NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás? Összehasonlítottuk! 📊

Mielőtt rátérnénk arra, hogy a NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás megfelelőbb-e számodra, nézzük meg a főbb különbségeket! NYESZ egy értékpapírszámla, amin keresztül vehetsz állampapírt, részvényt, kötvényt, befektetési jegyeket és ETF-et (Exchange Traded Fund, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alap). A  nyugdíjbiztosítás gyakorlatilag egy megtakarításos életbiztosítás, melynél különböző eszközalapokba fektethetsz.

Mindkettő célja, hogy privát nyugdíj-megtakarítást képezz a befizetéseid és az azon keresett hozamok által (és persze adókedvezményt is kapsz utánuk!). Egy táblázatban összegyűjtöttük neked az alapvető különbségeket a két nyugdíj-megtakarítás között.

NYESZ és nyugdíjbiztosítás összehasonlító táblázat

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)Nyugdíjbiztosítás
Mióta létezik?20102014
Hol érhető el?Bankok / befektetési szolgáltatókBiztosítótársaságok
TípusÉrtékpapírszámlaBefektetési egységhez kötött életbiztosítás
AdókedvezményÉves befizetés 20%-a, de maximum 100.000 forint.Éves befizetés 20%-a, de maximum 130.000 forint.
Mekkora befizetéssel érhető el a maximális adókedvezmény?évi 500 000 forint (41 667 forint/hó)évi 650 000 forint (54 167 forint/hó)
Mögöttes befektetésÉrtékpapírokBefektetési eszközalapok
Vagyonarányos költség0,1% és 5% között1,5% és 5% között
Pénzügyi tudásHozzáértést igényel.Nem igényel pénzügyi jártasságot.
Befizetés gyakoriságaBármikorLegalább évente egyszer
Mikor fizet?Nyugdíjba vonulás esetén, de legalább 10 év után.Nyugdíjazás, 40%-ot meghaladó rokkantság vagy halál esetén.
Korai pénzfelvételKamatadó + adójóváírás 120%-os visszafizetése mellett.Visszavásárlási táblázat + kamatadó + adójóváírás 120%-os visszafizetése mellett.
Ajánljuk neked, ha…Értesz a befektetésekhez, és ráérsz vele foglalkozni.Kényelmes megoldást keresel, ami nem igényel hozzáértést, sem aktív időráfordítást.
Nem ajánljuk neked, ha…Nincs befektetői tapasztalatod.Aktívan szeretnél foglalkozni a befektetéseiddel.

Melyiket válaszd a kettő közül? 🔀

Nyugdíj-előtakarékossági számla, azaz NYESZ

Landing: Nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ? Melyik a jobb?

A NYESZ egy értékpapírszámla, tehát a nyereséged itt abból adódik, ha olcsóbban veszed és drágábban adod el az értékpapírokat, így hozamot realizálsz rajtuk. Ez a hozam – ha nem foglalkozol vele aktívan – 0% lesz, ha foglalkozol vele, és nem értesz hozzá, súlyosan negatív is lehet. Ha segítségre lenne szükséged a NYESZ számlád kezelésével kapcsolatban, a banki ügyintézőhöz fordulhatsz majd, aki nem minden esetben tud valóban szakmai információval ellátni téged. Ha tehát van affinitásod a befektetésekhez, szeretnél vele foglalkozni, és időd is van erre, akkor a NYESZ egy olcsó és kézzelfogható megoldás lesz számodra.


Mi az a NYESZ?

A nyugdíj előtakarékossági számla rövidítése. Egyike a három államilag is támogatott nyugdíj-előtakarékossági formának. Ennél a megtakarításnál nagy a befektetési szabadságod, hiszen bármilyen értékpapírt tarthatsz a számládon, nem vagy „belekényszerítve” egy portfólióba sem.


Ki nyithat NYESZ számlát?

Amennyiben rendelkezel magyar adóazonosítóval, bármelyik szolgáltatónál nyithatsz magánszemélyként NYESZ számlát. Több számlát is lehet nyitni, azonban csak egy számlára lehet igénybe venni az állami adókedvezményt!


Mi az a NYESZ-R?

Ugyan több NYESZ számlát is nyithatsz, csak egyre lehet igénybe venni az állami adókedvezményt. Ezt a kiválasztott számlát jelöljük az „R” jelzéssel.

Nyugdíjbiztosítás

Videó borítókép címe lényeget a nyugdíjbiztosításokról

A nyugdíjbiztosítás jellegét tekintve nem egy számla, hanem egy megtakarításos életbiztosítás. Választhatsz vegyes, azaz garantált hozamú szerződést és befektetéssel kombináltat is attól függően, hogy hogyan viszonyulsz a kockázatokhoz. Az emberek 90%-a amiatt dönt mellette, mert nem kell vele foglalkozni, és választhatóak előre összeálított menedzselt alapok, melyeket a vagyonkezelő igen szép eredményekkel kezel úgy, hogy nemhogy érteni nem kell hozzá, de foglalkozni sem kell vele.

Nagyon fontos, hogy olcsó szerződést válassz, mert sok a drága termék a piacon – a költségek felmérésében segít a TKM mutató.

Egyedül a nyugdíjbiztosítás jár le a kötéskor aktuális nyugdíjkorhatárkor (jelenleg 65. életév), a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár mindig a lejáratkor akutális korhatárig tart. Magyarul: ahogy kitolják a jövőben a nyugdíjkorhatárt, úgy fog kitolódni a NYESZ és az önkéntes pénztárak lejárata is, a nyugdíjbiztosításé pedig nem változik.


Mennyi a nyugdíjkorhatár Magyarországon?

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI törvény 18. §-a törvény alapján: Azok számára, akik 1957-ben vagy azt követően születtek, a nyugdíjkorhatár a 65. év, ők 2022-ben a születésnapjuk után kérhetik nyugdíjazásukat.


Mi az a TKM?

Teljes Költség Mutató rövidítése. Azokat a költségeket összesíti a nyugdíjbiztosítások és önkéntes nyugdíjpénztárak esetében, melyek várhatóan előfordulnak a szolgáltatás teljes időszaka alatt.

A nyugdíjbiztosítás és a NYESZ előnyei-hátrányai

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében két rövid táblázatban összefoglaltuk a kettő nyugdíj-előtakarékossági forma legfontosabb előnyeit és hátrányait:

A NYESZ előnyei-hátrányai

 • Magas befektetési szabadság

 • Legalacsonyabb költségszint a nyugdíj-előtakarékosságok közül

 • Nincs rendszeres díjfizetési kötelezettség

 • Az adóvisszatérítés a legalacsonyabb a nyugdíj előtakarékosságok közül (évi 100 000 ft)

 • Nyugdíjba vonulás előtt nem hozzáférhető

 • Magasabb befektetői szakértelmet igényel

Nyugdíjbiztosítás előnyei-hátrányai

 • Nincs hatással rá a nyugdíjkorhatár emelése

 • Igényelhető kiegészítő biztosítás

 • Sok portfólió közül választhatsz

 • GRANTIS tanácsadód végigkísér az egész megtakarítás alatt

 • Magasabb költségek ( 20 éves TKM 1-4%), bonyolult költségszerkezet

 • Nehéz választani a rengeteg ajánlat közül

 • Visszavásárlás a futamidő elején nagyon költséges

Rengeteg ajánlat van – mi segítünk jól választani! 📈

De melyik konkrét ajánlatot válasszam? 🥇

NYESZ számlából 7-10 féle különböző ajánlatot kínálnak a bankok, nyugdíjbiztosításból több mint 40 féle van. Ezek között egy átlag embernek nehéz eligazodni, ezért itt jönnek a képbe a pénzügyi szakértők.

Mindenképpen független szakértőt válassz, aki összehasonlító kalkulátorral tudja neked megmutatni az ajánlatok közötti konkrét különbségeket és akivel az előnyökön túl a hátrányokat is át tudjátok beszélni.

Mi már 2014 óta foglalkozunk azzal, hogy összehasonlítjuk a hozzánk fordulóknak a különböző pénzintézeti ajánlatokat. Több mint 6.000 konkrét nyugdíj megtakarítási szerződésben segítettünk és havonta 700-an fordulnak hozzánk az ehhez hasonló weboldalainkon keresztül.

Akkor válassz minket, ha hozzánk hasonlóan neked is eleged van a nyomulós ügynökökből és számodra is a független információ a legnagyobb érték.

8 érv a GRANTIS mellett

Alkuszként neked dolgozunk nem a pénzintézeteknek.

Alkuszként neked dolgozunk nem a pénzintézeteknek.

Azt az ajánlatot tudod kiválasztani, amelyikkel a legjobban jársz. Ebben segít Pénzintézet független összehasonlító kalkulátorunk.

Közel 20.000 közvetített megtakarítás tapasztalatát adjuk neked.

Közel 20.000 közvetített megtakarítás tapasztalatát adjuk neked.

Minden apróbetűs részt, előnyt és hátrányt őszintén megmutatunk a pénzintézetek ajánlatairól.

A sikerdíjunkat nem te, hanem a pénzintézetek állják.

A sikerdíjunkat nem te, hanem a pénzintézetek állják.

A te terméked ettől nem lesz drágább, mert a jutalékok eleve benne vannak az ajánlatokban.

Az ország legelső öngondoskodási portálja vagyunk.

Az ország legelső öngondoskodási portálja vagyunk.

2014-ben Mi hasonlítottuk össze először Magyarországon a nyugdíjbiztosításokat és a sajtó is minket kérdez először nyugdíj témában.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeli tevékenységünket.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeli tevékenységünket.

Szigorú szabályok szerint 100%-ban transzparensen működünk és csak ilyen partnerek termékeit is ajánljuk.

Költséghatékony megoldások, őszinte szakmaiság.

Költséghatékony megoldások, őszinte szakmaiság.

Erősen szűrt és tapasztalt szakértőkkel dolgozunk a lelkiismeretünk szerint.

Egy GRANTIS tanácsadóhoz nincsen hasonló a szakmában.

Egy GRANTIS tanácsadóhoz nincsen hasonló a szakmában.

Független szakértőink diplomás 10-15 év tapasztalattal rendelkező felkészült profik, akiknek hivatásuk a pénzügy.

Közvetített megtakarításaink 85%-a a mai napig él, szemben a 66%-os piaci átlaggal.

Közvetített megtakarításaink 85%-a a mai napig él, szemben a 66%-os piaci átlaggal.

Nem csak eligazodni segítünk, de hosszútávon is számíthatsz a GRANTIS tanácsadóra.

Kérdezz tőlünk! Segítünk dönteni!

Független szakértők bemutatja neked a költségeket, hozamokat, előnyöket és hátrányokat a több mint 60 ajánlat esetében.

Akkor most NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás? 🧮

Általánosságban azt lehet mondani, hogy ha értesz a befektetésekhez és szeretnél is velük foglalkozni, akkor a NYESZ számlával várhatóan olcsóbban érhetsz el magasabb hozamot. Az emberek 2-3%-a ide tartozik.

Ha viszont nem értesz, vagy egyszerűen nem szeretnél foglalkozni a nyugdíj megtakarításod folyamatos figyelgetésével és kezelésével, akkor a nyugdíjbiztosítás lesz számodra a megnyugtatóbb megoldás.

Gyakran ismételt kérdések a GRANTIS-al kapcsolatban ❓


Miért járok jobban, ha nem rögtön a bankba / biztosítóba megyek?

Egy bank vagy biztosító csak a saját termékét ismeri és ajánlja neked. Mi a teljes piacot függetlenül vizsgáljuk. Végeredményben így ugyanúgy egy pénzintézet ügyfele leszel, de az összes közül a legjobbé. És nem az a legjobb, amit mi ígérünk, hanem amit a számok mutatnak.


Hogyan lehet ez számomra ingyenes?

Sikerdíjban részesülünk a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott mértékben. Mivel a legtöbb nagy pénzintézetet közvetítjük, és mind közel azonos mértékben honorál minket, nem vagyunk rákényszerítve semmiféle részrehajlásra. A rajtunk keresztül megkötött megtakarítások nem kerülnek többe.


Mit jelent a 20% adókedvezmény?

Az éves megtakarításod 20%-át megkapod az államtól, aki ezt a korábban befizetett szja-dból fizeti vissza neked. Nem kapod kézhez, hanem a megtakarításodba kerül, ami ugyanúgy hozamot termel, mint a tőke többi része. Évente akár 100-150.000 Ft-ot kaphatsz így.


Mi történik az űrlap elküldése után?

Felvesszük veled a kapcsolatot, pontosítjuk az igényeidet, és már neki is látunk a pénzintézetek versenyeztetésének. Fontos tudnod, hogy a teljes folyamat számodra kötelezettségmentes, azaz nem fogsz tapasztalni nyomulást, semmit nem akarunk eladni neked, és semmiről nem kell döntened az első találkozón. Neked van egy igényed, mi arra hozunk válaszokat, a döntés pedig végig a tiéd.


Mi az a Grantis.hu?

Büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország első számú online öngondoskodási portálja vagyunk, és közel félezer jelentkező fordul hozzánk havonta nyugdíjkérdésben. Reméljük, hogy neked is mielőbb választ tudunk adni az összes kérdésedre!