Ebben a cikkben a felelősségbiztosítások egyik típusát, a szállítmánybiztosítást mutatjuk be, ami minden olyan vállalkozásnak fontos lehet, ami áruk és állatok szállításával, fuvarozásával foglalkozik.

Ha fuvarozóként még nincs szállítmánybiztosításod, akkor egy kártérítés esetén kockázatoknak lehet kitéve a vállalkozásod. A továbbiakban elmagyarázzuk, hogyan segít a szállítmánybiztosítás, ha megtörtént a baj.

Mit jelent a szállítmánybiztosítás?

A szállítmánybiztosítás vagy szállítmányozási biztosítás abban az esetben véd téged, ha szállítmányozással, fuvarozással foglalkozol, és a szállított áruban vagy élőállatban kár keletkezik, ami miatt kártérítést kell fizetned a megrendelőnek, megbízónak (szerződött partnernek) a magyar jog közúti árufuvarozásra vonatkozó szabályai szerint.

Egy ilyen kártérítés súlyos összeg lehet, ami komoly nehézséget jelenthet a céged életében. A szállítmánybiztosítás vállalja, hogy kártérítési kötelezettség esetén kifizet neked egy meghatározott pénzösszeget, természetesen a feltételek és kizárások figyelembevételével.

Mivel a szállítmánybiztosítás kártérítési igény után fizet, így a felelősségbiztosítások közé tartozik, amikről részletesen itt írtunk.

Fontos, hogy a szállítmánybiztosítás nem a vállalkozásod saját vagyontárgyaira és eszközeire vonatkozik!

A szállítmánybiztosítás a fuvarozói szerződés alapján végzett belföldi árufuvarozói tevékenység közben keletkezett károk utáni kártérítési igény fellépésekor térít csak, vagyis amikor egy megbízás alapján szállítod más valaki áruját.

Milyen rakományokra terjed ki a szállítmánybiztosítás?

A szállítmánybiztosítás általi védelem kiterjedhet:

 • hűtött, fagyasztott áruk szállítására,
 • csomagolatlan áruk szállítására,
 • élőállatok szállítására,
 • járművek szállítására,
 • gépek, berendezések szállítására,
 • kiemelt kockázatú áruk szállítására.

Milyen károkat NEM térít meg a szállítmánybiztosítás?

A szállítmánybiztosítás az alábbi káresemények utáni kártérítésnél nem vagy nem minden esetben fizet:

 • a vállalkozás saját vagyontárgyaiban bekövetkezett károk,
 • tárgyrongálás,
 • bűncselekménnyel okozott károk,
 • készpénz, értékpapír, drágakő, nemesfém fuvarozása közben keletkezett károk,
 • munkavállaló személyi sérülése, megbetegedése,
 • költözési ingóságok, azaz költöztetés közbeni károk,
 • postai küldemények fuvarozásából eredő károk,
 • kötbér, bírság, többletköltség stb.,
 • jármű nem megfelelő karbantartása miatti károk,
 • fuvarozási okmányok helytelen kitöltése miatti károk,
 • konténeres áruszállításkor a konténer elvesztése, megsemmisülése.

Mennyi pénzt fizet a szállítmánybiztosítás?

A szállítmánybiztosítás is legfeljebb annyit fizet, amennyit a többi biztosítás, vagyis maximum annyit, mint a biztosítási összeg, amire szerződtél.

Melyik biztosítónál köthetsz szállítmánybiztosítást?

A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a legnagyobb biztosítókat, akiknél Magyarországon vállalati szállítmánybiztosítás kötésére van lehetőség.

Aegon vállalati szállítmánybiztosítás

2020 óta az Aegon kezeli a CIG Pannóniánál korábban megkötött vállalati vagyon-, flotta- és szállítmányozási biztosításokat. Belföldi és külföldi hatállyal is megköthetőek.

Az Aegon szállítmánybiztosítási termékek nevei: Belföldi Közúti Árufuvarozói Felelősségbiztosítás (BÁF); Közúti Árufuvarozók és Személyszállítók Szolgáltatói Felelősségbiztosítás (KÁSZF); Nemzetközi Közúti Árufuvarozói Felelősségbiztosítás (CMR); Nemzetközi és Belföldi Szállítmánybiztosítás (PVSZ); Személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállítók szolgáltatói felelősségbiztosítása (SZESZOF).

Allianz vállalati szállítmánybiztosítás

Az Allianz biztosító logisztikai biztosításoknak hívja a szállítmánybiztosítási termékek csoportját. Az Allianz Szállítmányvédelem belföldi hatályú, ahogy az Allianz belföldi közúti árufuvarozói felelősségbiztosítás is.

Az Allianz Nemzetközi szállítmánybiztosítás, ahogy a neve is mutatja, külföldön is igénybe vehető, vagyis azoknak ajánlott, akik export-import tevékenységet folytatnak. Ez lehet szárazföldi, tengeri vagy légi fuvarozás is. A Nemzetközi közúti árufuvarozói felelősségbiztosítás a szárazföldi, nemzetközi szállítmányozásra korlátozódik. A Szállítmányozói felelősségbiztosítás belföldön és külföldön is érvényes hatályú.

Generali vállalati szállítmánybiztosítás

A Generali szállítmánybiztosítása belföldön és külföldön, a fuvarozás módjától és a szállítási útvonaltól függetlenül is védelmet nyújt. Három fedezeti forma érhető el náluk: all risks fedezet, alapfedezet, alapfedezet és lopás.

Uniqa vállalati szállítmánybiztosítás

Az Uniqa belföldi és nemzetközi hatályú szállítmánybiztosításokat is forgalmaz. Ezeknél az ICC (Institute Cargo Clauses) feltételrendszerhez hasonló módozatokat alkalmazzák. Ide tartozik az All Risks, azaz teljes körű, és az FPA, azaz részkároktól mentes biztosítás. Szállítmánybiztosítást egy útra is lehet kötni, de keretszerződés formájában is van erre lehetőség. Ilyenkor a tervezett éves forgalom alapján köthető meg a szerződés, nem kell külön-külön minden útra újat kötni.

A szállítmánybiztosításokon kívül szállítmányozói felelősségbiztosítás és fuvarozói árukár felelősségbiztosítás is köthető náluk, melyek díját az árbevétel és a járművek darabszáma alapján határozzák meg.