Mik a magán egészségbiztosítás előnyei? Mit nyújt egy magán egészségbiztosítás? Mennyibe kerül, hogyan alakulnak az egészségbiztosítás árak, díjak? Milyen magán egészségbiztosítások érhetőek el Magyarországon? Ezekre mind-mind választ kapsz, ha tovább olvasol, így segítünk a legjobb magán egészségbiztosítás megtalálásában.

Mik a magán egészségbiztosítás előnyei?

A privát egészségbiztosítás előnyei:

 • várólista helyett akár még aznap kaphatsz időpontot,
 • nincs hálapénz,
 • nem kell a vizsgálatokért fizetni,
 • nem neked kell orvost keresni,
 • pontosság, kényelem,
 • korszerű felszerelés,
 • magasan képzett orvosok,
 • modern rendelők és várótermek.

Sipos Csaba, a GRANTIS egészségbiztosítási szakértője egy videóban is beszélt a magán egészségbiztosítások működéséről. Leszámol a tévhitekkel, és elmondja, miért engedhetnéd meg magadnak, hogy ezentúl rendszeresen magánorvoshoz járj, és azt is, hogy miért nem lenne kidobott pénz (mert úgyis igénybe vennéd, annyira kényelmes):

magán egészségbiztosítás: hogyan működik? videó

Magán vs. állami egészségügy

Az állami nyugdíjrendszerről ma már a többséget nem kell győzködni, hogy nehezen fenntartható, mindenki látja, hogy az aktív keresők aránya csökken a nyugdíjasokhoz képest, márpedig az időseket az ő adójukból tartják el.

Arra azonban kevesebben gondolnak, hogy a magyar egészségügy ugyanennek a társadalombiztosítási rendszernek a része, így ugyanolyan gyenge lábakon áll fenntarthatóság szempontjából.

Nem akarunk pesszimisták lenni, de ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor szimpla matematika, hogy a helyzet csak rosszabb lesz a mostaninál, így ha nincs jó tapasztalatod az állami egészségügyről, akkor ez még egy indok, hogy mielőbb kilépj belőle, vagy pontosabban privát megoldással ötvözd.

Nyugati, például amerikai példákból látjuk, hogy az sem optimális, ha az egészségügy teljesen piaci alapokon működik, mert nem lehet teljes mértékben profitorientált szemlélettel kezelni. Ugyanakkor a piaci verseny serkenti a fejlődést, és jobb feltételeket képes biztosítani.

ilyen az állami egészségügy vs. a magán

Egy magánegészségügyi intézmény meg tudja fizetni az orvosait és az ápolókat, asszisztenseket, így a szakma legjavát vonzza magához, akik motiváltnak érezhetik magukat, és a kedvező feltételek biztosításával elkerülhető, hogy az emberhiány miatt túlterheltté, túlhajszolttá váljanak, így jobban tudnak figyelni a betegeikre.

Újabban ezt már Magyarországon sem kell bizonygatni: 2020 óta 44 százalékról 63 százalékra bővült a magánegészségügyi rendszert is használó magyarok aránya.

Az EY hazai kutatásából derült ki, hogy a 29 év alatti fiatalok 58 százaléka, az 50 év felettiek 43 százaléka keres fel időnként magánorvost.

Jó eséllyel te is közéjük tartozol, így biztos megvan az okod rá, hogy inkább a magánorvost választod. Ezzel csak annyi gond van, hogy egészségbiztosítás nélkül minden alkalommal, minden egyes vizsgálatért, receptfelírásért fizetsz neki, nem is keveset.

Eközben egy magánorvosi konzultáció (~25 000 forint) árából egy-két havi egészségbiztosításod is lehetne, amivel korlátlanul vehetnéd igénybe a szakorvosokat.

A magán egészségbiztosítás, mondhatni, olyan, mint egy előfizetés a magánegészségügybe: minden hónapban (évben, félévben) fizeted, cserébe korlátlanul vehetsz igénybe szolgáltatásokat, vagy legalábbis egy éves limit erejéig.

Állj át havi díjas modellre, és ne fizess többet az orvosnak!

Köss magán egészségbiztosítást, és vedd igénybe korlátlanul a szakorvosi rendeléseket!

Mit nyújt egy magán egészségbiztosítás? 

Az egészségbiztosítások legnépszerűbb és legelterjedtebb fajtája a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, ami azt jelenti, hogy a biztosító megszervezi és kifizeti az egészségmegőrzéshez és gyógyuláshoz szükséges szolgáltatásokat. A biztosító tehát nem neked, hanem az egészségügyi ellátásszervezőnek fizeti ki a térítési összeget.

Neked nincs más dolgod, mint jelezni a biztosítónak, ha bármilyen panaszod van, és elmenni a megszervezett kezelésre, szűrésre, vizsgálatra. Bizonyos szolgáltatások korlátlan számban igénybe vehetőek (természetesen orvosilag indokolt esetben), így ezeknél nem lehet olyan baj, hogy elfogy a pénz, és nincs többé szolgáltatás, csak nagyon drágán.

Az egészségbiztosításba tartozó gyakori szolgáltatások (csomagtól függően):

 • Magán orvosi szakrendelések akár 30-féle szakágban, például: Allergológia, Angiológia, Baleseti sebészet, Belgyógyászat, Bőrgyógyászat, Diabetológia, Endokrinológia, Érsebészet, Fül-orr-gégészet, Gasztroenterológia, Gyermekgyógyászat, Hematológia, Idegsebészet, Infektológia, Kardiológia, Kézsebészet, Mellkas-sebészet, Nefrológia, Neurológia, Onkológia, Ortopédia, Patológia, Rehabilitáció, Reumatológia, Sebészet, Sportorvoslás, Szemészet, Szívsebészet, Nőgyógyászat, Tüdőgyógyászat, Urológia stb.
 • Laborvizsgálatok: vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, székletvizsgálat, urológiai és nőgyógyászati citológiai vizsgálat, alapvető fertőzésvizsgálatok, prosztatarák kiszűrése (PSA), immunológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, daganatos betegségek kiszűrése, HIV- és más nemi úton terjedő betegségek (STD) szűrése, genetikai vizsgálatok, mérgezések vizsgálata stb.
 • Diagnosztikai vizsgálatok: ultrahang (uh), EKG, röntgen, Doppler-vizsgálat, arteriográfos érvizsgálat, hallásvizsgálat, anyajegy-vizsgálat, allergiatesztek, centrális csontsűrűség-vizsgálat, szem- és látásvizsgálat, látóérvizsgálat, sejt- és szövetvizsgálatok, allergének kimutatása vérből, endoszkópos, tükrözéses vizsgálatok, EEG, EMG, ENG, angiográfia, enterográfia, radioizotópos vizsgálatok, ízületi tűszúrásos vizsgálatok, légzésfunkciók vizsgálata stb.
 • Nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok: CT, MRI, PET-CT stb.
 • Egynapos sebészet: ezek azok a kisebb műtétek, amiknél a beavatkozás után rögtön hazaengednek, vagy legfeljebb 24 órát kell kórházban töltened. Ma már rengeteg műtét elvégezhető egynapos sebészetként, ez az egyik legmodernebb beavatkozási forma, ami kevésbé invazív, így a műtét utáni regeneráció gyorsabb, és lerövidül a táppénzes állományban eltöltendő idő.
 • Ambuláns műtétek: ezek azok a beavatkozások, amik a járóbeteg-ellátás körébe tartoznak, pl. varratszedés, idegentest-eltávolítás, ízületi punkció, egyszerű lézer-beavatkozások, bőrelváltozások fagyasztásos és égetéses eltávolítása, dobhártya-bemetszés, arcüreg-öblítés stb.
 • 0-24 órás orvosi telefonos ügyfélszolgálat: a biztosító központi számát éjjel-nappal fel tudod hívni, és ha orvossal szeretnél beszélni, akkor terheltségtől függően viszonylag rövid időn belül kapcsolnak neked egyet.

Az egészségbiztosításba tartozó ritkább, prémium szolgáltatások (csomagtól függően):

 • Nemzetközi orvosi szakvélemény: ha úgy érzed, hogy a Nyugaton dolgozó legjobb orvosok véleményét is meghallgatnád, akkor ezzel a szolgáltatással lehetőség van arra, hogy megnézzék és véleményezzék a leleteidet.
 • Kórházi fekvőbeteg-ellátás, akár VIP szinten,
 • Gyógytorna,
 • Betegszállítás,
 • Terhesgondozás,
 • Influenza és koronavírus elleni védőoltás,
 • Házivizit: az orvos indokolt esetben Budapesten és egyes vidéki településeken házhoz megy,
 • Fogorvosi ellátás,
 • Onkológiai diagnosztika.

Egyes biztosítóknál elérhető a Best Doctors® szolgáltatás is, ami az alábbiakból áll:

 • második orvosi szakvélemény kérhető a világ legjobb orvosaitól,
 • ötféle kritikus betegség esetén megszervezi és fedezi a külföldi gyógykezelést (rákos megbetegedések, élő donoros szerv- és szövetátültetés, idegsebészeti beavatkozás, szívkoszorúér áthidaló (by-pass) műtét, szívbillentyűcsere és -helyreállítás).

Mivel a Best Doctors® csak nagyon konkrét esetekben nyújt szolgáltatást, így egy másik, teljesebb körű egészségbiztosítás mellé célszerű választani főleg azoknak, akik külföldi kezelést szeretnének erre az öt kritikus betegségre.

Ki köthet magán egészségbiztosítást?

18 és 65 éves kor között bárki indíthat egészségbiztosítást. A szerződést kötő szülő indíthat olyan családi egészségbiztosítást, ami a gyerekek kezelésére is kiterjed, általában kedvezményes áron. 65 év felett is lehet egészségbiztosítást indítani, de nem minden biztosítónál, és általában csak nagyon drágán, mivel ebben az életkorban megnőnek az egészségügyi kockázatok. Aki magán egészségbiztosítást keres 70 év felett, annak alaposan körbe kell néznie, mert ebben az életkorban már csak kevés biztosító vállalja egészségügyi szolgáltatások nyújtását.

Magán egészségbiztosítás árak 2022 – Mennyibe kerül az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás havi díját többféle tényező befolyásolja:

 • életkor,
 • egészségügyi állapot (meglévő betegségek),
 • foglalkozás,
 • életmód (dohányzás, sport stb.),
 • egyéni vagy csoportos biztosítás (céges/családi kedvezmény járhat),
 • szolgáltatási csomag tartalma (alap vagy prémium csomag),
 • melyik biztosítót választod,
 • kötsz-e kiegészítő biztosításokat.

Nem lehet általános egészségbiztosítás árat mondani, ezért is javasoljuk, hogy vegyél részt egy tanácsadáson, ahol személyre szabott díjkalkulációt készítünk neked.

Magán egészségbiztosítást kínáló biztosítók listája – egészségbiztosítások összehasonlítás

Az alábbiakban leginkább azokat az egészségbiztosításokat mutatjuk be, amiknek nem feltétele valamilyen kapcsolt termék megléte (számlavezetés egy banknál, telefon-előfizetés, földgázszolgáltatás, áramszolgáltatás, egészségpénztári tagság stb.), hanem bárki számára elérhetőek (kivétel ez alól a CIB Egészségőr).

A megjelölt magán egészségbiztosítás árak és díjak tájékoztató jellegűek, ha hozzánk fordulsz, akkor azonban a személyedre szabott előzetes kalkulációt készítünk.

Kérj összehasonlítást az általad választott magán egészségbiztosítási csomagokból ár szerint!

Ingyenes konzultációnkon összehasonlító táblázatban mutatjuk meg a havi díjakat és az előnyöket, hátrányokat.

Aegon magán egészségbiztosítás

Az Aegon biztosítónak egyfajta egészségbiztosítása van, ez az Aegon Help Baleset- és Egészségbiztosítás nevet viseli, és ahogy a neve is mutatja, balesetbiztosítás és egészségbiztosítás is egyben.

Allianz magán egészségbiztosítás

Az Allianz csak csoportos egészségbiztosítást forgalmaz, egyénit nem.

CIB Egészségőr 2.0 magán egészségbiztosítás

A CIB Egészségőr 2.0 magán egészségbiztosítás a CIB Banknál köthető meg a bank lakossági bankszámlája mellé. A biztosítási tevékenységet az Union Biztosító végzi (lásd bővebben lejjebb), az ellátásszervező a Teladoc Hungary.

Négy csomag közül lehet választani, ezek neve és havi díja: Standard gyerek (4 950 Ft/hó), Standard felnőtt (4 950 Ft/hó), Optimum (7 950 Ft/hó), Prémium (10 950 Ft/hó).

Mellé Hope Plusz kiegészítő biztosítás köthető, ami daganatos betegségek esetére szól, és a kezelés ideje alatt 18 hónapon át havi járadékot fizet.

CIG Pannónia magán egészségbiztosítás

A CIG Pannónia kínálatában érhetőek el a Best Doctors® Egészségbiztosítások. Ezeken keresztül második orvosi szakvéleményt kérhető a világ legjobb orvosaitól, illetve ötféle kritikus betegség esetén megszervezi és fedezi a külföldi gyógykezelést: rákos megbetegedések, élő donoros szerv- és szövetátültetés, idegsebészeti beavatkozás, szívkoszorúér áthidaló (by-pass) műtét, szívbillentyűcsere és -helyreállítás.

Generali magán egészségbiztosítás

A Generali egyéni egészségbiztosítása a Generali Private Care egészségbiztosítás, illetve ezen kívül a Generali Testőr élet-, egészség-, balesetbiztosítás részeként érhető el egészségbiztosítási szolgáltatás.

A csoportos, céges egészségbiztosítások között a Generali Company Care-t és a Pajzs munkáltatói élet-, egészség- és balesetbiztosítást találjuk.

Groupama magán egészségbiztosítás

A Groupama csak csoportos, céges egészségbiztosításokkal foglalkozik, ezek között találjuk a Groupama Medicare Csoportos egészségbiztosítást és a Groupama Biztosító Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítását.

Medicover magán egészségbiztosítás

A Medicover csak csoportos, céges egészségbiztosításokkal foglalkozik. Olyan csomagokkal találkozunk náluk, mint a Spring Vanilla Egészségbiztosítás, a Spring White Egészségbiztosítás, a Spring Blue Egészségbiztosítás vagy a Spring Gold Egészségbiztosítás, de kisvállalkozóknak szóló megoldást is találunk Medicover Business Start néven, illetve fogászati csoportos biztosítást is lehet náluk kötni.

MediHelp magán egészségbiztosítás

A MediHelp International egyéni és csoportos egészségbiztosítási csomagjai között olyanok vannak, mint a Blue, Azure, Cobalt, Admiral és Royal.

MetLife magán egészségbiztosítás

Egyetlen egyénileg igénybe vehető egészségbiztosítási termékük van, ez pedig a MetLife MetProtect Kockázati Élet-, Baleset- és Egészségbiztosítás. Csoportosan csak baleset- és betegségbiztosítás köthető náluk, ám ezek máshogy működnek, mint egy egészségbiztosítás.

NN magán egészségbiztosítás

Az NN egyéni egészségbiztosítása az NN Életút program, amit ők kockázati életbiztosításként pozícionálnak, de tartalmaz ellátásszervezési elemeket is, például a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok korlátlan megszervezése. Munkavállalói biztosítások között Csoportos Élet-, baleset- és egészségbiztosítás, valamint Kiemelt Csoportos Élet-, baleset- és egészségbiztosítás között válogathatunk.

Union magán egészségbiztosítás

Az Unionnál egyéniben a PrivateMed Next egészségbiztosítás, csoportosban a PrivateMed Next csoportos egészségbiztosítás érhető el. A CIB Egészségőr 2.0 is hozzájuk tartozik, lásd feljebb.

Uniqa magán egészségbiztosítás

Az Uniqa egyéni egészségbiztosításai a Med Help III. egészségbiztosítás, a MediQa egészségbiztosítás és a Med TopDoc egészségbiztosítás, melynek orvosi háttérről a BestDoctors® nemzetközi hálózata gondoskodik.

Az Uniqa csoportos egészségbiztosítása a Med 4 Group egészségbiztosítás, ami egy csoportos szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, emellett a 3D csoportos élet -, baleset- és betegségbiztosítás nevű csoportos összegbiztosítás érhető el náluk.

Wáberer Hungária magán egészségbiztosítás

Itt a Wáberer Esély Egészségbiztosítás Alap csomag és a Wáberer Esély Egészségbiztosítás Bővített csomag érhető el. Ezek az egészségbiztosítások magánszemélyeknek és cégeknek is szólnak.

Ne dönts egyedül! Kérd szakértő segítségét ingyen!

Nem mindig a legolcsóbb a legjobb. Összehasonlítjuk neked a magán egészségbiztosításokat havi díj szerint.

Magán egészségbiztosítás összehasonlítás: a legjobb magán egészségbiztosítás nyomában

Ahogy azt a fentiekből láthatod, tucatnyi biztosítónál indíthatsz magán egészségbiztosítást, és náluk is több csomagból választhatsz.

A magán egészségbiztosítás árakból, díjakból nagyjából láthatod azt is, mennyibe kerülne a szinte korlátlan magánegészségügyi ellátás. Azt azonban még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ezek tájékoztató havi díjak, a te egyéni esetedben eltérhetnek.

Már csak emiatt sem javasoljuk, hogy anélkül válassz magán egészségbiztosítást, hogy előtte konzultáltál volna a GRANTIS szakértőivel, mert mi egyénre szabott díjkalkulációt kérünk – a biztosítókkal egyeztetve –, így nem érhet kellemetlen meglepetés azáltal, hogy a havi díj mégis sokkal több lesz, mint arra számítottál.

Azt pedig végképp nem javasoljuk, hogy csakis az ár alapján válassz, mert a havi díj önmagában nem sokat jelent, hiszen fontos ismerni, hogy milyen szolgáltatás jár cserébe. Az “olcsó” magán egészségbiztosítások sem feltétlen rosszak, sőt lehet, hogy tényleg a legolcsóbb kell neked, de jobb, ha az ár-érték arányt szemléled.

A legjobb magán egészségbiztosítás mindig az lesz, ami a számodra a legjobb.

Ez azt is jelenti, hogy nincs általánosságban legjobb magán egészségbiztosítás, mert minden a személyes elvárásaidon, igényeiden múlik.

Ha a segítségünk nélkül, pusztán szimpátia és benyomások alapján kötsz magán egészségbiztosítást, előfordulhat, hogy olyat választasz, amiből hiányzik olyan szolgáltatás, ami neked kifejezetten fontos lenne, ugyanakkor tartalmaz olyat, ami drágábbá teszi, de sosem használod. Nem mindegy az sem, hogy választasz-e kiegészítő biztosításokat, vagy hogy csak magadra kötöd, vagy a családtagjaidat is bevonod, sokszor kedvezményesen. Ezért is ajánljuk, hogy vedd igénybe ingyenes és független tanácsadásunkat!

Hol köthetek magán egészségbiztosítást?

Magán egészségbiztosítást a biztosítókhoz fordulva is köthetsz, azonban attól, hogy nem vonsz be közvetítőt/tanácsadót, még nem lesz olcsóbb, sőt drágább is lehet azáltal, ha ár-értékben rosszabb ajánlatot választasz a kellő információk hiányában.

A GRANTIS független és ingyenes magán egészségbiztosítási konzultációján előzetes díjkalkulációkat kapsz – a biztosítókkal egyeztetve –, amiket egymással is könnyen össze tudsz hasonlítani. Részrehajlás nélkül mondjuk el az előnyöket és hátrányokat. Nekünk csak az a fontos, hogy azt kapd, amire a leginkább szükséged van, és hogy a lehetőségekhez mérten a pénztárcádat is kíméld. A végső döntés azonban a tiéd, semmit nem fogunk rád kényszeríteni.

Köss egészségbiztosítást a segítségünkkel könnyen, okosan!

Nem kerül többe, ha rajtunk keresztül kötöd meg, viszont sokkal jobban járhatsz.

A magán egészségbiztosítás hátrányai

 • a szűrések kivételével orvosilag megalapozottnak kell lennie a szolgáltatás igénybevételének

 • éves limitek lehetnek (keretösszeg, maximum alkalmak száma stb.)

 • szülés helyett általában csak terhesgondozás

 • fogorvosi ellátás csak ritkán

 • nagyműtétek csak ritkán

A magán egészségbiztosítások sok mindent finanszíroznak korlátlanul, de fontos hozzátenni, hogy csakis orvosilag indokolt esetben. Ez lényegében azt jelenti, hogy valamilyen panasznak lennie kell. A biztosító egészségügyi partnereinek a feladata eldönteni, hogy mikor milyen kezelés indokolt. Ha az a döntés születik, hogy valami nem indokolt, akkor igénybe veheted ugyan, de fizetned kell érte.

Természetesen ha van szűrővizsgálati csomag a privát egészségbiztosításodban, az kivétel ez alól. Mivel éves-kétéves megelőző szűrésekről van szó, így panasz nélkül is igénybe lehet venni ezeket, sőt ajánlott is.

A korlátlan igénybevételi lehetőségek mellett előfordul, hogy a biztosító előír egy darabszámot a maximális alkalmakra (például gyógytorna) vagy egy térítési keretet (például azt, hogy maximum 4 millió forint értékhatárig finanszírozza a kezelést).

Ezen kívül olyan területek is vannak, amiket jellemzően nem fizet egy egészségbiztosítás vagy csak nagyon drágán. A terhesgondozás elérhető több csomagban is, de maga a szülés legtöbbször nem tartozik a finanszírozott kategóriák közé, mivel az egy előre tervezett esemény, és a biztosítások a váratlan események bekövetkeztére vannak kihegyezve.

Ugyanilyen okokból a fogászati szűrés és egyéb fogászati kezelések is ritkán járnak az egészségbiztosítás részeként, mivel ezeket a többség rendszeresen, tervezetten igénybe veszi.

Az egészségbiztosítás többnyire finanszírozza az egynapos sebészetet és az ambuláns műtéteket – a legtöbb beavatkozás ma már elvégezhető ezeken a módokon –, viszont az ún. nagyműtétek annyira drágák, hogy ezt már nem sok egészségbiztosítás téríti meg.

Céges egészségbiztosítások

Cégeknek javasoljuk a céges egészségbiztosításokat (vagy más néven vállalati egészségbiztosításokat), amit csoportos díjkedvezménnyel a munkavállalókra lehet kötni.

A cégnek előnyös, ha a munkavállalók kevesebb időt töltenek az orvosi rendelőben, mivel egy magán egészségbiztosítással sokkal gyorsabban végezhetnek, és ha rendszeres, ingyenes szűrés jár nekik, akkor motiváltabbak, hogy ezekre elmenjenek, megelőzzék a bajt, így kevesebbet legyenek betegek.

A másik oldalról egy kiváló béren kívüli juttatás, ami kifejezi a cég elkötelezettségét a munkavállalók egészségét illetően, növelve ezzel a lojalitásukat, csökkentve a fluktuációt.
A céges egészségbiztosításokkal külön cikkben foglalkoztunk, ahol ajánlatot is tudsz kérni.

Miben más az egészségpénztár?

Az egészségpénztár nem keverendő össze a magán egészségbiztosítással. Az egészségpénztár az önkéntes nyugdíjpénztárhoz vagy az önsegélyező pénztárhoz hasonló pénztári takarékossági forma, ami után adójóváírás jár, és az így összegyűlt összeget célzottan lehet elkölteni.

Ez úgy működik, hogy az egészségpénztári befizetések 20 százalékának megfelelő összeget jóváírják a személyi jövedelemadódból. Ha a számlán két évre lekötöd a pénzed, vagy épp prevenciós szolgáltatást (például rákszűrést, fogászati szűrést) veszel igénybe, további 10 százalék adó-visszatérítést kaphatsz.

Nagyon gyakran egy pénztár egyszerre egészségpénztár és önsegélyező pénztár is egyben, így az egészségügyi szolgáltatások mellett rengeteg hétköznapi kiadást is fedezhetsz a gyerekek taníttatásától kezdve a lakáshiteled törlesztéséig.

Sokan talán azért keverik az egészségpénztárat a magán egészségbiztosítással – a hasonló néven kívül –, mert léteznek egészségpénztárak, akik a tagjaiknak magán egészségbiztosítási szolgáltatást nyújtanak, ilyen például az IZYS pénztár és az Aegon biztosító közös pénztári egészségbiztosítása, az IZYS Őrangyal.

Ezek jóval olcsóbb megoldások, mint a “rendes”, biztosítói magán egészségbiztosítások, cserébe viszont a szolgáltatások számát tekintve korlátozottabbak is.

Gyakran ismételt kérdések


Miért kell egészségbiztosítás, ha fizetem a tb-t?

A magyar egészségügyi rendszer jelenleg nem teszi lehetővé, hogy ne fizess TB-t, vagyis amíg az állam úgy nem dönt, hogy a TB kiváltható magán egészségbiztosítással, addig a TB-t is fizetned kell.

Magán egészségbiztosítás akkor kell a TB mellé, ha nem vagy elégedett a magyar állami egészségüggyel, többre vágysz, minőségibb szolgáltatást szeretnél. Ha nem vagy elégedett az állami egészségügy színvonalával, ha nem szeretnél hosszú várólistára kerülni, ha kényelmes és kulturált helyszínen, teljes odafigyelés mellett szeretnéd elvégeztetni a vizsgálatokat, ha szereted, hogy lehet időpontot foglalni, és nem megy el a fél napod egy rutinvizsgálatra, akkor érdemes magán egészségbiztosítást kötnöd a TB mellé.

A magán egészségbiztosításoknak megvan az az előnyük, hogy piaci alapon működnek, és a magánellátók megtehetik, hogy a legmodernebb eszközöket és eljárásokat alkalmazzák. Magyarországon így is sokan járnak magánrendelésre, és fizetnek az orvosnak a felmérések szerint, tehát a TB-rendszerrel sokan elégedetlenek, és úgy érzik, hogy magánban jobbat és többet kapnak.

A magán egészségbiztosításnak megvan az az előnye, hogy ugyanezt a magánorvosi hozzáférést olcsóbban tudja biztosítani azáltal, hogy nem kell minden egyes alkalommal fizetni az orvosnak, elég, ha a magán egészségbiztosítás havi díját mindig befizeted, és ezután orvosilag indokolt esetben korlátlanul veheted igénybe a szakrendeléseket.


Használhatom-e az egészségbiztosítást meglévő betegségemre?

A legtöbb magánszemélyként kötött egészségbiztosítás kizárja a meglévő betegségek kezelését, de vannak olyan kivételek, ahol nem veszik figyelembe a kórelőzményeidet. Ezért is érdemes hozzánk, szakértőkhöz fordulnod, hogy lehetőség szerint megoldást találjunk a meglévő betegséged kezelésére.

Azt azonban tudnod kell, hogy mint a legtöbb kockázati biztosítás, úgy a egészségbiztosítás is a jövőbeli, előre nem látott káresemény után térít, és ilyen célból is érdemes megkötni.

Egy példával élve a casco biztosítást sem tudod megkötni arra a káreseményre, ami már megtörtént, ahogy a lakásbiztosítás sem fog fizetni, ha azután kötöd meg, hogy leégett a ház.

Sosem lehet tudni, mikor jön a baj, így érdemes minél előbb magán egészségbiztosítást kötni, mikor még egészséges vagy, ilyenkor a legolcsóbb és ilyenkor térít a legtöbb kategóriában.


Van-e sürgősségi ellátás az egészségbiztosításban?

Ritkán, de előfordul, hogy a magán egészségbiztosításnak része a mentőautós szállítás, ám ezt általában akkor lehet igénybe venni, ha az eset nem sürgős, nem akut és nem életveszélyes.

Ha sürgősségi ellátásra van szükséged, akkor tudnod kell, hogy ez állami hatáskör, tehát vészhelyzet esetén mentőt kell hívnod akkor is, ha van magán egészségbiztosításod. A kórházba szállításod után, ha az egészségbiztosításod fedezi a fekvőbeteg-ellátást, és az állapotod stabil, akkor kérheted, hogy egy magánkórházba szállítsanak át.


Szülés esetén is igénybe vehető az egészségbiztosítás?

Igen, léteznek olyan magán egészségbiztosítások, amik szülési szolgáltatást is tartalmaznak, de ezek a drágább, prémium csomagok közé tartoznak.

Ennél gyakoribb és olcsóbb szolgáltatás a terhesgondozás, ami a legtöbb egészségbiztosításnál elérhető. A terhesgondozás azt jelenti, hogy maga a szülés állami keretek közt történik, de az azt megelőző vizsgálatokat – amik gyakran szélesebb körűek, mint egy állami intézményben – magánorvos végzi.


Van-e fogászati szűrés az egészségbiztosításban?

A magán egészségbiztosítások többsége nem foglalja magába a fogászati szűrést, de léteznek – általában drágább – csomagok, amik ezt is fedezik valamilyen éves limitig.

Ha neked fontos, hogy az egészségbiztosításodban benne legyen a fogászati szűrés, akkor kalkulátorunk segítségével könnyen megtalálhatod őket, és ajánlatot is kérhetsz ezekre.


Mi a lényege a magán egészségbiztosításnak?

A magán egészségbiztosítás lényegét úgy magyaráznánk el, hogy olyan, mint ha előfizetésed lenne a magán-egészségügybe. Sok olyan szolgáltatás létezik, amit alkalmanként is igénybe vehetsz, de előfizetve olcsóbb – a magán egészségbiztosítás is ilyen.

A biztosító rendszeres havi díjért cserébe vállalja neked az egészségügyi kezelések és a szűrővizsgálatok megszervezését. A havi díjat viszont akkor is fizetned kell, ha nem használod a szolgáltatást – akárcsak egy telefon-előfizetés esetében, ahol akkor is van havi díj, ha nem telefonálsz egy percet sem.

Előnye viszont, hogy amikor használod a magán egészségbiztosítást, akkor viszont olcsóbb lehet, mint biztosítás nélkül, nem kell minden egyes alkalommal fizetni az orvosoknak vizsgálatért, konzultációért és receptért.


Indíthatok egészségbiztosítást 70 év felett?

A legtöbb magán egészségbiztosítás 18 és 65 éves kor között indítható el. Gyerekeknek is lehet egészségbiztosítást kötni családi csomag részeként, de ezt a szülőnek kell megkötnie.

65, sőt 70 év felett is lehet egészségbiztosítást kötni, de nem minden biztosítónál, és általában csak nagyon drágán, mivel ebben az életkorban megnőnek az egészségügyi kockázatok.


Milyen szolgáltatásokat tartalmaz az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosításba ún. szakrendelések tartoznak, ami az egyes területekre szakosodott orvosokat jelenti, és ilyenekből akár több mint 30-féle is lehet egy csomagban. Ilyen orvosi szakágak lehetnek: Allergológia, Angiológia, Baleseti sebészet, Belgyógyászat, Bőrgyógyászat, Diabetológia, Endokrinológia, Érsebészet, Fül-orr-gégészet, Gasztroenterológia, Gyermekgyógyászat, Hematológia, Idegsebészet, Infektológia, Kardiológia, Kézsebészet, Mellkas-sebészet, Nefrológia, Neurológia, Onkológia, Ortopédia, Patológia, Rehabilitáció, Reumatológia, Sebészet, Sportorvoslás, Szemészet, Szívsebészet, Nőgyógyászat, Tüdőgyógyászat, Urológia stb.

A magán egészségbiztosítási csomagokban jellemzően benne lehetnek még szűrővizsgálatok (labor, ultrahang, EKG stb.), képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (CT, MRI, PET-CT stb.), egynapos sebészet és ambuláns műtétek és 0-24 órás orvosi telefonos ügyfélszolgálat. Bizonyos csomagokban nemzetközi orvosi szakvélemény/másodvélemény kikérésére is van lehetőség, illetve a külföldi gyógykezelés költségeit is állják.

Biztosítónként és ajánlatonként is eltér, melyik egészségbiztosítás milyen szolgáltatást tartalmaz, ezért is ajánlott a GRANTIS szakértőihez fordulni, mert mi egy ingyenes és biztosító-független tanácsadás keretében megkeressük a hozzád ár-értékben leginkább illőt.


Mennyibe kerül az egészségbiztosítás havonta?

A magán egészségbiztosítás havi díja sok tényezőtől függ: a biztosított életkorától, egészségügyi állapotától, kórelőzményeitől, életmódjától és a szolgáltatási csomag tartalmától is. Ugyanaz az ajánlat is kerülhet háromszor annyiba az egyik biztosítottnak, mint a másiknak, ugyanígy a biztosítók között is nagy különbség lehet árakban.

Kalkulátorunk segít abban, hogy előzetes becslést kapj az adott egészségbiztosítás havi díjáról, ez azonban nem váltja ki a személyes tanácsadást, ahol mindent pontosan az igényeidre tudunk szabni.


Létezik magán egészségbiztosítás kalkulátor?

Igen, mi, a GRANTIS-nál fejlesztettünk egy saját magán egészségbiztosítás kalkulátort, amit ingyen igénybe vehetsz ezen a weboldalon. A kalkulátor segít abban, hogy a legtöbb, egymással konkurens magyarországi biztosító egészségbiztosításait össze tudd hasonlítani havi díj, ellátóhelyek száma és kezelési típusok száma szerint, illetve elolvashatod azon ügyfeleink értékeléseit, akik már megkötötték és használták az adott egészségbiztosítást, és megosztották velünk a tapasztalataikat.


Csak Budapesten vehetem igénybe az egészségbiztosítás szolgáltatásait?

A magán egészségbiztosítás szolgáltatásait nem csak Budapesten veheted igénybe, a biztosítók szerződött partnerei az ország egész területén elérhetőek, köztük nagyon sok magánorvos is. Lehet, hogy a magánorvos, akihez jársz, már jelenleg is igénybe vehető magán egészségbiztosításon keresztül is.

Azt viszont talán mondanunk sem kell, hogy nincs minden kisvárosban magánklinika, bizonyos szolgáltatásokért megyeszékhelyre vagy bizonyos esetben Budapestre kell utazni. A szakorvosi vizsgálatok többsége viszont bárhol elvégezhető, csak az olyan vizsgálatokért szükséges utazni, amik speciális diagnosztikai műszereket igényelnek.

Egy magán egészségbiztosítás kiválasztásánál fontos szempont a területi lefedettség, érdemes tehát a segítségünket kérni, és utánanézünk, hogy a lakóhelyed környékén melyik biztosítónak van a legtöbb szerződött partnere.


Milyen magánklinikákra érvényes egy egészségbiztosítás?

A magán egészségbiztosítás olyan magánklinikákon vehető igénybe, amikkel a biztosító által alkalmazott ellátásszervezőnek szerződése van. Ha neked fontos szempont, hogy egyik vagy másik magánklinikán lássanak el, érdemes utánanézni, melyik biztosító áll partneri viszonyban az adott magánklinikával. Ezt egyszerűen megteheted úgy is, ha hozzánk fordulsz egy ingyenes tanácsadásért, és szívesen a rendelkezésedre bocsátjuk ezeket az adatokat.


Cégként elszámolható-e költségként az egészségbiztosítás?

Ha társasági adóalany vagy, akkor az egészségbiztosítási díjként elszámolt költség elismert költségnek minősül, és ezáltal csökkenti a vállalkozás társasági adóalapját, ha a biztosított a vállalkozással munkaviszonyban vagy önkéntes jogviszonyban álló magánszemély, vagy a vállalkozás vezető tisztségviselője, személyesen közreműködő tagja, vagy a vállalkozónál jogszabályban meghatározott tanulószerződés alapján gyakorlati képzésben résztvevő szakképző iskolai tanuló.

Más biztosítottak esetén, ha a megjelölt magánszemély nem tartozik az előzőekben felsorolt személyi körbe (pl. munkavállaló hozzátartozója, társas vállalkozás személyesen nem közreműködő tagja), akkor az egészségbiztosítás díja nem számolható el költségként. Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor az egészségbiztosítás díját költségként elkönyvelheted.

Figyelem: a leírtak nem minősülnek adótanácsadásnak. Mindenképp konzultálj könyvelővel, adószakértővel, mielőtt adózási kérdésekről döntesz.


Hogyan tudom kiválasztani a legjobb magán egészségbiztosítást?

A legjobb magán egészségbiztosítás az lesz neked, ami leginkább a te igényeidhez és élethelyzetedhez igazodik, és ehhez mérten kínálja a legszéleskörűbb ellátást a lehető legolcsóbb havi díjjal.

Sok múlik azon, hogy hány éves vagy, családosként kötnéd-e a magán egészségbiztosítást, van-e meglévő betegséged, milyen szakorvosokat tervezel igénybe venni stb.

Ha hozzánk fordulsz, segítünk megtalálni az élethelyzetedhez, elvárásaidhoz illő egészségbiztosítást, hogy a legalacsonyabb áron a lehető legtöbbet kaphasd.


Fizethetem az egészségbiztosítást szép kártyával vagy egészségpénztáron keresztül?

Egészségbiztosítást nem lehet SZÉP kártyával fizetni, mert az egészségbiztosítás is egy cafeteria-forma.

Egészségpénztárral viszont lehet kombinálni az egészségbiztosítást úgy, hogy az egészségpénztárral gyűjtött pénzt és adójóváírást egészségbiztosítási díjra fordíthatod, viszont feltétel, hogy a pénztár szerződéses viszonyban álljon a biztosítóval. Ha szempont az egészségpénztári finanszírozás, akkor figyelembe kell venni, hogy a pénztár mely biztosítókkal áll partneri viszonyban.

Kérd segítségünket, és gondoskodunk róla, hogy az egészségbiztosításodat egészségpénztáron keresztül is tudd fizetni!


Hogyan működik az egészségbiztosítás összehasonlító?

A magán egészségbiztosítás összehasonlító kalkulátorunk segít megtalálni a hozzád illő ajánlatokat az általad megadott feltételek alapján.

Használata egyszerű, lépésről lépésre végigvezet téged a folyamaton. Meg kell adnod, hogy van-e daganatos és/vagy szív- és érrendszeri betegséged, ami azért fontos, mert nagyban befolyásolja a havi díjat.

Ezután a születési évedre kérdezünk rá, érthető módon az életkorod fontos a biztosító számára, mivel az életkor növekedésével az egészségügyi kockázatok is megnőnek.

Végül kiválaszthatod, mely szolgáltatások fontosak számodra. Egyszerre több feltételt is bejelölhetsz, kalkulátorunk kiszűri azokat, amiknél a megadott állítások egyszerre érvényesülnek, ilyen lehet például a fogászat vagy a szabad orvosválasztás.

A magán egészségbiztosítás összehasonlító kalkulátorunk ezután megmutatja a legtöbb magyarországi biztosító egészségbiztosítási ajánlatait, azok becsült havi díját, az ellátóhelyek számát és kezelési típusok számát, illetve elolvashatod azon ügyfeleink értékeléseit, akik már kipróbálták az adott egészségbiztosítást, és megosztották a tapasztalataikat.

A kalkulátor nem helyettesíti a személyes tanácsadást, ahol ennél is részletesebb információkat szerezhetsz. A neked szimpatikus egészségbiztosítás kiválasztásával kérhetsz tőlünk konzultációt, melynek része, hogy az általad választott egészségbiztosításokat még részletesebben összehasonlítjuk, és kitérünk minden részletre, ami fontos lehet.


Ez az összes egészségbiztosítás, ami létezik a piacon?

A piacon rendszeresen jelennek meg újabb és újabb egészségbiztosítások, mivel ez egy nagyon gyorsan fejlődő iparág, mert Magyarországon is egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra. A gyorsan fejlődő piac miatt a magán egészségbiztosítás összehasonlító kalkulátorunkban nem tudjuk feltüntetni az összes elérhető egészségbiztosítást, de a teljességre törekszünk, és hogy minél naprakészebb legyen. Ha egy egészségbiztosítást tartósan nem találsz a listában, az valószínűleg rajtunk kívül álló okok miatt van. A legnagyobb biztosítók ajánlatait azonban szinte biztosan megtalálod a kalkulátorban.


Mit jelentenek a csillagos vélemények a magán egészségbiztosítási ajánlatoknál?

A magán egészségbiztosítási ajánlatoknál lévő csillagos vélemények azoktól az ügyfeleinktől származnak, akik már használják az adott szolgáltatást, így be tudnak számolni a tapasztalataikról. Ezek őszinte vélemények, nem véletlen, hogy akadnak köztük negatív visszajelzések is, de az is jól látszik, hogy százalékosan hányan voltak elégedettek. Ezeket a véleményeket azért mellékeltük, hogy segítsen neked a megfelelő egészségbiztosítás kiválasztásában, ám javasoljuk, hogy ne dönts egyedül, hanem kérd szakszerű segítségünket, mert a véleményekből sem derül ki minden, ami egy jó döntéshez szükséges.


Hogy néz ki egy bővebb magán egészségbiztosítás összehasonlítás nálatok?

Bővebb magán egészségbiztosítás összehasonlítást ingyenes és független tanácsadásunk alkalmával kaphatsz (személyesen vagy online), melynek során a weblaphoz képest jóval részletesebb szempontokat is részletezünk neked, az előnyök mellett a hátrányokat is elmondjuk, és minden olyasmire felhívjuk a figyelmed, amire esetleg magadtól nem gondolnál, de tudnod kellene róla.

Lehet, hogy felhívjuk a figyelmed valamilyen kedvezményre, vagy egyedül egy drágább csomagot választanál, amit nem is használnál ki teljesen, de hiányozna belőle egy elem, ami számodra fontos.

Egy bővebb egészségbiztosítás  összehasonlítás legnagyobb előnye, hogy személyes, tehát teljesen az igényeidre van szabva, és tudsz tőlünk kérdezni is. Erre egy webes összehasonlító érthető módon nem alkalmas.


Mennyibe kerül nekem a magán egészségbiztosítás összehasonlítás?

A mi munkánk semennyibe nem kerül neked, tehát nem jársz rosszabbul, ha hozzánk fordulsz, és nem egyből a biztosítóba mennél, sőt: jobban járhatsz, mert segítünk megtalálni a hozzád illő ajánlatot, egy biztosító viszont sosem fogja javasolni a konkurencia termékét. De akkor miért éri meg nekünk segíteni? Nem titok, hogy jutalékban részesülünk, ahogy minden üzletkötő a biztosítónál (ez tehát így is, úgy is be van árazva a havi díjadba), csak mi cserébe értékes szolgáltatást is nyújtunk. A jutalék minden ajánlatnál hasonló, mivel a törvény szabályozza annak mértékét, így nekünk nem a jutalék a fontos a döntésednél, hanem az, hogy azt az egészségbiztosítást indíthasd el, ami a legjobban illik hozzád. Mi abban hiszünk, hogy hosszú távon csak ez a stratégia működik, ami bizalmat alakít ki a szakértőnk és az ügyfelei között.

A magán egészségbiztosítás összehasonlítás ingyenes, azaz nem kerül neked semmibe, vagyis nem jársz rosszabbul, ha hozzánk fordulsz, és nem egyből a biztosítóba mennél, sőt: jobban járhatsz, mert segítünk megtalálni a hozzád illő ajánlatot, egy biztosító viszont sosem fogja javasolni a konkurencia termékét.

De hogy lehet ingyenes egy tanácsadás, ami valójában magas értéket képvisel? Mi is jutalékban részesülünk, ahogy minden üzletkötő a biztosítónál (ez tehát így is, úgy is be van árazva a havi díjadba), csak mi cserébe értékes szolgáltatást is nyújtunk.

A jutalék minden ajánlatnál hasonló, mivel a törvény szabályozza annak mértékét, így nekünk nem a jutalék a fontos a döntésednél, hanem az, hogy azt az egészségbiztosítást indíthasd el, ami a legjobban illik hozzád. Mi abban hiszünk, hogy hosszú távon csak ez a stratégia működik, ami bizalmat alakít ki a szakértőnk és az ügyfelei között.

Fogalomtár


várakozási idő

A várakozási idő a biztosítások esetében használatos fogalom, így a magán egészségbiztosításoknál is alkalmazzák. A várakozási idő azt mutatja meg, hogy a szerződés megkötése után mennyi idővel vehető igénybe a szolgáltatás, vagy mikortól térít a biztosító kár esetén. A várakozási idő 2-3 hónap, de akár fél év is lehet.

A várakozási idő amiatt szükséges, hogy a leendő biztosított ne egy meglévő, adott esetben eltitkolt betegsége miatt kössön biztosítást. A kockázati biztosítások és az egészségbiztosítások is többnyire az előre nem látható kockázatok biztosítására jöttek létre, bár az egészségbiztosítások esetében akadnak kivételek, mikor a meglévő betegséget is befogadják a térítési kategóriák közé (jellemzően a céges egészségbiztosítások esetében találkozhatunk ilyennel).

A biztosító kérésére köteles vagy bevallani a meglévő betegségeidet, a kórtörténetedre vonatkozó kérdésekre pedig őszintén kell válaszolnod. A biztosító ezek felmérésétől eltekinthet.


egynapos sebészet

Az egynapos sebészet azt jelenti, hogy a beteget a sebészeti eljárást követő 24 órában otthonába bocsátják, nem kell tovább kórházban feküdnie vagy megfigyelés alatt lennie.

Ma már rengeteg sebészeti beavatkozás elvégezhető egynapos sebészet keretében. A műtét utáni felépülés gyorsabb, így kevesebb időt kell betegszabadságon vagy táppénzen tölteni.

Az egynapos sebészet sok egészségbiztosítási csomagban megtalálható a nagyműtétekkel ellentétben, amit csak a prémium csomagok biztosítanak. Érdemes alaposan utánanézni, hogy az egészségbiztosítási csomag, amit választani szeretnél, milyen szolgáltatásokat tartalmaz.


ambuláns ellátás

Az ambuláns ellátás a járóbeteg-szakellátást jelenti, azaz az olyan betegek gyógyító, megelőző ellátását, akik nem ágyhoz kötöttek. Ez minden olyan kezelést lefed, ami után elhagyhatod a kórházat, klinikát. A sebészeti, fül-orr-gégészeti, szemészeti és baleseti területek is ide tartoznak, ilyen lehet a varratszedés, idegentest-eltávolítás, ízületi punkció, egyszerű lézer-beavatkozások, bőrelváltozások fagyasztásos és égetéses eltávolítása, dobhártya-bemetszés, arcüreg-öblítés stb. A fekvőbeteg-ellátásban végzik a nagyműtéteket, ami után akár több hét lábadozás is előfordulhat. Az ambuláns ellátások közé viszont csak a kisebb műtétek tartoznak, amik után nem kell kórházba feküdnöd.


fekvőbeteg-ellátás

A fekvőbeteg-ellátásnál, ahogy a neve is mutatja, be kell feküdni a kórházba több mint 24 órára, a felépülés napokba vagy akár hetekbe is telhet. Általában nagyműtétek után van erre szükség. Sok magán egészségbiztosítási csomagban nincs erre lehetőség, általában csak a prémium csomagok teszik lehetővé, mivel a kórházi gondozás rendkívül költséges.


járóbeteg-ellátás

A járóbeteg-ellátás esetében a név arra utal, hogy a páciens nem feszik be a kórházba 24 óránál több időre, hanem a kezelés után a saját lábán hagyja el az intézményt. Ez amiatt van, mert tartós megfigyelést és ápolást nem igényel az állapota, és önmagát is kellően el tudja látni. Ide tartozik minden orvosi konzultáció, az egynapos sebészet vagy az ambuláns ellátás.


sürgősségi ellátás

A sürgősségi ellátás minden olyan esetet magába foglal, amikor baleseteknél vagy életveszélyes rosszullétnél azonnali orvosi kezelésre van szükség. Leegyszerűsítve: azok az esetek, amikor mentőt kell hívni, ilyenkor sürgősségi ellátásról beszélünk.

Ritka, hogy mentőautóval történő betegszállítás legyen a magán egészségbiztosítási csomagban, de van ilyenre példa, igaz ezek általában jóval drágábbak, és leginkább csak nem életveszélyes helyzetekben lehet őket igénybe venni.

Többségében viszont a sürgősségi ellátás állami hatáskörbe tartozik, tehát vészhelyzet esetén mentőt kell hívni. A kórházba szállítás után, ha az egészségbiztosításod fedezi a fekvőbeteg-ellátást, és az állapotod stabil, akkor kérheted, hogy szállítsanak át egy magánkórházba.


magán egészségbiztosítás kalkulátor

A GRANTIS saját fejlesztésű magán egészségbiztosítás kalkulátorában megtalálod az egyes egészségbiztosítási  ajánlatokat, biztosítónként többet is.

A magán egészségbiztosítás kalkulátor kiírja, hogy az adott csomag mennyibe kerül havonta, hány egészségügyi ellátóhely érhető el vele, mennyi kezelési típust tartalmaz, és hogy ügyfeleink hogyan értékelték tapasztalataik alapján. A felsorolt tulajdonságok szerint rendezni is tudod az ajánlatokat.

A kalkulátor nem helyettesíti a személyes tanácsadást, ami segít a te személyes szempontjaid alapján választani.