Bemutatjuk az egészségbiztosítások működését és előnyeit, az itthon elérhető magán egészségbiztosításokat. A legfontosabb információkat az általunk fejlesztett magán egészségbiztosítás kalkulátor segítségével is megnézheted itt.

Miben segíthet neked az egészségbiztosítás?

A privát egészségbiztosítás előnyei:

 • várólista helyett akár még aznap kaphatsz időpontot,
 • nincs hálapénz,
 • nem kell a vizsgálatokért fizetni,
 • nem neked kell orvost keresni,
 • pontosság, kényelem,
 • korszerű felszerelés,
 • magasan képzett orvosok,
 • modern rendelők és várótermek.

Magyarországon egyre többen járnak magánorvoshoz, vagy vesznek igénybe szűréseket magánúton, amikért súlyos tízezreket fizetnek minden egyes alkalommal. Egy privát egészségbiztosítás ennek a kiváltására jött létre, aminél egy havi díjért cserébe akárhány orvosilag indokolt szakorvosi vizsgálat vehető igénybe, és nem kell egyikért sem fizetni, mert fedezi a biztosító.

Sőt az egészségbiztosítás ennél jóval több. Az akár több mint 30-féle szakrendelésen kívül finanszírozhatja a szűrővizsgálatokat (labor, ultrahang, EKG stb.), a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat (CT, MRI, PET-CT stb.), az egynapos sebészetet, az ambuláns műtéteket és akár nemzetközi orvosi szakvéleményt is biztosíthat. Mindezek mellé általában 0-24 órás orvosi telefonos ügyfélszolgálat is jár, amit bármikor felhívhatsz.

A működését egy rövid videóban is kifejtettük:

Egészségbiztosítás útmutató 2024

Magán vs. állami egészségügy

 • Időpont akár már másnapra

 • Pontos betegfogadás

 • Az orvosnak már nem kell külön fizetni

 • Megbecsült személyzet

 • Igényes rendelők

 • Hosszú várólisták

 • Hosszú várakozás

 • Hálapénz

 • Kimerült orvosok és ápolók

 • Rossz állapotú kórházak

Mire jó az állami egészségügy és mire az egészségbiztosítás?

A magyar egészségügy a társadalombiztosítási rendszer része, azaz finanszírozási szempontból ugyanabba a kategóriába esik, mint a nyugdíjrendszer, amiről a többség tudja, hogy csak idő kérdése, mikor jut válságos helyzetbe, ugyanis a rendszer nehezen fenntartható, ha az aktív keresők száma csökken, miközben ők a befizetők is egyben.

Eközben azt is látjuk, hogy az egészségügyre nem jut elég forrás, GDP-arányosan évről évre csökken is az erre fordított összeg, újabban már önálló minisztérium sem felel érte. Az orvosszakmai berkekből azt hallani, hogy az egészségügyi dolgozók túlterheltek, kevesen vannak, és alulfizetettek. Bár az orvosok bérét valamelyest rendezték az elmúlt években, az épp ugyanennyire fontos ápolók bére továbbra is alacsony.

Ezekkel minden bizonnyal te is tisztában vagy. Jogosan teszed fel a kérdést: miért fizesd a társadalombiztosítást, azaz a tb-t, ha magán-egészségbiztosítást is tudnál fizetni? Vagy ha már tb-t fizetni muszáj, miért fizess privát megoldást?

Ez amiatt is jogos kérdés, mert az elmúlt két évben 44 százalékról 63 százalékra bővült a magánegészségügyi rendszert is használó magyarok aránya.

Az EY hazai kutatásából derült ki, hogy a 29 év alatti fiatalok 58 százaléka, az 50 év felettiek 43 százaléka keres fel időnként magánorvost.

A rendszer nem feltétlen optimális, mert való igaz, hogy az állami gészségügy és a magán-egészségbiztosítások közt van átfedés. Azaz olyanért is fizetned kell pluszban, amit a tb tartalmaz – hogy milyen minőségben és mennyi idő alatt, az más kérdés. Ugyanakkor vannak olyan területek, amiket a magán-egészségbiztosítás nem vagy csak ritkán finanszíroz. Mivel ez egy biztosítás, a biztosítónak jogában áll a felmért kockázatok és várható kifizetések alapján mérlegelni, hogy mit térít meg és mit nem.

Továbbá a biztosítások a nem várt káresemények finanszírozására valók. Vagyis ha már szenvedsz valamilyen betegségben, akkor azt jó eséllyel nem fogják neked megtéríteni.

Olyan ez, mint egy balesetbiztosítás: késő megkötni, miután eltörted a lábad.

Az állami egészségügy egy ilyen helyzetben is befogad, és ellátást biztosít.

Az állami ellátás hasznos lehet nagyműtéteknél és tartós kórházban fekvést igényelő kezeléseknél. Az állami egészségügyben vannak tb-támogatott gyógyszerek, amiket olcsóbban lehet megkapni, és a gyógyászati segédeszközökre is járhat támogatás.

De az állami ellátás sem finanszíroz mindent, például az orvosi alkalmassági vizsgáért fizetni kell, vagy a plasztikai műtéteket sem fizetik, ha szimplán esztétikai megfontolásokból végeztetnéd el őket, de ide sorolható a meddővé tétel is.

Az állami egészségügyben olyan is előfordul, hogy például bizonyos nagy értékű diagnosztikai vizsgálatok elviekben ingyenesen elérhetőek ugyan, de annyira hosszú ezekre a várólista, hogy csak nagyon lassan lehet sorra kerülni. Ugyanezek az eszközök a magán-egészségügyben gyakran szinte várakozás nélkül vehetőek igénybe.

A hálapénzt ugyan betiltották, de a várólisták problémájával egyelőre nem sikerült mit kezdeni. A várólisták publikusan elérhetőek, ezeket megnézve lehet szörnyülködni, hogy bizonyos területeken hány hónapig kell ellátásra várni, és ezekből az is kiderül, hogy hány százan vagy ezren várnak adott esetben műtétre. A várólistákat annyiban tudták csökkenteni, hogy létrehoztak ún. előjegyzési listákat azoknak, akik maguk szeretnék megválasztani az orvosukat és az ellátás helyét, és nem elégszenek meg a számukra kirendelt intézménnyel. Ők erre a másik listára kerülnek, ahol még többet kell rendszerint várni, ugyanakkor a várólisták statisztikája némileg javul ezzel.

Amire szintén nem jó az állami egészségügy, az a preventív, megelőző jellegű szűrések igénybe vétele. Állami intézménybe akkor megy az ember, ha már valami panasza van, és így sokan nem fordítanak hangsúlyt a megelőzésre. Pedig a legtöbb betegség időben észrevehető és kezelhető lenne, mielőtt veszélyessé, esetleg gyógyíthatatlanná válik. A magán-egészségbiztosításoknál az éves-kétéves szűrővizsgálatok, menedzserszűrések lehetővé teszik, hogy időben feltűnjön, ha lappangó betegséged, rendellenességed van.

Milyen szolgáltatásokat finanszíroz az egészségbiztosítás? 

Az egészségbiztosítások legnépszerűbb és legelterjedtebb fajtája a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, ami azt jelenti, hogy a biztosító megszervezi és kifizeti az egészségmegőrzéshez és gyógyuláshoz szükséges szolgáltatásokat. A biztosító tehát nem neked, hanem az egészségügyi ellátásszervezőnek fizeti ki a térítési összeget.

Neked nincs más dolgod, mint jelezni a biztosítónak, ha bármilyen panaszod van, és elmenni a megszervezett kezelésre, szűrésre, vizsgálatra. Bizonyos szolgáltatások korlátlan számban igénybe vehetőek (természetesen orvosilag indokolt esetben), így ezeknél nem lehet olyan baj, hogy elfogy a pénz, és nincs többé szolgáltatás, csak nagyon drágán.

egynapos sebészet és ambuláns műtét a kórházban

Az egészségbiztosításba tartozó szolgáltatások (csomagtól függően):

 • Akár 30-féle orvosi szakrendelés, ezek közé olyanok tartozhatnak, mint Allergológia, Angiológia, Baleseti sebészet, Belgyógyászat, Bőrgyógyászat, Diabetológia, Endokrinológia, Érsebészet, Fül-orr-gégészet, Gasztroenterológia, Gyermekgyógyászat, Hematológia, Idegsebészet, Infektológia, Kardiológia, Kézsebészet, Mellkas-sebészet, Nefrológia, Neurológia, Onkológia, Ortopédia, Patológia, Rehabilitáció, Reumatológia, Sebészet, Sportorvoslás, Szemészet, Szívsebészet, Nőgyógyászat, Tüdőgyógyászat, Urológia stb.
 • A laborvizsgálatok közé olyanok tartoznak, mint a vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, székletvizsgálat, urológiai és nőgyógyászati citológiai vizsgálat, alapvető fertőzésvizsgálatok, prosztatarák kiszűrése (PSA), immunológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, daganatos betegségek kiszűrése, HIV- és más nemi úton terjedő betegségek (STD) szűrése, genetikai vizsgálatok, mérgezések vizsgálata, meddőségi vizsgálatok, stb.
 • Diagnosztikai vizsgálatok is elérhetőek, mint például ultrahang (uh), EKG, röntgen, Doppler-vizsgálat, arteriográfos érvizsgálat, hallásvizsgálat, anyajegy-vizsgálat, allergiatesztek, centrális csontsűrűség-vizsgálat, szem- és látásvizsgálat, látóérvizsgálat, sejt- és szövetvizsgálatok, allergének kimutatása vérből, endoszkópos, tükrözéses vizsgálatok, EEG, EMG, ENG, angiográfia, enterográfia, radioizotópos vizsgálatok, ízületi tűszúrásos vizsgálatok, légzésfunkciók vizsgálata stb.
 • Nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok: CT, MRI, PET-CT stb.,
 • Egynapos sebészet: ma már a műtétek széles spektruma végezhető el egynapos sebészeti eljárások keretében úgy, hogy a beteget maximum 24 órán belül otthonába bocsátják. A műtét utáni regeneráció gyorsabb, így lerövidül a táppénzes állományban eltöltendő idő.
 • Ambuláns műtétek: a járóbeteg-ellátás keretén belül a szakorvosi konzultációk mellett ambuláns szakorvosi kezelések széles köre is elérhető sebészeti, fül-orr-gégészeti, szemészeti és baleseti sebészeti területen (pl. varratszedés, idegentest-eltávolítás, ízületi punkció, egyszerű lézer-beavatkozások, bőrelváltozások fagyasztásos és égetéses eltávolítása, dobhártya-bemetszés, arcüreg-öblítés stb.)
 • 0-24 órás orvosi telefonos ügyfélszolgálat: a biztosító központi számát éjjel-nappal fel tudod hívni, és ha orvossal szeretnél beszélni, akkor terheltségtől függően viszonylag rövid időn belül kapcsolnak neked egyet.
 • Nemzetközi orvosi szakvélemény,
 • Gyógytorna,
 • Influenza és koronavírus elleni védőoltás,
 • Betegszállítás,
 • Házivizit: az orvos indokolt esetben Budapesten és egyes vidéki településeken házhoz megy,
 • Kórházi fekvőbeteg-ellátás, akár VIP szinten,
 • Onkológiai diagnosztika.

Egyes biztosítóknál elérhető a Best Doctors® szolgáltatás is, ami az alábbiakból áll:

 • második orvosi szakvélemény kérhető a világ legjobb orvosaitól: az orvosi dokumentációk, vizsgálati leletek (biopszia, röntgenfelvétel, CT, MR, fénykép stb.) alapján nyújtanak külföldi szakorvosok anélkül, hogy el kellene hagynod az otthonodat.
 • ötféle kritikus betegség esetén megszervezi és fedezi a külföldi gyógykezelést (rákos megbetegedések, élő donoros szerv- és szövetátültetés, idegsebészeti beavatkozás, szívkoszorúér áthidaló (by-pass) műtét, szívbillentyűcsere és -helyreállítás).

Mivel a Best Doctors® csak nagyon konkrét esetekben nyújt szolgáltatást, így egy másik, teljesebb körű egészségbiztosítás mellé célszerű választani főleg azoknak, akik külföldi kezelést szeretnének.

egészségbiztosítások típusai

Az összegfinanszírozó egészségbiztosítás

Az összegfinanszírozó egészségbiztosítás lényegében egy betegbiztosítás (régen így is hívták). Ha a szerződés megkötése után váratlanul megbetegszel, kórházba kerülsz vagy megműtenek, akkor a biztosító egy meghatározott pénzösszeget fizet ki neked, amit a gyógyulásodra fordíthatsz, vagy arra, amire szeretnéd, szabad a felhasználása. A biztosító nem szervezi meg az ellátást neked, a te dolgod eldönteni, hogy melyik kórházba, melyik orvoshoz és mennyiért mész el, ahogy minden további kezelést is neked kell megszervezned és kifizetned. Ennek az az egyik hátránya, hogy lényegében nem biztosításon keresztül veszed igénybe a szolgáltatásokat, hanem a drágább, “piaci” áron, mintha csak zsebből fizetnéd.

Milyen esetben nem fizet az egészségbiztosítás?

Most, hogy átvettük, milyen esetekben fizet az egészségbiztosítás, arra is kitérünk, hogy mikor nem fognak téríteni.

Egészségbiztosítás kötésekor a biztosító előírhat orvosi állapotfelmérést, amikor kivizsgálnak, hogy felmérjék az egészségi állapotodat. Ennek az a célja, hogy az esetlegesen eltitkolt fennálló betegségeket kiderítsék. Emellé kitöltethetnek veled egy részletes dokumentumot, ami önbevallásos alapon felméri, hogy milyen kórelőzményeid voltak, műtöttek-e korábban, van-e krónikus betegséged, a családban milyen genetikailag örökletes betegségek vannak stb. Érdemes igazat mondani, ugyanis hozzájárulsz ahhoz, hogy a biztosító leellenőrizheti, hogy a bevallásod megfelel-e a valóságnak. Ha nem mondtál igazat, akkor nem fognak szolgáltatást biztosítani, sőt jó eséllyel szerződést bontanak vagy még előtte elállnak az ajánlattételtől.

Az állapotod és a kórelőzményeid pontos felmérésére amiatt van szükség, mert ez egy biztosítás, vagyis az a lényege, hogy a jövőben megtörténő, váratlan káresemények során fizesse neked az egészségügyi szolgáltatást.

Ennek fejében dönti el a biztosító, hogy az adott betegséget befogadja vagy kizárja a térítési kategóriákból, esetleg úgy is dönthet, hogy magasabb havi díjat kalkulál neked, és te eldöntheted, hogy megér-e ennyit neked a szolgáltatás.

Érdemes megemlíteni, hogy a céges egészségbiztosítások általában elnézőbbek a kórelőzményekkel kapcsolatban, ezeknél ritkábban jelent kizáró tényezőt egy meglévő betegség, és orvosi vizsgálatot sem írnak elő sok esetben belépés előtt.

További kizáró ok még az is, ha 90 napnál tovább nem fizeted be az egészségbiztosítás havi díját, vagy ha ittas vezetés, öngyilkossági kísérlet, extrém sportból fakadó egészségkárosodás miatt vennéd igénybe a szolgáltatást.

A kizárások pontos listáját a szerződésben találod meg. Mivel rengeteg az ajánlat, és a jogi szövegek közt nehéz eligazodni, ehhez is javasoljuk, hogy vedd igénybe tanácsadó segítségét.

Magán, családi vagy céges? Az egészségbiztosítás fajtái

Egyéni egészségbiztosítás (magánszemélyeknek)

Magánszemély kötheti. Ilyen esetben egyedül magadra kötsz egy egészségbiztosítást és te használhatod szükség esetén a szolgáltatásokat.

Családi egészségbiztosítás

Magánszemélyként kötött egészségbiztosításoknál is léteznek olyanok, ahol a biztosító lehetővé teszi a biztosítás kiterjesztését a házastársra, gyerekekre, akár kedvezményes áron. Ugyanakkor ezt a csoportos vagy céges egészségbiztosítások esetén is sok esetben megengedik. A családi egészségbiztosításra jellemzőek a díjkedvezmények a magasabb létszám miatt.

Céges egészségbiztosítás

A céges egészségbiztosításokat, vagy más néven csoportos, vállalati egészségbiztosításokat a legtöbb esetben a munkáltató hozza létre az alkalmazottak számára, ahova akár egyedül, akár családostól beléphetnek. A dolgozói egészségbiztosítás jellemzője a díjkedvezmény, ami a magasabb létszám miatt lehetséges.

Egészségbiztosítást kínáló biztosítók listája

Az alábbiakban bemutatjuk azokat az egészségbiztosításokat, amiknek nem feltétele valamilyen kapcsolt termék megléte (számlavezetés egy banknál, telefon-előfizetés, földgázszolgáltatás, áramszolgáltatás, egészségpénztári tagság stb.), hanem bárki számára elérhetőek.

Aegon egészségbiztosítás

Az Aegon biztosítónak egyfajta egészségbiztosítása van, ez az Aegon Help Baleset- és Egészségbiztosítás nevet viseli, és ahogy a neve is mutatja, balesetbiztosítás és egészségbiztosítás is egyben.

Allianz egészségbiztosítás

Az Allianz csak csoportos egészségbiztosítást forgalmaz, egyénit nem.

CIG Pannónia egészségbiztosítás

A CIG Pannónia kínálatában érhető el a CIG Egészségvízum (korábbi nevén Best Doctors® Egészségbiztosítás). Ezeken keresztül második orvosi szakvéleményt kérhető a világ legjobb orvosaitól, illetve ötféle kritikus betegség esetén megszervezi és fedezi a külföldi gyógykezelést: rákos megbetegedések, élő donoros szerv- és szövetátültetés, idegsebészeti beavatkozás, szívkoszorúér áthidaló (by-pass) műtét, szívbillentyűcsere és -helyreállítás.

Generali egészségbiztosítás

A Generali egyéni egészségbiztosítása a Generali Private Care egészségbiztosítás, illetve ezen kívül a Generali Testőr élet-, egészség-, balesetbiztosítás részeként érhető el egészségbiztosítási szolgáltatás.

A csoportos, céges egészségbiztosítások között a Generali Company Care-t és a Pajzs munkáltatói élet-, egészség- és balesetbiztosítást találjuk.

Groupama egészségbiztosítás

A Groupama csak csoportos, céges egészségbiztosításokkal foglalkozik, ezek között találjuk a Groupama Medicare Csoportos egészségbiztosítást és a Groupama Biztosító Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítását.

Medicover egészségbiztosítás

A Medicover csak csoportos, céges egészségbiztosításokkal foglalkozik. Olyan csomagokkal találkozunk náluk, mint a Spring Vanilla Egészségbiztosítás, a Spring White Egészségbiztosítás, a Spring Blue Egészségbiztosítás vagy a Spring Gold Egészségbiztosítás, de kisvállalkozóknak szóló megoldást is találunk Medicover Business Start néven, illetve fogászati csoportos biztosítást is lehet náluk kötni.

MediHelp egészségbiztosítás

A MediHelp International egyéni és csoportos egészségbiztosítási csomagjai között olyanok vannak, mint a Blue, Azure, Cobalt, Admiral és Royal.

MetLife egészségbiztosítás

Egyetlen egyénileg igénybe vehető egészségbiztosítási termékük van, ez pedig a MetLife MetProtect Kockázati Élet-, Baleset- és Egészségbiztosítás. Csoportosan csak baleset- és betegségbiztosítás köthető náluk, ám ezek máshogy működnek, mint egy egészségbiztosítás.

NN egészségbiztosítás

Az NN egyéni egészségbiztosítása az NN Életút program, amit ők kockázati életbiztosításként pozícionálnak, de tartalmaz ellátásszervezési elemeket is, például a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok korlátlan megszervezése. Munkavállalói biztosítások között Csoportos Élet-, baleset- és egészségbiztosítás, valamint Kiemelt Csoportos Élet-, baleset- és egészségbiztosítás között válogathatunk.

Union egészségbiztosítás

Az Unionnál egyéniben a PrivateMed Next egészségbiztosítás, csoportosban a PrivateMed Next csoportos egészségbiztosítás érhető el.

Uniqa egészségbiztosítás

Az Uniqa egyéni egészségbiztosításai a Med Help III. egészségbiztosítás, a MediQa egészségbiztosítás és a Med TopDoc egészségbiztosítás, melynek orvosi háttérről a BestDoctors® nemzetközi hálózata gondoskodik.

Az Uniqa csoportos egészségbiztosítása a Med 4 Group egészségbiztosítás, ami egy csoportos szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, emellett a 3D csoportos élet -, baleset- és betegségbiztosítás nevű csoportos összegbiztosítás érhető el náluk.

Wáberer Hungária egészségbiztosítás

Itt a Wáberer Esély Egészségbiztosítás Alap csomag és a Wáberer Esély Egészségbiztosítás Bővített csomag érhető el. Ezek mind magánszemélyként, mind cégként megköthetőek.

Mennyibe kerül az egészségbiztosítás? – magán egészségbiztosítás árak 2024

Az egészségbiztosítás havi díját többféle tényező befolyásolja:

 • életkor,
 • egészségügyi állapot (meglévő betegségek),
 • foglalkozás,
 • életmód (dohányzás, sport stb.),
 • egyéni vagy csoportos biztosítás (céges/családi kedvezmény járhat),
 • szolgáltatási csomag tartalma (alap vagy prémium csomag),
 • melyik biztosítót választod,
 • kötsz-e kiegészítő biztosításokat.

Nem lehet általános egészségbiztosítás árat mondani, ezért is javasoljuk, hogy vegyél részt egy tanácsadáson, ahol személyre szabott díjkalkulációt készítünk.

A legjobb magán egészségbiztosítás nyomában – mitől függ, hogy mi lesz neked a megfelelő?

Te is, ahogy sokan, a legjobb egészségbiztosítást keresed. Erre elviekben egyedül is van lehetőséged, fel tudsz menni a biztosítók weblapjára, és meg tudod keresni az ajánlatokat. Csakhogy megvan annak a veszélye, hogy hamar belefáradsz ebbe a valóban hosszadalmas folyamatba (rengeteg ajánlat van), és megkötöd az első szembejövő biztosítások egyikét szimpátia alapján – tetszett a reklámja vagy tetszettek az előnyei, de az apróbetűs részt már nem olvastad el.

A biztosítók weblapján sokszor nem könnyű megtalálni az információkat, és egyébként is nehéz értelmezni a sok oldalas szerződéses feltételeket azt kutatva, hogy hol lesz eldugva egy váratlan kizárás, ami miatt aztán nem fognak téríteni, csalódást okozva neked.

Ahogy írtuk is, ez is egy lehetséges út számodra. De az talán egy járhatóbb alternatíva, hogy hozzánk, szakértőkhöz fordulsz. Mi ezt a kutatómunkát elvégeztük helyetted évekkel ezelőtt, és azóta is aktívan követjük a piacot, amit mondhatni, belülről látunk az ügyfeleink révén. A sokéves tapasztalat az, amit nem tudsz a biztosítók honlapjáról vagy a feltételekből kiolvasni. Ez a mi hozzáadott értékünk.

És ehhez az a jó hírünk, hogy ha rajtunk keresztül választasz egészségbiztosítást, az nem fog többe kerülni, nem lesz ettől magasabb díja – sőt lehet még alacsonyabb is lesz, mert olcsóbb egészségbiztosítást találunk neked.

Ha a lenti űrlapon keresztül bejelentkezel ingyenes tanácsadásunkra, akkor az alábbiak fognak történni. A legjobb egészségbiztosítás megtalálásának feltétele, hogy felmérjük, milyen szolgáltatásokat tartasz fontosnak, miket vennél igénybe. Ehhez meg kell ismernünk az életmódod, hogy van-e kórelőzményed stb. Ezek mind-mind befolyásolhatják az árakat, díjakat.

Felmérjük, hogy családi egészségbiztosítás megkötésében gondolkodsz-e, vagyis szeretnéd-e kiterjeszteni a családodra az egészségbiztosításban foglaltakat. Ezek ismeretében, a piacot jól ismerve eléd tudjuk tenni az ár-érték arányban legnyerőbb ajánlatokat.

Arra biztatunk, hogy ne próbálj egyedül dönteni!

Bízd szakértőkre a legjobb egészségbiztosítás megtalálását. Fordulj hozzánk, és két munkanapon belül felhív téged egészségbiztosítási szakértőnk!

Mennyi időre köthetek egészségbiztosítást?

Fix futamidő 1-5-20 évre

Köthetsz fix futamidejű egészségbiztosítást, amit tartamos egészségbiztosításnak is neveznek. Ez azt jelenti, hogy összegfinanszírozó egészségbiztosításoknál 5-20 évre, szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításnál 1-5 évre el kell köteleződnöd. Ez előrelátást és hosszabb elköteleződést igényel.

Ennek azonban megvan az az előnye, hogy az elköteleződésért cserébe a biztosító nem emelhet a havi díjon. Ha az árak és bérek emelkednek, akkor a havi díj is akár évről évre emelkedhet, de ez téged nem fog érinteni, te még mindig ugyanannyit fogsz fizetni, mint öt évvel korábban. Gondolj bele, mennyibe kerültek bizonyos termékek öt éve, és milyen jó lenne még mindig annyit fizetni értük!

De ez olyankor is jól jöhet, ha időközben változás áll be az egészségügyi állapotodban, megbetegszel. A biztosító ilyenkor is mondhatja a díjak újraszámolásánál, hogy emelni fog, de te hosszú távra biztosítottad magad, és ez téged nem érint.

A biztosítóval szemben védve vagy, mert még csak fel sem mondhatják a szerződésed, ugyanakkor te megteheted legkésőbb a biztosítás évfordulója előtt 30 nappal.

Egy esetben mégis felmondhatja a szerződést a biztosító: ha nem fizetsz. Ha 90 napnál többet késel a havi díj befizetésével, akkor megszüntetik a szerződést.

A szerződés lejártakor meghosszabbíthatod, de ilyenkor már újraszámolják a díjakat.

Évente megújuló

A határozatlan időre szóló, tartam nélküli egészségbiztosításnál ezzel szemben nincs a szerződésnek lejárati dátuma, évről évre megújul. Éppen ezért ezt is az évforduló előtt 30 nappal tudod felmondani legkésőbb.

Ugyanakkor ennek megvan az a hátránya, hogy bár nem igényel hosszú távú elköteleződést, a biztosító évről évre díjat emelhet. Ezt akkor teheti meg, ha emelkednek az árak és bérek, vagy ha az egészségi állapotod romlik.

Az új díjat nem vagy köteles elfogadni. Mielőtt hosszabbítanál, az évforduló előtt 50 nappal kötelesek közölni veled az új díjat, és legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal jelezned kell a döntésed. A biztosító dönthet úgy is, hogy felmondja a szerződésed, ezt is 50 nappal előbb jelzik.

Miben más az egészségpénztár?

Nevükben és működésükben hasonlítanak valamelyest az egészségpénztárak és az egészségbiztosítások, de mégsem ugyanarról van szó.

Az egészségpénztár – ahogy a neve is mutatja – egy pénztári forma, mint az önkéntes nyugdíjpénztár vagy az önsegélyező pénztár. Sőt nagyon gyakran egy pénztár egyszerre egészségpénztár és önsegélyező pénztár is egyben. Ezek egyfajta megtakarítások, amiket bizonyos meghatározott célokra lehet elkölteni kezdvezményesen, és adójóváírás jár melléjük.

Az egészségpénztári befizetések 20 százalékának megfelelő összeget jóváírnak a személyi jövedelemadódból. Ha a számlán két évre lekötöd a pénzed, vagy épp prevenciós szolgáltatást (például rákszűrést, fogászati szűrést) veszel igénybe, további 10 százalék adó-visszatérítést vehetsz igénybe.

Évente maximum 150 ezer forintot lehet jóváírni az szja-ból, és ebbe minden pénztári forma beleértendő. Vagyis a 150 ezer forintos felső határba az önkéntes nyugdíjpénztári és önsegélyező pénztári befizetések jóváírása is beletartozik, és természetesen ha szja-kedvezményben vagy más szja-visszatérítésben részesültél, akkor a fennmaradó összegből tudod ezeket igénybe venni.

Az egészségpénztárral gyűjtött összeget sokféle egészségügyi termékre elköltheted: az egészségpénztári kártyát a legtöbb gyógyszertár elfogadja.

Az egészségpénztári összeget költheted:

 • gyógyszerre,
 • gyógyászati segédeszközre,
 • optikai termékekre, szemüvegre, kontaktlencsére,
 • lombikbébi programra,
 • őssejtlevételre, -feldolgozásra és -tárolásra,
 • gyógyterápiás kezelésekre,
 • de akár magánorvosi ellátásra is.

Vagyis az egészségpénztárakkal a magán-egészségbiztosításodat is finanszírozhatod, méghozzá kedvezményesen, szja-támogatással.

Az önsegélyező pénztárakra nem térünk ki külön, de az azzal gyűjtött összeget még szélesebb körben lehet elkölteni.

Az egészségpénztáraknál elérhető egészségbiztosítások: olcsó, de kevés?

Az egészségpénztárakkal nemcsak finanszírozni lehet az egészségbiztosítást, de bizonyos pénztáraknak „saját” egészségbiztosítása is van, pontosabban valamelyik biztosítóval partneri viszonyban állnak, és kaptak tőlük egy saját csomagot. Ezek általában nagyon kedvező havi díjjal vehetőek igénybe.

Hátrányuk viszont, hogy általában kevesebb szolgáltatást nyújtanak, mint a „teljes értékű” egészségbiztosítások, amiket a biztosítónál közvetlenül lehet megkötni (szakértő segítségével), de természetesen az alacsony díj fejében ez érthető is. El kell azonban fogadni, hogy a rendszeres szűrések nem, vagy csak ritkábban vehetőek igénybe, ezzel viszont az egészségbiztosítás elveszti a preventív jellegét. Hiszen a lényeg a megelőzés lenne, hogy ne csak akkor menj orvoshoz, ha már beteg vagy.

Az egészségbiztosítások nagy előnye, hogy ezek a szűrővizsgálatok könnyen és gyorsan igénybe vehetőek, így szívesebben mész el rájuk, mintha ugyanezt az állami intézményben kellene megtenned.

Gyakran ismételt kérdések


Mi a lényege a magán egészségbiztosításnak?

A magán egészségbiztosítás lényege, hogy rendszeres havi díjért cserébe a biztosító vállalja az egészségügyi kezelések és a szűrővizsgálatok megszervezését. Úgymond egy “előfizetés” a magánegészségügybe, ami olcsóbb lehet, mint biztosítás nélkül, minden egyes alkalommal fizetni az orvosoknak minden egyes vizsgálatért, konzultációért és receptért.


Mi az az összegfinanszírozó biztosítás?

Ha valamilyen baj ér (betegség, műtét, kórházi befekvés), akkor a biztosító kifizet egy meghatározott pénzösszeget. Ennek a beosztása és elköltése a te dolgod, ahogy rajtad múlik az is, hogy hova mész ellátásért. Ha kevés a pénz, akkor saját zsebből kell kiegészítened, mivel nem szolgáltatásra fizettél elő, hanem egy összeg finanszírozására. Másik nevén betegbiztosításként is ismert.


Mi az a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

A biztosítótól nem pénzt kapsz, hanem szolgáltatást, pontosabban az egészségügyi ellátás megszervezését és finanszírozását. A havi díjon kívül nem kell fizetned semmiért (kivéve olyanért, amit a biztosítás nem fedez).


Milyen szolgáltatásokat tartalmaz az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosításba olyan szolgáltatások tartozhatnak, mint az akár 30-féle szakrendelés. Ebbe általában ezek a területek tartoznak: Allergológia, Angiológia, Baleseti sebészet, Belgyógyászat, Bőrgyógyászat, Diabetológia, Endokrinológia, Érsebészet, Fül-orr-gégészet, Gasztroenterológia, Gyermekgyógyászat, Hematológia, Idegsebészet, Infektológia, Kardiológia, Kézsebészet, Mellkas-sebészet, Nefrológia, Neurológia, Onkológia, Ortopédia, Patológia, Rehabilitáció, Reumatológia, Sebészet, Sportorvoslás, Szemészet, Szívsebészet, Nőgyógyászat, Tüdőgyógyászat, Urológia.

Ezen kívül az egészségbiztosítási csomagban lehetnek még szűrővizsgálatok (labor, ultrahang, EKG stb.), képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (CT, MRI, PET-CT stb.), egynapos sebészet és ambuláns műtétek, 0-24 órás orvosi ügyfélszolgálat és nemzetközi orvosi szakvélemény. Szolgáltatási csomagonként és biztosítónként eltér, melyik szolgáltatást milyen mértékben lehet igénybe venni, ezért is érdemes hozzánk, szakértőkhöz fordulni, hogy az ár-érték arányban legtöbbet nyújtó egészségbiztosítást találhassuk meg neked.


Csak Budapesten vehetem igénybe az egészségbiztosítás szolgáltatásait?

Az egészségbiztosítás szolgáltatásait nem csak Budapesten veheted igénybe, a biztosítóknak az ország teljes területén vannak szerződött partnereik. Tény, hogy nincs minden kisvárosban magánklinika, bizonyos szolgáltatásokért megyeszékhelyre vagy ritkább esetben Budapestre kell utazni. Ettől függetlenül a magánorvosi vizsgálatok jelentős része, amik nem igényelnek speciális műszereket, kiválthatóak egy egészségbiztosítással. Ha már most is magánorvoshoz jársz, akkor könnyen meglehet, hogy a jól bevált orvosod is szerződött partner, és akár egészségbiztosítással is lehetne hozzá menni. Ebben az esetben nem kellene minden egyes vizsgálatért súlyos tízezreket fizetned, elég, ha a biztosítás díját minden hónapban befizeted, a többit a biztosító intézi. Egy egészségbiztosítás kiválasztásánál szempont a területi lefedettség, érdemes tehát a segítségünket kérni, és utánanézünk, hogy a lakóhelyed környékén melyik biztosítónak van a legtöbb szerződött partnere.


Használhatom-e az egészségbiztosítást meglévő betegségemre?

A legtöbb magánszemélyként kötött egészségbiztosításnál a meglévő betegség kezelését nem téríti meg a biztosító, de akadnak kivételek, ahol nem veszik figyelembe a kórelőzményeidet. Ezért is érdemes hozzánk, szakértőkhöz fordulnod, hogy lehetőség szerint megoldást találjunk a meglévő betegséged kezelésére. Alapvetően viszont igaz az a legtöbb kockázati biztosításra, mint amilyen az egészségbiztosítás is, hogy jövőbeli, előre nem látott káresemény után fizet (jelen esetben szolgáltat). A gépjármű-biztosítás vagy a lakásbiztosítás sem fog fizetni, ha utólag, a kár bekövetkezte után akarunk pénzt kapni a biztosítótól. Érdemes tehát előre felkészülni, mert sosem lehet tudni, mikor jön a baj, így egészségbiztosítást is még egészségesen érdemes kötni. Már csak azért is, mert egészségesen indítva olcsóbb is az egészségbiztosítás.


Mi számít kritikus betegségnek egészségbiztosítások esetében?

Kritikus vagy rettegett betegségeknek azokat hívjuk, amiknél a halálozás esélye magas. Ilyen például a rosszindulatú daganat, a sztrók, a szívizominfarktus, a szív-koszorúér betegségei, az agydaganat stb.


Mit számít nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatnak?

Ezeknek a vizsgálatoknak az igénybevétele általában drága, és állami ellátóhelyeken vagy nem elérhetőek, vagy több hónapos a várólista. Egészségbiztosítással azonban ezek is könnyebben elérhetőek. Ilyen például a CT, MRI, PET-CT, Cardio-CT stb.


Milyen kezelés az egynapos sebészet?

Olyan kezelés, mely esetén a beteg bemegy a műtét napján a kórházba, ott elvégzik a műtétet, és 24 órán belül, azaz vagy még aznap, vagy másnap már mehet is haza.

További, egészségbiztosításnál gyakran ismételt kérdéseket itt találhatsz!