Csökkenő infláció = csökkenő állampapír kamatok – hogyan tovább?

Sokan örülnek most a lejáró állampapíroknak és a kifizetett kamatoknak, hiszen több mint 1000 milliárd forint mozdult meg a piacon az utóbbi hónapokban. Az elmúlt két év inflációkövető állampapírjaival jól jártak a befektetők, több sorozattal is akár 19 százalék feletti kamatokat lehet elérni. Most azonban, hogy újra egy számjegyű az infláció, az állampapír kamatok is csökkentek, és így már nem magától értetődő, hogy a megtakarításodat egyből állampapírba forgasd vissza. A Prémium Magyar Állampapír aktuális kamata 7,9 százalékra esett, ami a kockázathoz képest továbbra is szép hozam, de a részvények, befektetési alapok hosszú távon már vonzóbb hozamszintekkel kecsegtethetnek, hogy csak két példát említsünk. Ha az új sorozatok hozama számodra már nem elég csábító és inkább más eszközbe fektetnél, összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, amikkel akár jócskán infláció feletti hozamokat érhetsz el. 

Ha a gyermekednek tennél félre

Szárnyal a Babakötvény

Pont az üdítő kivétellel kezdünk, mert van egy állampapír, ami remek hozamot kínál. A Babakötvény a 20,6 százalékos kamatával kiemelkedő lehetőség az idei évben és talán még jövőre is magasan fog kamatozni, miközben szinte kockázatmentes befektetésként kezelheted. Mivel az állam idén februártól évi 1,2 millió forintban limitálta (havi 100 ezer forintban) is a befizetéseket – vélhetően a magas kamatkiadások miatt – ezért érdemes ide befizetned annyit, amennyit tudsz, és ha marad ezen felül gyermekcélra megtakarításod, akkor a lenti lehetőségek közül választanod.

Érdemes mérlegelni, hogy a Babakötvény nem egy rugalmas megtakarítás: a már megszületett és Start-számlával rendelkező gyermekednek vásárolhatod, aki leghamarabb 18 éves korában veheti fel a szabad felhasználású összeget. Más módon nem férhettek hozzá a megtakarításhoz. 

A Babakötvénnyel még kisiskolás vagy tini gyermekednek sem vagy elkésve, mindaddig lehetőséged van ilyen formában gyűjtögetni, ameddig még kiskorú, de a legcélszerűbb már valóban baba korában elindítani a takarékoskodást. A babakocsiban már azzal a tudattal tologathatod, hogy közben kamatozik a számlája. Sőt, most még azok is nagyon jól jártak, akik a 16 éves gyermeknek tették Babakötvénybe a család összes vagyonát, hiszen kockázat nélkül kapnak közel 20 százalékot 1-2 évig.

Gyermek megtakarítási szakértőink örömmel segítenek megtervezni, hogy mennyit szükséges félretenni a célokhoz, és azt is kiszámolják neked, hogy a futamidő lejártával várhatólag mennyi pénzhez juthat a csemetéd. 

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Életbiztosítás, amely még éltedben a családod hasznára lehet

A biztosítói gyermek megtakarítások háza táján is érdemes körülnézni, ugyanis jellemzően magasabb hozamokat lehet velük elérni, mint a banki megtakarítással. További előnyük, hogy a pénz felvétele nincs a gyermek nagykorúságához kötve, mint a Babakötvénynél. Ezekbe akkor érdemes belevágni, hogyha legalább 10-15 éven át tudsz takarékoskodni, de ha most rendelkezésre áll, akkor egyből indíthatsz is egy nagyobb tőkével.

Kifejezetten a megtakarításos életbiztosítást is választhatod gyermek megtakarítási célra. A tévhitekkel ellentétben az életbiztosítás nemcsak akkor térít, ha baj van (haláleset, rokkantság), hanem még éltedben, a futamidő lejártával hozzáférhetsz a pénzhez, amit a családod javára is fordíthatsz. A megtakarításos életbiztosítás lényege, hogy tőkét halmozz fel, és emellett még kockázati védelmet is nyújt. 

A megtakarításos életbiztosítás típusai

  • A hagyományos életbiztosítás jól tervezhető, a szerződésben rögzítik, hogy garanciát kapsz a fix kamatra, viszont ez behatárol abban, hogy esetlegesen magasabb hozamot érj el, amelyre hosszú távon jó esélyeid lennének. A biztosítók ennél a formánál kevésbé kockázatos eszközökbe fektetik a pénzedet, amiről az alapkezelők döntenek.
  • A befektetési egységekhez kötött, unit-linked életbiztosítás esetén a kamat ugyan nem garantált, de lényegesen nagyobb lehet a hozampotenciál. Itt ezzel párhuzamosan már magasabb a kockázatvállalási szint is, például részvények is kerülhetnek a portfóliódba, viszont van beleszólási lehetőséged a befektetésbe.

Hogy mire fordítod az összeget, az rajtad áll, lehet, hogy a tőke épp arra fog kelleni, hogy nagyobb családi házba költözzetek, új autót vásároljatok, de apránként beosztva olyan hétköznapi kiadásokra is fordíthatod majd, mint például edzések, különórák, nyelviskolák, táborok finanszírozására, esetleg a későbbi egyetemi tandíjra is tartalékolhatsz.

Gyermek megtakarítás egyébként bármi lehet, amit erre a célra szánsz. Érdemes több lábon állni, az egyik lehetőség jól kiegészítheti a másikat, így mindig lesz mihez nyúlni. Tapasztalt tanácsadóink egy komplex gyermek megtakarítási portfólió felépítésében is a segítségedre lehetnek. Már megtakarítással rendelkező ügyfeleink mind arról számolnak be, hogy nagyon jó érzés azzal a tudattal élni, hogy anyagi biztonságban tudhatják a gyermekük jövőjét. Szakértőinktől rendszeres tájékoztatást is kapsz arról, hogy áll a megtakarítás, ami egy plusz motiváció lehet, hogy látod, halad a projekt.

Nyugdíjcélú megtakarítások

  • Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legrégebbi nyugdíj megtakarítási forma, tavaly volt 30 éves és már több mint 1 millió tagja van. Önkéntes nyugdíjpénztárt lehet a legfiatalabban és a legidősebben is nyitni. Már 16 éves kortól is lehet valaki tag, illetve itt még az utolsó pillanatban, akár 55 évesen is van lehetőséged belevágni. Ami miatt azonban mégis a középkorúaknak szoktuk elsősorban ajánlani, az a biztonság. Ha már csak 10-15 éved van hátra a nyugdíjig, akkor érthető, ha nem bonyolódnál már bele nagyobb horderejű befektetésekbe, hanem a kiszámíthatóságra vágysz. Tehát akkor érdemes ebbe fektetni a pénzt, ha még legalább 10 éved van a nyugdíjig és addig tényleg félre is tudsz tenni, hogy később ne legyél kiszolgáltatva az állami nyugdíjhelyzetnek. Akkor is érdemes fontolóra venni ezt a formát, ha a munkáltatód is beszállna a tagdíj fizetésbe. Önkéntes nyugdíjpénztárnál a pénzedet portóliókba fektetik. A pénztárak nagyon alacsony költséggel működnek, és nagyon eredményes éveik vannak, tavaly is kiugróan magas hozamokat produkáltak, most az állampapíroknál is jobban teljesítenek.
  • Nyugdíjbiztosításokkal egyszerre takarékoskodhatsz a privát nyugdíjadra és közben még életbiztosításod is van, haláleset és rokkantság esetén is térít. A nyugdíj megtakarítási formák után járó adókedvezményt a vállalkozók egyedül a nyugdíjbiztosítással tudják igénybe venni, úgyszintén csak ez a típus tudja garantálni, hogy ha később emelik is a nyugdíjkorhatárt, te akkor is felveheted a privát nyugdíjadat 65 évesen. Nyugdíjbiztosítást kifejezetten hosszú távra szoktunk ajánlani, legalább 15-20 évre. A megtakarításod ennél a formánál eszközalapokba kerül, amelyek többek között tartalmazhatnak részvényeket és állampapírt is. Ezzel a magtakarítással akár kétszámjegyű hozamok is elérhetőek. Léteznek egyszeri díjas és rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások is. Az állampapírok után járó kamatot egy összegben akár a nyugdíj eseti számládra is befizetheted, ami után adójóváírást is érvényesíthetsz.
  • A nyugdíj-előtakarékossági számla a profik terepe, ugyanis a többi megtakarítási formával ellentétben ehhez már szükséges pénzügyi tudás, de cserébe nagy befektetői szabadságot is nyújt. Te építesz fel portfóliót, európai és hazai értékpapírokba is fektetheted a pénzedet. Mivel ez egy rugalmas nyugdíj megtakarítási forma, nincs havi fizetési kötelezettség, ezért azt is megteheted, hogy akkor foglalkozol vele aktívan, amikor erre kereted van, például most, a kamatfizetésnél.

Dióhéjban megismerhetted a három nyugdíj előtakarékossági formát, ám az egyes típusokon belül is még rengetegféle ajánlat létezik. Manapság már több mint 30 pénztár kínál nyugdíj előtakarékosságot, közel 100 nyugdíjbiztosítás létezik és 9 helyen nyithatsz NYESZ-t. Nem könnyű a választás, nagyon sok utánajárást igényel, és van tétje, akár milliók múlhatnak a helyes döntésen.

Szakértőink leveszik ezt a terhet a válladról, és az egyéni preferenciáidat is figyelembe véve megversenyeztetik neked a legjobb ajánlatokat. Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorunk képes a piacon elérhető szinte összes termék független összehasonlítására.

Vagyonkezelés

Ha van már egy pár millió forintos tőkéd, de ez még a jelenlegi céljaidra nem elég, például ingatlan vásárlásra, akkor addig is tudunk segíteni helyet találni a pénzednek, ahol kamatoztathatod és gyarapíthatod. Szakértőink akár pénzügyi tervet is szívesen készítenek számodra, ha megbízod ezzel őket.

Nemcsak öngondoskodással foglalkozunk, privátbanki tanácsadást is nyújtunk, és a vagyonkezelésben is tudunk segíteni. Már pár millió forintos tőkével is be tudunk ajánlani olyan vagyonkezelőkhöz, akikhez egyébként több tízmilliós tőke lenne a belépő. Ha nem vagy tőzsdeguru, akkor is tudunk neked segíteni, hogyan érhetsz el magas hozamokat és adómentességet. Évtizedes szakértői tapasztalattal rendelkezünk, és több a befektetői piacon elismert, sikeres és stabil vagyonkezelővel dolgozunk együtt. Ez azért nagy lehetőség, mert az alapkezelőknél olyan profi szakemberek dolgoznak sikerdíjért, akik aktívan kezelik a befektetésedet, például azonnal befektetik a kamatodat. Folyamatosan monitorozzák a piacot, ezáltal mindig képben vannak az aktuális piaci trendekkel, gyorsan reagálnak és azon munkálkodnak, hogy minél magasabb hozamokat generáljanak neked, így jobb eredményeket érhetsz el, mintha egyedül foglalkoznál vele.

Előtérbe kerültek a befektetési alapok

Befektetési alaphoz már kisebb tőkével is hozzá lehet jutni. Népszerűségét jól mutatja, hogy a magyar háztartások már több mint 9 ezer milliárd forint állománnyal rendelkeznek ebben az eszközben. A lejáró állampapírok után sokan keresik ezt a befektetési lehetőséget. 

Az alapot úgy képzeld el, mint egy befektetési kosarat, amibe különböző eszközöket válogatnak, például részvényeket, kötvényeket, állampapírokat. Az alaphoz befektetési jegy vásárlásával lehet csatlakozni, ami így költséghatékonyabb, mintha egyenként vásárolnál be. A befektetési alapok alapvetően adókötelesek (kamatadó, szochó), de mi abban is tudunk segíteni, hogyan lehet adómentes a megtakarításod, ez főként attól függ, hogy mibe fektetsz és mennyi ideig. Tartós befektetési számlával (TBSZ) például az ötödik év végén adómentesen veheted fel a nyereségedet. Ingatlanba egyébként befektetési alapokon keresztül is fektethetsz, léteznek ingatlanforgalmazó- és fejlesztő alapok is, és még számos alternatíva áll rendelkezésre. 

Összefoglalva

Neked is mostanában járt le állampapírod, és szeretnéd újra befektetni a pénzedet? Bármilyen élethelyzetben is vagy, legyen kisebb vagy nagyobb tőkéd, a Grantis tapasztalt szakértői tudnak segíteni a számodra legjobb befektetési forma kiválasztásában. 

Ha a gyermeked jövőjére takarékoskodnál, akkor a persely helyett ma már dedikált gyermek megtakarítási lehetőségek vannak. A 20,6 százalékos kamatozású Babakötvénnyel idén még inkább érdemes élni, valamint a biztosítói gyermek megtakarítási programokkal is tekintélyes útravaló gyűlhet össze.

Privát nyugdíjra háromféle, az államtól független nyugdíj megtakarítási formával tehetsz szert. Hogy neked az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla lesz a megfelelő, és ezeken belül is melyik típus a több százféle lehetőség közül, ebben szintén segítünk. Vagyonkezelésben is tudunk tanácsot adni és a befektetési alapokban is otthon vagyunk.

Független alkuszként szinte az összes pénzintézettel le vagyunk szerződve. Ha pénzügyileg tudatos, megfontolt személy vagy, akkor bizonyára számodra is fontos, hogy a befektetésedet alapos körültekintés és az ajánlatok összehasonlítása előzze meg, illetve konkrét kalkulációkat is láss, mielőtt rábólintasz. A Grantis szakértőitől mindezt megkapod, megversenyeztetjük neked a legütősebb ajánlatokat, minden információt a kezedbe adunk, a döntést pedig te hozod meg. Ha szeretnél részt venni egy ilyen beszélgetésen szakértőnkkel, akkor a lenti űrlapon tudsz bejelentkezni.