A kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Lényegében pénzt adsz kölcsön egy vállalatnak (vagy az államnak), amiért cserébe kamatokat kapsz. A legismertebb ilyen kötvény az állampapír, amiről külön cikkben is írtunk, így az alábbiakban kifejezetten a vállalati kötvényekről lesz szó, és ezúttal az egyéb kötvényekkel (banki jelzálog-kötvények, önkormányzati kötvények stb.) nem foglalkozunk.

Vállalati kötvények jellemzői – amit meg kell ismerned

Ha egy vállalatnak forrásbevonásra van szüksége, akkor kötvényt bocsáthat ki, vagyis egy adott összegért cserébe meghatározott időn belül meghatározott kamatot fizet – ezt takarja a vállalati kötvény fogalma.

A kötvény futamideje alapján lehet:

  • rövid lejáratú kötvény (futamidő: 1-3 év)
  • közepes lejáratú kötvény (futamidő: 3-10 év)
  • hosszú lejáratú kötvény (futamidő: 10+ év)

A vállalati kötvények jellemzően 2 és 10% közötti éves kamatot fizetnek, ám a bóvli besorolású, nagyon magas kockázatú kötvények között 25%-os kamat is akad.

A vállalati kötvény kibocsátása után megtörténik a kötvényminősítés, vagyis egy független hitelminősítő ügynökség megállapítja annak valószínűségét, hogy a kötvénykibocsátó mekkora eséllyel fizeti vissza a kölcsönkért pénzt, és erre A-tól D-ig terjedő besorolást alkalmaz. Legismertebb hitelminősítők: Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings.

Minél hosszabb a futamidő, a befektetők annál magasabb kamatot várnak el, mivel nagyobb annak a kockázata, hogy még a lejárat előtt jobb kamatozású kötvények jelenjenek meg a piacon, amikbe érdemesebb lenne fektetni.

Vállalati kötvények típusai – melyik számodra a legjobb?

A vállalati kötvényeket kamatozás típusa, biztonság és specialitások szerint lehet csoportosítani, összehasonlítani.

Kamatozás típusa szerint

Fix kamatozás: a kibocsátó meghatározott időpontokban változatlan kamatot fizet, majd lejáratkor visszafizeti a tőkét (névértéket) is.

Változó kamatozás: a kibocsátó előre meghatározott időpontokban változó kamatot fizet, ami általában valamely banki vagy bankközi kamatláb változásához kötött, lejáratkor pedig visszafizeti a tőkét (névértéket) is.

Zéró-kupon kötvény: a kibocsátó nem fizet kamatot, hanem a névérték alatti áron értékesíti a kötvényt, viszont lejáratakor a névértékét fizeti vissza. Például a 100 forintos névérték helyett 93 forintért adja el a kötvényt, majd lejáratkor 100 forintot kapsz vissza. Ez 7,5% növekmény, vagyis ennyi a hozamod.

Biztonság szerint

Biztosítékkal fedezett kötvény: a kötvény mögött biztosíték áll a kibocsátó csődjének esetére.

Nem fedezett kötvény: csőd esetére nincs előre meghatározott biztosíték.

Alárendelt kötvény: ha csődbe megy a kibocsátó cég, előbb az egyéb hitelezőket fizetik ki, és csak azután a te kötvényeidet – már ha tudják.

Specialitások szerint

Egyszerű kötvény: a lejárati dátum előtt nem visszahívható és nem átváltható.

Visszahívható kötvény: ha egy kötvény visszahívható (callable), az azt jelenti, hogy a kötvény kibocsátója a kötvényt előre meghatározott időpontban és árfolyamon a lejárat előtt visszahívhatja, vagyis visszavásárolhatja.

Átváltható kötvény: a kibocsátó kicserélheti a kötvényeket meghatározott számú részvényre.

Vállalati kötvények hozamai és kamata – a garantáltnál többet is kaphatsz

A vállalati kötvények fix vagy valamilyen mutatóhoz viszonyított kamatot fizetnek.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által létrehozott mutató a Vállalati Kötvény Indexek nevet viseli, ami a BSECBLY és a BSECB Total Return indexeket tartalmazza, ezzel segíti a befektetői döntéseket a kötvénypiacon. A vállalati kötvények Magyarországon ezen mutatók segítségével megítélhetőek, mert jó viszonyítási pontot biztosítanak.

BSECBLY, vagyis Budapesti Értéktőzsde Vállalati Kötvény Hosszú Hozamindex: hosszú futamidőre számított hozamindex, ami a nem pénzügyi magyar vállalati kötvények piaci referenciahozamát mutatja.

BSECB Total Return, vagyis Budapesti Értéktőzsde Vállalati Kötvény Total Return Index: egy vállalati kötvényindex-család teljes megtérülési árfolyamindexe.

Ezen kívül azonban az árfolyamváltozás miatt is lehet nyereséged. Ha vettél egy kötvényt 5 éve, de azóta lejjebb mentek az új kibocsátású kötvények kamatai, akkor a kötvényedet kedvező árfolyamon adhatod el, mivel időközben felértékelődött.

Ugyanez fordítva is megtörténhet: mivel a kibocsátó vállalat nem köteles a lejárat előtt kifizetni a kötvényed, így valószínűleg harmadik félnek tudod csak eladni, jó eséllyel veszteségesen.

Vállalati kötvény vásárlásának menete

Vállalati kötvényt befektetési szolgáltatóknál és brókercégeknél vásárolhatsz. Ehhez előbb értékpapírszámlát kell náluk nyitnod. A nyitásnak és a fenntartásnak is van költsége, illetve a kötvénykereskedésért is számolnak fel díjat.

A kötvény megvásárlása előtt érdemes elolvasni a kibocsátási tájékoztatót, megnézni a kibocsátáshoz szükséges engedélyek meglétét és hogy milyen befektetésvédelemre lehet számítani az adott vállalatnál.

Ellenőrizd a cég mérlegét, eredménykimutatását, üzleti tervét, és hogy mennyi adóssága van a saját tőkéjéhez képest.

A vállalati kötvény kibocsátóját és forgalmazóját is le lehet ellenőrizni az MNB Intézménykeresője segítségével.

Adózás a vállalati kötvény után

A vállalati kötvények kamatai és a vásárlás-eladás miatti árfolyamnyereség után is kamatadót (15% szja) kell fizetni.

GYIK


Hogyan vásárolhatok vállalati kötvényt?

Vállalati kötvényt befektetési szolgáltatóknál és brókercégeknél vásárolhatsz.


Eladhatom a lejárat előtt a vállalati kötvényt?

Igen, a vállalati kötvény eladása a futamidő lejárta előtt is lehetséges, de mivel a kibocsátó vállalat nem köteles a lejárat előtt fizetni, így valószínűleg harmadik félnek tudod csak eladni, jó eséllyel veszteségesen.


Mi történik, ha csődbe megy a kötvényt kibocsátó vállalat?

A szervezet vagyonából kártalanítják a hitelezőket, de ha ez nem lehetséges, mert nincs miből, akkor elveszítheted a pénzed, ez teljesen a te kockázatod.


Mit jelent a visszahívás?

Ha egy kötvény visszahívható (callable), az azt jelenti, hogy a kötvény kibocsátója a kötvényt előre meghatározott időpontban és árfolyamon a lejárat előtt visszahívhatja, vagyis visszavásárolhatja.


Mi az a kupon?

Kuponnak nevezzük a kötvény után előre meghatározott időpontokban fizetett nominális kamatot (inflációval NEM csökkentett kamat). A fizetendő kamat nominális összegét a névértékre (tőkére) vetített kuponráta szabja meg.


Ki az a hitelező?

Az a személy vagy intézmény, aki a kötvényt megvásárolja, ezzel pénzt ad kölcsön.


Mi az a hitelminősítő?

Olyan független hitelminősítő ügynökség, ami a vállalat hitelképességét fejezi ki a kötvényeire kivetítve, vagyis megállapítja annak valószínűségét, hogy a kötvénykibocsátó mekkora eséllyel fizeti vissza a kölcsönkért pénzt, és erre A-tól D-ig terjedő besorolást alkalmaz. Legismertebb hitelminősítők: Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings.


Állampapírt vagy vállalati kötvényt érdemes tartanom?

Lehet, hogy a vállalati kötvény több kamatot fizet, de az állampapír egy biztonságosabb befektetés az állami garancia miatt. Neked kell eldöntened, hogy melyik a fontosabb.