Éppen ezért lehet értékes munkavállalói juttatás a csoportos életbiztosítás, ami akár 10-20 millió forintot is téríthet az elhunyt családjának, mindezt olyan áron, ami negyed-ötödannyiba kerül, mintha a dolgozó magánszemélyként kötné meg.

A továbbiakban kifejtjük, hogyan érdemes csoportos életbiztosítást választani, milyen biztosítóknál és bankoknál lehet megkötni, mitől függ, hogy mennyibe kerül, és hogyan kell megszüntetni, felmondani. Ha pedig az olvasottak után úgy gondolod, hogy további szakértői segítségre van szükséged, magabiztosan támaszkodhatsz független biztosítási szakértőink kalkulációira.

Milyen biztosítás a csoportos életbiztosítás?

A csoportos életbiztosítás egy kockázati életbiztosítás, amit nem egy magánszemély köt meg, hanem a szerződés a biztosító és egy társaság (vállalat, bank stb.) közt jön létre. A biztosításhoz csatlakozó személyek lesznek a biztosítottak.

Olyan ez, mint egy céges mobilflotta: a munkáltató kap egy csoportkedvezményes ajánlatot, amihez aztán a dolgozói csatlakozhatnak bizonyos feltételek mellett.

A csoportos életbiztosítás előnyei és hátrányai az egyéni életbiztosításokhoz képest

 • A csoportos életbiztosítás jó esetben negyed-ötödannyiba kerül, mint az egyéni,
 • sokszor nincs orvosi vizsgálat, kórelőzmény,
 • ár-érték arányban kedvezőbb lehet a szolgáltatások száma, magasabbak lehetnek a térítési összegek,
 • értékes munkáltatói juttatás lehet.

Belépés csoportos életbiztosításba

A szerződést megkötő társaság dönti el, kik lehetnek biztosítottak, vagyis kik léphetnek be a  csoportos életbiztosítási csomagba. Ennek feltétele lehet munkaviszony megléte az adott vállalattal vagy számlavezetés az adott banknál.

A biztosító kérhet orvosi vizsgálatokat a kórelőzmény felállítása céljából, de a csoportos életbiztosítások nagy előnye, hogy gyakran eltekintenek ettől.

Csoportos életbiztosítást kínáló bankok és biztosítók

 • Aegon csoportos életbiztosítás
 • Allianz csoportos életbiztosítás
 • Budapest Bank csoportos életbiztosítás
 • Generali csoportos életbiztosítás
 • Groupama csoportos életbiztosítás
 • K&H csoportos életbiztosítás
 • MetLife csoportos életbiztosítás
 • NN csoportos életbiztosítás
 • Raiffeisen csoportos életbiztosítás
 • Sberbank csoportos életbiztosítás
 • Union csoportos életbiztosítás
 • Uniqa csoportos életbiztosítás

Hogyan érdemes csoportos életbiztosítást választani?

Cégvezetőként mérlegelned kell az alábbiakat:

 • Milyen jellegű kockázati védelemre lenne igény a dolgozók körében? Tisztán haláleseti térítés kell, vagy az egészségbiztosítási, baleseti szolgáltatások fontosabbak?
 • Mekkora az a térítési összeg, ami tényleges segítséget nyújt az elhunyt munkatárs családjának?
 • Hányan vennék igénybe a csoportos életbiztosítást?
 • Adott havi összegért mit kapok máshol? Erről érdemes velünk konzultálnod, hogy megtörténhessen a csoportos életbiztosítások összehasonlítása
 • Havonta mennyit áldoznának erre a munkatársak?

Cégre szabott csoportos életbiztosítás – létezik?

A csoportos életbiztosítások között léteznek előre kitalált “dobozos termékek”, de biztosító és létszám függvényében cégre szabott csoportos életbiztosítást is össze lehet állítani.

A csoportos életbiztosítás díja

A csoportos életbiztosítás árak, vagyis a havi díjak függenek:

 • a szolgáltatási csomagtól,
 • a biztosítási összegtől, amit kár esetén kifizetnek,
 • a kárhányadtól, vagyis hogy egy év alatt a biztosítottak közül hánynak kell térítést kifizetni.

Annyi azonban kijelenthető, hogy az egyéni biztosításhoz képest a csoportos életbiztosítás havi díja általában negyed-ötödannyiba kerül.

A díjfizetés havi, negyedéves, féléves vagy éves rendszerességgel történik.

Csoportos életbiztosítás felmondása – szerződőként (munkáltatóként)

A csoportos életbiztosítási szerződés megszűnik:

 • ha határozatlan tartamra kötötted, akkor az évfordulókor meg tudod szüntetni úgy, hogy az évforduló előtt 30 nappal írásban jelzed az erre vonatkozó szándékodat a biztosítónak,
 • ha határozott tartamra kötötted, akkor a tartam végén megszűnik, hacsak nem hosszabbítod meg a szerződést,
 • ha nem fizeted a díjat,
 • érdekmúlás esetén, vagyis ha az életbiztosítás fenntartása megvalósíthatatlanná válik, mert például megszűnik a biztosítást megkötő cég, vagy a biztosító kivonul az országból stb.

Kockázati csoportos életbiztosítás felmondása – biztosítottként (alkalmazottként)

Ha te biztosítottként vagy jelen a szerződésben, vagyis nem te kötötted, hanem például a munkahelyed, akkor ha nem fizeted a biztosítás rád eső részét, és a felszólítás ellenére sem fizeted be az elmaradt biztosítási díjakat, akkor automatikusan kikerülsz a biztosításból, részedre megszűnik a védelem. Más esetben jelezheted a kilépési szándékodat, és 30 napos hatállyal felmondhatod a kockázati csoportos életbiztosításodat.

Befektetési egységekhez kötött csoportos életbiztosítás megszüntetése

A befektetési egységekhez kötött, vagyis unit-linked életbiztosításokat általában egyénileg lehet megkötni, a céges, csoportos életbiztosítások többnyire a kockázati biztosításokra korlátozódnak. Ugyanakkor tény, hogy léteznek biztosítók, amik vegyes (más néven klasszikus vagy hagyományos) csoportos életbiztosítást kínálnak. Ezeknél a kockázati védelem mellé egy fix lejárati összeg is társul, vagyis a biztosított nemcsak halál esetén, hanem mindenképp pénzhez jut a lejárat végén. Tudni kell azonban, hogy ezek hosszú távra szóló konstrukciók, így sok esetben csak minimum 10 éves futamidővel lehet őket elindítani, és megszüntetésük veszteséggel járhat.

Gyakran feltett kérdések a csoportos életbiztosítással kapcsolatban


Hogyan köthetek csoportos életbiztosítást magamra?

Csoportos életbiztosításhoz úgy csatlakozhatsz, ha a munkáltatód ezt lehetővé teszi, vagy ha igénybe veszel egy szolgáltatást, ami mellé jár (például bizonyos hitelkártyákhoz).


Legalább hány ember kell egy csoportos életbiztosításhoz?

Akár már 5 fővel is indítható csoportos életbiztosítás.


Mi történik, ha nem fizetem magánszemélyként a csoportos biztosítás díját?

Előbb felszólítást kapsz, majd ha 30 napon belül sem fizeted be a csoportos biztosítás díját, akkor megszűnik a biztosításod.


A biztosítónak vagy a munkáltatónak szóljak, ha káreset történik?

A kárt minden esetben a biztosítónak kell jelentened.


Örökölhető a csoportos életbiztosítás összege?

Ha meghal a biztosított, és akkor a haláleseti térítés összegét az általa megjelölt haláleseti kedvezményezett fogja kapni.


Ki az a szerződő?

A csoportos biztosítások esetében a szerződő a biztosítási érdek szempontjából érdekelt társaság, vagyis vállalkozás, bank stb.


Ki az a biztosított?

Az a személy, aki a csatlakozási nyilatkozat kitöltésével vagy bizonyos esetekben a szerződővel fennálló jogviszony miatt a biztosítási szerződés alanyává válik, és akire ezáltal a biztosító kockázatvállalása vonatkozik.


Mit értünk „bármely okú halál” alatt?

A biztosító nem köti ki, hogy milyen okból bekövetkezett halál esetén térít, de természetesen a kizárások ugyanúgy érvényesek (pl. öngyilkosság). Ha van más térítési kategória is, és eltérőek a térítési összegek, akkor ez azt jelenti, hogy például minden haláleset, ami nem baleseti.


Mi az a belépési korhatár?

Az a minimum életkor, ami felett csatlakozni lehet a csoportos biztosításhoz.


Milyen folyamat a kötvényesítés?

Így nevezik azt a folyamatot, amikor a biztosító a kockázat-elbírálást követően pozitívan dönt, és megköti a szerződést. Ennek a végeredménye a szerződő és a biztosító közötti megállapodást igazoló okirat, vagyis a biztosítási kötvény.