2021-es állás szerint 9700 milliárd forintot tartanak a magyarok lakossági állampapírban, ezzel ez az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma.

Ezen belül is nagyon népszerű a szuperállampapírnak nevezett MÁP Plusz (5135 milliárd forint értékben vásárolták eddig), de nem ez az egyetlen állampapír. A cikkben bemutatjuk, hogy milyen állampapírok érhetőek el, és kiknek érdemes ezekbe fektetni.

Ebben a cikkben:

 • Állampapírok összehasonlítása futamidő és kamattípus szerint
 • Hogyan lesz pénzed állampapírral? Elmagyarázzuk, mikor számít a kamat, és mikor az árfolyam
 • Infláció és az állampapír: mi a különbség a fix és a változó kamatozás között? Mikor melyik éri meg jobban?
 • Neked való az állampapír? 3-5 éves távra keresel szinte kockázatmentes megoldást? Vagy ennél hosszabb távban is gondolkodsz?

Az állampapír előnyei

 • Állami garanciavállalás,

 • szinte kockázatmentes,

 • egyes típusai infláció feletti kamatot fizetnek,

 • lejárat előtt is eladhatók,

 • alacsony költség,

 • több típusa kamatadómentes.

Mi az állampapír?

Az állampapír fogalma: a Magyar Állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Rövid, közép és hosszú távú befektetés, ami alacsony kockázatok mellett fix vagy változó kamatot fizet, akár infláció felett is.

Hol és hogyan lehet állampapírt vásárolni?

Állampapírt vásárolni a Magyar Államkincstáron (MÁK) kívül bankoknál, befektetési szolgáltatóknál lehet. Ehhez személyes megjelenés sem feltétlen szükséges: a Kincstárnál értékpapír-nyilvántartási számla nyitható Ügyfélkapun keresztül. A WebKincstár internetes oldal, a MobilKincstár mobiltelefonos alkalmazás és TeleKincstár telefonvonal is segítenek az állampapírokkal kapcsolatos ügyeket intézni kényelmesen, otthonról. A bankoknál, befektetési szolgáltatóknál is gyakori, hogy webes felületen vagy applikáción keresztül intézhető az állampapírok eladása, megvásárlása.

Az állampapírok típusai

Prémium Magyar Állampapír

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) futamideje 3-5 év, kamatozása változó, az előző évi inflációhoz kötött. Alapcímlete 1000 forint. A Prémium Magyar Állampapír kamatadómentes.

Prémium Euró Magyar Állampapír

A Prémium Euró Magyar Állampapír (P€MÁP) futamideje 3-5 év, változó kamatozású, eurós magyar állampapír. Névértéke és a legkisebb befektethető összeg 1 euró. Kamatot félévente fizet, kamatadó nincs.

Magyar Állampapír Plusz

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz, MÁP+) fix és sávos kamatozású, futamideje 5 év. Az állampapír az első évben félévente, utána évente fizet kamatot. A MÁP Plusz utáni kamatbevétel adómentes.

Babakötvény

A Babakötvény (BABA) nevű állampapírt kizárólag Start-értékpapírszámlára lehet vásárolni 18. életévüket be nem töltött gyermek számára, futamideje 19 év. Kamatozása évente változik, mindig az előző évi infláció mértékének megfelelő kamatra rakódik rá a kamatprémium, és ezt fizetik ki. Az éves befizetések 10%-át, de maximum 12 000 forintot ad az állam támogatásként minden évben. Az újabb Babakötvényeket kizárólag a Magyar Államkincstár forgalmazza.

Diszkont Kincstárjegy

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) futamideje 3 és 12 hónap. Kamatot nem fizet, hanem az árfolyamnyereség adja a hasznát. Vagyis a hozam összege a névérték és a vételár közötti különbség. A Magyar Államkincstáron kívül bankok, befektetési szolgáltatók is értékesítik.

Egyéves Magyar Állampapír

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futamideje egy év, kamatozása fix, hetente bocsátják ki, alapcímlete 10 000 forint. Kamatot a futamidő végén fizet a kamatadó levonása után. A Magyar Államkincstáron kívül bankok, befektetési szolgáltatók is értékesítik.

Magyar Államkötvény

A Magyar Államkötvény (MAK) futamideje 3, 5, 7, 10, 15 és 20 év. Kamatozása lehet fix vagy változó is. Félévente vagy évente fizet kamatot, amiből a kamatadót levonják. A Magyar Államkincstáron kívül bankok, befektetési szolgáltatók is értékesítik.

Kincstári Takarékjegy

A Kincstári Takarékjegy (KTJ) futamideje 1 és 2 év, névre szól, kamatozása fix és lépcsős. 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben bocsátják ki. A kamatjövedelem adóköteles, kamatadót kell utána fizetni.

Zöld Magyar Államkötvény

A Zöld Magyar Államkötvény a Magyar Államkötvény (MAK) egyik fajtája. Futamideje 30 év, kamatozása fix, névértéke 10 000 forint. Célja, hogy a magyar állam át tudjon állni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, környezetileg fenntartható gazdaságra.

Már nem értékesített állampapírok:

 • Kétéves Magyar Állampapír
 • Bónusz Magyar Állampapír
 • Kincstári Takarékjegy Plusz

Hogyan lesz pénzed állampapírral?

Az állampapírok után a magyar állam fix vagy változó kamatot fizet (egyszer vagy valamilyen rendszerességgel), ebből lesz a befektetésednek haszna. Kivétel ez alól a Diszkont Kincstárjegy (DKJ), aminél a hozamot a névérték és a vételár különbsége adja.

Mikor váltható vissza az állampapír?

A lakossági állampapírok lejárat előtt is bármikor visszaválthatóak, vagyis eladhatóak (kivéve a lejárat vagy kamatfizetés előtti 2 munkanapban). Kivétel ez alól a Babakötvény, amit nem lehet lejárat előtt eladni.

Infláció és az állampapír: hogyan érdemes választanod?

Ha infláció feletti kamatot szeretnél, akkor az inflációkövető állampapírok között érdemes válogatnod. Ezeknél a kamat két tényezőből tevődik össze: kamatbázis (az előző évi átlagos fogyasztói árindex-változás, vagyis az infláció) + kamatprémium.

Ha 5% volt az előző éves infláció és 1,25% az aktuális kamatprémium, akkor 6,25% lesz az éves kamat egy inflációkövető állampapírnál.

Az inflációkövető állampapírok az alábbiak:

 • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
 • Prémium Euró Magyar Állampapír (P€MÁP)
 • Babakötvény (BABA)
 • Magyar Államkötvény (MAK)

Állampapír, bankbetét vagy készpénz? Melyiket érdemes tartani?

A készpénz önmagában nem kamatozik, de a bankbetéteknek is általában 1% alatti az éves kamata a mai alacsony kamatkörnyezetben, így már egy átlagos 2%-os inflációt sem tud kompenzálni, nemhogy egy 5-6%-osat.

Az állampapírok előnye, hogy van köztük inflációkövető, így ezeknél garantált a reálkamat.

Az állampapír alternatívái

Az állampapír egy alacsony kockázatú befektetés, mivel állami garancia van rá, a névértékre és a kamatra a követelés nem évül el, amíg a Magyar Állam fennáll.

A magyar állampapírokkal az infláció levonása nélkül jelenleg 4,95% éves kamat érhető el, vagy infláció felett 1,25% és 3% éves kamat is realizálható. Ennél magasabb hozamokat is el lehet érni a piacon, de ilyen alacsony kockázat mellett aligha.

A nemesfémek, műkincsek kereskedése árfolyamkockázattal jár, így esetleg az alacsony kockázatú befektetési alapok lehetnek az állampapír alternatívái.

Neked való az állampapír?

Az állampapír azoknak javasolható, akik 3-5 éves távra keresnek szinte kockázatmentes megoldást.

Természetesen a magyar állampapírok egy befektetési portfólió nem kizárólagos részét is képezhetik, akár egy sima értékpapírszámlán, akár TBSZ-en, akár egy befektetési alap részeként veszed is igénybe.

Nem mindegy azonban, hogy milyen arányban fektetsz állampapírokba a többi értékpapírhoz képest. Az ideális arány nagyban függ a hozamelvárásaidtól és a kockázatvállalási hajlandóságodtól.

Fogalomtár


Visszaváltás

A futamidő lejárta előtti állampapír-eladás.


Nyilvános ajánlattétel

Egy dokumentum, ami tartalmazza az állampapír kibocsátásának tényét, elnevezését, sorozatszámát, ISIN-kódját, a sorozat kibocsátásának kezdő időpontját, a kamatozás kezdőnapját, a lejárat napját, a névértéket stb.


Névérték

Ez tulajdonképpen az az összeg, amivel megvásároltad az állampapírt, vagyis ez maga a tőkekövetelés, és ez alapján számítják ki a kamat összegét.


Állampapír árfolyam

Az az aktuális ár, amennyiért egy állampapírt vissza lehet váltani vagy el lehet adni.


Papíralapú állampapír

Az állampapírok többségének értékesítése ma már elektronikus úton történik, de ezek egy részét papír alapú állampapírként is meg lehet venni a Magyar Posta kijelölt szolgáltatóhelyeinél.

Gyakran ismételt kérdések


Hogyan vehetem ki a pénzem állampapírból?

A pénzedet lejáratkor vagy az állampapír eladásakor kaphatod meg.


Tényleg teljesen biztonságos az állampapír?

Teljesen kockázatmentes befektetés nem létezik, így az állampapír sem teljesen biztonságos. Elvileg amíg a Magyar Állam fennáll, nem lehet gond, de valójában léteznek olyan kiskapuk, amik kockázatokat rejtenek (pl. ha az állam csak magas árfolyamon veszi vissza lejárat előtt az állampapírjait).


Elveszíthetem az összes megtakarításomat állampapírral?

Elviekben amíg a Magyar Állam fennáll, nem veszítheted el a megtakarításodat, de ez sem teljes mértékben kockázatmentes.


PMÁP vagy MÁP Plusz a jobb befektetés?

Nem lehet eldönteni, mert a PMÁP véd az inflációtól, viszont a MÁP Plusz alacsony infláció mellett kedvezőbb kamatot nyújthat és rugalmasabb is.


Kell adóznom az állampapírok után?

Az állampapírok egy részénél a kamatnyereség után kamatadót (15% szja) kell fizetni, egy részük viszont kamatadómentes.