Cégvezetőként biztosan tisztában vagy azzal, hogy a munkavállalóid között hány családfenntartó van, akik a gyerekeiknek minőségi oktatást, saját lakást és autót szeretnének biztosítani lehetőségeikhez mérten. Az élet kiszámíthatatlan, így ha egy családos alkalmazottad meghal, azt a lelki megrázkódtatáson túl a családja anyagilag is megérzi.

Éppen ezért lehet értékes munkavállalói juttatás a csoportos életbiztosítás, ami akár 10-20 millió forintot is téríthet az elhunyt családjának, mindezt olyan áron, ami negyed-ötödannyiba kerül, mintha a dolgozó magánszemélyként kötné meg.

A továbbiakban kifejtjük, hogyan érdemes csoportos életbiztosítást választani, milyen biztosítóknál és bankoknál lehet megkötni, mitől függ, hogy mennyibe kerül, és hogyan kell megszüntetni, felmondani.

Milyen biztosítás a csoportos életbiztosítás?

A csoportos életbiztosítás egy kockázati életbiztosítás, amit nem egy magánszemély köt meg, hanem a szerződés a biztosító és egy társaság (vállalat, bank stb.) közt jön létre. A biztosításhoz csatlakozó személyek lesznek a biztosítottak.

Olyan ez, mint egy céges mobilflotta: a munkáltató kap egy csoportkedvezményes ajánlatot, amihez aztán a dolgozói csatlakozhatnak bizonyos feltételek mellett.

A csoportos életbiztosítás előnyei és hátrányai az egyéni életbiztosításokhoz képest

 • A csoportos életbiztosítás jó esetben negyed-ötödannyiba kerül, mint az egyéni,
 • sokszor nincs orvosi vizsgálat, kórelőzmény,
 • ár-érték arányban kedvezőbb lehet a szolgáltatások száma, magasabbak lehetnek a térítési összegek,
 • értékes munkáltatói juttatás lehet.

Belépés csoportos életbiztosításba

A szerződést megkötő társaság dönti el, kik lehetnek biztosítottak, vagyis kik léphetnek be a  csoportos életbiztosítási csomagba. Ennek feltétele lehet munkaviszony megléte az adott vállalattal vagy számlavezetés az adott banknál.

A biztosító kérhet orvosi vizsgálatokat a kórelőzmény felállítása céljából, de a csoportos életbiztosítások nagy előnye, hogy gyakran eltekintenek ettől.

Csoportos életbiztosítást kínáló bankok és biztosítók

 • Aegon csoportos életbiztosítás
 • Allianz csoportos életbiztosítás
 • Budapest Bank csoportos életbiztosítás
 • Generali csoportos életbiztosítás
 • Groupama csoportos életbiztosítás
 • K&H csoportos életbiztosítás
 • MetLife csoportos életbiztosítás
 • NN csoportos életbiztosítás
 • Raiffeisen csoportos életbiztosítás
 • Sberbank csoportos életbiztosítás
 • Union csoportos életbiztosítás
 • Uniqa csoportos életbiztosítás

Hogyan érdemes csoportos életbiztosítást választani?

Cégvezetőként mérlegelned kell az alábbiakat:

 • Milyen jellegű kockázati védelemre lenne igény a dolgozók körében? Tisztán haláleseti térítés kell, vagy az egészségbiztosítási, baleseti szolgáltatások fontosabbak?
 • Mekkora az a térítési összeg, ami tényleges segítséget nyújt az elhunyt munkatárs családjának?
 • Hányan vennék igénybe a csoportos életbiztosítást?
 • Adott havi összegért mit kapok máshol? Erről érdemes velünk konzultálnod, hogy megtörténhessen a csoportos életbiztosítások összehasonlítása
 • Havonta mennyit áldoznának erre a munkatársak?

Cégre szabott csoportos életbiztosítás – létezik?

A csoportos életbiztosítások között léteznek előre kitalált “dobozos termékek”, de biztosító és létszám függvényében cégre szabott csoportos életbiztosítást is össze lehet állítani.

A csoportos életbiztosítás díja

A csoportos életbiztosítás árak, vagyis a havi díjak függenek:

 • a szolgáltatási csomagtól,
 • a biztosítási összegtől, amit kár esetén kifizetnek,
 • a kárhányadtól, vagyis hogy egy év alatt a biztosítottak közül hánynak kell térítést kifizetni.

Annyi azonban kijelenthető, hogy az egyéni biztosításhoz képest a csoportos életbiztosítás havi díja általában negyed-ötödannyiba kerül.

A díjfizetés havi, negyedéves, féléves vagy éves rendszerességgel történik.

Csoportos életbiztosítás felmondása – szerződőként (munkáltatóként)

A csoportos életbiztosítási szerződés megszűnik:

 • ha határozatlan tartamra kötötted, akkor az évfordulókor meg tudod szüntetni úgy, hogy az évforduló előtt 30 nappal írásban jelzed az erre vonatkozó szándékodat a biztosítónak,
 • ha határozott tartamra kötötted, akkor a tartam végén megszűnik, hacsak nem hosszabbítod meg a szerződést,
 • ha nem fizeted a díjat,
 • érdekmúlás esetén, vagyis ha az életbiztosítás fenntartása megvalósíthatatlanná válik, mert például megszűnik a biztosítást megkötő cég, vagy a biztosító kivonul az országból stb.

Kockázati csoportos életbiztosítás felmondása – biztosítottként (alkalmazottként)

Ha te biztosítottként vagy jelen a szerződésben, vagyis nem te kötötted, hanem például a munkahelyed, akkor ha nem fizeted a biztosítás rád eső részét, és a felszólítás ellenére sem fizeted be az elmaradt biztosítási díjakat, akkor automatikusan kikerülsz a biztosításból, részedre megszűnik a védelem. Más esetben jelezheted a kilépési szándékodat, és 30 napos hatállyal felmondhatod a kockázati csoportos életbiztosításodat.

Befektetési egységekhez kötött csoportos életbiztosítás megszüntetése

A befektetési egységekhez kötött, vagyis unit-linked életbiztosításokat általában egyénileg lehet megkötni, a céges, csoportos életbiztosítások többnyire a kockázati biztosításokra korlátozódnak. Ugyanakkor tény, hogy léteznek biztosítók, amik vegyes (más néven klasszikus vagy hagyományos) csoportos életbiztosítást kínálnak. Ezeknél a kockázati védelem mellé egy fix lejárati összeg is társul, vagyis a biztosított nemcsak halál esetén, hanem mindenképp pénzhez jut a lejárat végén. Tudni kell azonban, hogy ezek hosszú távra szóló konstrukciók, így sok esetben csak minimum 10 éves futamidővel lehet őket elindítani, és megszüntetésük veszteséggel járhat.

Csoportos életbiztosítás fogalomtár


Szerződő

A csoportos biztosítások esetében a szerződő a biztosítási érdek szempontjából érdekelt társaság, vagyis vállalkozás, bank stb.


Biztosított

Az a személy, aki a csatlakozási nyilatkozat kitöltésével vagy bizonyos esetekben a szerződővel fennálló jogviszony miatt a biztosítási szerződés alanyává válik, és akire ezáltal a biztosító kockázatvállalása vonatkozik.


Bármely okú halál

A biztosító nem köti ki, hogy milyen okból bekövetkezett halál esetén térít, de természetesen a kizárások ugyanúgy érvényesek (pl. öngyilkosság). Ha van más térítési kategória is, és eltérőek a térítési összegek, akkor ez azt jelenti, hogy például minden haláleset, ami nem baleseti.


Belépési korhatár

Az a minimum életkor, ami felett csatlakozni lehet a csoportos biztosításhoz.


Kötvényesítés

Így nevezik azt a folyamatot, amikor a biztosító a kockázat-elbírálást követően pozitívan dönt, és megköti a szerződést. Ennek a végeredménye a szerződő és a biztosító közötti megállapodást igazoló okirat, vagyis a biztosítási kötvény.

Gyakran feltett kérdések a csoportos életbiztosítással kapcsolatban


Hogyan köthetek csoportos életbiztosítást magamra?

Csoportos életbiztosításhoz úgy csatlakozhatsz, ha a munkáltatód ezt lehetővé teszi, vagy ha igénybe veszel egy szolgáltatást, ami mellé jár (például bizonyos hitelkártyákhoz).


Legalább hány ember kell egy csoportos életbiztosításhoz?

Akár már 5 fővel is indítható csoportos életbiztosítás.


Mi történik, ha nem fizetem magánszemélyként a csoportos biztosítás díját?

Előbb felszólítást kapsz, majd ha 30 napon belül sem fizeted be a csoportos biztosítás díját, akkor megszűnik a biztosításod.


A biztosítónak vagy a munkáltatónak szóljak, ha káreset történik?

A kárt minden esetben a biztosítónak kell jelentened.


Örökölhető a csoportos életbiztosítás összege?

Ha meghal a biztosított, és akkor a haláleseti térítés összegét az általa megjelölt haláleseti kedvezményezett fogja kapni.