Nyugdíjkalkulátor gyakori kérdések


Hogyan számoljátok ki a várható állami nyugdíjamat?

A számításokhoz az ONYF hivatalos kalkulátorát vettük alapul. Mivel náluk jóval kevesebb paraméterrel dolgozunk, így helyenként becslésekre hagyatkozunk. A nyugdíjszámítás szabályainak megfelelően a megadott nettó fizetést előbb bruttósítjuk, aztán az éves adókulcsok és járulékok szerint nettósítjuk, és 1988-ig visszamenőleg valorizáljuk a hivatalos szorzók alapján. A jövőbeli fizetésekre nézve a 3%-os inflációt tekintjük valorizációs számnak, és a jelenlegi adózási szabályokat alkalmazzuk rájuk; a szolgálati időhöz tartozó szorzószámot viszont 2030 után évi 0,5-1,5%-kal csökkentjük a demográfiai helyzetre való tekintettel. Az így kapott, egy hónapra jutó átlagos jövedelmet mérsékeljük a 2020-as degressziós tábla alapján, megszorozzuk a megfelelő szolgálati időhöz tartozó szorzószámmal (mivel általában a 23–65 életév közötti munkaidővel számolunk, ez a 42 évnyi szolgálati időhöz tartozó 84%), és így megkapjuk a várható állami nyugdíj havi összegét.


Hány évvel számol a kalkulátor?

A nyugdíjkalkulátor az egyszerűség kedvéért azt feltételezi, hogy 23 évesen kezdtél dolgozni, és 65 évesen mész nyugdíjba, vagyis 42 év szolgálati idővel számol. Emellett feltételezzük, hogy életed során 21 hónapig szünetelt a munkaviszonyod. Ennél pontosabb számításhoz az ONYF nyugdíjkalkulátorát javasoljuk.


Mennyire pontos a nyugdíjkalkulátor?

Az ONYF hivatalos (de jóval bonyolultabb) nyugdíjkalkulátorát vettük alapul, így annál pontosabban számolunk, minél közelebb vagy a nyugdíjkorhatárhoz. Minél távolabb van valaki a nyugdíjba vonulástól, a kalkulátor annál inkább becslésekre hagyatkozik a nyugdíjszorzókat illetően (az ONYF ugyanis nem számol a jövőbeli nyugdíjba vonulókkal). Akkor is lehetnek nagyobb eltérések, ha 42 évnél jóval kevesebb a szolgálati időd. A kalkulátor emiatt csak tájékoztató jellegű.


Hogyan számoljátok ki, mennyit kellene félretennem?

Miután kiszámoltuk a várható állami nyugdíjadat, kivonjuk azt a fizetésedből. A kettő különbségét kell megtakarításból pótolnod. Kiszámoljuk, mekkora havi megtakarításra lenne szükséged ahhoz, hogy abból annyi járadékot kapj, ami a kieső jövedelmed pótolni tudja. Ezt úgy számoljuk ki, hogy azt feltételezzük, hogy a megtakarítást most indítod el, és 65 éves korodig fizeted. A feltételezett éves nettó hozam a futamidő alatt: 10 év alatt 5%, 10-15 év között 6%, 15-20 év között 6,5%, 25 év fölött 7%. Az éves indexálás mértéke 3%. Az éves adójóváírást is beszámítjuk. Nyugdíjba vonuláskor a kifizetést havi járadékban kéred 15 éven keresztül. A feltételezett nettó éves hozam a járadékkifizetés évei alatt 3%, az infláció évi 3%.


Miért nem csak az utolsó 5 munkaévemmel számoltok?

Ez egy tévhit, hogy csak az utolsó 5 év számít a nyugdíjnál. A szolgálati idő 1988. január 1-től a nyugdíjba vonulás pillanatáig tarthat. Ebben az időszakban vizsgálja a Magyar Államkincstár (korábban: ONYF), hogy ténylegesen milyen hosszú volt az az időszak, amikor nyugdíjjárulékot fizettél. Ezt hívják jogosultsági időnek.


Milyen gyakran frissül a nyugdíjkalkulátor?

A nyugdíjkalkulátor évente egyszer – május-júniusban – frissül, amikor megérkeznek az új valorizációs szorzók, vagy akár soron kívül is, ha a nyugdíjszámítás módjában bármilyen érdemi változás történik.

A nyugdíjkalkulátor hosszas fejlesztés eredménye, amit most örömmel prezentálunk neked. Ha érdekel, hogyan számol a nyugdíjkalkulátor, vagy hogy milyen lehetőségeid vannak az alacsony nyugdíjad kiegészítésére, akkor ezekről lentebb olvashatsz.

Állami nyugdíjkalkulátor 2024

 • 3 kattintásból kiszámolja a nyugdíjad,
 • a hatályos nyugdíjszámítást alkalmazza,
 • kiszámolja, mennyi megtakarításra lenne szükséged,
 • tippeket kapsz, hogyan növeld a nyugdíjad.

Hogyan számolja ki az állam a nyugdíjad?

A legnépszerűbb tévhit a nyugdíjszámítással kapcsolatban, hogy annak összegét az utolsó 5 évi átlagbéred alapján számolják. Ez egy tévedés, de akkor hogyan?

Az állami nyugdíj kiszámítása leegyszerűsítve úgy történik, hogy 1988-ig visszamenőleg megnézik, melyik évben mennyi volt a fizetésed, majd ezeket az összegeket az ún. valorizációs szorzóval azonos szintre hozzák, mert értelemszerűen 2000 forint nem ugyanannyit ért 30 éve, mint most. Ezekből vonnak egy átlagot (számtani közép), vagyis kijön a nettó átlagkereseted.

Ennek az átlagkeresetnek egy bizonyos százalékát állapítják meg nyugdíjként. Ez az arány a szolgálati évektől függ. A szolgálati idő 1988. január 1-től a nyugdíjba vonulás pillanatáig tarthat. Ebben az időszakban vizsgálja tehát a Magyar Államkincstár (korábban: ONYF), hogy ténylegesen milyen hosszú volt az az időszak, amikor a nyugdíjjárulékot fizettél. Ez a jogosultsági idő.

Ahhoz, hogy a nettó átlagkereseted 100%-át megkapd öregségi nyugdíjként, legalább 50 év jogosultsági idővel kell, hogy rendelkezz!

Lássuk be, hogy ez rengeteg idő, ami rámutat arra, miért fontos a nyugdíjcélú megtakarítás, de erről majd később.

Ahhoz, hogy minimális összegű nyugdíjat kaphass, legalább 15 ledolgozott évet kell tudnod a hátad mögött. A nyugdíjminimum havi 28.500 forint, azaz napi 950 forint.

Hogy működik a nyugdíjkalkulátor?

Az ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) elkészítette azt a hivatalos nyugdíjkalkulátort, amellyel kiszámolható az állami nyugdíj. Ennek tételes kitöltése viszont rengeteg időt és fáradságot igényel, ráadásul előzetesen össze is kell gyűjtened az elmúlt 20-30 év rád vonatkozó béradatait.

Ezt a problémát orvosolva hoztuk létre a hivatalos eljárásnak megfelelő saját nyugdíjkalkulátorunkat, amellyel lényegesen egyszerűbben és gyorsabban számolhatod ki várható nyugdíjad havi összegét. Nem kérünk be tőled bruttó bért minden egyes évről, pusztán két adatot:

 1. az életkorodat
 2. és a jelenlegi nettó fizetésedet.

Ebből a két adatból aztán a KSH statisztikáira alapozva visszamenőlegesen kiszámolunk egy átlagos nettó bért, valorizálunk és több más változót is előre feltételezettként kezelünk annak érdekében, hogy a nyugdíjkalkulátor használata egyszerűbb legyen.

Az egyszerűsítés következtében a nyugdíjkalkulátor 5-10%-os tévedési aránnyal, de csupán pár kattintással kiszámolja, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz, anélkül hogy heteket, sőt hónapokat kellene sorban állással vagy a papírok gyűjtögetésével töltened.

Meg tudnál élni a fizetésed 60-70%-ából?

Gondold végig, hogy a jelenlegi életszínvonaladhoz szokva, 50-60-70 százalékos jövedelemből biztosan bele fog-e férni:

 • Az autód fenntartása?
 • Az utazások?
 • Gyermekek / unokák támogatása?
 • A jelzáloghitel fizetése?
 • A személyes kiadásaid?

Mit tehetsz azért, hogy magasabb nyugdíjad legyen?

A legtöbben megdöbbennek, miután használják a nyugdíjkalkulátort, és szembesülnek a várható nyugdíjuk alacsony összegével. Pedig a kiszámolt várható nyugdíj optimális becslést jelent, mivel a jelenlegi törvényi szabályozásokat veszi alapul, és nem számol az elkövetkezendő évek során várható nyugdíjcsökkentéssel.

Az alacsony nyugdíjra egy privát nyugdíj-előtakarékosság lehet a megoldás.

Az állam is felismerte, hogy a nyugdíjrendszer nem fenntartható, ezért adóvisszatérítési lehetőséget biztosít az öngondoskodóknak.

A nyugdíj-előtakarékossággal félretett éves összeg 20%-át adja vissza a személyi jövedelemadódból, ami éves szinten összesen 280.000 Ft is lehet.

Három törvényileg elismert nyugdíjmegtakarítási forma létezik ma Magyarországon. Közös bennük, hogy mindhárom után adójóváírás vehető igénybe, viszont nagyon sok eltérés is van köztük.

 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy pénztári konstrukció, ahol előre kialakított portfóliók közül választhatsz. A portfóliók nagy többsége állampapír alapú, ami mérsékeltebb hozamokat és alacsonyabb diverzifikációt eredményezhet. Konzervatív befektetői szemléletű ügyfeleknek ajánlott, illetve azoknak, akiknek legfeljebb 10 évük van még hátra a nyugdíjig. Bővebben az önkéntes nyugdíjpénztárról.
 2. A NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla egy banki értékpapírszámla. NYESZ-re értékpapírokat lehet vásárolni (részvény, kötvény, bankbetét stb.), ami magas befektetési szabadságot biztosít, ugyanakkor komoly szakértelmet igényel, mivel neked kell összeállítanod a saját befektetési portfóliódat, illetve neked kell az értékpapírokkal kereskedned. Bővebben a NYESZ számláról.
 3. A nyugdíjbiztosítás a hazai és nemzetközi biztosítótársaságok által forgalmazott nyugdíjcélú megtakarítási forma. A tőkefelhalmozás mellett életvédelmi célokat is ellát a beépített kockázati biztosításnak köszönhetően. Nyugdíjbiztosításon keresztül befektetési alapokból lehet részesedést vásárolni, amelyek között rengeteg a menedzselt és a garantált alap, így hosszú távon azok is szép hozamokat tudnak elérni, akik nem értenek a befektetésekhez, vagy csak egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni. A nyugdíjbiztosítások összehasonlításához létrehoztunk egy nyugdíjbiztosítás kalkulátort, amely a tényleges levont költségek és hozamkilátások alapján hasonlítja össze az ajánlatokat. Tovább a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátorhoz.