A diverzifikált portfólió, mint a jó befektetések mindenkori alapja 🧮

Már a legelején le kell szögezni, hogy ezek a befektetési eszközök egyenként 2024-ben sem képezhetik egy jól átgondolt és biztonságos befektetési stratégia alapját. A biztonság és a hozam egyensúlyozása során muszáj kialakítani egy olyan eszközkosarat, mely hosszú távon is képes a gazdasági ciklikusság, az inflációs hatások és különböző válságok ellenére is legalább megtartani, de inkább növelni a saját értékét. 

Ezt legegyszerűbben egy, a rizikók mentén jól diverzifikált portfólióval tudod elérni. Mielőtt belemennénk a részletekbe még egyszer ki szeretnénk emelni, hogy ne hozz befektetéssel kapcsolatos döntéseket pusztán az interneten szerzett általános információk alapján, mivel minden ilyen döntést a személyes anyagi helyzeted, kockázatviselési hajlandóságod, és az eszközökkel kapcsolatos tudásod alapján kell meghozni!

Ezért mindenkinek azt ajánljuk, hogy a portfóliójával kapcsolatos alapvető döntések meghozatala előtt legalább egy, de akár több szakértővek is üljön le konzultálni!

Mi számít alacsony kockázatú befektetésnek 2024-ben? ✅

Államkötvények 2024

A hagyományos befektetési eszközök közül általában véve a legalacsonyabb rizikójúak az államkötvények – azokon belül is a gazdaságilag és politikailag stabil országoké. Klasszikus választás az amerikai államkötvény piac, de európai befektetők előszeretettel fektetnek a svájci vagy a német állam finanszírozásába is – még alacsonyabb (néha akár negatív) kamatlábak mellett is!


Magyarországon a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) 2022 második felében vesztett relatív népszerűségéből a Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) szemben. Az utóbbi inflációkövető tulajdonsága ilyen magas inflációs környezetben nagyobb védelmet nyújt a lépcsős kamatozású, de legfeljebb százalékos MÁP+ megoldásnál. A 2022 szeptemberében megjelenő, a Diszkont Kincstárjegy árverési árához igazodó Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) sűrű kamatkifizetései miatt szintén jó választás lehet a befektetőknek. Az állampapírokról bővebben itt írtunk.

Befektetési alapok

A befektetési alapok – annak függvényében, hogy milyen portfóliót választunk az alapkezelőnél – lehetnek alacsony, vagy közepes rizikójúak. Általánosságban elmondható, hogy ritkán készítenek igazán magas kockázatú eszközkosarat ezek a befektetési és pénzügyi szolgáltatók. Egy alaphoz való csatlakozás érdekében befektetési jegyet kell venni az adott intézetnél.

A befektetési alapokról bővebben ebben a cikkünkben írtunk 

Közepes rizikójú befektetések 💱

Részvény vásárlás 2024-ben

Annak ellenére, hogy ebbe a fejezetbe a közepes rizikójú befektetések tartoznak, NAGYON fontos kiemelni, hogy egyes részvényenként óriási különbségek lehetnek kockázat tekintetében! Ugyan általában mindenki számára világos, hogy egy harmadik-világbeli, csak lokálisan működő bányászcég részvényeibe igencsak rizikós pénzt rakni, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a nyugati multinacionális társaságok is óriási áringadozásokat tudnak mutatni! 

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a több évtizedes múlttal rendelkező Microsoft is 80$ és 300$ között mozgott, csak 2017 óta. Ami nagy időtávlatban nagy nyereséget jelenthet, de például napi kereskedés esetében semmilyen biztonságot nem jelent.

Az egy általánosan elfogadott nézet, hogy hosszú távon a részvények jól teljesítenek:

Legjobb befektetés 2024 – Portfólió, rizikó, alternatív befektetések
forrás: Siegel, Jeremy: Stocks for the Long Run (2014; frissítve 2022-es adatokkal)

Azonban ezeknél is különbséget kell tenni a világszinten vezető cégek (mint amilyen például az S&P 500-at alkotó társaságok) értékpapírjai, illetve a kevésbé patinás, vagy éppen egyenesen rosszhírű cégek részvényei közt. Nem hiába csodálkozott mindenki a híres-hírhedt Gamestop robbanáson – ugyanis annak semmilyen gazdasági alapja nem volt. Szimplán egy rendkívül sikeres spekuláció volt az azóta nagyon népszerű reddit csoport, az r/wallstreetbets részéről.

A részvényekről bővebben ebben a cikkünkben írtunk!

ETF (Exchange Traded Fund)

Ilyenkor szokás felhozni középutas megoldásként az ETF-eket, azaz a tőzsdén kereskedett alapokat. Az ETF-eknek rengeteg típusa van, mi elsősorban az indexkövető ETF-ről beszélünk jelen fejezetben.

Ezek sajátossága, hogy ezekkel nem egy darab cégbe, hanem egy bizonyos ismérv alapján egy teljes részvénycsoportba lehet fektetni.

Léteznek olyan fajtái is, melyek egy teljes ország, iparág, vagy akár az egész világ legjobban teljesítő x cégének a részvényeit egyesíti. Így egy darab értékpapír megvásárlásával kitettséget nyerhetsz például a 20 legnagyobb piaci kapitalzációjú német gyógyszeripari vállalat teljesítményében. Érdemes utánaolvasnod ennek a befektetési eszköznek itt, mert óriási érdeklődés övezi, annak ellenére, hogy sokan nem is tudnak a létezéséről!

Magas rizikójú befektetések 💸

Jelen cikkünkben csak nagyon röviden fogunk foglalkozni ezzel a kategóriával, hiszen a hihetetlen volatilitás ami ebben a csoportban található megbízhatatlanná teszik ezeket az eszközöket egy átlagos befektető vagy megtakarító esetén. 
Ide általában a spekulatív részvények, a határidős ügyletek (futures), a kriptovaluták (alapvetően még a BTC és az ETH is), harmadik országbeli feltörekvő de kockázatos cégek értékpapírjai, illetve az észak-koreai államkötvények tartoznak.

Az alternatív befektetések 🏡

Az alternatív befektetéseket legegyszerűbben úgy lehet megérteni, hogy mi nem tartozik közéjük, mivel hihetetlenül sokfajta “eszköz” számít ennek a szántóföldektől a kosaraskártyáig. Minden ide tartozik, ami nem hagyományos befektetési eszköz, azaz nem: 

  • Részvény
  • Kötvény
  • Készpénz

2024 alternatív befektetési eszközei 

Az alábbiakban összefoglaltuk a legnagyobb népszerűségnek örvendő alternatív befektetési eszközöket. A fent említett indokok miatt természetesen nem lehet teljesen kimerítő listát létrehozni, de a legszélesebb körben az alábbi befektetéseket keresik a legtöbben 2023 végén, így könnyedén 2024 befektetései között is előkelő helyen szerepelhetnek..

Árupiaci és nyersanyag befektetések

A nyersanyagok és az egyéb árupiaci termékek iránt 2022-ben az ukrajnai háború, és az extrém inflációs környezet miatt már az első negyedévben óriási kereslet volt, ami meg is látszott a meghatározó nyersanyag-indexek értékén.

Nagy változást az év további része se hozott, a fosszilis üzemanyagok tekintetében Európa szerte továbbra is érezhető a kínálati oldali bizonytalanság – ami magas volatilitást és sokszor nagyon magas árakat eredményez.

A klasszikus portfólió diverzifikáló aranyról később lesz szó. Befektetési alapok a legalacsonyabb kockázati szint felett sokszor beveszik a nyersanyagokat az eszközkosarukba, mivel az esetek többségében nincs pozitív korreláció az inflációval.. A “lusta”, vagy “passzív” portfóliók is tartalmaznak árupiaci termékeket, lásd Meb Faber Ivy portfóliója (a Harvard és Yale egyetemek vagyonát kezelik a rendszerével), és elfogadott álláspont az, hogy általában hatásos védelmet jelentenek az infláció ellen. Azonban mindig járj utána, milyen módon kerül a tulajdonodba a termék, ugyanis például ha származtatott ügylet keretei közt vásárolsz belőlük, fizikai tulajdonlás nélkül, nagy különbségek lehetnek például volatilitásban – és ezáltal nyereségesség terén is!

Ingatlanok és a REIT (Real Estate Investment Trust)

Ingatlanba alapvetően kétféleképpen szoktak befektetni: közvetlenül tulajdonszerzéssel magában az ingatlanban, illetve valamilyen társaságon, befektetési alapon keresztül. Az előbbi fajta befektetésnek rengeteg előnye és buktatója lehet, jó része tisztán a műszaki és ingatlanközvetítői szakmába tartozik, ezért ezekkel ebben a cikkben nem foglalkozunk. Annyit azért el lehet mondani, hogy 2024 várhatóan még az általánoshoz képest is sokkal volatilisebb ingatlanpiacot fog eredményezni, ezért sok szempontból kockázatos befektetésnek tekinthető egy “egyszerű” befektető számára.

Az utóbbit REIT (Real Estate Investment Trust) alapokon keresztül lehet végigvinni. A REIT vállalkozások vagyonának és bevételének jelentős részét ingatlanokkal kapcsolatos jogok (például: tulajdonjog, használati jog) és tevékenységek (kereskedés, bérbeadás, működtetés, stb.) teszik ki. Általában a hozzájuk tartozó épületek, ingatlanok hasznosítási célja alapján szokták csoportosítani őket:

  • Irodai (Office) REIT
  • Ipari (Industrial) REIT
  • Kereskedelmi (Retail) REIT
  • Hotel és kikapcsolódás (Lodging / Resorts) REIT
  • Lakossági (Residential) REIT
  • Egészségügyi (Healthcare) REIT
  • Jelzálog (Mortgage) REIT

Az utóbbit teljesen különálló kategóriának is szokták venni, mivel azoknál a jelzálogjogokkal való kereskedés hozza a haszon java részét. 

Kriptovaluták

Mára már az óriási piaci kapitalizáció miatt is egyre nagyobb figyelem irányul a kriptovalutákra, mint alternatív befektetésre. A bitcoin, az ethereum, és társaik sokaknak hatásos diverzifikációs eszköznek tűnnek leginkább amiatt, mert nincs szoros reláció a részvénypiacok mozgása és a kriptovaluták  Ez mára azonban már korántsem annyira igaz – leszámítva talán a kissebb kapitalizációjú, extrém volatilitású kriptovalutákat. 

A nagyon kicsivel több mint egy évtizedes múlt sem feltétlenül támaszt óriási bizalmat a kriptopénzekkel szemben, és még a jogszabályi háttere is jelentősen változhat – ami új lendületet, de akár leküzdhetetlen akadályt is jelenthet ennek a befektetési eszköznek. Ezért a spekulatív eszköznek minősíthető kriptovalutáknál hatványozottan igaz a szabály, mely szerint csak akkor fektess bele komolyabban, ha valóban tájékozott vagy! Sajnos az interneten nagyon sok tévhír terjeng, ráadásul sok esetben maguk a tartalomgyártók önmaguk is anyagilag érdekeltek – mint például egy “pump & dump” eljárás során.  

Arany diverzifikáció 2024-ben?

Az arany a hagyományos válasz arra a diverzifikációs igényre, mellyel a befektetők védeni próbálják portfóliójukat az inflációs hatások ellen. Az 1980-as években létrejött ETF centrikus Harry Browne “lusta” porfólió, vagy a Golden Butterfly portfólió egyaránt magas arányban tartalmaz befektetési aranyat.

Legjobb befektetés 2024 – Portfólió, rizikó, alternatív befektetések
a fenti táblázatban az aranyat 25 százalékban tartalmazó Harry Brown féle permanens portfólió eredményei láthatóak, a Vanguard S&P500-al szemben, éves újrabalanszírozással (forrás: etfcentral.com )

A befektetési aranyról, és annak előnyeiről-hátrányairól ebben a cikkünkben írtunk!

Műkincsek, műtárgyak

Az extrém inflációs környezet miatt egyre többen keresik az olyan alternatív befektetéseket, melyek függetlenül mozognak a pénzpiacoktól. Eddig leginkább a tehetősek számára nyitva álló piac olyan közös finanszírozású vásárlást lehetővé tevő elemekkel bővült, melyek nagyban szélesíthetik a potenciális vásárlói kört. Az olyan megoldások, mint a Masterworks megnyitja előtted is a lehetőséget, hogy pár tízezer forintért tulajdonrészt nyerhess egy Monet vagy Manet műben.

Azonban a műkincsek és műtárgyak tekintetében hatványozottan igaz, hogy a körültekintő befektetéshez szükséges egy jó rálátás a piacra, a műkincs háttereré és történetére, illetve a tárgy értékállóságára. Ezek nélkül nagyon nehezen, vagy szakember bevonásával lehet jó választást hozni!

Állami támogatású befektetések, megtakarítások 👨‍👩‍👧‍👦 

A tartós befektetési számla ( más néven TBSZ) 2024-ben

Idén is sokan ajánlják egy tartós befektetési számla létrehozását. Ennek fő indoka az az adómentesség, melyet két lépcsőben, 3 és 5 év után tudsz elnyerni ( 3 év után 10 százalékos csökkentett, 5 év után meg teljesen adómentes a hozam). A TBSZ-el különböző értékpapírokba tudsz befektetni, de mivel itt nincs alapkezelő, minden döntést neked kell meghozni. Így a körültekintő választás hatványozottan fontos! A tartós befektetési számlákról ebben a cikkünkben írtunk.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Az adómentességen felül adójóváírással is megtámogatott formája a megtakarításoknak a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ezzel a megoldással a befizetéseink arányában (teljes befizetések 20 százaléka) akár évi 100.000 forintos adóvisszatérítést is el lehet érni az adómentesség mellett.

Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár

Nagyobb adókedvezményeket lehet elérni a másik kettő nyugdíj-előtakarékossági megoldással, ám ezeknél sokkal kissebb a befektetési szabadságod is. Ugyanúgy a befizetéseid 20 százaléka kerül jóváírásra, ám azok felső határa az önkéntes nyugdíjpénztár esetében 150.000 Ft, míg a a nyugdíjbiztosításoknál 130.000 Ft.

Befektetés és megtakarítás 2024 – a GRANTIS miben segít? 👩‍💼👨‍💼

A befektetési és megtakarítási kérdésekre adott válaszok – és még inkább a hosszú távon is kifizetődő lehetőségek – java a te személyes befektetési tapasztalataidtól, anyagi hátteredtől, és kockázattűrési hajlandóságodtól függ. Egy online, telefonos, vagy személyes konzultáció során ezeket a paramétereket közösen megállapítjuk, és ezek mentén indulunk tovább a számodra valóban ideális megtakarítással. Több ezer elégedett ügyfelünk, a fentebb látható kimagasló Google értékelésünk, és a több mint egy évtizedes tapasztalatunk mind-mind garancia arra, hogy a megfelelő kezekbe fogsz kerülni!

Gyakran Ismételt Kérdések ❓


Mi az állampapír?

Magyar Állam által kiadott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Természetesen más államok is adnak ki értékpapírokat: a befektetők általában az amerikai államkötvényeket kedvelik, illetve az extrém stabilnak tekinthető svájci, japán, illetve a német állampapírok is rendkívül népszerűek.


Magyar Állampapír Plusz hol kapható?

Magyar Államkincstár, Budapest Bank, CIB, K&H, MKB, Raiffeisen, OTP, MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., UniCredit, Concorde Értékpapír Zrt., Equilor Befektetési Zrt., Erste Befektetési Zrt., Fundamenta, Gránit Bank Zrt, Hold Alapforgalmazó, KBC Securities, Random Capital Zrt., SPB Befektetési Zrt., és a Magyar Posta kijelölt postahelyei.


Hány karátos a befekteési arany?

Majdhogynem 24 karátos, azaz színarany. 999,9, más néven a négyszer kilences arany a befektetési arany, melyben egy 1000 grammos tömeg esetén csupán csak 0,1 gramm az ötvözőanyag, az összes többi arany.  


Mi az a részvény?

Olyan értékpapír, mellyel tulajdonrészt lehet szerezni egy társaságban.


Mi az az etf?

Exchange Traded Fund, azaz tőzsdén kereskedett (befektetési) alap. Rengeteg fajtája van részvénycsomagoktól a fizikai arany ETF-ekig. 


Mi az a kriptovaluta?

Még egyelőre nincs általánosan elfogadott definícója, de alapvető karakterisztikái igen: Decentralizált működés, anonimizált felhasználóbázis, fedezet nélküliség.


Mi az a alternatív befektetés?

Olyan befektetés, mely esetében nem hagyományos eszközt (államkötvény, részvény, készpénz és analógjai) vásárolsz.


Mi az a portfólió?

Az általad birtokolt befektetési eszközök összességét jelöli, vagyis hogy milyen típusú értékpapírokba, eszközosztályokba fektetsz, és hogy azoknak milyen aránya van egymáshoz képest a kosárban.


Mi az a lusta portfólió?

Egy olyan befektetés-gyűjtemény, mely (többé-kevésbé) képes aktív kezelés nélkül a értékének gyarapítására, de legalább az értéktartásra. Neves professzorok rengeteg típusát állították elő, mint David Swensen Yale portfóliója, vagy Meg Faber “Ivy Portfolio”-ja. 


Mit jelent a „ticker kód”?

Egy adott értékpapír részvényjegyzékben használt azonosítója. Híres példái az AMZN (Amazon.com Inc.), TSLA (Tesla Inc.) vagy az AAPL (Apple Inc.). Nincs egységes szabványa, ezért eltérő ticker formátumokkal is találkozhatsz a különböző piacokon.


Mit értünk osztalék alatt?

Egy részvénytársaság dönthet úgy, hogy a profitja egy részét kifizeti a részvényeseknek, ezt osztaléknak nevezzük. Egy részvény lehet osztalékkifizető, de osztalékvisszaforgató is, amikor az osztalékot nem fizetik ki, hanem ismét befektetik.


Mi az a MiFID?

Markets in Financial Intruments Directive rövidítése. Ez egy EU-s irányelv, mely például a kereskedés áltálthatósága, illetve az ügyféltájékoztatás terén hozott sok újítást. Befektetők szempontjából kiemelten fontos eleme az úgynevezett MiFID teszt, mely alapján a befektetési szolgáltatók kötelesek kitöltetni az ügyféllel egy – többek közt a kockázattűrési-képességre vonatkozó – kérdőívet. E kérdőív alapján lehet felajánlani a különböző pénzügyi termékeket az érdeklődőnek.