Mi az a falusi CSOK?

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény CSOK egyik típusa, amely a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást.

A Falusi CSOK összege korszerűsítésre, ha ingatlant vásárolsz és egyben bővítesz, korszerűsítesz is:

1 gyermek esetén      600 000 Ft
2 gyermek esetén  2 600 000 Ft
3 vagy több gyermek esetén10 000 000 Ft

A Falusi CSOK összege felújításra, ha meglévő lakást bővítesz, korszerűsítesz:

1 gyermek esetén      300 000 Ft
2 gyermek esetén   1 300 000 Ft
3 vagy több gyermek esetén  5 000 000 Ft

A Falusi CSOK-kal vásárolt és felújított vagy bővített lakás vagy ház minimális alapterülete:


1 gyermek esetén

   40 m2
2 gyermek esetén  50 m2
3 gyermek esetén  60 m2
4 gyermek esetén  70 m2

Ezt az alapterületetet a bővítés befejezése után kell elérnie az ingatlannak.

Mi a különbség sima és a Falusi CSOK-között?

Csak ingatlanvásárlásra nem veheted fel Falusi CSOK-ot. A felvett összegnek csak a fele fordítható ingatlan vásárlásra, a másik felét az ingatlan felújítására és/vagy bővítésére kell fordítanod. 

Az is jelentős különbség a CSOK-hoz képest, hogy a Falusi CSOK-kal megvásárolt lakásnak nem kell lakhatónak lennie, csak a felújítás, korszerűsítés befejezése után kell megfelelnie a lakhatóság követelményének. A felújításra/korszerűsítésre rendelkezésre álló idő 3 év

 A “külterületi ingatlan” esete

Külterületi lakás esetében is lehetőséged van Falusi CSOK igénybevételére, ha az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel szerepel. Külterületi ingatlan esetén az ország bármely pontján igényelheted a támogatást.

Maximum mennyi kamattámogatott Falusi CSOK-ot és CSOK hitelt kaphatok? 

Ha családodban két vagy több gyermek van, a Falusi CSOK mellé felvehetsz CSOK hitelt is, amely évi 3 százalékos fix kamatozású hitel maximum 25 évre. 

Ha használt lakás vásárlással egybekötött bővítésére és/vagy korszerűsítésre igényled a hitelt, akkor a 3 vagy több gyermek esetén a 10 millió forint összegű Falusi CSOK mellé maximum 15 millió forint hitelt kaphatsz, 2 gyermek esetén a 2,6 millió forint értékű Falusi CSOK támogatást 10 millió forint CSOK hitellel egészítheted ki.  .

Ha meglévő lakásod bővítésére és/vagy korszerűsítésére igénylesz CSOK hitelt, és 3 vagy több gyermeked van az 5 millió forint összegű CSOK mellé maximum 7,5 millió forint kedvezményes hitelt igényelhetsz. Ha 2 gyermeked van, akkor az 1,3 millió forint Falusi CSOK mellé maximum 5 millió forint CSOK hitelt kaphatsz.

A fenti összegek nem tűnnek nagynak egy ingatlan vásárlás és felújítás megvalósításához, de tanyaközpontokban, kis falvakban az ingatlanárak sokkal mérsékeltebbek, így ha több gyermeked van, már jelentős segítséget jelenthetnek a lakhatás megoldásához. 

Milyen feltételei vannak a falusi CSOK-nak?

Rendelkezned kell minimum 1 év, a 10 millió forint összegű Falusi CSOK igénylése esetén pedig 2 év társadalombiztosítási jogviszonnyal. Falusi CSOK esetén a közmunka beleszámít a TB jogviszonyba, a 10 millió forint értékű maximális összegű Falusi CSOK-nál azonban nem. A középfokú tanulmány ideje nem vehető figyelembe a TB jogviszonynál, a felsőfokú tanulmány ideje viszont igen.  

Falusi CSOK-ot, csakúgy mint a “sima” CSOK-ot igényelhetsz akkor is ha élettársaddal élsz, házas vagy, vagy egyedül neveled gyermekeidet, Ha azonban azt vállalod, hogy a jövőben születendő gyermekeid után igényelsz támogatást, akkor ezt csak úgy teheted meg ha házas vagy, és legalább egyikőtök fiatalabb 40 évesnél. 

Ha a Falusi CSOK-t meglévő használt lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére igényled, akkor lakcímkártyával igazolnod kell, hogy a lakás már a kérelem benyújtásának időpontjában lakhelyedül szolgált, és gyermekeid – akikre a kedvezményt felvetted – szintén ott laktak.

Ha lakásvásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre vetted fel a Falusi CSOK-ot, akkor lakcímkártyával igazolnod kell, hogy  az utolsó CSOK-részlet folyósításától számított 90 napon belül beköltözöl, mindazon családtagjaiddal együtt, akikre a kedvezményt felvetted. 

Ha használt lakást vásárolsz, a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi értéket, és az eladó nem lehet rokonod vagy élettársad. Építés, illetve felújítás esetén arról kell nyilatkoznod, hogy az építési tevékenységet végző személy nem közeli hozzátartozód vagy élettársad, illetve – ha az építési munkálatokat vállalkozás végzi, – a vállalkozásban te nem rendelkezel tulajdonnal. 

Csak olyan bővítést finanszírozhatsz CSOK-kal – meglévő épület, átalakításának kivételével – ahol a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával, minimum 8 négyzetméterrel, nő az építkezés végére. Bővítésnek számít az emeletráépítést illetve tetőtérbeépítést is, akkor is, ha nem hozol létre két önálló lakást.

Mit jelent az, hogy korszerűsítés?

A Falusi CSOK-kal a következő felsorolásból akár több korszerűsítési munkát is finanszírozhatsz:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra cserélése,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos- vagy vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség felújítását, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig, valamint
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20 százalékáig.

Lehet-e vállalkozásom a Falusi CSOK-os ingatlanban?

A Falusi CSOK-ról szóló kormányrendelet szerint, aki felvette a Falusi CSOK támogatást, de a támogatásban szereplő ingatlan lakáscél mellett egyéb, például gazdasági célt is szolgál, akkor a támogatás összegét késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetnie.

Ez alól azonban van kivétel. Ha már a támogatás benyújtásakor nyilatkozol arról, hogy az érintett ingatlant a többségi tulajdonodban álló gazdasági társaság vagy te magad, egyéni vállalkozóként székhelynek használod, akkor nem kell a támogatást visszafizetned.

Ha kistermelőként élsz egy preferált településen, ahol igényelhetsz Falusi CSOK-ot, és vállalkozásodnak nincs telephelye, csak székhelye, úgy a támogatott ingatlanban folytathatsz gazdasági tevékenységet, vagyis ott lehet a céged székhelye, feltéve hogy a támogatást csak a lakhatást biztosító ingatlanrészre fordítod.

A Falusi CSOK elutasításának okai

A CSOK és a Falusi CSOK igényléseknél nem ritkán előfordul, hogy a valós helyzet és az ingatlan-nyilvántartásban szereplő térképmásolat eltér egymástól. Például ha a családi házhoz hozzáépítettetek egy szobát, amely nem szerepel a térképmásolaton, ez nem feltétlenül jelent problémát. Ha viszont az elvárt minimális alapterülethez szükség van az adott szoba beszámítására, akkor már bonyolultabb a helyzet.

Vannak olyan bankok, amelyek kizárólag jogilag kifogástalanul rendezett státuszú ingatlant fogadnak el. Tőlük nem várható hogy a hitelbírálat számodra kedvező lesz egy ilyen esetben. Vannak azonban elnézőbb hitelintézetek, amelyek mérlegelik a helyzetet. Falusi CSOK-nál ugyanis a feltételeknek csak a bővítés vagy felújítás után kell hogy a házad vagy lakásod megfeleljen.

Mikor kell visszafizetni késedelmi kamattal a CSOK támogatást?

 • Ha a CSOK-ot felvetted akkor neked és gyermekeidnek is a folyósítást követő 10 évig életvitelszerűen a támogatott lakásban kell laknotok. A CSOK folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatnod a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.
 • Ha az igénylő a banknak vagy az igazolást kibocsátónak valótlan adatot tartalmazó nyilatkozatot tett és ez alapján jutott kedvezményhez, akkor a támogatást késedelmi kamattal együtt kell a bankon keresztül visszafizetne.
 • Ha a bővítési, felújítási munkálatok a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb hat éven belül nem készülnek el, vagy időközben valamilyen okból úgy döntesz, hogy a bővítést vagy felújítást nem valósítod meg, a már folyósított kedvezményt vissza kell fizetned.
   
 • Ha a támogatási szerződésben általad vállalt munkálatokat nem teljesíted, a folyósított családi otthonteremtési kedvezményt – sőt annak a lakás vásárlására számított összegét is − késedelmi kamattal növelten kell visszafizetned.

Gyakran Ismételt Kérdések – Falusi CSOK 2024


A Falusi CSOK folyósításához mennyi idő kell?

A Falusi CSOK utalása általában minimum egy hónapot vesz igénybe, de előfordul hogy a bankok lassabban dolgoznak így akár 3 hónap is eltelhet mire a pénz a számládon lesz. Ilyenkor a tamogatásnak azt a részét utalja át a bank, amelyet ingatlanvásárlásra kaptál. A felújításra és/vagy bővítésre szánt összeg esetében az elvégzett munkálatokat és az anyagköltséget számlákkal kell igazolnod, a folyósítást pedig ezekhez ütemezi a bank, ezek elkészültét pedig egy műszaki ellenőr ellenőrzi.


Falusi CSOK hol igényelhető?

Rendelkezésedre áll például az OTP Bank, az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, a Takarékbank, a Budapest Bank, vagy az MKB Bank.