Ráadásul az elhunyt személy vagyonát is zárolják, amihez a hagyatéki eljárás végéig senki nem férhet hozzá. Ez akár több hónapba is telhet.

Ezzel szemben a kockázati életbiztosítás hagyatéki eljáráson kívül, akár néhány napon belül térítést fizet a megjelölt kedvezményezetteknek. Ez egy többmilliós összeg is lehet, ami segíthet az elhunyt családjának abban, hogy átvészeljék az anyagi nehézségeket.

Mi a kockázati életbiztosítás? 

A kockázati vagy más néven haláleseti életbiztosítás egy olyan biztosítási szerződés, amelyben a biztosítótársaság megfelelő díj ellenében arra vállal kötelezettséget a szerződővel szemben, hogy a biztosított halála esetén a kedvezményezett számára kifizeti a haláleseti összeget.

Nem összekeverendő a befektetési és megtakarítási típusú életbiztosításokkal, amik a kockázati védelem mellett vagyonfelhalmozási funkciót is ellátnak, sőt ezeknél a hangsúly inkább ezen van.

Hogyan működik a kockázati életbiztosítás?

Kockázati életbiztosítást rendszerint a másokat eltartók szoktak kötni. Vagyis például egy szülő köt egy 20 évig tartó kockázati életbiztosítást (bízva abban, hogy ekkor már a gyermekei önállóak lesznek anyagi értelemben is), ami a halála esetén 10 millió forintot fizet a házastársának vagy a két gyermeke részére. Ha a biztosítást megkötő személy túléli a következő 20 évet, akkor azonban a szerződés térítés nélkül megszűnik.

Krasznai Dávid a GRANTIS tanácsadója. Ebben a videóban összefoglalta, hogy mit érdemes tudnod a kockázati életbiztosításokról. Érdemes megnézned, mert Dávid kendőzetlenül beszél az elmúlt években szerzett tapasztalatairól és olyan helyzetekről, amikor ügyfeleinek nagy segítség lehetett volna egy életbiztosítás:

Krasznai Dávid életbiztosítási tanácsadó asztal mögött.

A kárbejelentés jellemző folyamata

Ha megtörténik a tragédia, akkor ezt két héten belül jelenteni kell a biztosító felé. Ehhez online is találsz kárigény bejelentő nyomtatványt, amit ki kell nyomtatni, ki kell tölteni és alá kell írni. Emellé csatolni kell az eseményt igazoló dokumentumokat, például a halotti anyakönyvi kivonatot. A dokumentumok beérkezése után a biztosító akár 30 napon belül kifizetheti a térítési összeget.

Kockázati életbiztosítást kínáló biztosítók Magyarországon

 • Aegon kockázati életbiztosítás
 • Allianz kockázati életbiztosítás
 • Cardif kockázati életbiztosítás
 • CIG Pannónia kockázati életbiztosítás
 • Generali kockázati életbiztosítás
 • Grawe kockázati életbiztosítás
 • Groupama kockázati életbiztosítás
 • K&H kockázati életbiztosítás
 • Magyar Posta kockázati életbiztosítás
 • MetLife kockázati életbiztosítás
 • NN kockázati életbiztosítás
 • Signal kockázati életbiztosítás
 • Union kockázati életbiztosítás
 • UNIQA kockázati életbiztosítás

Milyen kockázatokkal szemben nyújt védelmet a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás bármilyen okból bekövetkező halálnál szolgáltat, kivéve, ha azt a biztosítási szerződés kizárja a térítési kategóriák közül.

Gyakran kizárt halálokok:

 • öngyilkosság vagy annak kísérlete,
 • HIV, hepatitis B vagy hepatitis C fertőzés,
 • radioaktív, illetve ionizáló sugárzás,
 • háborús és terrorcselekmények,
 • gépi erővel hajtott szárazföldi, légi vagy vízi járművel elszenvedett baleset,
 • sportversenyek,
 • extrém sporttevékenység (jet-ski, vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás, bázisugrás, bungee jumping stb.)

Mennyibe kerül a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás havi díja függ:

 • a szolgáltatási csomagtól,
 • a kiegészítő biztosításoktól,
 • a biztosítás időtartamától,
 • a biztosítási összegtől,
 • az életkortól,
 • az egészségügyi állapottól,
 • a testtömegindextől,
 • hogy dohányzol-e,
 • a munkakörülményektől,
 • a fennálló betegségektől
 • és még sok egyéb tényezőtől.

Vagyis a havi díj nagyban változhat egyénileg, azonban ha mindenképp szeretnénk egy összeget meghatározni, akkor

a MABISZ 2020-as statisztikája szerint a folyamatos díjfizetésű kockázati életbiztosítások egy szerződőre jutó havi díja 11 230 forint.

Az életkor meghatározó fontosságú az életbiztosítás havi díjának meghatározásakor. A következő táblázatban 4 biztosító havi díjai alapján mutatjuk meg, hogy ez milyen díjugrásokat jelent a gyakorlatban.

A számítást haláleseti életbiztosítás megkötésére számítottuk, 20 milliós biztosítási összeggel.

Mennyivel növekszik az ár életkor szerint?

KorMetlifeCIG PannóniaUnionUniqua
309 992,58 Ft2 159 Ft5 656,33 Ft2 230,17 Ft
3511 164,67 Ft4 125,83 Ft8 057,17 Ft3 767,42 Ft
4012 908,25 Ft7 839,17 Ft11 974,58 Ft6 636,58 Ft
4516 437 Ft13 568,83 Ft16 545,5 Ft10 080 Ft
5023 615,08 Ft21 762,33 Ft22 425,83 Ft16 619,42 Ft
5529 677,83 Ft34 393,33 Ft30 712,25 Ft
6037 117,25 Ft49 662,25 Ft43 487,08 Ft
Forrás: GRANTIS kalkulátor

A fenti táblázatból tisztán kiolvasható, hogy ahogy egyre később kötődik meg a szerződés, úgy egyre nagyobb az életbiztosítások ára a megnövekedett kockázatok miatt. Ez akár a korcsoportonkénti ugrásonként 50-100 százalék emelkedést is jelenthet!

Sok esetben növelheti a havi díjadat, ha van valamilyen káros szokásod, mint például a dohányzás. Kalkulátorunk alapján kigyűjtöttük, hogy ezt melyik biztosítótársaságok veszik figyelembe 2024-ben:

Melyik biztosítónál árképzési szempont a dohányzás?

Dohányzás nem szempontDohányzás szempont
MetlifeGenerali
CIG PannoniaUnion
AllianzSignal Iduna
Uniqua
Forrás: GRANTIS kalkulátor

Kockázati életbiztosítás kalkulátor segítségével kiszámolhatod személyre szabottan, hogy melyik biztosítónál milyen díjjal tudnál szerződést kötni, vagyis ezzel elvégezhető szinte az összes kockázati életbiztosítás összehasonlítása.

Ha viszont inkább azt szeretnéd, hogy egy szakértő a saját igényeid és rád jellemző kockázatok alapján versenyeztesse meg a biztosítók legkedvezőbb ajánlatait, érdemes egy díjmentes összehasonlítást kérned a GRANTIS szakembereitől.

Mennyi pénzt kaphat vissza a kockázati életbiztosítás kedvezményezettje?

A biztosítási összeg, vagyis az a pénz, amit az elhalálozott szerződő által megjelölt haláleseti kedvezményezett kap nagyjából 3 és 20 000 000 forint között alakul, de ennél akár több is lehet.

Kinek érdemes kockázati életbiztosítást kötnie?

A kockázati életbiztosítás mindenkinek ajánlott, aki szeretné anyagi biztonságban tudni a szeretteit, főleg akkor, ha jelentős hitele van (lakáshitel, autólízing, személyi kölcsön stb.)

Például:

 • gyermeket nevelők,
 • szüleiket, nagyszüleiket eltartók.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a kockázati életbiztosítás kötéséhez?

 • Legalább a 18 évet betöltötted,
 • de még nem múltál el 70 éves.

A kockázati életbiztosítás felmondása

A kockázati életbiztosítás felmondása egyszerű: egy formanyomtatvány kitöltésével kezdeményezhető, ami aztán szankció nélkül megszűnik 30 nap múlva. Ugyanez történik, ha huzamosabb ideig nem fizeted be a díját.

Később bármikor újra megkötheted, azt viszont tudnod kell, hogy a díjakat ilyenkor újraszámolják. Ha időközben kialakult nálad valamilyen tartós betegség, az növelheti a havi díjat.

Gyakran ismételt kérdések


Hogy alakul a kockázati életbiztosítás adózása?

A kockázati életbiztosításból származó haláleseti kifizetés adó- és illetékmentes, amennyiben magánszemély kötötte a szerződést.


Járvány esetén is térít a kockázati életbiztosítás?

A biztosító halál esetén szolgáltat, ilyenkor viszont a legtöbb szolgáltatónál nem kizáró ok, ha a biztosított személy halálát járvány (például COVID-19 megbetegedés) okozta.


Milyen időtartamra köthetek kockázati életbiztosítást?

Szerződőként te döntöd el, hány évre kötsz kockázati életbiztosítást, de a biztosító előírhat egy minimum tartamot. Speciális esetben életed végéig is megkötheted, ezt hívják whole-life életbiztosításnak.


Akkor is köthetek kockázati életbiztosítást, ha veszélyes a munkám?

Igen, köthetsz, mivel a veszélyes munka nem kizáró ok, de a biztosítási díjat megnövelheti, illetve a biztosító dönthet úgy, hogy a veszélyes munkáddal kapcsolatos káreseményeket kizárja a térítések közül.


Térít a kockázati életbiztosítás, ha kórházba kerülök?

Egy sima kockázati életbiztosítás esetében nincs kórházi térítés, ehhez kiegészítő baleset-, betegség- vagy egészségbiztosítás szükséges.


Ki az a főbiztosított?

Az alapbiztosítás az az önálló biztosítás, ami mellé a kiegészítő biztosítások (pl. családtagokra) megköthetőek. A főbiztosított az, aki a szerződést köti, és akire az alapbiztosításban szereplő biztosítási események vonatkoznak. Mindenki más társbiztosítottnak minősül.


Mit jelent a kiegészítő fedezet?

Ha nem vagy elégedett az alapbiztosítás által nyújtott fedezettel (sem összegben, sem szolgáltatási területben), akkor kiegészítő biztosítás megkötésével (pl. betegségbiztosítás, balesetbiztosítás, személybiztosítás stb.) újabb kockázati területekre biztosíthatod be magad. A kiegészítő biztosításokból kapott térítési összeget hívják kiegészítő fedezetnek.


Mi az a kórházi napi térítés?

Bizonyos baleset-, betegség- és egészségbiztosítások kórházi napi térítést fizetnek, vagyis egy meghatározott összeget kapsz a kórházban töltött napok után. Egy sima kockázati életbiztosítás esetében nincs kórházi térítés.


Mikor számítok keresőképtelennek?

Keresőképtelennek az minősül, aki betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni.


Mikor maradandó az egészségkárosodás?

Az egészségkárosodás akkor maradandó, ha a károsult személy egészségi állapota orvosilag kialakultnak és stabilnak minősül.