Mi az a babaváró hitel? Vissza kell fizetni a kölcsönt?

A babaváró hitel egy támogatássá alakítható kölcsön. Az, hogy végül is vissza kell-e fizetni a megkapott összeget, attól függ, hogy hány gyerek születik a futamidő alatt:

 1. Egy gyermek esetében a felvett hitel kamatmentessé válik a teljes futamidőre
 2. A második gyermek érkezésekor a kölcsön 30%-át elengedik
 3. A harmadik gyermek születésekor pedig a teljes fennálló összeget elengedik

Tehát a babaváró hitel kamattámogatott hitelként indul, de ahogy bővül a család egyre több kedvezmény jár – és a harmadik gyermek után minden fizetési kötelezettség megszűnik.

A babaváró hitel előnyei

A babaváró hitelnek több olyan pozitívuma van, ami miatt szinte biztos, hogy nektek is érdemes igényelnetek, ha családalapítás előtt álltok.

 • Akár 10 millió forint is lehet a kölcsön összege
 • Szabad felhasználású, tehát bármire fordíthatjátok, így lakásvásárlásra vagy felújításra is, de akár be is fektethetitek a gyereknek babakötvénybe.
 • A hitel az első 5 évben kamatmentes
 • A törlesztőrészlet legfeljebb 50 000 forint
 • Egy gyermek születésekor a hitel kamatmentes marad és a törlesztés 3 évig szüneteltethető, ami jelentős segítség egy újszülött mellett
 • Második gyermek születésekor, a fennálló tartozás 30 százalékát elengedi az állami és újabb 3 évig szüneteltethető a törlesztés
 • Harmadik gyermek érkezésekor a teljes adósságot elengedi az állam, így nem kell visszafizetni a kölcsönt.
VisszafizetésSzüneteltetés
Első gyermekA hitel kamatmentes marad3 évig szüneteltethető a törlesztés
Második gyermekA fennálló tartozás 30 százalékát elengedik3 évig szüneteltethető a törlesztés
Harmadik gyermekA teljes fennálló tartozást elengedikMegszűnik a hitelszerződés

A Babaváró hitel jellemzői

Összegyűjtöttük a babaváró hitel legfontosabb jellemzőit egy rövid listában. 

Hitelösszeg: minimum 1 millió, legfeljebb 10 millió forint lehet (a K&H Bank például minimum 2 millió, az Erste Bank pedig legalább 2,5 millió forintos hitelösszeget ír elő.) 

Futamidő: 5 – 20 év

Ki igényelheti?: csak és kizárólag házastársak igényelhetik, ahol mind a ketten elmúltak 18 évesek, és a feleség nem töltötte be a 41. életévét. A bankok lehetnek szigorúbbak: az OTP Bank esetében 21, míg a Raiffeisen Banknál 23 év a kikötött minimum korhatár.

Felhasználhatóság: alapvetően szabad felhasználású, de egyes bankok bizonyos hitelcélhoz köthetik a kölcsön nyújtását.

Törlesztés szüneteltetése: van rá lehetőség, gyermekenként 3 évre, ikrek esetében 3+2 évre.

Meddig igényelhető: 2024.12.31-ig.

Hol lehet babaváró kölcsönt igényelni?

A babaváró hitelt közvetlenül a banknál kell igényelni, a legtöbb helyen online is meg lehet kezdeni a folyamatot, sőt egy-két helyen a teljes ügyintézés megoldható az interneten. Az ügyintézésen kívül is sok különbség van a pénzintézetek között. A hitelbírálat menete, az extra kedvezmények mértéke (több bank 100-200 ezer forintot is jóváír a kölcsön igénylésekor), de a hitel felhasználhatósága is jelentősen eltérhet. 

A következő bankok biztosan ajánlanak babaváró hitelt:

 • K&H Bank
 • Erste Bank
 • Budapest Bank
 • Gránit Bank
 • OTP Bank
 • CIB Bank
 • Raiffeisen Bank
 • Takarék Csoport
 • Unicredit Bank
 • MKB Bank 

Melyik banknál éri meg babaváró hitelt igényelni?

Ugyan a kamat mértéke államilag támogatott és egységes a teljes piacon, valamint kezelési költséget sem kérhetnek a hitelintézetek, jelentős különbségek lehetnek még így is

Az egyik jelentős eltérés, hogy a jövedelemvizsgálat során kamatmentes vagy kamattal számolt törlesztőrészlettel számolnak a bankok a jövedelmetekhez képest. Mivel a kamattal számolt törlesztőrészlet magasabb – a kamatmentes nagyjából 50 ezer forinthoz képest 20, 25 ezer forinttal – meglehet, hogy a jövedelmetek nem elég a felvenni kívánt hitelösszeghez. 

Az ilyen és ehhez hasonló feltételek, banki háttérszámítások ismerete miatt érdemes a babaváró hitel esetében a Grantis független hiteltanácsadójára támaszkodnotok, aki nem csak azzal van tisztában, hogy melyik bank hogyan számol, de a papírmunkában is segít és felhívja a figyelmeteket az esetleges buktatókra is.

A babaváró hitel igénylésének feltételei

A babaváró hitel igényléséhez az alábbi személyi feltételeknek kell megfelelnetek:

 • csak házastársként igényelhetitek
 • akik elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét
 • van magyarországi lakcímetek
 • nincs köztartozásotok
 • nem szerepeltek a KHR negatív adóslistáján
 • büntetlen előéletűek vagytok
 • rendelkeztek a szükséges minimális jövedelemmel és megfeleltek a banki hitelbírálaton
 • a legalább az egyikőtök rendelkezik 3 éves folyamatos TB jogviszonnyal

Milyen dokumentumok kellenek babaváró kölcsön igényléséhez?

Egy átlagos hiteligényléshez képest több papírt kell leadni az eljárás megkezdéséhez, mivel abban a pillanatban, hogy állami támogatás kerül a képbe, hirtelen szigorodnak a szabályok. A beadott dokumentumokat a bank fogja továbbítani az illetékes állami szervnek (kormányhivatalok, államkincstár, adóhatóság), ahol ellenőrzik azok eredetiségét. 

A következő dokumentumok biztosan szükségesek a babaváró kölcsön igénylésekor:

 • személyi igazolvány v. jogosítvány v. útlevél,
 • lakcímkártya,
 • adóigazolvány,
 • munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok az utolsó három (lezárt) hónapra,
 • társadalombiztosítási jogviszony igazolása,
 • nyilatkozat a házasságotokról (kötés helye, ideje, házasok neve, születési helye és ideje)
 • adatkezelési hozzájárulás
 • hallgatói státusz esetén igazolás a felsőoktatási intézménytől,
 • GYED jogosultság esetén igazolás annak időtartamáról,
 • külföldi munkaviszony esetén hatáskörrel rendelkező külföldi hatóság igazolása + annak közhiteles fordítása,
 • amennyiben nem magyar állampolgár is részt vesz az igénylésben, akkor tartózkodási engedélyt vagy hontalan státuszt igazoló dokumentumok.

További információkért itt letölthető a 44/2019 (III. 12.) Kormányrendelet, mely a Magyar Közlöny 2019. évi 40. számában jelent meg.

A támogatás elvesztése

A babaváró hitellel járó támogatásokat elveszíthetitek. 

Ha nem születik gyermek 5 éven belül

Ha 5 éven belül nem születik gyermeketek a folyósítás után, a kamatámogatást egy összegben kell visszafizetnetek, a babaváró hitel pedig piaci kamatozású kölcsönné válik. Az egészségügyi okokból fakadó gyermektelenség miatt az illetékes hivatal adhat felmentést a visszafizetés alól.

Ha elváltok

Válás esetén vissza kell fizetni a támogatást és piaci kamatozású lesz a hitel, ha nem születik gyermek az első 5 évben.

Ha született gyermek, a támogatást nem kell visszafizetni, de elvész a babaváró hitel kamatkedvezménye. 

Gyakran ismétel kérdések – Babaváró hitel


Mennyi idő alatt utalják át a kölcsönt? Mennyi idő a hitelbírálat?

A hitelintézetnek 10 munkanapja van elbírálni a kérelmet, de a hivataloknál történő adatellenőrzésre fordított idő ebbe nem tartozik bele (melynek határideje alapesetben 30 munkanap). Tapasztalataink alapján azonban az ügyintézés jóval kevesebb időt vesz igénybe, ha nincs semmilyen “speciális” körülmény. (ezt lehet írni? több pajtás igényelt, mindenki kb 2 nap alatt megkapta)


Jelzáloghitel elengedés igényelhető a babaváró hitelhez?

Nem. A babaváró hitel gyakorlatilag egy személyi kölcsön, így nem kell hozzá jelzálogosítani semmit sem. Emiatt viszont a hitel csökkentését vagy elengedését sem lehet kérni ilyen formában.


Egyedülállók igényelhetik a kölcsönt? Esetleg élettársak?

Nem. Az egyedülálló szülők és a gyermeket nevelő élettársak nem igényelhetnek babaváró kölcsönt.


Mennyi a minimális jövedelem az igényléshez?

Ez nincs törvényben meghatározva, bankonként változó a belső szabályzat szerint. A Takarékbanknál már elegendő a nettó minimálbért jövedelemként igazolni, míg az Erste Bank legalább havi nettó 180 ezer forint összjövedelmet kér a hitelképesség megállapításához.

Fogalomtár


Kamatperiódus

Az az időszak, mely alatt a kamat mértéke fix a futamidőn belül. Az első kamatperiódus a babaváró kölcsön esetében 5 év. Az öt év után vagy meghosszabbodik a kamattámogatás (1 gyerek), vagy elengedik a hitel részét-egészét a kamattámogatás mellett (2-3 gyerek), vagy átalakul személyi kölcsönné és vissza kell fizetni a kamattámogatást egy büntetőkamattal együtt (ha mégsem születik gyerek 5 éven belül).


KHR lista – régebbi nevén BAR lista

A központi hitelinformációs rendszer annak megelőzésére jött létre, hogy megakadályozza a lakosság túlzott eladósodását, és hogy jelezze a pénzintézetek felé a potenciális ügyfelek fizetőképességét. Van negatív és pozitív lista is, és mind a kettő erősen befolyásolja a hitelfelvételt, valamint az ahhoz kapcsolódó költségek alakulását. Amennyiben a negatív listán szerepelsz, valószínűleg egy bank sem fog hitelképesnek nyilvánítani.


Szüneteltetés

A futamidő alapvetően nem haladhatná meg a 20 évet, de van lehetőség a törlesztés szüneteltetésére. Gyermekenként legfeljebb 3 év, ikrek esetében maximum 5 év szünet kérhető. Fontos tudni, hogy a születéstől vagy örökbefogadástól számított 60 napon belül kell kérvényezni!


Gyermek

A rendelet értelmében gyermeknek számít az igénylők vér szerinti és velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandóság 12. hetétől. Ebbe a körbe beletartozik a közösen örökbefogadott gyermek is.