Miért nem lehet a nyugdíjbiztosítás kalkulátor alapján választani?

A cél, hogy azt a nyugdíj előtakarékosságot tudd kiválasztani, amellyel várhatóan a legtöbb pénzed gyűlik majd össze a lejáratkor.

A 20% adójóváírás mindegyik ajánlatra igénybe vehető, de ezen kívül számos különbség van a nyugdíjcélú ajánlatok között:

De mitől függ az évek alatt felhalmozható tőke nagysága?

3 dolog befolyásolja a lejárati összegünket

Egy ajánlat költségei

Szakértőnk ajánlatonként tételesen kimutatja neked.

A várható hozamai

Megvizsgáljuk neked a múltbéli hozamokat.

Az előnyök / hátrányok

Segítünk eligazodni az apróbetűs részek között.

Az elmúlt 7 évben több mint 12.000 nyugdíj előtakarékosság elindításában segítettünk ügyfeleinknek. Ezért rengeteg időt és pénzt tudunk neked is spórolni azzal, hogy megosztjuk veled a tapasztalatainkat.

A 7 leggyakoribb nyugdíjbiztosítási kérdés


Tényleg a nyugdíjbiztosítás a legdrágább?

Sajnos az interneten olvasható cikkek részrehajló képet festenek le a nyugdíjbiztosításokról. Egyrészt azért mert szándékosan kiválasztják a legmagasabb költségű nyugdíjbiztosítást, másrészt még az így készített számítások is durván hibásak. Mi a biztosító társaságokkal együttműködve fejlesztettük le a számítási logikákat ezért a kalkulátorunk a valóságot mutatja, ami pedig igen eltérő a fent említett cikkek tippelgetéseitől. A kalkuláció mellett érdemes a nyugdíjbiztosítás összefoglalónkat is elolvasnod. Egy jól kiválasztott nyugdíjbiztosítással hosszútávon 2% körüli költséggel körülbelül 6-8%-os éves átlaghozamot tudunk elérni, amiből komoly nyugdíjtőke építhető. A nyugdíjbiztosításoknak ráadásul 2017-től törvényileg minden költséget ki kell mutatniuk, ami sajnos nem mondható el például az önkéntes pénztárakról.


Hogyan lehetnek ekkora különbségek?

A nyugdíjbiztosításokat kínáló biztosító társaságok eltérő feltételekkel kínálják a termékeiket, mindenki másképpen árazza be a nyugdíjbiztosítását. Ajánlatonként így mások a fix költségek és ezek más más hozampotenciált is ígérnek. A mi érdekünk, hogy a lehető legalacsonyabb fix költség mellett célozzuk meg a lehető legmagasabb hozamkilátást. A nyugdíjbiztosítás.com így a nyugdíjbiztosítások árukeresője, amely a költségek alapján megmutatja, hogy melyik ajánlattal mennyi pénzed lesz. Fontos tudnod, hogy a kalkulációnk ugyanakkora elméleti hozammal számol az összes ajánlat esetében, a gyakorlatban viszont ezekben is komoly eltérések lehetnek. Ezért nem lehet csak a kalkulátor alapján választani!


Miért nem lehet a kalkulátor alapján választani?

Azért mert semmilyen garancia nincs arra, hogy a legkevesebb költséget levonó nyugdíjbiztosítással lesz majd a legtöbb pénzünk a lejáratkor. Miért? Azért mert az egyes nyugdíjbiztosítási ajánlatok esetében alapvetően 3 dolgot kell megvizsgálnunk a jó döntéshez: A levont költségeket, a biztosító múltban elért hozamait (ebből következtethetünk a jövőre) illetve a termék rugalmassági feltételeit. A költségek fixek, ezért azok alapján akár egy kalkulátorral is tudunk összehasonlítási végezni, a másik 2 pont viszont nem mutatható ki ilyen egzakt módon. Nagyon sok olyan esetet láttunk már a gyakorlatban ahol egy magasabb költségű nyugdíjbiztosítás mégis “több pénzt termelt” az évek alatt, mert az azokban elérhető befektetések egyszerűen jobb hozamokat produkáltak. A kalkulátor tehát csak 1 dologra alkalmas: megmutatja, hogy a költségek tekintetében is milyen nagy különbségek vannak, a felelős döntéshez viszont az egyes termékeket jobban meg kell vizsgálni. Ebben segítenek független tanácsadóink!


Miért nem veheti el az állam a nyugdíjbiztosítást?

A legnagyobb tévhit a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban, hogy azok ugyanúgy beolvadhatnak az állami nyugdíjrendszerbe mint anno a magánnyugdíjpénztárak. A kettő viszont ég és föld, hiszen a magánnyugdíjpénztárba érkező pénzek a bruttó bérünkből járulék formájában kerültek levonásra, ugyanúgy mint bármely más járulék. Az tehát soha nem volt a mi pénzünk mindössze egy speciális adó volt. magát a manyup rendszert is az állam teremtette 1998-ban. A privát nyugdíjbiztosításokat azonban a nettó bérünkből fizetjük, ezeken a pénz pontosan ugyanannyira a miénk mint egy bankszámla esetében. Ezeket ráadásul többszáz éves nemzetközi biztosítók kínálják, amelyek semmilyen kapcsolatban nem állnak az állammal. A biztosítók pedig nem keverendők össze a QUAESTOR-ral vagy a Budacash-sel, amely intézmények teljesen más, a biztosítóknál sokkal szabályozatlanabb jogi környezetben működtek.


Kinek ajánlott és kinek nem ajánlott nyugdíjbiztosítást indítani?

2021-ben már több mint 410 ezer magyarnak van nyugdíjbiztosítása. A legtöbben azért választják ezt a nyugdíj előtakarékossági típust, mert valóban függetlenedni szeretnének az államtól. Megégették magukat a magánnyugdíjpénztárakkal ezért olyan helyen szeretnének gyűjtögetni, ami tényleg biztonságos. Magas hozamokat szeretnének elérni, de nem értenek a befektetésekhez, illetve fontos az, hogy ha bármi történik velük, akkor a nyugdíjra félretett pénz illletékmentesen örökölhető legyen.

Nem ajánlott viszont azoknak, akik értenek az értékpapír kereskedelemhez / tőzsdéhez és szeretnének is ezzel folyamatosan foglalkozni, mert számukra a NYESZ számla nagyobb szabadságot biztosít majd.


Mit jelent a 20% adókedvezmény a nyugdíjbiztosításokra?

2014.01.01 óta az SZJA törvény megengedi, hogy a nyugdíjbiztosításokban gyűjtött pénzünk +20%-át a befizetett SZJA-nkból visszaigényeljük. Ez ugye minden évben +20% ajándék pénzt jelent, legfeljebb évi 130.000 Ft-ig. (Ehhez 650 ezret kell évente félretenni). Az adójóváírás így nagyon jó dolog, és mindenkinek érdemes kihasználni, mert ha csak 1 év is kimarad azt ár nem tudjuk többet igényelni! Sokkal többet bukunk viszont azon, ha rosszul választunk a nyugdíjbiztosítások között, ugyanis az adókedvezmények ugyanúgy befektetésre kerülnek és hozamot is termelnek nekünk. Nem mindegy viszont, hogy ez a hozam mekkora lesz és hogy mennyit költséget vonnak le belőle az egyes biztosítók. Ezért érdemes mindig olyan független szakértőt igénybe venni a választáshoz, aki pontos kalkulációt tud nekünk készíteni.


Mi történik ha nem tudom fizetni?

Sokan vannak úgy vele, hogy nem tudnak 10-20-30 évre előre gondolkodni, vagy félnek, hogy történik velük valami. A nyugdíjbiztosítások az ilyen helyzetekre is kínálnak megoldást, ugyanis 3 év után sok ajánlat szüneteltethető, így ha pl. elveszítjük a munkánkat akkor ettől még nem kell felbontanunk a nyugdíjbiztosítási szerződésünket. De ezen kívül lehet díjat csökkenteni, növelni illetve számos rugalmassági tényező van, ami mind mind biztonságot jelent a jövőre nézve.

Miért éri meg nyugdíjbiztosítást indítani?

2022-ben már több mint 400 ezren kötöttek nyugdíjbiztosítást. Mutatjuk, hogy miért:

  • Az adójóváírásnak köszönhetően minden félretett pénz +20%-kal többet ér
  • Alacsony költség mellett akár éves 6-8%-os átlaghozamot is elérhetünk
  • 65 éves korban jár le, akkor is ha az állam kitolja a nyugdíjkorhatárt
  • Fizet halál és rokkantság esetén is, illetve illetékmentesen örökölhető
  • Teljesen független az államtól, ezért nem juthat a magánnyugdíjpénztárak sorsára
  • Munkahely elveszítés esetén akár több évre is szüneteltethető

Így lehet neked is többmilliós nyugdíjkiegészítést
kitermelő nyugdíj előtakarékosságod

3 munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot

A visszahíváskérési űrlap elküldése után, a területileg illetékes független pénzügyi szakértőnk felveszi veled a kapcsolatot és minden kérdésedre őszinte és pártatlan választ kapsz. Ne feledd: Mi nem a pénzintézeteket, hanem téged képviselünk!

Kiszámoljuk neked a várható lejárati összegeket

Az itt kilistázott 22 pénzintézet több mint 30 nyugdíj előtakarékossági ajánlatát a számok szintjén is összehasonlítjuk neked. Levont költségek, várható lejárati összegek, annak függvényében, hogy havonta mekkora összeget tennél félre a nyugdíjadra, így még egy fontos szempont alapján tudsz majd rangsorolni.

Megmutatjuk a múltbéli hozamokat

Egy főállású szakemberünk csak azon dolgozik, hogy folyamatosan gyűjti és elemzi a nyugdíjcélú ajánlatok hozamadatait. Így képbe hozunk az egyes pénzintézetek által elért múltbéli hozamokról is, hogy a marketing helyett végre a kristálytiszta tényekre alapozva tudj döntést hozni.

Átbeszéljük az előnyöket és hátrányokat is

Apróbetűs részek, bónuszok, előnyök és hátrányok, úgy ahogyan ezt egyik pénzintézettől sem hallottad még: pártatlanul és őszintén. A cél, hogy a top 3 általad kiválasztott nyugdíjcélú ajánlatot teljes mértékben átlásd és megértsd az előnyöket és hátrányokat is. Semmire nem beszélünk rá, de mindent megadunk neked, hogy egy felelősségteljes döntést tudj meghozni. Érdekel a lehetőség? Akkor már csak 1 lépés van hátra:

Kapcsolódó cikkeink