Még mindig megéri 2024-ben befektetési aranyat vásárolni?

Az egyik t√°bor hitvall√°sa szerint a befektet√©si arany egy v√©geredm√©nyben majdhogynem haszontalan f√©m, ami semmi √©rt√©ket nem termel ez√©rt nem is tekinthetŇĎ rendes befektet√©snek. A m√°sik t√°bor meg azt aj√°nlja, hogy a befektet√©seid 50+ sz√°zal√©k√°t rakd aranyba, sŇĎt az igazi h√≠vŇĎk szerint a legjobb az lenne ha az √∂sszes p√©nzed aranyba ker√ľlne – √©s az arany a p√°rna al√°. Mi ut√°naj√°rtunk kinek lehet igaza, √©s hogy l√©tezik-e az a h√≠res arany k√∂z√©p√ļt?

Befektet√©si arany v√°s√°rl√°s elŇĎtt mindenk√©ppen gyŇĎzŇĎdj meg arr√≥l, hogy biztons√°gos helyen veszed-e, √©s hogy a befektet√©si arany √°rfolyam √©ppen hol van. Az arany √°rfolyama alapvetŇĎen stabilnak mondhat√≥, de a momentum-keresked√©s √©s az infl√°ci√≥ alakul√°sa nagy hat√°ssal lehet az √©ppen aktu√°lis √°rra. V√°gjunk is bele a k√∂zep√©be, √©s n√©zz√ľk meg, hogy mik a sz√≠narany v√°s√°rl√°s√°nak elŇĎnyei-h√°tr√°nyai!

Mi a befektet√©si arany v√°s√°rl√°s√°nak elŇĎnye?

✅ Univerzális értéket képvisel

Egy aranyt√∂mbbel – fŇĎleg, hogyha a 999,9-es fajta – a vil√°gon b√°rhol bes√©t√°lhatunk egy bankba, √©s azonnal be fogj√°k v√°ltani az aranyunkat valut√°ra. Ezt az univerzalit√°st gyakorlatilag semmilyen m√°sik eszk√∂z nem tudja replik√°lni. Fontos tudnod azonban, hogy ez elsŇĎsorban a minŇĎs√≠tett befektet√©si aranyra vonatkozik – teh√°t a tan√ļs√≠tv√°nnyal ell√°tott √©rm√©kre √©s rudakra. 

‚úÖ √Črt√©k√°ll√≥

A legnagyobb plusz, amit fel szoktak hozni az arannyal kapcsolatban az az, hogy √©rt√©k√°ll√≥. T√∂rt√©nhet b√°rmi a r√©szv√©nypiaccal, vagy a gazdas√°ggal √ļgy √°ltal√°ban – az arany tartani fogja az √©rt√©k√©t. Ez viszont sajnos nem igaz, √©s ezt publikusan nyilv√°ntartott adatokkal is al√° lehet t√°masztani:

Befektet√©si arany 2024 – √Črdemes v√°s√°rolni?
forr√°s: macrotrends.net, a teljes index el√©rhetŇĎ itt

Ahogy l√°that√≥ a grafikonb√≥l, az arany sem 100% v√°ls√°g√°ll√≥, nem tudja minden esetben megv√©deni a portf√≥li√≥t a rendszerszintŇĪ sokkokt√≥l. R√∂vid t√°von szint√©n √≥ri√°si √°rfolyamingadoz√°sokat mutat, de 10+ √©ves t√°vlatban az√©rt azt is ki lehet jelenteni, hogy hasznos diverzifik√°ci√≥s eszk√∂z lehet – legfŇĎk√©ppen az infl√°ci√≥ hat√°s√°nak minimaliz√°l√°s√°ban. 

‚úÖ K√∂nnyen elrejthetŇĎ, sz√°ll√≠that√≥

Nem mindenki szerint meghat√°roz√≥ elŇĎny a k√∂nnyŇĪ eldughat√≥s√°g, pedig a magas, univerz√°lis √©rt√©k az hossz√ļt√°v√ļ √©rt√©k√°ll√≥s√°ggal √©s k√∂nnyŇĪ elrejthetŇĎs√©ggel egy√ľtt egy olyan anyagi biztons√°got ny√ļjthat, mellyel semmi m√°s nem tud versenyezni. Ha j√∂n a baj, csak zsebre kell v√°gni az aranyat, √©s ir√°ny a hat√°r. Ugyan senki sem szeret gondolni ilyen szitu√°ci√≥ra, de az egyszerŇĪ sz√°ll√≠that√≥s√°g √≥ri√°si jelentŇĎs√©ggel b√≠r egy ilyen helyzetben.

‚úÖ Alacsony kock√°zat – hossz√ļ t√°von

Az √©rt√©k√°ll√≥s√°g, az univerzalit√°s, √©s a k√∂nnyŇĪ elrejthetŇĎs√©g egy olyan befektet√©si eszk√∂zt hoz √≠gy l√©tre, melyn√©l a rizik√≥ hossz√ļ t√°von extr√©m m√≥don alacsonyan alakul. R√∂vid t√°v√ļ befektet√©sk√©nt viszont ezzel ne sz√°molj, mert p√©ld√°ul a 2008-as v√°ls√°g alatt 30, 2020-as v√°ls√°g alatt pedig 14 sz√°zal√©kot zuhant az √©rt√©ke! 

✅ Diverzifikáció Рbiztonsági tartalék

Az ugyan nem igaz, hogy teljesen válságálló az arany, de azt el lehet mondani, hogy nem korrelál a részvénypiaccal az értéke Рígy diverzifikációs célra tökéletes. Emellett a korábban említett infláció-álló (értéktartó) tulajdonsága az, ami igazán fontossá teszi egy jól diverzifikált portfólió létrehozásának érdekében.

‚úÖ Nem egy v√°llalat…

√©s ez√©rt csŇĎdbe se tud jutni, √≠gy a k√∂zv√©leked√©s szerint nagyobb biztons√°got ny√ļjt mint egy r√©szv√©ny. Itt azonban felh√≠vn√°nk a figyelmed arra, hogy rengeteg olyan √≥ri√°si m√©retŇĪ c√©get jegyeznek a tŇĎzsd√©ken, melyek t√∂bb mint 100 √©ves m√ļlttal rendelkeznek – √≠gy azok is biztons√°gosaknak tekinthetŇĎek.

A befektetési arany hátrányai

‚ĚĆ…Nem egy v√°llalat

√≠gy nem termel cashflow-t, √©s ez√©rt osztal√©kot vagy kamatot se fog fizetni. A mindenki √°ltal korl√°tok n√©lk√ľl kedvelt befektet√©si guru Warren Buffet szerint az a befektet√©s a j√≥, mely termel√©sre k√©pes, √©s ez √°ltal hoz l√©tre √ļj √©rt√©ket. Ha aranyba fekteted a p√©nzed, az √∂nmag√°ban sosem fog √ļj √©rt√©ket l√©trehozni.

‚ĚĆ K√∂nnyen hamis√≠that√≥ – √©s rendk√≠v√ľl profit√°bilis

Arany v√°s√°rl√°sa sor√°n rendk√≠v√ľli m√≥don figyelj oda, hogy milyen minŇĎs√≠t√©s, tan√ļs√≠tv√°ny van mell√©kelve az aranyhoz. Sokf√©le f√©mmel √∂tv√∂zhetŇĎ az arany, √©s m√°r p√°r sz√°zal√©kos elt√©r√©s is √≥ri√°si vesztes√©get tud okozni.

‚ĚĆ K√∂nnyen s√©r√ľl – de a szab√°lyok szigor√ļak

Sokan megfigyelhett√©k m√°r, hogy a jeggyŇĪrŇĪj√ľk megkopik, esetleg elsz√≠nezŇĎdik. AlapvetŇĎen ez nem jelent probl√©m√°t a h√©tk√∂znapokban – √©s nem is jelent s√©r√ľl√©st, √°ltal√°ban k√∂nnyen orvosolhat√≥ a baj. Azt viszont tartsd √©szben, hogy a befektet√©si aranyat a legkisebb s√©r√ľl√©sekkel is visszautas√≠tj√°k a kereskedŇĎk – sŇĎt m√©g a f√≥lia s√©rtetlens√©g√©re se √°rt figyelni!

‚ĚĆ Valakinek vigy√°zni kell r√°

Ak√°r otthon t√°rolod, ak√°r valamilyen let√©tben, az arany t√°rol√°s√°nak k√∂lts√©g√©vel is sz√°molnod kell. Mind a banki t√°rol√°s, mind az otthoni sz√©fes t√°rol√°s eg√©szen nagy √∂sszegbe tud ker√ľlni, melyek kifizet√©se tov√°bb rontj√°k az arany ‚Äúhozam√°t‚ÄĚ.

‚ĚĆ Kisz√°m√≠thatatlans√°g – t√©nyleg stabil az arany?

Ahogy fentebb √≠rtuk, az arany√°r √©rt√©k√°ll√≥s√°ga az egyik legnagyobb elŇĎny amit fel szoktak hozni. Ez hossz√ļ t√°von mindenk√©ppen igaznak mondhat√≥. Azt is tudni kell viszont, hogy nem v√°ls√°g√°ll√≥. El√©g csak visszatekinteni az ut√≥bbi 100 √©v gazdas√°gi v√°ls√°gaira, √©s el lehet mondani, hogy az arany kor√°ntsem minden esetben bizonyult biztons√°gos mened√©knek.

Befektetési arany vásárlás ma

A k√©t legfontosabb dolog befektet√©si arany v√°s√°rl√°sakor: nem szabad hirtelen felindul√°sb√≥l v√°s√°rolni, √©s nem szabad hirtelen meggazdagod√°sra se sz√°m√≠tani. A befektet√©si arany √°rfolyama hossz√ļ t√°von lassan, de stabilan n√∂vekszik, √©s nem mutat erŇĎs korrel√°ci√≥t a r√©szv√©nypiaccal – ez√©rt t√∂k√©letes diverzifik√°ci√≥s eszk√∂z. Azt, hogy portf√≥li√≥d mekkora r√©sz√©t √©rdemes ebbe a nemesf√©mbe fektetni, szem√©lyes c√©ljaid, az √©pp aktu√°lis vil√°ggazdas√°gi helyzet √©s kil√°t√°sok befoly√°solj√°k a legjobban. 

Ha befektetn√©l ak√°r aranyba, ak√°r ETF-be, ak√°r m√°s eszk√∂zbe, de nem tudod pontosan hol, milyen term√©kekbe, √©s milyen ar√°nyokkal, akkor fordulj bizalommal tan√°csad√≥inkhoz! Az ingyenes konzult√°ci√≥ sor√°n szakembereink felm√©rik ig√©nyeid, illetve lehetŇĎs√©geid – √©s ezek f√ľggv√©ny√©ben seg√≠tenek.

A tan√°csad√°s sor√°n ig√©nyeid szerint tudtok besz√©lni olyan m√°s p√©nz√ľgyi √∂ngondoskod√°st √©rintŇĎ t√©m√°kr√≥l, mint a nyugd√≠j megtakar√≠t√°s, √©letbiztos√≠t√°s, vagy a befektet√©si alapok haszn√°lata. Mi sohasem fogunk a konzult√°ci√≥√©rt p√©nzt k√©rni, √©s f√ľggetlen szakmai szervezetk√©nt nem befoly√°sol minket egy p√©nzint√©zet sem.

Gyakran Ismételt Kérdések РBefektetési arany 2024


Mikor éri meg az arany tartása?

Alapesetben az aranyat hossz√ļ t√°vra szokt√°k megvenni a befektetŇĎk. √Črt√©k√°ll√≥s√°ga miatt egy j√≥l diverzifik√°lt portf√≥li√≥nak majdhogynem p√°ratlan stabilit√°st tud adni – de pontosan ugyanemiatt r√∂vid t√°v√ļ keresked√©sre nem ide√°lis a fizikai arany. Amennyiben nem vagy professzion√°lis befektetŇĎ, nem aj√°nlott a r√∂vid t√°v√ļ keresked√©s ezzel az eszk√∂zzel.


Mi az a négyszer 9-es arany? (999,9)

1000 g aranyban 999,9g sz√≠narany, a t√∂bbi a ‚Äúsallang‚ÄĚ. Befektet√©si aranyk√©nt ezt az aranyat haszn√°ljuk, mert nem dr√°g√≠tja elŇĎ√°ll√≠t√°si k√∂lts√©g vagy √°fa, amelyek viszont az √©kszeraranyat igen.


Mi az a karát? Számít befektetési arany esetében?

A kar√°t az arany-√∂tv√∂zet tisztas√°g√°t hivatott jel√∂lni. Minden kar√°t 1/24-r√©szt k√©pvisel, teh√°t ha van egy 18 kar√°tos arany√∂tv√∂zetbŇĎl k√©sz√ľlt 100 g-os √©rm√©nk, akkor annak 18/24-ed r√©sze – azaz 75g – a tiszta arany. Befektet√©si aranyk√©nt csak √©s kiz√°r√≥lag a sz√≠narany, azaz a 999,9-es aranyat kezelj√ľk.


Hol lehet befektetési aranyat venni?

Sok helyen lehet aranyat venni, de kev√©s helyen szabad. FŇĎleg a n√©gyszer-kilences befektet√©si arany eset√©ben. Csak √©s kiz√°r√≥lag olyan hiteles kereskedŇĎtŇĎl szabad ilyen eszk√∂zt v√°s√°rolni, melynek h√≠rneve makul√°tlan √©s r√©g√≥ta a piacon van.


Mi az a bullion?

R√ļd form√°ban l√©trehozott nemesf√©m. Lehet arany vagy ez√ľst is.


Mi az a LBMA (London Bullion Market Association)?

Nemzetk√∂zi kereskedelmi sz√∂vets√©g, mely azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy szabv√°nyos√≠tsa √©s szab√°lyozza a nemesf√©m kereskedelmet. Meghat√°roz√≥ szereplŇĎ a befektet√©si arany piacon, naponta k√©tszer publik√°l nemesf√©m √°rakat.


Mi az a fémjel?

A nemesf√©m tisztas√°g√°t bizony√≠t√≥ jel√∂l√©s, melyet t√∂rv√©ny tesz k√∂telezŇĎv√©. Az √©rv√©nyess√©g√©hez sz√ľks√©ges bevizsg√°l√≥ szervezet neve √©s a tisztas√°g foka. Sok esetben maga a gy√°rt√≥ is felt√ľnteti a nev√©t ‚ÄúfelelŇĎss√©gi jel√∂l√©ssel‚ÄĚ. Magyarorsz√°gon a Magyar Kir√°lyi FŇĎf√©mjelzŇĎ √©s F√©mbev√°lt√≥ Hivatal (√©s ut√≥dai) 1867 √≥ta vizsg√°lj√°k t√°rgyak nemesf√©m tartalm√°t.


Mi az az uncia?

S√ļlym√©rt√©kegys√©g, mellyel az arany s√ļly√°t is szokt√°k m√©rni. 1 uncia = 31.1035 gramm.


Mit √©rt√ľnk momentum-keresked√©s alatt?

Olyan t√≠pus√ļ keresked√©s a piacon, mely meghat√°roz√≥ eleme az adott r√©szv√©ny vagy √°rucikk dinamikus √°rv√°ltoz√°sa. √Āltal√°ban r√∂vid t√°v√ļ √ľgyletekrŇĎl van sz√≥ (maximum p√°r hetesek), a daytrade kereskedŇĎk k√∂zkedvelt eszk√∂ze. A befektet√©si arany √°rfolyama a hossz√ļ t√°v√ļ stabilit√°s ellen√©re szint√©n ki van t√©ve ennek a hat√°snak.