztában.Ha egy valóban független tanácsadó tapasztalataira és szaktudására támaszkodsz nyugdíjbiztosítás megkötése során, akkor nem csak kötés előtt kapsz értékes információkat, hanem folyamatos hozzáférésed lesz ehhez a tudásbázishoz. Pár kattintással jelentkezhetsz tanácsadásunkra a lenti űrlap segítségével! A konzultáció szakértőnkkel számodra ingyenes, és az is marad.

Gyakran ismételt kérdések – Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény 2024 ❓


Mennyi adókedvezmény igényelhető nyugdíjbiztosítás után?

Adójóváírást lehet kérni, mely maximum 130 ezer forint lehet a nyugdíjbiztosítások esetében. A befizetett összeg 20 százalékát kaphatod meg, így a maximális visszatérítéshez összesen 650 ezer forintod kell befizetned. A másik adókedvezmény ami fontos a nyugdíjbiztosítások esetében az a kamatadómentesség, mely a szerződés megkötését követő 10. évben áll be. 


Mennyi a maximum adójóváírás, ami kapható?

A három nyugdíj-előtakarékossági formával összesen évente 280 ezer forint adójóváírást lehet szerezni. A befizetéseid 20 százalékát kapod támogatásként, így összesen 1 millió 400 ezer forintot kell befizetned a több mint negyedmillió forintos jóváírásért. 


Melyik nyugdíj előtakarékosság után lehet kapni a legtöbb adójóváírást?

Arányaiban mind a három nyugdíj-előtakarékosság 20 százalék adójóváírást eredményez, de összegükben maximalizálva vannak: a NYESZ esetében 100 ezer, a nyugdíjbiztosítás esetében 130, az ÖNYP-k esetében 150, tehát az utóbbival lehet a legnagyobb visszatérítést elérni ha csak 1 szolgáltatást akarsz használni. 


A nyugdíjbiztosítás adókedvezményét visszaigényelheti az állam?

Igen, ha idő előtt feltöröd a nyugdíjbiztosítást, akkor az állam által kifizetett támogatást 20 százalékos büntetőkamattal együtt vissza kell fizetned!


Kell szja-t fizetni a adókedvezményhez?

Igen, az adójóváírás a személyi jövedelemadódból származik, DE: ha te valamilyen okból nem fizetsz szja-t, de van megbízható rokonod, ismerősöd, akkor az ő adóalapjából is lehet eszközölni a adójóváírást!


El lehet veszíteni a nyugdíjbiztosítás adókedvezményt?

Igen el lehet veszíteni a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét. Ha túl nagy arányban (előző évi inflációs ráta + 30 százalék-nál nagyobb) növeled a befektetési díjrészed, akkor újraindulhat az az időszak, mely az adókedvezmények, adómentességek eléréséhez szükséges.


Pontosan mi az a nyugdíjbiztosítás?

A 3 államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági formák közül az egyik. Sajátossága, hogy egy megtakarítási portfólió mellett számos szolgáltatás is tartozhat hozzá a klasszikus haláleseti biztosítástól kezdve a balesetbiztosításon át az olyan, általában egészségbiztosításhoz tartozó kiegészítésekig, mint például a járóbeteg ellátás.


Mit jelent a kamatadó-mentesség?

A kamatbevételek után alapesetben 15 százalékos adót kell fizetni. A nyugdíjbiztosítás adókedvezménye erre az adóra is vonakozik, 10 év után ez az adó megszűnik a teljes megtakarított összegre!


Mennyi adókedvezmény kapható nyugdíjbiztosításoknál?

A nyugdíjbiztosítás 7. évétől csak 7,5 százalék kamatadót kell fizetni, a 10. évtől pedig teljesen adómentes a megtakarításod!


Mit jelent az adómentesség a nyugdíjbiztosítások esetében?

Nyugdíjbiztosítások esetében az adómentesség alatt a kamatadó-és szochó mentességet értjük, mely alapvetően egy 15 és 13 százalékos tétel lenne a kamatjövedelmek után.