Még mindig megéri 2022-ben befektetési aranyat vásárolni?

A befektetési arannyal kapcsolatban – mint minden polarizáló téma esetén – kettő nagyon lelkes és határozott tábor alakult ki. Járj utána, hogy kinek is lehet igaza!

Az egyik tábor hitvallása szerint a befektetési arany egy végeredményben majdhogynem haszontalan fém, ami semmi értéket nem termel ezért nem is tekinthető rendes befektetésnek. A másik tábor meg azt ajánlja, hogy a befektetéseid 50+ százalékát rakd aranyba, sőt az igazi hívők szerint a legjobb az lenne ha az összes pénzed aranyba kerülne – és az arany a párna alá. Mi utánajártunk kinek lehet igaza, és hogy létezik-e az a híres arany középút?

Befektetési arany vásárlás előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy biztonságos helyen veszed-e, és hogy a befektetési arany árfolyam éppen hol van. Az arany árfolyama alapvetően stabilnak mondható, de a momentum-kereskedés és az infláció alakulása nagy hatással lehet az éppen aktuális árra. Vágjunk is bele a közepébe, és nézzük meg, hogy mik a színarany vásárlásának előnyei-hátrányai!

Mi a befektetési arany vásárlásának előnye?

✅ Univerzális értéket képvisel

Egy aranytömbbel – főleg, hogyha a 999,9-es fajta – a világon bárhol besétálhatunk egy bankba, és azonnal be fogják váltani az aranyunkat valutára. Ezt az univerzalitást gyakorlatilag semmilyen másik eszköz nem tudja replikálni. Fontos tudnod azonban, hogy ez elsősorban a minősített befektetési aranyra vonatkozik – tehát a tanúsítvánnyal ellátott érmékre és rudakra. 

✅ Értékálló

A legnagyobb plusz, amit fel szoktak hozni az arannyal kapcsolatban az az, hogy értékálló. Történhet bármi a részvénypiaccal, vagy a gazdasággal úgy általában – az arany tartani fogja az értékét. Ez viszont sajnos nem igaz, és ezt publikusan nyilvántartott adatokkal is alá lehet támasztani:

Befektetési arany 2022 – Érdemes vásárolni?
forrás: macrotrends.net, a teljes index elérhető itt

Ahogy látható a grafikonból, az arany sem 100% válságálló, nem tudja minden esetben megvédeni a portfóliót a rendszerszintű sokkoktól. Rövid távon szintén óriási árfolyamingadozásokat mutat, de 10+ éves távlatban azért azt is ki lehet jelenteni, hogy hasznos diverzifikációs eszköz lehet – legfőképpen az infláció hatásának minimalizálásában. 

✅ Könnyen elrejthető, szállítható

Nem mindenki szerint meghatározó előny a könnyű eldughatóság, pedig a magas, univerzális érték az hosszútávú értékállósággal és könnyű elrejthetőséggel együtt egy olyan anyagi biztonságot nyújthat, mellyel semmi más nem tud versenyezni. Ha jön a baj, csak zsebre kell vágni az aranyat, és irány a határ. Ugyan senki sem szeret gondolni ilyen szituációra, de az egyszerű szállíthatóság óriási jelentőséggel bír egy ilyen helyzetben.

✅ Alacsony kockázat – hosszú távon

Az értékállóság, az univerzalitás, és a könnyű elrejthetőség egy olyan befektetési eszközt hoz így létre, melynél a rizikó hosszú távon extrém módon alacsonyan alakul. Rövid távú befektetésként viszont ezzel ne számolj, mert például a 2008-as válság alatt 30, 2020-as válság alatt pedig 14 százalékot zuhant az értéke! 

✅ Diverzifikáció – biztonsági tartalék

Az ugyan nem igaz, hogy teljesen válságálló az arany, de azt el lehet mondani, hogy nem korrelál a részvénypiaccal az értéke – így diverzifikációs célra tökéletes. Emellett a korábban említett infláció-álló (értéktartó) tulajdonsága az, ami igazán fontossá teszi egy jól diverzifikált portfólió létrehozásának érdekében.

✅ Nem egy vállalat…

és ezért csődbe se tud jutni, így a közvélekedés szerint nagyobb biztonságot nyújt mint egy részvény. Itt azonban felhívnánk a figyelmed arra, hogy rengeteg olyan óriási méretű céget jegyeznek a tőzsdéken, melyek több mint 100 éves múlttal rendelkeznek – így azok is biztonságosaknak tekinthetőek.

A befektetési arany hátrányai

❌…Nem egy vállalat

így nem termel cashflow-t, és ezért osztalékot vagy kamatot se fog fizetni. A mindenki által korlátok nélkül kedvelt befektetési guru Warren Buffet szerint az a befektetés a jó, mely termelésre képes, és ez által hoz létre új értéket. Ha aranyba fekteted a pénzed, az önmagában sosem fog új értéket létrehozni.

❌ Könnyen hamisítható – és rendkívül profitábilis

Arany vásárlása során rendkívüli módon figyelj oda, hogy milyen minősítés, tanúsítvány van mellékelve az aranyhoz. Sokféle fémmel ötvözhető az arany, és már pár százalékos eltérés is óriási veszteséget tud okozni.

❌ Könnyen sérül – de a szabályok szigorúak

Sokan megfigyelhették már, hogy a jeggyűrűjük megkopik, esetleg elszíneződik. Alapvetően ez nem jelent problémát a hétköznapokban – és nem is jelent sérülést, általában könnyen orvosolható a baj. Azt viszont tartsd észben, hogy a befektetési aranyat a legkisebb sérülésekkel is visszautasítják a kereskedők – sőt még a fólia sértetlenségére se árt figyelni!

❌ Valakinek vigyázni kell rá

Akár otthon tárolod, akár valamilyen letétben, az arany tárolásának költségével is számolnod kell. Mind a banki tárolás, mind az otthoni széfes tárolás egészen nagy összegbe tud kerülni, melyek kifizetése tovább rontják az arany “hozamát”.

❌ Kiszámíthatatlanság – tényleg stabil az arany?

Ahogy fentebb írtuk, az aranyár értékállósága az egyik legnagyobb előny amit fel szoktak hozni. Ez hosszú távon mindenképpen igaznak mondható. Azt is tudni kell viszont, hogy nem válságálló. Elég csak visszatekinteni az utóbbi 100 év gazdasági válságaira, és el lehet mondani, hogy az arany korántsem minden esetben bizonyult biztonságos menedéknek.

Befektetési arany vásárlás ma

A két legfontosabb dolog befektetési arany vásárlásakor: nem szabad hirtelen felindulásból vásárolni, és nem szabad hirtelen meggazdagodásra se számítani. A befektetési arany árfolyama hosszú távon lassan, de stabilan növekszik, és nem mutat erős korrelációt a részvénypiaccal – ezért tökéletes diverzifikációs eszköz. Azt, hogy portfóliód mekkora részét érdemes ebbe a nemesfémbe fektetni, személyes céljaid, az épp aktuális világgazdasági helyzet és kilátások befolyásolják a legjobban. 

Ha befektetnél akár aranyba, akár ETF-be, akár más eszközbe, de nem tudod pontosan hol, milyen termékekbe, és milyen arányokkal, akkor fordulj bizalommal tanácsadóinkhoz! Az ingyenes konzultáció során szakembereink felmérik igényeid, illetve lehetőségeid – és ezek függvényében segítenek. Mi sohasem fogunk a konzultációért pénzt kérni, és független szakmai szervezetként nem befolyásol minket egy pénzintézet sem.

Gyakran Ismételt Kérdések


Mikor éri meg az arany tartása?

Alapesetben az aranyat hosszú távra szokták megvenni a befektetők. Értékállósága miatt egy jól diverzifikált portfóliónak majdhogynem páratlan stabilitást tud adni – de pontosan ugyanemiatt rövid távú kereskedésre nem ideális a fizikai arany. Amennyiben nem vagy professzionális befektető, nem ajánlott a rövid távú kereskedés ezzel az eszközzel.


Mi az a négyszer 9-es arany? (999,9)

1000 g aranyban 999,9g színarany, a többi a “sallang”. Befektetési aranyként ezt az aranyat használjuk, mert nem drágítja előállítási költség vagy áfa, amelyek viszont az ékszeraranyat igen.


Mi az a karát? Számít befektetési arany esetében?

A karát az arany-ötvözet tisztaságát hivatott jelölni. Minden karát 1/24-részt képvisel, tehát ha van egy 18 karátos aranyötvözetből készült 100 g-os érménk, akkor annak 18/24-ed része – azaz 75g – a tiszta arany. Befektetési aranyként csak és kizárólag a színarany, azaz a 999,9-es aranyat kezeljük.


Hol lehet befektetési aranyat venni?

Sok helyen lehet aranyat venni, de kevés helyen szabad. Főleg a négyszer-kilences befektetési arany esetében. Csak és kizárólag olyan hiteles kereskedőtől szabad ilyen eszközt vásárolni, melynek hírneve makulátlan és régóta a piacon van.

Fogalomtár – Befektetési arany 2022


LBMA – London Bullion Market Association

Nemzetközi kereskedelmi szövetség, mely azzal a céllal jött létre, hogy szabványosítsa és szabályozza a nemesfém kereskedelmet. Meghatározó szereplő a befektetési arany piacon, naponta kétszer publikál nemesfém árakat.


Fémjel

A nemesfém tisztaságát bizonyító jelölés, melyet törvény tesz kötelezővé. Az érvényességéhez szükséges bevizsgáló szervezet neve és a tisztaság foka. Sok esetben maga a gyártó is feltünteti a nevét “felelősségi jelöléssel”. Magyarországon a Magyar Királyi Főfémjelző és Fémbeváltó Hivatal (és utódai) 1867 óta vizsgálják tárgyak nemesfém tartalmát.


Bullion

Rúd formában létrehozott nemesfém. Lehet arany vagy ezüst is.


Uncia

Súlymértékegység, mellyel az arany súlyát is szokták mérni. 1 uncia = 31.1035 gramm.


Momentum-kereskedés

Olyan típusú kereskedés a piacon, mely meghatározó eleme az adott részvény vagy árucikk dinamikus árváltozása. Általában rövid távú ügyletekről van szó (maximum pár hetesek), a daytrade kereskedők közkedvelt eszköze. A befektetési arany árfolyama a hosszú távú stabilitás ellenére szintén ki van téve ennek a hatásnak.