Cikkünkben a következő kérdésekre adjuk meg a választ:

  • Mi az a részvény?
  • Mitől nőnek vagy csökkennek a részvény árfolyamok?
  • Hogyan lesz belőle hozamod, vagyis hasznod?
  • Miért éri meg, és mikor lehet veszélyes?

Miért érdemes részvényekbe fektetni? 🧮

A részvény az egyik olyan eszköz, mellyel a legmagasabb hozamokat lehet elérni, főleg egy olyan kamatkörnyezetben, ahol a bankbetétek 1% alatti, a magyar állampapírok pedig 4-6% környéki kamatot fizetnek.

A magyar részvényindexnek, a BUX-nak például az 1991 és 2020 közötti éves átlaghozama 14% körül volt. Ha valaki 1991-ben a BUX index részvényeibe fektetett, akkor 2020-ra 46-szor annyi pénze lett volna Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója szerint.

Nem véletlen, hogy megnőtt az érdeklődés a részvények iránt, hiszen nemcsak magas hozammal kecsegtetnek, de egyre könnyebb online adni-venni őket, és a kereskedésük is olcsóbbá vált.

Kinek való a részvénybefektetés? 👨‍💻

Manapság egyre többen fektetnek részvénybe, olyanok is, akik laikusnak vagy kezdőnek számítanak, ami a könnyű elérhetőséggel magyarázható. Ugyanakkor a részvénykereskedés csak a tudatos, hozzáértő embereknek ajánlható nyugodt szívvel, akik tisztában vannak a kockázatokkal, és tudják, mennyit veszíthetnek.

Részvényt legalább 5, de inkább 10-15-20 éves távon biztonságosabb tartani, mert így a napi árfolyam-ingadozások nem befolyásolnak, ráérsz kivárni, és jó esetben kedvező árfolyamon szállhatsz ki.

Sok múlik azon, hogy az adott egy-két évtizedben milyen a gazdasági helyzet a világban, de általánosságban kijelenthető, hogy 8-9%-os átlaghozamoknál többet várni irreális. Félreértés ne essék, ez egyáltalán nem kevés így sem.

Főleg a többi a klasszikus befektetési eszközzel összehasonlítva lehet látni, hogy milyen eredményekre képesek a részvények:

Részvény Kisokos – Útmutató befektetéshez, vásárláshoz
forrás: Siegel, Jeremy: Stocks for the Long Run (2014; frissítve 2022-es adatokkal)

Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok az amerikai cégek részvényeire vonatkoznak!

Az ábrán világosan látszik, hogy historikusan hogyan viszonyulnak egymáshoz ezek a befektetési eszközök, ha az évek során realizálódó hasznot vesszük alapul. Azt lehetett sejteni, hogy egy bankjegy vásárlóértéke szépen lassan csökkeni fog, de talán az arany alacsony, vagy a részvények ennyire kiemelkedően magas előnye újdonság a kezdő befektetőnek.

Mindenképpen vedd figyelembe, hogy egy befektetési eszköz múltbéli viselkedése korántsem garancia arra, hogy a jövőben is ugyanúgy fog viselkedni!

Azt sem árt tudnod, hogy minél több fajta részvényed van, annál jobban porlasztod a kockázatot. Ezért tud jó alternatíva lenni az, hogy a részvények összevásárlása helyett befektetési vagy indexkövető alapba fektetsz – amiben akár több száz ilyen értékpapír is van.

Amit feltétlen tudnod kell: a részvény hozama, árfolyama 📈

Amikor részvényt vásárolsz, akkor egy vállalat résztulajdonosává válsz, ami azt is jelenti, hogy részesedhetsz a cég profitjából, ha a részvénytársaság fizet osztalékot.

A részvényt tovább is adhatod. Ha drágábban adod el, mint amennyiért vetted, akkor hozamod termelődik. Hogy mennyiért tudod megvenni, majd eladni, azt mindig az aktuális árfolyam szabja meg, amit a kereslet-kínálat határoz meg.

Ha egy részvényt többen szeretnének megvenni, mint ahányan eladni, akkor megnő rá a kereslet, vagyis emelkedik az árfolyama.

Ha alacsonyabb árfolyamon adsz el, mint amennyiért megvetted, akkor veszteséged keletkezik az eladás során. Ez úgy kerülhető el, ha kivársz, mert tartod a részvényt, így nem realizálod a veszteséget, az árfolyamnak rád nézve még nincs jelentősége. Bízhatsz abban, hogy az árfolyam egyszer újra emelkedni fog, és ha ez megtörténik, akkor haszonnal szállhatsz ki belőle. Erre az emelkedésre időnként éveket is várni kell, ezért is hosszú távú befektetési forma a részvény.

Hogyan lehet részvényt vásárolni? 🏦

Részvény vásárlásához előbb befektetési szolgáltatót, vagy más néven brókercéget kell választanod. Érdemes megnézned, hogy a brókercég milyen tarifával dolgozik, és hogy milyen részvénypiacokon tudsz rajta keresztül kereskedni.

Ezután választhatod ki, melyik cégbe fektetnél, mik a számodra legjobb részvények. Gondosan nézd át a cégek teljesítményét, a P/E, P/BV és egyéb mutatóikat, iparágát (informatika, távközlés stb.), hogy megalapozott döntést tudj hozni.

Természetesen a múltbéli eredmény nem garancia a jövőbeli teljesítményre nézve.

Ha ezen is túl vagy, akkor a brókercég online felületén láthatod a vásárolható részvényeket, amiket a cég neve, ticker kódja, vagy az értékpapír ISIN vagy CFI kódja alapján is megtalálhatsz. Például a Tesla részvény ticker kódja TSLA, az OTP részvényé OTP, a Mol részvényé MOL stb.

Magyarországon a nyilvánosan forgalmazott részvényeket a BÉT jegyzi, melynek legfontosabb indexe a BUX index.

Mi az a BÉT? 📊

A Budapesti Értéktőzsde rövidítése. Itt lehet kereskedni a nyilvánosan kibocsájtott magyar értékpapírokkal, részvényekkel. Az 1864-ben létrehozott BÉT likviditás és piaci kapitalizáció szempontjából a második legnagyobb értéktőzsdéje a Közép- és Kelet-Európai régiónak. Amikor angolul hivatkoznak rá Budapest Stock Exchange a neve (BSE).

Milyen részvények érhetőek el a Budapesti Értéktőzsdén?

A BÉT-en több, mint 50 hazai vállalkozás részvénye érhető el. A cégek nagyon sok iparágból jönnek – a gépjárműket forgalmazó AutoWallis-tól kezdve a CIG Pannónia Biztosítón át a telekommunikációval foglalkozó 4IG-ig minden megtalálható. Az értéktőzsde forgalom szempontjából meghatározó értékpapírjai:

  • OTP ,
  • Richter Gedeon Nyrt.,
  • MOL,
  • Magyar Telekom Nyrt.,
  • PannErgy Nyrt.

Elérhetőek továbbá olyan speciális befektetési eszközök is, mint amilyen az ETFBUXOTP, mely a BUX részvénykosara alapján létrehozott indexkövető értékpapír. A BÉT azonnali piacának teljes részvénylistáját itt érheted el.

A részvényvásárlás veszélyei 2024-ben☝

1. Piaci volatilitás

A részvények vásárlásának egyik legnagyobb veszélye a piaci volatilitás. A részvénypiacok sokszor kiszámíthatatlanok, és még a stabilabbnak ítélt részvények is jelentős árfolyam-ingadozásokat mutatnak. Ez különösen igaz rövid távon.

Fontos! Többek közt ezért a tapasztalatlan vagy kezdő befektetőknek a “day trading”-et, azaz a napon belüli kereskedést semmilyen szempontból nem ajánljuk! 

2. Politikai kockázatok

Ugyan minden évben érdemes vizsgálni a politikai kockázatokat, 2024 speciális abból a szempontból, hogy a nemzetközi helyzet nemhogy fokozódik, hanem már egy éve legalább fokozott – még a koronavírus nélkül is. Az orosz-ukrán háború, az amerikai mikrocsip-embargó, illetve az új kínai zéró-kovid politika miatt szinte minden szektorban sérültek az ellátási láncok. Ezáltal veszélyeztetve a befektetésed, megtakarításod értékét.

3. Vállalatspecifikus kockázatok

 A részvények vásárlásának másik veszélye a vállalatspecifikus kockázatok lehetősége. Minden cégnek és iparágnak saját kihívásai és lehetőségei vannak, és fontos, hogy megértsd egy adott cég kockázatainak és lehetőségeinek specifikus részleteit. Például egy olyan cég, amely nagymértékben függ egyetlen terméktől vagy vevőtől, kockázatot jelenthet, ha az adott termék vagy vevő kereslete csökken.

4. Gazdasági trendek, konjunktúra-ciklusok

 A gazdaság is jelentős szerepet játszhat a részvények teljesítményében. Például a gazdasági recessziók részvényárak esését okozhatják, mivel a cégek nehézségekkel szembesülhetnek a termékeik vagy szolgáltatásaik keresletének csökkenése miatt. 

Érdemes tisztában lenni a választott ország és vállalat gazdasági környezetével, gazdaságpolitikájával – és hogy az hogyan befolyásolhatja a választott részvény értékét.

5. Kamatkockázat

A kamatok emelkedése is kockázatot jelenthet a befektetők számára. Minél magasabbak a központi kamatok, annál vonzóbbak a kötvények az befektetők számára, és így sokszor csökken a kereslet a részvények után. Ez a befektetők kiáramlását és a részvényárak esését okozhatja.

+1 A csődkockázat számodra a legnagyobb!

Ha befektetted a pénzed és a cég csődbemegy – akkor általános részvényesként (pl.: nem banki, intézményi, vagy kiemelt részvényesként) – kártalanításra, kártérítésre csak mindenki más után vagy jogosult. Tehát addig, ameddig nem kerül kielégítésre az összes követelmény a nagybefektetők részéről, addig alapesetben nem kapsz térítést a felmszámolás során.

Az világos, hogy a részvényvásárlásnak számos kockázata van, melyek közül van ami magától értetődő, van ami kicsit nagyobb utánanézést igényel. Alapvetően a részvényekkel való kereskedés szaktudást igényel, de ha az nincs, akkor is van lehetőséged a részvényekbe való befektetésre!

Adózás a részvények után 💸

Az árfolyamnyereség (a hozam része) után kamatadót kell fizetni, ami 15% személyi jövedelemadót (szja) jelent.

Osztalék esetében országonként változik az adóteher (osztalékadó), de sok esetben nincs külön adózási kötelezettséged, mert általában eleve az adóval csökkentett osztalékot kapod meg.

Természetesen lehetnek speciális esetek, amik ettől eltérnek, és az adóbevallás mikéntje is egy külön témakör, így a saját esetedben mindig nézz utána, hogy milyen adószabályok vonatkoznak arra a brókercégre, amin keresztül kereskedsz.

Részvény vásárlás és a GRANTIS – Miben segíthetünk? 👩‍💼👨‍💼

A GRANTIS-nál egy független pénzügyi tanácsadói gárdát építettünk fel olyan emberekkel, akik több évtizede foglalkoznak pénzeszközökkel. A szakmai tapasztalatunk, függetlenségünk és őszinteségünk a három legfontosabb pont melyet mindig kiemelünk – mivel szerintünk ezek nélkül nem lehet közösen egyről a kettőre lépni. Egyszerűen nem éri meg senkinek sem például egy alacsony kockázattűrésű embert rizikós részvényekbe belevonni, mert az könnyen álmatlan éjszakákhoz – és a betét kivételéhez vezethet.

Fontos: egy következetesen felépített befektetési portfólió minden esetben diverzifikált befektetési eszközökből épül fel!

A lenti űrlap segítségével igényelj személyes, online vagy akár telefonos konzultációt, hogy nagyobb rálátásod legyen erre a piacra.

GYIK – Részvény Kisokos 2024 ❓


Mi a részvény?

A részvény fogalma: egy értékpapír, amivel tulajdonrészt szerezhetsz magadnak egy részvénytársaságban.


Miért esnek részvények?

A részvények árfolyama akkor esik, ha többen akarják őket eladni, mint megvenni, vagyis túlkínálat alakul ki. Ennek számtalan oka lehet: a részvénykibocsátó cég éves teljesítménye rosszabb lesz a vártnál stb.


Hogyan vásárolhatok részvényeket?

A részvények vásárlásához többnyire értékpapírszámlát kell nyitni egy befektetési szolgáltatónál, és rajtuk keresztül lehet kereskedni, de ma már pénzügyi applikációkon keresztül is nagyon egyszerűen lehet részvényeket vásárolni.


Milyen jogviszonyt testesít meg a részvény?

Olyan tulajdonjogviszonyt testesít meg, melynek nincsen lejárati ideje.


Mi a különbség a részvény és a kötvény között?

Ahogy egy kérdéssel feljebb írtuk a részvény tulajdonjogot bizonyít. A kötvény ezzel ellentétben hitelviszonyt testesít meg. Rendelkezik egy lejárati idővel, mely a lejáratkor a teljes tőke visszafizetésére kötelezi a kibocsájtót. A haszon részvény esetén az osztalékból és az árfolyamnyereségből tevődik össze, míg kötvény esetén az adós kamatfizetéséből és az esetleges árfolyamnyereségből adódik. A kötvények általánosságban véve alacsonyabb kockázatúak – de ennek megfelelően kevesebb a potenciális hozam is.


Mi a részvény hozama?

Az osztalék és az esetleges árfolyamnyereség. A befektetési eszközök közül historikusan hosszú távon a legjobb megtérülési rátával rendelkezik (leszámítva a 2014-ben bitcoinba befektető látnokok hozamait). Azonban ennek ellenére magas kockázata van, hiszen a rövid távú kilengések, és az egyes részvények teljesítménye rendkívül sok bizonytalanságot okoz.


Mi az a portfólió?

Befektetési kontextusban a portfólió szó az általad birtokolt befektetési eszközök összességét jelöli, vagyis hogy milyen típusú értékpapírokba, eszközosztályokba fektetsz, és azok arányát hogyan súlyozod.


Mit jelent a BÉT?

A BÉT teljes neve Budapesti Értéktőzsde, itt lehet a magyar cégek által kibocsátott magyar részvényekkel kereskedni.


Mi az a forex?

A forex, vagyis foreign exchange market, magyarul nemzetközi devizapiac a kereskedésnek az a színtere, ahol devizával lehet kereskedni. A hasznot a kedvező váltási árfolyam adja. Magas a kockázata, a lakossági ügyfelek túlnyomó része, mintegy 77%-a veszteséget realizál rajta.


Mit értünk osztalék alatt?

A részvénytársaság dönthet úgy, hogy a profitja egy részét kifizeti a részvényeseknek, ezt osztaléknak nevezzük. Egy részvény lehet osztalékkifizető, de osztalékvisszaforgató is, amikor az osztalékot nem fizetik ki, hanem ismét befektetik.


Mi az a BUX?

A meghatározó magyar részvényindex, mely a Budapesti Értéktőzsde Zrt. legnagyobb kapitalizációjú részvényeinek a mozgását mutatja. Saját ETF-el (indexkövető alappal) is rendelkezik.


Mi az a ticker kód?

Egy adott értékpapír részvényjegyzékben használt azonosítója. Híres példái az AMZN (Amazon.com Inc.), TSLA (Tesla Inc.) vagy az AAPL (Apple Inc.). Nincs egységes szabványa, ezért eltérő ticker formátumokkal is találkozhatsz a különböző piacokon.