A tőkevédett alap garantálja, hogy nem tudod elveszteni a befektetett tőkédet. Hátránya, hogy általában alacsony hozamokat termel.

A tőkevédett alap olyan típusú befektetési alap, amely azt ígéri, hogy az eredeti befektetés legalább egy részét visszaadja a befektetőnek. A védett kezdeti befektetés, valamint némi tőkenyereség mindaddig visszajár, amíg a befektető a szerződéses futamidő végéig megtartja az eredeti befektetést.

Az ilyen típusú alapok lényege, hogy a befektetésed ki lesz téve a piaci hozamoknak, mivel az alap képes a részvénypiacra befektetni, de a garantált tőke biztonsága megmarad.


Ahhoz, hogy a befektető megkapja az eredetileg befektetett összeg egy részét, a befektetőnek egy meghatározott időtartam végéig meg kell tartania az alapot.

Az alap általában vegyes alap, amelyben a fix kamatozású befektetéseket a kezdeti befektetés részleges biztosítására, a részvényeket pedig a hozam növelésére használják.

Ha a befektető a garanciaidő lejárta előtt eladja az alapot, akkor az alap által kimutatott veszteségeket magára kell vállalnia, és meg kell fizetnie az alap által felszámított esetleges korai visszaváltási díjakat.