2020-ban 48 388 olyan káresemény történt, amikor a vállalati vagyonbiztosításnak térítést kellett fizetnie a MABISZ adatai szerint. Ezek csak azok az esetek, amikor a vállalkozás rendelkezett megfelelő biztosítással.

Az alkalmazottakra köthető csoportos élet- és balesetbiztosításokat, illetve egészségbiztosításokat sokan ismerik, de az előzőekből jól látszik, hogy a munkatársak testi épségén és egészségén kívül még számos kockázattal kell szembenézniük a vállalatoknak, amik leginkább a cég vagyonát és jogi felelősségét érintik.

Ebben az útmutatóban megmutatjuk, melyik céges biztosítás miért hasznos, azaz mi ellen nyújthatnak védelmet a vállalati biztosítások. 

Milyen biztosításra lehet szüksége egy vállalkozásnak?

Egy vállalkozás vagy vállalat életében számtalan váratlan, hátrányos esemény bekövetkezhet. Ezeket teljesen elkerülni nem lehet, de fel lehet készülni rájuk vállalati biztosítások formájában, és így a károkat csökkenteni lehet.

Vegyünk néhány esetet:

  • A vállalat vagyonában kár keletkezik, melyek javítása, pótlása komoly anyagi kiadást jelent, és a munka is szünetelni kényszerül, így a bevételi források is elapadnak. Ebben az esetben segíthet a vagyonbiztosítás.
  • A vállalatot kártérítésre kötelezik, mert személyi vagy dologi kárt okoz, munkahelyi baleset történik a munkáltató hibájából, a cég nem felel meg minden környezetvédelmi szempontnak stb. Egy felelősségbiztosítás segíthet
  • A cég alkalmazottai körében van igény csoportos, privát egészségbiztosításra, ami segít abban, hogy a betegségeket megelőzze, az orvosi konzultációt meggyorsítsa, az ellátás minőségét jelentősen javítsa.
  • A cég nagy értékű fivarozást, áruszállítást is végez. Ez esetben szállítmánybiztosítás kötése is lehetséges, mely óriási segítséget jelent az esetleges kártérítési kötelezettség esetén.

Milyen vállalkozások köthetnek biztosítást? 

Mindenféle vállalkozás találhat magának vállalati biztosítást, ugyanis kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) és nagyvállalatoknak szóló biztosítási csomagok is vannak.

Ennek értelmében a vállalati biztosítás feltétele lehet, hogy a cég elérjen vagy ne haladjon meg egy bizonyos létszámot. De az is feltétel lehet, hogy például a cég eszközeinek együttes értéke meg kell haladjon 500 millió forintot. Ennek az ellenkezőjét is kiköthetik, mint például hogy a cég összes vagyona nem lehet több, mint 600 millió forint, vagy az éves árbevétel nem lépheti túl a 2 milliárd forintot.

Vállalati biztosítás típusai

Általános vállalati biztosítás

Az általános vállalati biztosítás alatt általában az általános felelősségbiztosításokat értjük (lásd: lejjebb), de a köznyelvben általános vállalati biztosítás lehet a csoportos élet- és balesetbiztosítás is, amiről itt írtunk bővebben.

Szolgáltató egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítások legnépszerűbb és legelterjedtebb fajtája a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, ami azt jelenti, hogy a biztosító megszervezi és kifizeti az egészségmegőrzéshez és gyógyuláshoz szükséges szolgáltatásokat. A biztosító tehát nem a biztosítottaknak, hanem az egészségügyi ellátásszervezőnek fizeti ki a térítési összeget.

A biztosítottaknak nincs más dolga, mint jelezni a biztosítónak, ha bármilyen panaszuk van, és elmenni a megszervezett kezelésre, szűrésre, vizsgálatra. Bizonyos szolgáltatások korlátlan számban igénybe vehetőek (természetesen orvosilag indokolt esetben), így ezeknél nem lehet olyan baj, hogy elfogy a pénz, és nincs többé szolgáltatás, csak nagyon drágán.

A csoportos céges egészségbiztosításokról itt írtunk részletesen.

Finanszírozó egészségbiztosítás

Az összegfinanszírozó egészségbiztosítás lényegében egy betegbiztosítás (régen így is hívták). Ha a szerződés megkötése után váratlanul megbetegszik, kórházba kerül vagy megműtik valamelyik biztosítottat, akkor a biztosító egy meghatározott pénzösszeget fizet ki neki, amit a gyógyulására fordíthat, vagy arra, amire ő szeretné, szabad a felhasználása. A biztosító nem szervezi meg az ellátást, a biztosított dolga eldönteni, hogy melyik kórházba, melyik orvoshoz és mennyiért megy el, ahogy minden további kezelést is neki kell megszerveznie és kifizetnie. Ennek az az egyik hátránya, hogy lényegében nem biztosításon keresztül vehetőek igénybe a szolgáltatások, hanem a drágább, “piaci” áron, mintha csak zsebből kellene kifizetni.

A betegbiztosításokról itt írtunk részletesen.

Vállalati vagyonbiztosítás

A vagyonbiztosítás a vállalat vagyontárgyaiban (ingatlanokban, gépekben, készletekben és a megtermelt javakban) bekövetkező fizikai károk után fizet térítést. A károk kiváltó oka lehet tűzkár és egyéb elemikár (villámcsapás, szél, jégverés árvíz stb.), betöréses lopás, rablás, üzemszünet vagy baleset miatti kár.

Mezőgazdasági biztosítások

A mezőgazdasági biztosítások a gazdaságot védik, beleértve a növényeket, állatokat és a mezőgazdasági vagyontárgyakat.

Felelősségbiztosítás

Minden vállalkozás életében fordulnak elő hibák. A felelősségbiztosítás segít abban, hogy a vállalkozás ki tudja fizetni az esetleges kártérítéseket. Ide tartoznak a személyi sérülések, a tárgyrongálások, a munkahelyi és üzemi balesetek miatti kártérítések, a megrendelőnek okozott károk miatti kártérítések, a gyártott, forgalmazott vagy importált termékekkel kapcsolatos kártérítések vagy környezetszennyezés miatt indított kártérítések.

Léteznek szakmaspecifikus felelősségbiztosítások is, amik ügyvédeknek, orvosoknak, építészmérnököknek, szállodáknak, könyvelőknek, adótanácsadóknak, bérszámfejtőknek, társadalombiztosítási ügyintézőknek, független biztosításközvetítőknek és biztosítási szaktanácsadóknak szólnak.

Jogvédelmi biztosítás

A jogvédelmi biztosítás anyagi és jogi segítséget nyújt a cég alkalmazottainak, ha őket érdeksérelem éri, vagy ha munkavégzésük során kárt okoznak. A jogvédelmi biztosítás jogi tanácsadást, ügyvédet, a perköltségek megtérítését biztosítja.

Eszközbiztosítás

Az eszközbiztosítás az olyan elektromos berendezések és készülékek biztosítására szolgál, amire a vagyonbiztosítás nem terjed ki, például számítógépek, laptopok, egyéb informatikai eszközök biztosítására.

Kezes- és garanciabiztosítás

Előfordulhat olyan helyzet, hogy a vállalat kezességet vagy garanciát vállal, de nem teljesíti a szerződésben foglaltakat, ezért fizetési kötelezettsége keletkezik. Ilyenkor a biztosító átvállalja a vállalat irányába támasztott pénzügyi követelés rendezését. EU-s pályázatoknak gyakran feltétele a kezesi biztosítás.

Technikai biztosítás

A technikai biztosítás építési, szerelési, felújítási tevékenység közben, a gépekben, berendezésekben keletkezett károk esetén fizet térítést. Ide tartozik még: géptörés, üzemszünet, telephelyen tárolt gépjárművekben keletkezett károk.

Építési és szerelési biztosítás

Az építés-szerelési biztosítás, idegen rövidítéssel C.A.R. az építési és szerelési munkák közben bekövetkezett károk esetén fizet. Ide tartozik: szerkezeti elemek, építőanyag, kivitelező építési teljesítése, alvállalkozók teljesítése stb.

A szerelés-biztosítás (E.A.R.) az építés-szerelési biztosításhoz hasonló szolgáltatás, ám annál korlátozottabb tevékenységekre nyújt fedezetet.

Melyik biztosítónál köthetsz vállalati biztosítást?

Azokat a szolgáltatókat soroltuk fel, akik saját vállalati biztosítást forgalmaznak, vagyis önálló biztosító cégek. Így például az OTP Bankot nem emeltük ki külön, mivel a Groupama vállalati biztosítását lehet náluk megkötni.

Aegon vállalati biztosítás

Az Aegon kínálatában elérhetőek vagyon- és felelősségbiztosítások, építési és szerelésbiztosítások, technikai biztosítások (géptörés-biztosítás stb.), illetve 2020 óta az Aegon kezeli a CIG Pannóniánál korábban megkötött vállalati vagyon-, flotta- és szállítmányozási biztosításokat.

Allianz vállalati biztosítás

Az Allianz biztosítónál rengeteg vállalati biztosítás elérhető. Olyanok közül lehet választani, mint: kis- és középvállalkozások számára létrehozott vállalkozásbiztosítás, szakmai felelősségbiztosítás, légi és vízi járművek vagyonbiztosítása, drónok felelősségbiztosítása, klasszikus felelősségbiztosítások, vagyon- és üzemszüneti biztosítások gazdasági társaságok számára, belföldi és nemzetközi szállítmány- és felelősségbiztosítások, logisztikai biztosítások, pénzügyi kockázatok biztosítása, risk management biztosítás, utasbiztosítás üzleti utazáshoz, növény-, állat- és vagyonbiztosítások mezőgazdasági vállalatok számára, biztosítások filmprodukciók, kiállítások és műkincsek védelmére.

D.A.S. vállalati biztosítás

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító, ahogy a neve is mutatja, jogvédelmi biztosításokban utazik, sőt kifejezetten erre specializálódott, egyéb biztosításokat náluk ne keressünk.

Generali vállalati biztosítás

A Generali kínálatában olyan vállalati biztosítások érhetőek el, mint: vállalkozói vagyonbiztosítások, nagyvállalati vagyonbiztosítások, gépbiztosítások, építési és szerelési biztosítások, szállítmánybiztosítás, általános felelősségbiztosítások, szakmai felelősségbiztosítások, kollektív jogvédelem és munkavállalói felelősségbiztosítás, mezőgazdasági biztosítás, kezesi és garanciabiztosítások.

Groupama vállalati biztosítás

A Groupama vállalati biztosítási között olyanokat találunk, mint: vagyonbiztosítások, vagyon- és felelősségbiztosítások, szakmai felelősségbiztosítások, mérnöki biztosítások. 

K&H vállalati biztosítás

A K&H-nál vállalkozói vagyonbiztosítás, kis- és középvállalkozások tárgyi eszközei és készletei számára szóló vállalkozói biztosítás, vállalkozói felelősségbiztosítás, all risks vagyonbiztosítás, géptörés biztosítás, összkockázatú építés-szerelés biztosítás, fészek társasház-biztosítások és szakmai felelősségbiztosítás érhető el.

Raiffeisen Bank vállalati biztosítás

A Raiffeisen Bank vállalati biztosításai között vállalkozói vagyonbiztosítás és vállalkozói felelősségbiztosítás érhető el.

Signal Iduna vállalati biztosítás

A Signal Iduna SIGNAL EUROMESTER vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás néven kínál vállalati biztosítást, amik szakmaspecifikusan borászatok, műanyagipari cégek és irodaházakra és azok épületgépészetére szóló biztosítására kínál megoldást.

Union vállalati biztosítás

Az Unionnál már öt járműtől köthető flotta gépjármű biztosítás, ezen kívül vállalati vagyonbiztosítások (beleértve az egyedi tevékenységekkel kapcsolatos felelősségi kockázatokat, mint termékfelelősség, környezetszennyezés, munkáltatói felelősség, szállodák, panziók kockázatai, ingatlan bérbeadása, bérlése) és vállalati felelősségbiztosítások érhetőek el.

Uniqa vállalati biztosítás

Az Uniqa üzleti ügyfeleknek szóló kínálatában vagyonbiztosítások, felelősség-biztosítás, technikai biztosítás, szállítmánybiztosítás, kishajó-biztosítások érhetőek el.

Vállalati biztosítás felmondása

A vállalati biztosítások felmondása egyszerű: ha a szerződés határozatlan tartamú, akkor az évforduló előtt 30 nappal írásban jelezheted a felmondási szándékodat a biztosítónak. Ha határozott tartamra kötötted a vállalati biztosítást, akkor a tartam végén megszűnik, hacsak nem hosszabbítod meg a szerződést.