Képzeld el az alábbi szituációt: autóba ülsz reggel, és munkába indulsz. Ezen a napon 38 közlekedési baleset fog történni, legalábbis statisztikai átlagban. Ebből 11 súlyos sérüléssel jár, egy halálos kimenetelű. Kérdés, hogy egy leszel-e közülük.

Miután hazaértél, biztonságban vagy, legalábbis azt gondolod: naponta átlagosan négyen halnak meg otthoni balesetben. Igen, többen, mint ahányan a volán mögött.

Senki sem akar anyagi kiszolgáltatottságban élni, amíg felépül, vagy komoly anyagi terhet helyezni a családjára, ezért nyújthat megoldást egy balesetbiztosítás, ami baleseti sérülés vagy halál esetén térít.

 • De mi az a balesetbiztosítás?
 • Mire terjed ki, és mikor fizet?
 • Mennyibe kerül, és hol lehet megkötni?

Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ, de ha inkább meghallgatnád a részleteket, akkor Kinter Dóri, a GRANTIS öngondoskodási szakértője összefoglalja neked ebben a videóban:

Szőke nő beszél sárga csúszásveszély tábla mellett a balesetbiztosításról

Mi az a balesetbiztosítás?

A balesetbiztosítás egy olyan kockázati biztosítás, melynél váratlan és nem szándékos baleseti sérülés (vagy baleseti halál) miatt a biztosító egy kisebb összegű havi díjért cserébe kártérítést fizet, ami a felépülés költségeit és a baleset miatti bevételkiesést tudja pótolni. Vagy, ha a legrosszabb esetben belerokkansz vagy belehalsz a balesetbe, akkor a balesetbiztosítás által fizetett térítésből gondoskodhatsz a családodról.

A balesetbiztosítás az alábbi szolgáltatásokat nyújthatja attól függően, hogy milyen csomagot választasz:

 • Kórházi napi térítés, 
 • baleseti műtéti térítés,
 • táppénz-kiegészítés, 
 • baleseti költségtérítés, 
 • baleseti gyógyulási támogatás, 
 • baleseti halál utáni kártérítés,
 • betegszállítás,
 • jogvédelem,
 • kerekesszék térítése,
 • temetkezési költség térítése.

A balesetbiztosítást szinte minden biztosító kínál, akár kiegészítő termékként is. Léteznek élethelyzethez igazodó típusai is (kerékpár, gyermek, munkahelyi, taxizás, fuvarozás stb.)

Mikor fizet a balesetbiztosítás?

A balesetbiztosítás – típustól függően – jellemzően olyan káresemények után fizethet, mint:

 • baleseti halál, 
 • maradandó egészségkárosodás (rokkantság), 
 • lágyrészek sérülése (ficam, szalagszakadás, izomszakadás),
 • közlekedési baleset, 
 • munkahelyi baleset, 
 • háztartási baleset, 
 • csonttörés,
 • fogtörés,
 • égési sérülés,
 • speciális műtétek (vakbél, lágyéksérv, garatmandula-műtét), 
 • rablás,
 • kullancscsípés okozta bénulás, betegségek (agyvelő-, agyburok-gyulladás vagy Lyme-kór),
 • szúrt, vágott sérülések,
 • állat által okozott harapás, például súlyos kutyaharapás,
 • áramütés.

A magasabb díjú csomagok jellemzően valamilyen extra szolgáltatással járnak, és egy jól körülhatárolható ügyfélkörnek szólnak (pl. extrém sportolóknak, sofőröknek, 50 év felettieknek), vagy nagyobb összeget térítenek.

Tipp: Balesetbiztosítás külföldön? A balesetbiztosítás hatálya az egész világra kiterjedhet, de lehetnek ebben megkötések. Külföldi út előtt érdemes utánanézni a feltételeknek, és ha kell, utasbiztosítást kötni, ami a balesetbiztosítás egyes funkcióit is lefedi.

Miben tér el egy balesetbiztosítás egy életbiztosításhoz képest?

A balesetbiztosítás, ahogy a neve is mutatja, baleseti károk miatt fizet, míg egy kockázati életbiztosítás bármilyen okból kifolyólag elszenvedett halál vagy rokkantság esetén téríthet. Ha meghalsz szívinfarktusban, akkor egy balesetbiztosítás nem fog fizetni, ugyanakkor ha otthon, barkácsolás közben halálosan megráz az áram, akkor már térít.

Arra is érdemes figyelni, hogy a közlekedési balesetbiztosítás szűkebb kategória, mint a balesetbiztosítás. Előbbi valóban csak közlekedési balesetre vonatkozik. Ha eltöröd a csontod egy közúti ütközés során, akkor mindkettő térít, de ha ugyanez amiatt történik meg, mert otthon leesel a létráról, akkor csak a balesetbiztosítás fog rá téríteni.

Mennyibe kerül egy balesetbiztosítás?

A balesetbiztosítás havi díja biztosítónként és szolgáltatási csomagonként eltér. A magyarországi biztosítók kínálata alapján elmondható, hogy a balesetbiztosítások havi 499 forintnál kezdődnek, és a legdrágábbak valahol havi 5 és 12 000 forint között alakulnak, de a speciális balesetbiztosítások havi díja közel 80 000 forint is lehet.

Hány nap után fizet a balesetbiztosítás?

Ha megtörtént a baleset, akkor ezt jelezni kell a biztosító felé 5-30 napon belül, de lehetőleg minél hamarabb. A biztosító ezután további iratokat, dokumentumokat kérhet be tőled. Ha a balesetet nem jelzed időben, vagy nem biztosítod a kért igazolásokat, akkor a biztosító nem kötelezhető kártérítés fizetésére. Miután a biztosítóhoz eljutott minden kért irat, elvégezték az adminisztrációt, és pozitívan bírálták el az ügyed, megkezdik a térítést a szerződésben foglaltak szerint. Ez általában 15-30 napon belül teljesül, de bizonyos esetekben több hónap is lehet.

Tipp: a biztosítói kifizetést úgy lehet meggyorsítani, ha minél előbb összegyűjtöd és beküldöd nekik a kért iratokat, okmányokat, mert ezek hiányában nem tudnak az ügyeddel érdemben foglalkozni. Vitás esetnél érdemes kárrendezési szakértőhöz fordulni.

Balesetbiztosítást kínáló biztosítók listája

Az alábbiakban felsoroljuk a balesetbiztosítást kínáló magyarországi biztosítókat. Vedd figyelembe, hogy nincs mindenhol önálló balesetbiztosítás – van, ahol élet- és balesetbiztosítás kombináltan elérhető. A legtöbb biztosítónál egyéni és családi balesetbiztosítás is elérhető.

Aegon balesetbiztosítás

Az Aegon havi 650 forinttól 2800 forintig kínál balesetbiztosítási csomagokat gyerekeknek, Z generációsoknak, illetve az egész családnak, de van csomag ötven év felettieknek, sofőröknek és üzletembereknek is.

AIG balesetbiztosítás

2017-ben az AIG biztosítási szerződéseinek kezelését a Colonnade Insurance S.A. vette át.

Allianz balesetbiztosítás

Az Allianz jelenleg nem forgalmaz önálló balesetbiztosítást, csak befektetéssel kombinált életbiztosítás vagy utasbiztosítás részeként lehet igénybe venni.

Colonnade balesetbiztosítás

2017-től a Colonnade gondozza az AIG biztosítási szerződéseit is, és egyféle önálló balesetbiztosítást kínál (Aranyfokozatú balesetbiztosítás) havi 1430 forinttól, melynek részei: baleseti halál, maradandó részleges egészségkárosodás, csonttörés és baleset utáni kórházi napi térítés (maximum 90 nap). Emellett további kombinált baleset- és betegbiztosítások érhetőek el.

E.ON balesetbiztosítás

Az E.ON energetikai cég egy balesetbiztosítást kínál E.ON Otthonangyal Partner Balesetbiztosítás néven, és ezt az E.ON ügyfelei vehetik igénybe, de családtagokra is kiterjeszthető. Az egyéni csomag havi 499 forintért, a családi csomag havi 899 forintért vehető igénybe. A kárbejelentést 30 nap alatt lehet megtenni, és 30 napon belül ígérik a káreset elbírálását. A biztosítási szolgáltatást az Aegon biztosító látja el.

Generali balesetbiztosítás

A Generalinál egy balesetbiztosítás van TöbbMilliós Segítség néven, de ezen belül is négy csomag közül lehet választani (életkor szerint növekvő): Kölyök, Y-generáció, Háttér és Támasz. Ezeken belül további négy-négy díjkategória van: Mini, Bázis, Optimál és Prémium. A biztosítási díjak évi 7947 forinttól indulnak, és 79 665 forintnál állnak meg.

Genertel balesetbiztosítás

A Genertelnél négy plusz egy balesetbiztosítási csomag közül választhatsz, ezek a Mini, Classic, Plus és Extra nevet viselik, illetve gyerekeknek szóló csomagjuk is van. A gyerekcsomagban olyan, speciális esetekben is térítenek, mint a szúrt, vágott sérülések, az állat által okozott harapás (például súlyos kutyaharapás), az áramütés vagy a kullancscsípés okozta betegségek (agyvelő-, agyburok-gyulladás vagy Lyme-kór).

Groupama balesetbiztosítás

A Groupamánál egy egyéni balesetbiztosítás van Aktiva néven, a többi életbiztosítással kombinált. Az Aktiván belül hat csomag érhető el, ezek az alábbiak: Gyermek, Alap, Prémium, Komfort, Kerékpáros és E-bike. Ezek 1000 forintos havi díjtól indulnak, és 5300 forint a legdrágább.

OTP balesetbiztosítás

Az OTP-nél nincs önálló balesetbiztosítás, csak élet-, beteg- vagy egészségbiztosítással kombináltan, és ezek egy része is csak OTP-s bankszámla mellé köthető.

Posta balesetbiztosítás

A Posta Biztosító betegbiztosítással kombinált balesetbiztosítást kínál Családi Biztosítás néven. Ez lényegében egy balesetbiztosítás azzal az extrával, hogy kritikus (halálos) betegségek esetén is térít a drágább csomagokban. Négyféle csomag érhető el, amiket római számmal jelölnek. Ezek díja havi 990 forinttól 4990 forintig terjed. Köthető családi módozatban is (kivéve az I. csomagot), viszont ilyenkor a térítési összegek a résztvevők számától függetlenül harmadolódnak.

Signal Iduna balesetbiztosítás

A Signal Iduna négyféle balesetbiztosítást kínál: egyéni, családi (Expressz), diák (SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás) és szakszervezeti balesetbiztosítás is van náluk. Az egyéni balesetbiztosítás alapbiztosítási közé csak a baleseti halál és rokkantság tartozik, minden más választható kiegészítő biztosításnak minősül.

Union balesetbiztosítás

Az Union egyetlen önálló balesetbiztosítása a Menta, melyen belül hét csomag van: Light, Standard, Prémium, Extrém (az extrém sportok kedvelőinek), Gyerek, Fun (fesztiválozóknak) és Flexi (rugalmasan kiterjeszthető kiegészítő biztosításokra). Ezen kívül elérhető még az Union24 közlekedési balesetbiztosítás, ami csak közlekedési balesetekre térít 4400 és 13 900 forint közötti éves díjért cserébe.

Uniqa balesetbiztosítás

Az Uniqa biztosítónál egy balesetbiztosítás van, ami Puzzle balesetbiztosítás, és havi 1334 forinttól elérhető. Kettő vagy több biztosított esetén djíkedvezmény jár, de maximum öt biztosított lehet a szerződésben. A biztosítás második évétől egyhavi díjat visszafizetnek, ha nem történik káresemény. Három csomag érhető el: Bázis, Standard és Optimum. Van Gyermek balesetbiztosítás csomag is, de ez önállóan nem köthető.

Mennyibe kerül a balesetbiztosítás?

Balesetbiztosítást már havi 5-600 forintért is lehet találni, de nem biztos, hogy a legolcsóbb csomag megfelel az igényeidnek. A balesetbiztosítás árak és díjak leginkább attól függenek, hogy a balesetbiztosítási csomag hány káreseményre és mekkora összegben térít. Minél több esetben nyújt szolgáltatást, minél nagyobb összegben, annál magasabb havi díjat kell érte fizetni. Az életkor a havi díjat nem befolyásolja, mivel baleset minden életkorban egyforma eséllyel érhet. Az már annál inkább számít, hogy veszélyes életmódot élsz-e: például ha extrémsportokra kötsz biztosítást, akkor garantáltan jóval magasabb lesz a havi díj, mivel a sérülések esélye magas.

Tipp: a balesetbiztosítás egy főre jutó költsége csökkenhet, ha több főre kötöd meg, például a családodra vagy vállalkozóként a céged dolgozóira.

Hogyan köthetsz balesetbiztosítást?

A balesetbiztosítás megkötése egyszerű: nem kell hozzá orvosi vizsgálat, és mivel online is köthető, ezért otthonról gyorsan és kényelmesen el tudod intézni a legtöbb biztosító weblapján keresztül. Már “csak” azt kell kiderítened, melyik a legjobb balesetbiztosítás a számodra, ehhez akár szakértőt is érdemes lehet bevonni, és aki a balesetbiztosítás összehasonlítás folyamatát el tudja végezni neked.

Balesetbiztosítás online 

A balesetbiztosítás a legtöbb biztosítónál online megköthető. A különbség annyi, hogy bizonyos biztosítóknál akadály nélkül megkötheted a weblapon keresztül, és a díjakat is pontosan látod (pl. egy webes balesetbiztosítás kalkulátor segítségével), míg másoknál egyéni díjkalkulációt kell kérni emailben vagy egy tanácsadón keresztül.

Kik köthetnek balesetbiztosítást?

Balesetbiztosítást meghatározott minimum és maximum életkor között lehet kötni, ez biztosítónként eltérhet. A biztosítás időtartama előre meghatározott, a határidő leteltével hosszabbítható, módosítható.

Lehet családtagokra is kötni. Ilyenkor a szerződő lesz az, aki megköti a biztosítást, és annak díjait fizeti. A biztosított és a társbiztosított azok, akiket a balesetbiztosítás véd. A biztosított/társbiztosított halála esetén a szolgáltatási összeget a kedvezményezettek kapják, az ő személyük a biztosítás fennállása alatt akár többször is módosítható. Ha visszavonhatatlan kedvezményezettet adsz meg, akkor az ő személyét nem módosíthatod anélkül, hogy ő engedélyt ne adna rá. Végstádiumú betegség esetében az előrehozott szolgáltatás jogosultja a biztosított, illetve a társbiztosított.

A balesetbiztosítás felmondása

A balesetbiztosítás felmondása, megszüntetése egyszerű: kitöltesz egy nyomtatványt, és kész is. De ha nem fizeted, akkor is megszűnik magától, mivel nem kötelezhetnek a fizetésére.

Megéri balesetbiztosítást kötni?

A balesetbiztosítás jelentős segítséget nyújthat, ha olyan balesetet szenvedsz, ami miatt kórházba kerülsz, ilyenkor a kieső bevételt kompenzálhatja a biztosítás.

Ha van családod, akiknek a megélhetése tőled is függ, akkor a halálod esetén szinte létfontosságú a balesetbiztosítás megléte, mert enélkül talán nemhogy a hiteleket, de a temetés költségeit is nehezen tudnák finanszírozni, a gyerekek továbbtanulásáról, későbbi boldogulásáról nem is beszélve.

Balesetbiztosítással kapcsolatos gyakran feltett kérdések


Mikor érdemes balesetbiztosítást kötni?

Balesetbiztosítást mindenkinek érdemes lehet kötni, aki a potenciálisan bekövetkező balesetek miatt anyagi biztonságban szeretné érezni magát, de leginkább azoknak ajánlott, akik egy család eltartói, és egy vagy több eltartott megélhetése múlik az ő keresőképességén.


Mit kell tennem, hogy fizessen a biztosító?

Ha a szerződésben foglaltakat betartottad, és az ott leírt káresemények legalább egyikét elszenvedted, akkor ezt mihamarabb jelezned kell a biztosítónak, és a kért iratokat, igazolásokat be kell mutatnod. Ezután csak ki kell várnod, hogy a biztosító fizessen.


Mi történik, ha abbahagyom a biztosítás fizetését?

Ha abbahagyod a biztosítás fizetését, akkor a biztosítás egy bizonyos időn belül automatikusan megszűnik.


Mik tartoznak a kritikus betegségek csoportjába?

A kritikus betegségek csoportjába azok a betegségek tartoznak, amik komoly életminőség-romlással járnak, hosszas felépülést igényelnek, és nem ritkán halálos kimenetelűek is lehetnek (pl. rosszindulatú daganat, szívizominfarktus, agyi érkatasztrófa (stroke) stb.) A biztosító határozza meg, milyen betegségek tartoznak ezek közé.


Mit jelent a kersőképtelenség?

A keresőképtelenség balesetbiztosítási kontextusban azt jelenti, hogy valaki egy baleset miatt egy meghatározott időtartamon túl sem tudja ellátni a munkáját betegség miatt. Ilyenkor a biztosító egy meghatározott (napi) összeget fizet egy bizonyos maximum időtartamra, de legkésőbb addig, amíg a keresőképtelenség fennáll.


Térít a balesetbiztosítás várakozási idő alatt?

A várakozási idő a szerződéskötés és a balesetbiztosítás aktívvá válása közti időszakot jelenti, amikor a balesetbiztosítás még nem térít.


Mi számít biztosítási eseménynek?

A biztosítási esemény minden olyan káreseményt magába foglal, aminek a bekövetkezésének esetére a biztosító valamilyen térítést vállalt a szerződésben.


Mikor fizet a balesetbiztosítás?

A balesetbiztosítás akkor fizet, ha a várakozási idő letelte után a szerződésbe foglalt biztosítási esemény következik be, amit időben jelzel, és ha kell, iratokkal, okmányokkal igazolsz, illetve nem tanúsítottál kizáró magatartást (pl. ha a baleset ittasan történik).