A betegbiztosítás előnyei

Sok előnye van a betegbiztosításnak, a legtöbbször a következőket szokták felhozni:

 • akár már havi 6 ezer forinttól megköthető,

 • a kapott összeg szabadon felhasználható,

 • egyedi biztosítási esemény is felvehető,

 • egyedi biztosítási összeg is kiköthető.

A felsorolásból is látszik, hogy a betegbiztosítás legnagyobb előnye a szabad felhasználás mellett a személyre szabhatóság. Ezáltal mindenki egy olyan szerződést tud kötni, ami megfelel az életkörülményeinek és igényeinek. 

Mi az a betegbiztosítás?

Sokan összekeverik ezeket a fogalmakat: életbiztosítás, egészségbiztosítás, betegbiztosítás, és ez nem is meglepő – hiszen mind a 3 szolgáltatás nagyjából ugyanazokban a élethelyzetben nyújt segítséget… vagy mégse?

A betegbiztosítás az egy olyan szolgáltatás, amely alapján a szerződésben meghatározott egészségügyi probléma bekövetkezése esetén megkapsz egy pénzösszeget. A betegbiztosítás hivatalos elnevezése az összegfinanszírozó egészségbiztosítás, de szokták még betegségbiztosításnak, illetve összegbiztosításnak is nevezni. Ha ezekkel a kifejezésekkel találkozol, akkor ugyanerről a szolgáltatásról van szó. 

Akkor a betegbiztosítás az egy egészségbiztosítás?

Röviden, igen. Az egészségbiztosításoknak azonban rengeteg fajtája van, melyek közül a betegbiztosítás csak az egyik. Alapvetően minden olyan biztosítási szolgáltatás, mely az egészségi állapotunkban bekövetkező károsodást igyekszik csökkenteni vagy ellensúlyozni egészségbiztosításnak tekinthető.

Legegyszerűbben úgy lehet megérteni a különbségeket ha 2 csoportra bontjuk az egészségbiztosításokat:

Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, vagy magánorvosi biztosítás

Ebben az esetben a biztosító betegség esetén az ellátásod finanszírozza a magánorvosi hálózatban – magyarul ennek az ajánlatnak a célja a magas minőségű ellátás biztosítása, mely után fizetési kötelezettség nem terhel téged. Általában a biztosító intézi az ellátást és a teljes papírmunkát, neked csak el kell menni a kezelésre és az azt követő kontroll-vizsgálatokra. 

Összegtérítéses egészségbiztosítás, összegbiztosítás: azaz a betegbiztosítás

A legfontosabb sajátossága a betegbiztosításnak az az, hogy a magánorvosi biztosítással ellentétben itt nem egy egészségügyi szolgáltatás, hanem egy pénzösszeg egyszeri vagy rendszeres fizetése jelenti a biztosító részéről történő teljesítést.

Ennek a teljesítésnek a feltételeit és összegét a szerződés határozza meg, és vagy elemenként egyenként, vagy csomagban lehet kiválasztani a fedezett betegségeket – és az azokhoz tartozó kifizetési összegeket. A kiköthető összegek, térítési időszakok, és a figyelembe vett betegségek nagyon változóak tudnak lenni, ezért ezeket mindenképpen nagyon részletesen fusd át aláírás előtt!

Milyen kizáró okai vannak a betegbiztosításnak?

Ezt  a biztosító  határozza meg a szerződési feltételeiben,  Az alábbi kizáró okok jellemzően szerepelnek a feltételek között:

 • Jogellenes magatartás, vagy bűncselekmény elkövetése során szerzett sérülések (pl. ittas vezetés)
 • Szándékosság
 • Havi díj fizetésének elmulasztása
 • Bejelentési kötelezettség nem teljesítése
 • Versenyszerű sport során szerzett sérülések
 • Kockázatviselés kezdete előtt

Mennyibe kerül a betegbiztosítás? Mennyi a havi díj?

A biztosító általában egyedi ajánlatot ad a biztosításra. Azt, hogy végül pontosan mennyibe fog kerülni a biztosítás – vagy hogy egyáltalán vállalják-e a biztosítást – a következő szempontok határozzák meg:

 • Biztosítási összeg: a nagyobb térítési összeg magasabb havi díjat von maga után. Van lehetőség egyéni összegek szerződésbeli meghatározására is.
 • Biztosított események: az, hogy milyen események eredményezik a biztosító fizetését, nagyban befolyásolják a havi díjat. Meg lehet egyezni egyedi biztosítási eseményekről is.
 • Biztosított személyek száma: az egyéni, családi, és céges egészségbiztosítások különböző díjszabás alá esnek, mivel növekszik a kockázati közösség. 
 • Életkor: minél fiatalabb valaki, várhatóan annál kevesebb lesz a havi díj.
 • Futamidő: itt talán az elsőre logikusnak tűnő válasz helyett a fordított az igaz: minél hosszabb időre vesszük igénybe a biztosító szolgáltatását, általában annál nagyobb lesz a havi díj! Ennek oka, hogy rövid biztosítási időszak esetén kevesebb esélye van a biztosítási esemény bekövetkezésének, hiszen még fiatalabb vagy.
 • Foglalkozás: egyes foglalkozások (pl. alpinista) sok biztosítónál teljesen ki vannak zárva.
 • Életmód: sok esetben igyekeznek feltérképezni a biztosítók, hogy milyen káros szokásokkal rendelkezel, hogy szoktál-e mozogni, stb.

Amennyiben nincs semmilyen kirívó kikötésünk vagy körülmény a fenti szempontok közül, akkor van lehetőséged csomagban is igényelni betegbiztosítást. Az Unique Med Help III. esetén például 4 csomag: a Bázis, Standard, Optimum és Prémium csomagok közül választhatsz. A prémium szolgáltatás már az őssejt levételt is támogatja, 25.000 forintos kórházi napi díj mellett!

Hol lehet betegbiztosítást kötni?

A nagyobb biztosítók valamilyen formában általában ajánlanak betegbiztosítást. Az Uniqua Med Help III. például egyéni betegbiztosításként működik, míg az Aegon a csoportos élet- és balesetbiztosítások körében ajánl összegbiztosításra lehetőséget. Amennyiben segítségre lenne szükséged a megfelelő szolgáltatás kiválasztásában fordulj nyugodtan független szakértőinkhez – a tanácsadás ingyenes!

Gyakran ismételt kérdések – Betegbiztosítás 2024


Mi az az egynapos sebészet?

Olyan kezelés, mely esetén a beteg bemegy a műtét napján a kórházba, ott elvégzik a műtétet, és vagy még aznap, vagy másnap már mehet is haza.


Mennyi pénzt kaphatok térítésként?

Ezt vagy a kiválasztott biztosítási csomag, vagy egy egyedi szerződés határozza meg. Általában akár biztosítási eseményenként is meg lehet határozni külön összeget. Az összeg meghatározása rajtad múlik: kiköthető egy 30 ezer forintos kórházi napidíj 1 millió forintos műtéti térítéssel – de ezeket a magas számokat természetesen tükrözni fogja a napidíj. Amennyiben szükséged lenne az ideális összegek meghatározásában fordulj a Grantis-hoz – tanácsadóink szívesen segítenek!


Mi az a várakozási idő?

Az az időszak a szerződés megkötése után, mely alatt még nem a biztosító viseli a kockázatot. A visszaélések és biztosítási csalások visszaszorítása érdekében alakult ki.


Van-e sürgősségi ellátásra lehetőség betegbiztosítási csomagban?

Nem, mivel a betegbiztosítás nem egy szolgáltatásfinanszírozó biztosítás, hanem egy összegfinanszírozó. Magyarul a biztosítási eseményt követően egy szabadon felhasználható pénzbeli juttatást kapsz.


Mit tartlamaz az ÁSZF?

Általános Szerződési Feltételek. Azoknak a kikötéseknek a sora, melyről külön tárgyalás nem volt, az alkufolyamatnak nem volt része, és az egyik fél egyoldalúan hozta létre őket. Az alkalmazónak lehetővé kell tennie azt, hogy a másik fél megismerje és elfogadja azokat.


Mi az a csoportos biztosítás?

Olyan biztosítási forma, ahol lehetőség van egy szerződéssel több biztosított bevonására.


Mit értünk futamidőn betegbiztosítások esetében?

Betegbiztosítások esetében azt az időszakot jelenti, ami alatt a biztosító kockázatviselése tart. Lehet futamidő nélküli szerződést is kötni, ilyenkor egy felső korhatárt szab meg a biztosító.


Pontosan mit jelent a biztosítási esemény?

A biztosítási szerződésben kikötött esetek sora, ami kiváltja a biztosító fizetési kötelezettségét a biztosított felé. Az egészségbiztosítások fizetnek sérülések és betegségek esetén is- bárhogyan történtek meg – míg a balesetbiztosítás csak baleseti események után fizet.