Az otthonod értékéhez képest nem nagy ár havi néhány ezer forintot lakásbiztosításra fordítani, ha belegondolsz: ez adott esetben szó szerint megmenthet a katasztrófától. Egyéb esetben pedig “csak” a súlyos kiadásokat hárítja el.

Szerencsére ezt valószínűleg neked sem kell magyarázni: a magyar ingatlanok 74%-a biztosítva van. Ugyanakkor a lakásbiztosításodat nem árt 2-3 évente felülvizsgálni, hogy ne ess az alulbiztosítás hibájába.

Ebből az útmutatóban leírjuk, milyen szempontok alapján érdemes lakásbiztosítást választanod, és miért kell néhány évente módosítanod rajta.

A társasház biztosításokról külön cikkben írtunk.

A lakásbiztosítás előnyei

A lakásbiztosítás legnagyobb előnye, hogy akár már havi 2-3000 forinttól kezdődően képes biztonságot nyújtani, és megvédeni azt a hatalmas értéket, ami az otthonod. Így viszonylag olcsón igen nagy értéket képvisel.

A lakásbiztosítás olyan, hogy akkor érzékeled a hiányát, mikor nincs, de kellett volna. Addig kidobott pénznek tűnhet, de nem az.

Ezen kívül a lakásbiztosítás előnye, hogy rugalmasan alakítható a személyes igényeid szerint, egyszerűen elindítható, könnyen adminisztrálható és kezelhető. 

Mire terjed ki a lakásbiztosítás?

Egy lakásbiztosítás általánosságban az ingatlanban keletkezett károkat téríti meg. Az alapbiztosításba a legtöbb esetben a leggyakoribb természeti károk térítései tartoznak bele:

 • tűz,
 • villámcsapás,
 • vihar,
 • felhőszakadás,
 • árvíz,
 • jégverés,
 • hónyomás, 
 • földrengés,
 • idegen tárgy rádőlése stb.

Kiegészítő biztosítás lakásbiztosítás mellé

Az alapbiztosításokon kívül számtalan kiegészítő lakásbiztosítás érhető el, amiket egyénileg válogathatsz össze, és alakíthatod ki a saját lakásbiztosítási csomagodat. Ezek már az ingóságokat és a tulajdonos testi épségét is védhetik.

Az egyik népszerű kiegészítő lakásbiztosítás védi a lakásban található ingóságokat a betörés, a lopás, a rongálás és a rablás ellen.

Ezen kívül olyan káreseményekre lehet kiegészítő lakásbiztosítást kötni, mint:

 • vízkár,
 • üvegek betörése,
 • vandalizmus,
 • elfolyt víz,
 • szabadban tartott vagyontárgyak épsége,
 • építés-szerelés, felújítás, bővítés időszakára vonatkozó biztosítás,
 • kerékpár biztosítás,
 • lakókocsi biztosítás,
 • sportfelszerelések és babakocsi biztosítás lopás ellen,
 • készpénz, értékpapír ellopása stb.

A sort még hosszan lehetne folytatni, tényleg mindenféle igényre kínálnak kiegészítő lakásbiztosítást, éppen ezért te is megfelelő csomagot tudsz magadnak összeállítani.

Lakásbiztosítás kötése

Lakásbiztosítást online is lehet kötni, de nem árt, ha ennek ellenére kikéred egy szakértő véleményét. Mielőtt ezen a folyamaton végigmennénk, tisztázzunk egy fontos kérdést:

Mekkora értékben érdemes lakásbiztosítást kötni?

A biztosítási érték határozza meg a kártérítés felső határát. De mekkora legyen ez az összeg? Vagyis mekkora térítésre szerződj? Csábító, hogy beérd egy alacsonyabb összeggel, mert akkor kevesebb havi díjat kell fizetned. Így azonban könnyen beleeshetsz az alulbiztosítás hibájába. Ez azt jelenti, hogy kár esetén alacsonyabb kártérítést kapsz, mint amennyibe a kár elhárítása vagy az épület újjáépítése kerülne.

Egy épület akkor van megfelelően biztosítva, ha a kártérítésből újjá lehetne építeni, vagyis nem elég a forgalmi/piaci értékére szerződni.

Kevesen tudják, de a lakásbiztosításokat 2-3 évente érdemes felülvizsgálni, ugyanis az építőipari árak folyamatos növekedésben vannak, az ingatlant egyre drágább lenne újjáépíteni vagy helyrehozni. Ha bővítetted, felújítottad a lakásodat, akkor megint csak nőtt az értéke. Ha a lakásbiztosítás az ingóságaidat is védi, akkor fokozottan érdemes felülvizsgálni a szerződést, mert az új értéktárgyak magasabb biztosítási értéket kívánnak meg.

Ritkább, ugyanakkor a túlbiztosítás is hiba lehet. Ha egy ingatlan 20 millió forintból újjáépíthető, akkor felesleges 30 millió forintos biztosítási összegre szerződni. Éppen ezért javasoljuk, hogy szerződéskötés előtt fordulj szakértőhöz.

Lakásbiztosítás kötése online

A lakásbiztosítás gyorsan és egyszerűen megköthető online felületen keresztül a biztosító weblapján.

Az ingatlan típusa mellett az építés évét és az alapterületet szokták kérdezni, emellett bekérik még általában az ingatlan címét, az épület falainak és tetőjének anyagát. Magadról olyan információkat kell megadnod, mint a születési dátumod, tulajdonos vagy-e, és hogy mikortól szeretnéd a biztosítást elindítani.

Ezután választhatod ki a biztosítási összeget, vagyis hogy mi a kártérítés elméleti maximuma. Kiválaszthatod továbbá, hogy az ingóságokra is szeretnél-e biztosítást, és milyen biztosítási összeggel. Ezen kívül más egyéb kiegészítő biztosításokat is választhatsz. 

Ezek alapján számolódik a havi díj, amit rögtön látsz is a weblapon. Általában több csomag árajánlatát mutatják meg ilyenkor.

Lakásbiztosítás kötése tanácsadó segítségével

Valóban egyszerű és gyors a lakásbiztosítás megkötése online, amin szeret túlesni az ember, de ha rossz csomagot választasz, akkor utólag azt kívánod majd, hogy bárcsak kicsivel több időt szántál volna rá.

Ilyenkor ugyanis könnyű elkövetni azt a hibát, hogy megkötöd az első lakásbiztosítást, aminek szembejön a reklámja. De lehet, hogy lenne ár-érték arányban nyerőbb ajánlat a piacon, ami olcsóbban vagy hasonló áron többet kínál.

Egy tanácsadó ugyanúgy nem kerül pénzbe, viszont olyan szempontokat is megvilágíthat, amelyek fontosak, de neked esetleg nem jutottak eszedbe. Egy biztosító terméke helyett a teljes piacot képviseli, így jobb eséllyel találhatod meg a hozzád illő megoldást. A tanácsadó biztosra fog menni, hogy hamis biztonságérzet helyett a megfelelő biztosítási összegre szerződj a megfelelő térítési kategóriákban.

Miben más a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás?

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokról (MFO) részletes cikket írtunk. A minősítésre pályázni lehet, és a Magyar Nemzeti Bank ítéli oda ezt a titulust azoknak a lakásbiztosítási konstrukcióknak, amik megfelelnek a feltételeknek.

Ez a minősítés egy garancia arra, hogy a lakásbiztosítás ügyfélközpontú és digitálisan kezelhető, a szerződési feltételek átláthatóak és érthetőek, a felmondása rugalmasabb.

Fontos szempontok a lakásbiztosítás kiválasztásához

Milyen szempontokat kell figyelembe venned egy lakásbiztosítás kiválasztásánál? A havi díj fontos, de nem minden, ha a legjobb lakásbiztosítás megtalálása a cél.

Költség

Fontos szempont, hogy mennyibe kerül egy lakásbiztosítás. Csak a konkurenciához képest lehet eldönteni, hogy mennyire drága egy lakásbiztosítás. A biztosítás díjánál ezért fontosabb, hogy ár-érték arányban mennyire jó egy konstrukció. Ehhez pedig többek közt tudnod kell a kockázatok számát is.

Kockázatok száma

A biztosítási díj önmagában nem értelmezhető, mivel nem mindegy, hogy az árért cserébe hányféle káreseménynél térít a lakásbiztosítás.

Biztosító stabilitása és gyorsasága

Mennyire ügyfélközpontú egy biztosító? Mennyire kényelmes és egyszerű a kárbejelentés? Hány napon belül fizet térítést? Ezeket sem árt tudni, ám tanácsadó bevonása nélkül ezeket nehéz megállapítani. Ő az, aki a szakmai tapasztalatai révén, az évek során kellő visszajelzést kapott az ügyfeleitől, így tudja, melyik biztosító hogyan dolgozik.

Lakáshitel mellé lakásbiztosítás

A lakáshitelhez fedezetként felajánlott ingatlanra vagy CSOK mellé kötelező lakásbiztosítást kötnöd, de nem vagy köteles elfogadni a bank által ajánlott lakásbiztosítást. Érdemes ilyen esetben megvizsgálni a lehetőségeket egy tanácsadó segítségével, mert a piacon ár-érték arányban jobb ajánlatokat is találhatsz.

Fogalomtár


Biztosítási érték

A biztosítási érték határozza meg a kártérítés felső határát. A biztosítási díjat ez alapján számolják ki. Egy épület akkor van megfelelően biztosítva, ha a kártérítésből újjá lehetne építeni, vagyis nem elég a forgalmi értékére szerződni.


Előzetes fedezetvállalás

Ha például van egy biztosításod, ami lejár március 31-én, és te jó előre kötsz egy új biztosítást április 1-jétől, vagyis nem szakad meg a folytonosság, akkor előzetes fedezetvállalás esetén az új biztosítás már az életbe lépése előtt kiegészítheti a régit.


Villámárvíz

A villámárvíz (flash flood) az a jelenség, mikor olyan nagy mennyiségű csapadék esik, hogy a vízfolyás akár percek alatt kilép a medréből, és rövid időn belül árvizet okoz.


Hónyomás

A hónyomás az a káresemény, amikor egy épület tetején annyi hó gyűlik össze, ami már kárt okoz az épületben (pl. beszakad), illetve a tetőről lecsúszó nagy mennyiségű hó is károkat okozhat melléképületekben, emberekben, járművekben, bármi egyébben.

Gyakran ismételt kérdések


Mire terjed ki a lakásbiztosítás?

Biztosítási csomagtól függ, hogy mire terjed ki a lakásbiztosítás, de általánosságban elmondható, hogy védi a lakásodat a természeti károk, pl. tűz, árvíz, beázás, vihar, jégverés, villámcsapás stb. ellen.


Mitől függ, hogy mennyibe kerül a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítás díját sok minden befolyásolhatja: mennyibe kerülne felépíteni a lakást, milyen értékű ingóságok vannak benne, mikor épült, mekkora alapterületű, milyen kiegészítő biztosításokat kötsz meg stb.


Hogyan mondható fel a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítás felmondása csak évente egyszer, a szerződéskötés évfordulója előtt lehetséges. Az írásbeli nyilatkozatnak az évforduló előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal be kell érkeznie. A lakásbiztosítás az évforduló napján szűnik meg (ennek a dátumát a számlákon vagy a szerződésben találod).

Ha házeladás vagy költözés miatt mondanád fel a lakásbiztosítást, akkor az adásvételi szerződés bemutatásával bizonyíthatod, hogy érdekmúlás lépett fel, és a lakásbiztosításod szankciók nélkül megszüntethető.


Mi történik, ha nem fizetem a lakásbiztosítást?

A lakásbiztosítás akkor is megszűnhet, ha nem fizeted a díját, ez azonban szankciókkal jár: a biztosító behajtóhoz fordulhat az elmaradt biztosítási díjak miatt.


Mikor fizet a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítás akkor fizet, ha a szerződésben foglalt káresemények valamelyike bekövetkezik. Ha ilyen történik, két napon belül jelentened kell, amit már online és telefonon is megtehetsz. Ezután kérik majd, hogy töltsd ki a megfelelő kárbejelentő nyomtatványokat. A biztosító munkatársai a bejelentés után 5 napon belül kimennek a helyszínre, amit addig érintetlenül kell hagyni, csak olyan mértékben szabad hozzányúlni, ami a további károk elhárítását szolgálják. Ha pozitív az elbírálásuk eredménye, akkor a lakásbiztosítás fizetni fog.