Mire fizethet az utasbiztosítás?

Képzeljük magunkat annak a fiatal párnak a helyébe, akik Egyiptomba mentek nászútra. Az utolsó napon az ifjú férjet kórházba kellett szállítani azonnali vakbélműtétre, és néhány napot a kórházban kellett töltenie. A felesége ezalatt vele maradt, majd újra kellett foglalni a repülőjegyeket. A beteget végül mentő vitte haza Bécsből, magyarországi otthonáig. Mindezért a párnak 3 millió kellett volna fizetnie, ha nincs utasbiztosításuk. Mi sem szeretnénk magunkra maradni betegen vagy egy sérüléssel külföldon, ezért keressük a legjobb utasbiztosítást. 

Szinte minden utasbiztosítás megtéríti a sürgős orvosi ellátást baleset vagy betegség esetén, a beteg hazahozatalát, fizet a sérült halála vagy rokkantsága esetén és asszisztenciát biztosít az ügyek intézéséhez. Ezen kívül a poggyászbiztosítás és a járatkésés esetére szóló biztosítás szokott az alapcsomag része lenni, de útlemondás esetére például kiegészítő biztosítást kell vennünk az alapcsomaghoz. 

Külön biztosítási termékeket alakítottak ki a síelés és egyéb téli sportok szerelmeseinek, más termékek a búvároknak, vagy az extrém sportok kedvelőinek szólnak. Ezek a biztosítások tartalmazzák a például a síelő helkopteres mentését, a búvároknak kutatás mentést. Ha az utazásunk céljának megfelelő csomagot választunk és hozzáadjuk az esetleges kiegészítő biztosításokat, személyre szabott utasbiztosítás lesz a kezünkben.

Utasbiztosítás és a koronavírus

A legtöbb utasbiztosítás tartalmaz fedezetet arra az esetre, ha külföldön betegszünk meg koronavírusban. Felárért vásárolhatunk olyan kiegészítő biztosítást is, amely akkor is fizet, ha indulás előtt, vagy kinti tartózkodásunk alatt karanténba kerülünk. 

Utasbiztosítás kötése

Az utasbiztosítás online megkötése a legkényelmesebb. A számunkra legjobb ajánlat kiválasztásához felkereshetjük online biztosítási brókerek weboldalát, amelyeken lehetséges számos utasbiztosítás összehasonlítása. A biztosítók weboldalán is általában van kalkulátor, ahol a biztosítás árak és a csomag tartalma alaján kiválaszthatjuk a számunkra legjobb biztosítást. Ezután a vásárlást/szerődéskötést jelölő gombra kattintunk,öss kitöltünk egy rövid online űrlapot a személyes adatainkkal, majd bankkártyával fizetünk.   

Ha személyesen akarunk biztosítást kötni, a bitosító weboldalán kiválaszthatjuk az útbaeső fiókot, ahol az ügyintéző segít választani. 

Utasbiztosítás hitelkártyához és bankkártyához – megéri?

Utasbiztosítás bankkártyához vagy hitelkártyához gyakran ingyen is kapható, a biztosítás díja benne van a kártya díjában. Amelyik kártyához nem jár utasbiztosítás ahhoz általában köthető, és ezek a biztosítások a kártya lejártáig érvényesek, tehát nem kell többször időt fordítani rájuk. 

Az olcsóbb kártyákhoz többnyire minimális szolgáltatás jár, a drágábbakhoz valamivel több. A Budapest Bank 6818 forintos éves díjú dombornyomott Mastercardjához példál nem jár biztosítás, a 10 194 forintos Visa Prémium kártya egy szűk alapcsomagot tartalmaz, baleset esetén 7,5 millió forintos térítéssel. Az 50 000 forint éves díjú Master World Elite kártya biztosítása viszont ugyan ebben esetben 50 millió forintig vállalja a költségeket. Az olcsóbb bankkártyás biztosítás inkább azoknak megfelelő, akik gyakran utaznak, Európán belül.

Akik sportolni szeretnének, azonak valószínűleg érdemes egy személyreszabott utasbiztosítást választani, Európán belül átlagosan 4-6 000 forintért egy hétre. Akik távolabbra utaznak azoknak szintén kevés fedezetet nyújt az utasbiztosítás bankkártyához megoldás. 

Melyik országban érvényes az utasbiztosítás?

A szolgáltatás ára nagyban függ attól, hogy hová akarunk utazni. Ha Európában érvényes biztosítást választunk az a legolcsóbb, az USA utasbiztosítás a legköltségesebb. A Cherrisk online biztosító Európában egy hétre 3843 forintért biztosít minket, a világ többi részére (kivéve Kanada és az USA) 5768 forintért, ha a Kanada és az USA is benne van, akkor már 11 543 forintot fizetünk.

Több biztosító társaság Európához tartozónak tekinti Törökországot, Izraelt, Cyprust, a kedvelt észak-afrikai úticélokat és Oroszországot is.

Utasbiztosítás az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé

Érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztoítási Kártyát, de poggyáaszbiztosítást, sürgősségi fogászati ellátást és asszisztenciát csak az utasbiztosítás nyújt. 

Az egészségbiztosítási kártyával az adott ország állami egészségügyi intézményeiben látnak el bennünket. Némely ország egészségügye részben, vagy egészében önköltséges lehet, amire az utasbiztosítás nyújt fedezetet.  

Hogyan jelenthető káresemény?

Ha külföldön megbetegszünk vagy balesetet szenvedünk, a biztosítótársaságok asszisztencia szolgálatát kell felhívnunk. A segélyszolgálat a regisztrációt követően a minket ellátó egészségügyi intézmény felé fizetési garanciát is nyújt, majd fizet helyettünk.

Amennyiben asszisztencia nélkül magunk rendezzük orvosi kiadásainkat, a biztosító a hazaérkezést követően térít, miután bemutattuk az eredeti számlákat.

A kárunkat a hazaérkezést követően jelentenünk kell a biztosítónál levélben vagy a biztosító weboldalán elérhető online űrlapon. 

Meddig tart az utasbiztosítás?

Az utasbiztoítások többsége egy útra nyújt szolgáltatást, de vannak kivételek. 

Az Axa Assistance utasbiztosítása például hosszútávú és folyamatos, több útra. Lehet havonta fizetni, a Referencia utasbiztosítás nevű alapverzió havi 1415 forint, viszont ha évente fizetjük a díjat, akkor évi 16 171 forint. 

A biztosítás felmondása

Amennyiben az ügyfél korábban megvásárolta a biztosítást, de nem utazik el, a tervezett utazás első napja előtt bármikor lehetséges a felmondása. Az utas a díj teljes összegét visszakapja.

Gyakran feltett kérdések – Utasbiztosítás 2024


Mi az a felelősségbiztosítás?

A biztosító megtéríti mindazokat a károkat amelyekért az utazó a jogszabályok alapján kártérítési felelősséggel tartozik.


Már külföldön vagyok. Köthetek most utasbiztosítást?

Az utazás megkezdése után már nem köthető, online sem, de a meglévő biztosítás meghosszabítható külföldről.


Bérelt autó összetörésére is fizet az biztosító?

Bérelt autó törése esetén nem fizet a biztosító. A bérelt autó bérleti díja azonban magában foglalja a törésbiztosítást, a lopásvédelmi és a felelősségbiztosítást is. A törés és a lopás esetén van önrész is, ez ellen az autóbérbeadó cégnél vehetünk külön biztosítást.


Sportolás közben szerzett sérülésre térít az utasbiztosítás?

Az alap utasbiztosítások is gyakran tartalmaznak fedezetet bizonyos sportágakból eredő sérülésekre, a síbiztosítási, búvár és extrém sport csomagok viszont kifejezetten erősek ebben. Utazás előtt ajánlatos megnézni, hogy melyik biztosítás milyen sportok esetén nyújt fedezetet.


Magyarországon belüli utazásnál is térít az utasbiztosítás?

A külföldi utakra kötött utasbiztosítás nem fedezi az itthoni károkat. Az utasbiztosítások többsége akkor lép életbe amikor elértük a kezdő dátumot és átléptük a magyar határt. Aki azoban hazai nyaralást tervez, annak is létezik utasbiztosítás. A Cherrisk online biztosítónál például egy hétre már 420 forintért köthetünk ilyet.


Átbulizott éjszaka során törtem össze magam. Miért nem térít a biztosító?

Szinte minden biztosító utasbiztosítási szerződése kiköti, hogy mentesül a térítési kötelezettség alól, ha az utas részeg volt, esetleg kábítószer hatása alatt állt, vagy a kárt szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása idézte elő.


Mi tartozik a téli sportok közé biztosítás esetén?

A síelés mindenképp idetartozik, a snowboardozás, szánkózás, korcsolyázás, motoros szánozás, hórafting esetében biztosítója válogatja.


Mi tartozik az extrém sportok közé biztosítások esetén?

Az amit az adott biztosító annak tekint. Olcsóbb biztosításoknál például jetskizés, küzdősportok, vitorlázás, prémium csomagban lehet barlangi búvárkodás, sziklamászás vagy túraautózás is.


Ki számít profi sportolónak?

Az a biztosított aki a sporttevkékenységet hivatásszerűen űzi.


Milyen tevékenységek szoktak tartozni az asszisztencia szolgáltatás alá?

Telefonos segítségnyújtás, tanácsadás, ügyintézés, tolmácsolás, jogi védelem. A részletekért mindenképp olvasd el a tájékoztatót, vagy kérdezd tanácsadónkat!