Kezdjük is az elején: Mi az a CSOK?

A CSOK egy államilag finanszírozott családtámogatás, amely a gyermekes, vagy jövőben gyermeket vállaló szülőknek nyújt pénzügyi segítséget lakás vagy ház megvásárlására, lakásépítésre, bővítésre, felújítására vagy tetőtérbeépítésre. 

Vissza nem térítendő állami támogatás 2024-ben

A CSOK a gyermekes szülők lakáshoz jutásának megkönnyítését célozza, de ha még nincs gyermeketek, de szerződésben vállaljátok, hogy a jövőben gyermekeitek születnek, akkor is jár a támogatás. Ilyen esetben megelőlegezett CSOK-ról beszélünk, ezt a lehetőséget csak akkor vehetitek igénybe, ha házasok vagytok, és egyikőtök még nem töltötte be a 40. évét.

Ha egy gyermeket vállaltok négy éven, két gyermek vállalása esetén 8 évenen belül kell a gyermekeknek megszületniük. Az, hogy mennyi CSOK-ot kaphattok, nem csak a gyermekek számától függ, hanem az is meg van határozva, hogy minimum mekkorának kell lennie a ház, vagy lakás alapterületének.

CSOK új és használt lakás vagy ház, vásárlásához

gyermekek számahasznos alapterületa támogatás összege új ingatlan vásárlásáhoztámogatás összege használt ingatlan vásárlásához
140 m2 feletti lakás
v.
70 m2 feletti ház
600 000 Ft600 000 Ft
250 m2 feletti lakás
v. 
80 m2 feletti ház
2 600 000 Ft1 430 000 Ft
360 m2 feletti lakás
v.
90 m2 feletti ház 
10 000 000 Ft2 200 000 Ft
470 m2 feletti lakás
v.
90 m2 feletti ház
10 000 000 Ft2 750 000 Ft

CSOK lakásbővítésre

gyermekek számahasznos alapterülettámogatás összege
40 m2600 000 Ft
250 m21 430 000 Ft
360 m22 200 000 Ft
4 vagy több70 m22 750 000 Ft

Államilag kamattámogatott hitel 

A CSOK-hitel az egyik legkedvezőbb kamatozású hitel amihez Magyarországon hozzájuthatsz, új lakás vásárlására, építésre vagy használt lakás vásárlására. Az állami kamattámogatásnak köszönhetően, 3 százalékos kamaton fut, ráadásul a futamidő végig fix.

A kedvezményes hitelt akkor tudod felvenni, ha legalább két gyermeket nevelsz és már a CSOK-ot is felvetted. A kamattámogatás időszaka maximum 25 év, így gyakorlatilag egy nagyon kedvező kamatozású, 25 éves fix kamatozású hitel, de természetesen kérheted rövidebb futamidővel is.

A CSOK hitelt egy gyermekre nem igényelhetitek, kétgyermekes szülőként legfeljebb 10 millió forintnyi CSOK-hitelt vehettek fel. 3 gyermek esetén 15 millió forintos a keret, függetlenül attól, hogy új vagy használt ingatlanra szeretnétek-e fordítani.

Az otthonteremtési program kiegészítéseként 2021. január elsejétől CSOK-os hitelt igénybe vevők számára minimalizálják a közjegyzői díjakat is.

A bankok a CSOK-hoz kapcsolódó államilag támogatott hitelek esetében is alkalmazzák a bankok a hitelbírálatot, tehát a hitelképesség követelményeinek ezesetben is eleget kell tenned. Nem lehet 5 000 forintnál nagyobb köztartozása egyikőtöknek sem, és ha CSOK hitelt akarsz felvenni nem lehetsz KHR listán, a CSOK-ot magát azonban KHR listásként is megkaphatod egyes bankoknál.

Zöld CSOK

Létezik az a kedvezményes hitel, amely a CSOK-hitelt is veri. Ha a CSOK hitel helyett az MNB Zöld Otthon Program (ZOP) lakáshitelét veszed fel, két gyermek esetén 10, három vagy több gyermek esetén 15 millió forint erejéig, tehát a CSOK hitel mértékéig, a ZOP 0 százalékos kamatozású, az efölötti rész kamatozása pedig fix 2,5 százalék. A Zöld Otthon Programban összesen 70 millió forint hitelt igényelhetsz amely akár 25 évig terjedő futamidőre.

A ZOP feltétele, hogy legalább BB energetikai minősítésű és legfeljebb 90 kWh/nm2/év energiafelhasználású új ingatlant építs vagy vásárolj.  

További feltételek, hogy a 100 százalékos össztulajdoni hányadot kell szerezned a hitelezett ingatlanban, vagyis ha ketten vásároltok vagy építkeztek, a kölcsönt is közösen kell igényelnetek, valamint legalább 10 évig a hitelből megvásárolt ingatlanban kell laknod, illetve laknotok.

Falusi CSOK

A falusi CSOK a kistelepüléseken élő családok számára  a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint preferált kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Fontos, hogy a falusi csok összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni.

A falusi csok összege, ha ingatlant vásárolsz és egyben bővítesz, korszerűsítesz is

1 gyermek esetén      600 000 Ft
2 gyermek esetén  2 600 000 Ft
3 vagy több gyermek estén10 000 000 Ft

A falusi csok összege, ha meglévő lakást bővítesz, korszerűsítesz

1 gyermek esetén      300 000 Ft
2 gyermek esetén   1 300 000 Ft
3 vagy több gyermek esetén  5 000 000 Ft

Milyen feltételei vannak a CSOK-nak?

Az élettársammal felvehetek CSOK-ot?

Ha nem vagy házas az nem kizáró ok. Már meglévő gyermekek után egyedül, vagy az élettársaddal is igényelhettek CSOK-ot. Ha azonban jövőben születendő gyermekekre vennétek fel a támogatást, akkor a CSOK feltétele hogy házasok legyetek. 

Meddig számít gyereknek a gyermekem?

Ha a gyermeked elmúlt 25 éves, vagy nem egy lakcímen lakik veled, akkor a CSOK-nál nem számít gyermeknek, akkor sem, ha még tanuló. Ha még nincs 25 éves de már dolgozik, akkor az a kérdés, hogy a jövedelme elegendő-e arra, hogy “indokolt” szükségleteit finanszírozni tudja. Az “indokolt” szükséglet meglehetősen tágan értelmezhető, tehát ha gyermeked nem keres kifejezetten jól, az tekinthető úgy is hogy még el kell tartanod, így van esély rá, hogy felveheted utána a CSOK-ot.  

Mi lesz, ha elválunk? 

Elvált szülőként is jogosult lehetsz CSOK-ra, ha gyermeked vagy gyermekeidet a bíróság nálad helyezte el, és veled élnek, valamint a válóper során te szerezted meg a CSOK-kal vásárolt ingatlan tulajdonjogát és a kiskorú gyermekek (akikre a támogatást igénybe vettétek) is a CSOK-os ingatlanban élnek, vagy fordítva, ha volt házastársad szerezte meg az ingatlant és a gyermekek is vele élnek.  Ez esetben módosítani kell a CSOK-szerződést, de az összeget magát nem kell visszafizetni. Minden más esetben azonban a támogatást egy összegben kell visszautalni az államnak. Közös szülői felügyelet esetén is csak az a szülő veheti igénybe a támogatást akinek azonos a lakcíme a gyermek vagy gyermekek lakcímével. Az sem változtat a helyzeten, ha a másik szülőnél is sokat van a gyerek, netán nála is van szobája. Élettársi kapcsolatnál, ha nincs bírósági végzés, legtöbbször elegendő, ha a gyermek és az igénylő lakcíme azonos, de az is számít, ha az eltartott gyermek utáni családi pótlék az igénylő nevére érkezik. 

CSOK kizáró okok

  • Nem kaphat csokot aki ellen büntetőeljárás folyik, 
  • vagy köztartozása van. 
  • Ha nincs legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszonyod amelyben maximum 30 napos megszakítás van, akkor nem tudsz CSOK-ot felvenni. Ha GYES-en vagy GYED-en vagy, de nincs munkaviszonyod, akkor nem elérhető a CSOK.
  • Ha a kedvezményes hiteligénylésnél a bank visszautasítja kérelmed, akkor CSOK sem nyújtható.
  • Ha ingatlant vásárolsz CSOK-kal, az ingatlan eladója nem lehet közeli hozzátartozód vagy élettársad.

Ha külföldön dolgozom, kaphatok CSOK-ot?

Ha magyar állampolgár vagy, de külföldön dolgozol, ott kapod a jövedelmed és ott fizeted a társadalombiztosítási járulékot is, akkor is kaphattok CSOK-ot, de csak akkor ha a párod Magyarországon dolgozik. A házaspár egyik tagjának ugyanis legalább két éve a magyar társadalombiztosítási rendszerben kell járulékot fizetnie, legfeljebb 15 nap megszakítással.

Ha Magyarországon élsz, de nem vagy magyar állampolgár a CSOK-ot akkor kaphatod meg ha tartózkodási jogosultságod 3 hónapnál hosszabb időre szól. A tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt kaphatsz CSOK-ot, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezel.

A nem magyar állampolgárok kötelesek a bank felé tartózkodási jogosultságukat évente, január 31-ig igazolni, illetve a tartózkodási jogosultságukban fennálló változást 8 napon belül bejelenteni.

Amennyiben CSOK-ot igényeltéls, de nem vagy magyar állampolgár és tartózkodási jogosultságod megszűnik, és 30 napon belül nem kapsz tartózkodásra jogosító okmányt, engedélyt vagy jogállást, a 30 napos határidő lejártát követően az igénybevett családi otthonteremtési kedvezményt, illetve kamattámogatást a Ptk. szerint számított késedelmi kamattal terhelten vissza kell fizetned mielőtt Magyarország területét elhagynád.

Mikor kell visszafizetni késedelmi kamattal a CSOK támogatást?

Figyelem! A kormányzat 2022. szeptember 29-én változtatásokat jelentett be a büntetőkamatok kapcsán (részletek lentebb)

Gyermekvállalás esetén a támogatás felvételét rögzítő szerződésben házastársaddal együtt vállanotok kell, hogy egy bizonyos időponting lesz egy vagy több gyermeketek lesz. Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, három vagy több gyermek vállalása esetén 10 év a határidő. Amennyiben nem teljesül a gyermekvállalás akkor a támogatást részben vagy egészében, Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével együtt vissza kell fizetned egy összegben, illetve már csak kellett, mert a kormányzat 2022. szeptember 29-én 5 százalékban maximalizálta a büntetőkamatot. Ha a gyermekvállalás csak részben teljesül, támogatásnak azt a részét kell visszafizetned, amit a meg nem született gyermek után igényeltél.

A büntetőkamat maximalizálása mondhatni egy pénzügyi tragédiától mentette meg a magyar hitelfelvevőket – mivel a jegybanki alapkamat már 13 százaléknál jár, a büntetőkamat rosszabb esetben ennek az ötszöröse, azaz 65 százalék lett volna, de jobb esetben is az alapkamattal megegyező, azaz 13 százalék. Nem is kell részleteznünk, hogy ekkora kamatok teljesen átírják egy család költségvetését, sőt, életmódját, negatív irányba.

Ezt felismerve cselekedett a kormány és módosított a csok szabályain. Az új szabályok szerint a büntetőkamat meghatározásában nem a jegybanki alapkamat, hanem az 5 százalékos maximális mérték az irányadó. Azokra az esetekre is érvényes ez, amikor s jogszabály a jegybanki alapkamat ötszörösében határozza meg a támogatás visszafizetésének büntetőkamatát – tehát a házastársakat semmilyen esetben sem sújthatja az 5 százaléknál magasabb késedelmi kamat. A kamatplafon egyaránt vonatkozik a csokot újonnan felvevőkre és a már hitellel rendelkezőkre is.

További könnyítést is tartalmaz a szabálymódosítás: amennyiben a gyermekvállalást örökbefogadással oldja meg a házaspár, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem az azt követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot bemutatni a hitelintézetnek. Ugyanis ebben az esetben a határidő két évvel meghosszabbodik.

Ha kiadod, vagy elajándékozod a lakást, amelyet a CSOK igénybevételével vásároltál, és a CSOK felvétele óta még nem telt el 10 év, akkor késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetned a CSOK-ot. A jövőben azonban már lehetőséged lesz arra, hogy ezen 10 év alatt a gyermeked nevére írasd az ingatlant.

Gyakran Ismételt Kérdések – CSOK


Elfogadható-e a CSOK önerőként?

Ha egy család már meglévő gyermek után igényelt CSOK-ot, akkor azt a hitelintézeteknek el kell fogadniuk lakáshitel-önerőként is. A Magyar Nemzeti Bank egy állásfoglalása szerint ugyanis „az egyszeri, gyermekek után járó, vissza nem térítendő lakáscélú támogatások a hitelfedezeti arányok számításakor nem növelik a hitelnyújtó kitettségét és így a hitelösszeget, azok önerőként vehetők igénybe.”

A jövőben megszületendő gyermekekre felvett CSOK-kal kapcsolatban azonban nem foglalt állást az MNB, vagyis a bankok dönthetnek úgy, hogy elfogadják az előre felvett pénzt önerőnek, és úgy is, hogy nem – a legtöbb hitelintézet inkább a „nem” mellett dönt.


Igényelhetem-e utólag a CSOK-ot?

A vásárlás vagy építés után visszamenőleg sajnos nem igényelheted a CSOK-ot, akkor sem ha három vagy több gyermeked van és megfelelsz minden egyéb feltételnek.


Hány éves korig jár a CSOK?

A gyermekekre vonatkozóan, ha vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeked a 25. életévét még nem töltötte be, vagy a 25. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy, akkor jár utána CSOK.

A CSOK Hitel feltétele, hogy amennyiben a kért kölcsön futamideje alatt te vagy a párod betölti a 75. életévét, a bank további biztosítékokat kér. Ezt megoldhatod úgy, hogy a kölcsön futamidejére és összegére szóló hitelfedezeti életbiztosítást kötsz, vagy egy olyan adóstársat vonsz be, aki a futamidő végéig a 75. életévét még nem tölti be.


Hol kapok OEP igazolást CSOK igényléséhez?

Ha CSOK-ot szeretnél igényelni, igazolnod kell hogy van minimum 180 napos társadalombiztosítási jogviszonyod. Az igazolást az OEP (újabb nevén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) adja ki. A TB jogviszony igazolást a lakóhelyed szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó osztályán kell kérned. Elmehetsz a kormányhivatalhoz személyesen is, vagy kitöltheted az igazolás iránti kérelmedet e-Papír szolgáltatáson keresztül is, és postai úton feladhatod az igénylőlapot. Az igazolást akár pár nap alatt megkaphatod, de van hogy a kiállításnál a hivatal kihasználja a maximális határidőt, így érdemes figyelni az időzítésre. Arra is ügyelned kell ugyanis, hogy a kiállított igazolást a bankok csak 30 napig fogadják el a CSOK igényléséhez.


Mennyi ideig tart a CSOK elbírálása?

A családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmed benyújtásának napja az a nap, amikor a kérelmet, valamint a kért dokumentumokat benyújtotta a banknak. Az elbírálás elvileg 30 nap, de van olyan bank, amelynél ez 90 napig esetleg tovább is eltarthat. Ha azonban a kérelem elbírálásához további dokumentumok benyújtása szükséges, úgy a kiegészítésre biztosított időtartam a bank által korábban megjelölt határidőbe nem számít bele, tehát ez megnövelhető a bírálati időt.


Mi számít új építésű háznak?

Új ingatlannak számít, ha az ingatlanfejlesztő cég által építtetett ingatlant először adja el magánszemélynek, vagyis ha a beruházótól veszel új lakást.

Meglévő épület átalakítása, felújítása, bővítése nem számít új ingatlannak.

Ezalól kivétel a tetőtér beépítés. Új ingatlannak számít ugyanis, ha tetőtér beépítéssel vagy emelet ráépítéssel egy új lakást hozol létre, amely legalább két új önálló albetétként van nyilvántartva, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető és külön bejárattal rendelkezik.

Új ház építésénél maximum a meglévő alapot használhatod fel, de annak felhasználhatóságát szakvéleménnyel kell bizonyítanod. Egy félkész ház befejezése akkor számít új ingatlannak, ha az építési engedély dátuma nem régebbi, mint 2008. július 1., és ha az ingatlan nem rendelkezik még használatbavételi engedéllyel.

Fogalomtár


KHR Lista (régebbi nevén BAR Lista)

Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén BAR, olyan nyilvántartási rendszer, amely minden banki ügyfélről adatokat tartalmaz a hitelekre, illetve a bankkal szembeni tartozásokra és visszaélésekre (pl. hamis okirat használata, bankkártya-csalások) vonatkozóan.


MCSOK – Megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény

Megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény-t, MCSOK-ot, akkor veheted igénybe, ha még nincs gyremeked, de házastársaddal tervezitek hogy gyermeket vagy gyermekeket vállalatok. Családi otthonteremtési kedvezmény és megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK+MCSOK) egyszerre is igénybevehető, ha már van gyermeketek, aki után CSOK-ot igényelhetted, de további gyermeket, vagy gyermekeket terveztek.


Falusi CSOK lista

Azoknak a preferált kistelepüléseknek a listája, ahol a Falusi CSOK felhasználásával ingatlant vásárolhatsz. A listát a kormány a Magyar Közlöny 2020. évi 292. számában tette közzé.