Az a szakember, aki a befektetési alap portfólióját kezeli.

A portfóliókezelő nagy befolyással bír egy alapra, függetlenül attól, hogy az alap zárt vagy nyitott befektetési alap, fedezeti alap, kockázati tőkealap vagy tőzsdén kereskedett alap. Az alap portfóliómenedzsere közvetlenül befolyásolja az alap általános hozamát. A portfóliókezelők ezért általában tapasztalt befektetők, brókerek vagy kereskedők, akik komoly pénzügyi menedzsment háttérrel és tartós sikerekkel rendelkeznek.

A portfóliókezelő, függetlenül a háttértől, aktív vagy passzív kezelő. Ha a portfóliókezelő passzív megközelítést alkalmaz, akkor befektetési stratégiája egy adott piaci indexet tükröz. Az adott piaci index referenciaértékként való használata rendkívül fontos, mivel a befektetőnek hosszú távon hasonló hozamokat kell várnia.

Ezzel szemben egy menedzser alkalmazhat aktív megközelítést is a befektetésben, ami azt jelenti, hogy megpróbálja következetesen felülmúlni az átlagos piaci hozamokat. Ebben a forgatókönyvben maga a portfóliókezelő rendkívül fontos, mivel az ő befektetési stílusa közvetlenül eredményezi az alap hozamát. A potenciális befektetőknek érdemes megnézniük egy aktív alap marketinganyagát, hogy további információkat kapjanak a befektetési megközelítésről.