Mit jelent az adókedvezmény a te esetedben?

Nyugdíjbiztosítás kalkulátor: kattints és számolj!

2014-től a Biztosító társaságoknál igényelhető Nyugdíjbiztosításokra is bevezették az igényelhető adókedvezményt, így az éves befizetéseink 20%-át, de legfeljebb 130.000 Ft-ot, minden évben pluszban megkapunk az egyenlegünkre. Ez a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény.

Mi az a Nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosításról szóló kisokosunk alaposan bemutatja neked ezt az öngondoskodási formát, de röviden itt is összefoglaljuk neked: az 1995. évi CXVII. szja-törvény 44/C. § (1) definiálja a Nyugdíjbiztosítás fogalmát, azaz pontosan meghatározza, hogy milyen speciális tulajdonságokkal rendelkező életbiztosítások tartozhatnak ebbe a kategóriába.

A jogszabály szerint Nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

  • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév)
  • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved

Ezzel az SZJA törvénymódosítással immáron 3 féle államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma közül is választhatunk. A leglényegesebb különbség ezek között, az hogy addig amíg a megtakarítási célú életbiztosítások az adókedvezmény nélkül, eddig is versenyképes és közkedvelt befektetések voltak a piacon, addig a NYESZ számlát és az Önkéntes nyugdíjpénztárt lényegében csak az adókedvezmény miatt választották az emberek.

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: ennyi milliót jelent az évek során

Sokan elfelejtik, hogy a halogatással nemcsak az adókedvezmény összegét vesztik el, hanem az azon keresett hozamokat is. A hozam ugyanis az adókedvezmény után is jár, nem csak a befizetett megtakarításod (tőkéd) után.

Az alábbi kalkulációt egy 25.000 Ft-os havi díjú, 10, 15, 20 és 25 éves időtartamú, 2%-os TKM-mel rendelkező nyugdíjbiztosításra készítettük el, éves 6%-os átlaghozamot, valamint éves 3%-os értékkövetést (indexálást) feltételezve:

futamidőadókedvezmény havi 25 ezer Ft befizetése eseténadókedvezményen keresett összes hozamadókedvezmény a hozamaival együtt (tőke nélkül)
10 év   600 000 Ft120 366 Ft720 366 Ft
15 év   900 000 Ft301 415 Ft1 201 415 Ft
20 év   1 200 000 Ft586 685 Ft1 786 685 Ft
25 év   1 500 000 Ft998 754 Ft2 498 754 Ft
6%-os éves átlaghozam, 2% éves átlagköltség.

Ahogy a táblázatból is látszik a nyugdíjbiztosítás adókedvezménye nemcsak a plusz pénz miatt jó dolog, hanem az évek alatt elért többlethozam miatt is. A kamatos kamatnak köszönhetően egy 25.000 Ft havi díjú nyugdíjbiztosításnál az 1.500.000 Ft-os összes adókedvezmény az elért hozamok miatt 67%-kal többe, 2,5 millió forinttal növeli a nyugdíjbiztosítás lejárati összegünket. A lejárati egyenleggel együtt pedig a privát nyugdíjbiztosításunk havi összege is növekszik, amelynek kiszámítására a nyugdíj előtakarékosság kalkulátorunkat használhatod.

Kinek jár a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény? Miből számítják?

Az szja-t mindenki visszaigényelheti, aki fizet személyi jövedelemadót, azt pedig mindenki fizet, aki bejelentett munkahellyel rendelkezik. Az szja-t visszaigényelni az ún. összevont adóalapból lehet, aminek a részei:

  • Bér: munkavállalói jövedelem,
  • Megbízási díj: megbízási szerződés alapján végzett munka,
  • Összes választott tisztségviselői díj: polgármester, önkormányzati képviselő, alapítványi és egyesületi tisztségviselők stb.,
  • Ingatlan bérbeadás: 15% szja a lakáskiadás után,
  • Külföldi munkajövedelmek: főként azoknál, akiknek kizárólag magyarországi állandó lakhelye van,
  • Társas vállalkozói kivétek: 15% szja-t kell fizetni utána.

Vagyis az aktív népesség jelentős része fizet szja-t. A kérdés már csak az, hogy fizet-e valaki elég szja-t ahhoz, hogy a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény rá is vonatkozzon. A legtöbb esetben az a válasz, hogy igen, mivel még egy minimálbéres is fizet annyi szja-t egy évben, hogy akár a 150 ezer forintos jóváírást is igénybe tudja venni.

bértípusbruttó bér havontanettó bér havonta15% szja az éves bruttó bér utánKihasználható-e a nyugdíjbiztosítás 130.000 Ft-os adókedvezménye?
minimálbér232 000 Ft   154 270 Ft   417 600 Ftigen
garantált bérminimum296 400 Ft   197 106 Ft   533 520 Ft   igen

Ráadásul egyszerre akár több nyugdíj előtakarékosságot is el lehet indítani, ilyenkor 280 ezer forint az adókedvezmény felső határa. Ehhez a minimálbér már nem elég, de a garantált bérminimum igen (pedig az átlagbér alatt van). Persze ehhez havi 116 ezer forintot be is kell fizetni, ami nem túl gyakori, de érdemes tudni az opcióról (például 50-es vállalkozóknak hasznos lehet ez a lehetőség, mert nekik már kevés idejük van nyugdíjig, és általában minimálbérre vannak bejelentve, tehát gyorsan kell a privát tőkét felépíteni).

KATA-s vagy nagycsaládos vagyok. Nekem is jár a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény?

Ha nem fizetsz elég szja-t, de a nyugdíjbiztosítás adókedvezményt mégis igénybe szeretnéd venni, akkor a törvény egyetlen lehetőséget kínál számodra: egy nyugdíjbiztosítás elindítását, ahol más a szerződő és más a biztosított. Elég olyan szerződőt találnod, aki fizet jövedelemadót, és akiben megbízol, például házastárs, élettárs vagy bármely más családtagod, de igazából nem kötelező családtagnak sem lennie.

Sokan félnek bármilyen újabb nyugdíj előtakarékosságba belekezdeni, hiszen az állam az előzőt, a magánnyugdíjpénztári rendszert is megszüntette. Nagyon fontos azonban tudni, hogy a magánpénztári rendszer az állami TB nyugdíjrendszer egy eleme volt, így gyakorlatilag teljes állami befolyást élvezett. A kezdeti 8,5%-os pénztári járulékot nem a saját pénzünkből fizettük, hanem a NAV vonta le a bruttó bérünkből, ezt tehát az állam adta és ezért is tudta elvenni. A nyugdíjbiztosítás ezzel ellentétben egy 100%-ban üzleti alapú privát előtakarékosság, ahol a saját befizetéseink a saját számlánk egyenlegét gyarapítják, amelyhez így az államnak és a NAV-nak nincsen hozzáférése. A régi és az új lehetőség így egy lapon nem említhető, a nyugdíjbiztosítás tehát egy biztonságos és államtól független nyugdíj megtakarítási forma.

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: mikor kell visszafizetnem?

Akárcsak az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ esetében, az adókedvezményt az állam a nyugdíjbiztosításnál is a privát nyugdíjunkra adja, ezért ha ennél előbb férünk hozzá, akkor a teljes összeget 20%-kal növelt összegen levonják az egyenlegünkből (kivéve persze a halál és rokkantság esetén). A visszavásárlás azonban még így is sokkal kedvezőbb, mint a másik 2 nyugdíj megtakarítási formánál, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárnál 20 év előtt a tőkéből 15% SZJA-t is kell fizetnünk, a NYESZ-nél pedig a teljes hozam adózik ugyanígy egyéb jövedelemként. Ráadásul ha a hozzáférés a 8-10. év után történik, akkor a felgyülemlett hozamok miatt még az adókedvezmény visszafizetése után is jól jöhetünk ki a szerződésből. A nyugdíjbiztosítás adózásáról, megszüntetéséről itt írtunk részletesen.

Hogyan vehető igénybe a legtöbb adókedvezmény nyugdíj előtakarékossággal?

nyugdíjbiztosítások esetében a 20%-os adókedvezmény éves szinten maximum 130.000 forint lehet. A maximális adókedvezményt éves 650.000 Ft-os díj mellett tudod kihasználni, amelybe a rendszeres díjon felül az eseti befizetések is beleszámítanak, a kockázati kiegészítők díjai azonban nem. A nyugdíjbiztosítás adókedvezményén kívül a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetében évente további 100 ezer forint, az önkéntes nyugdíjpénztár esetében évi 150.000 forint adókedvezmény jár.

A pénztárak helyzete speciális, ezekre együttesen lehet felvenni 150.000 forintot. Ez azért fontos, mert nem csak önkéntes nyugdíjpénztár létezik. A pénztáraknak még kettő másik (nem nyugdíjcélú!) típusa van: az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár. Ezek után is igényelhető vissza szja, de a nyugdíjpénztárral osztoznak az éves 150.000 forintos kereten.

Nem csak egyik vagy másik nyugdíj-megtakarítást veheted igénybe, hanem akár mind a három nyugdíj-előtakarékosságot is egyszerre. Ez összesen 380.000 forintot jelentene elviekben, de a törvény értelmében

a három nyugdíj-előtakarékossággal együttesen csak évi 280.000 forint adó igényelhető vissza.