Olyan szerződéses viszony, amelyben a vagyonkezelő megbízást kap egy meghatározott vagyon kezelésére abból a célból, hogy annak értékét megőrizze és gyarapítsa.

A vagyonkezelésnek kettős célja van: az érték növelése és a kockázat csökkentése. Vagyis az ügyfél kockázattűrő képessége az első kérdés, amit fel kell tenni. Egy portfólió jövedelméből élő nyugdíjas vagy egy nyugdíjalapokat felügyelő nyugdíjalap-kezelő kockázatkerülő (vagy annak kellene lennie). Egy fiatal, vagy bármely kalandvágyó ember esetleg magas kockázatú befektetésekkel szeretne foglalkozni.

A vagyonkezelő feladata annak meghatározása, hogy milyen befektetéseket kell eszközölni vagy elkerülni az ügyfél pénzügyi céljainak megvalósítása érdekében, az ügyfél kockázattűrő képességének határain belül. A befektetések között szerepelhetnek részvények, kötvények, ingatlanok, árucikkek, alternatív befektetések és befektetési alapok, a legismertebb választási lehetőségek közül.

A vagyonkezelőtől elvárható, hogy szigorú kutatást végezzen mind makro-, mind mikroelemzési eszközökkel. Ez magában foglalja az uralkodó piaci trendek statisztikai elemzését, a vállalati pénzügyi dokumentumok felülvizsgálatát, és minden mást, ami segíthet az ügyfél vagyonának gyarapítására vonatkozó kitűzött cél elérésében.