Az az összeg, amit a nyugdíjkorhatár eléréséig összegyűjtöttél a nyugdíjbiztosítással. Ezt a pénzt fizeti ki neked egy összegben vagy járadék formájában a biztosító.


Egyes pénzügyi eszközök, mint például a betétek és a hitelek, a tőke és a kamatok visszafizetését írják elő a lejárat napján. Mások, mint például a devizaügyletek, egy áru leszállítását írják elő. Megint mások, mint például a kamatswapok, pénzáramlások sorozatából állnak, amelyek közül az utolsó a lejáratkor következik be.


A betét lejárata az a nap, amikor a tőke visszakerül a befektetőhöz. A kamatot néha a betét futamideje alatt, vagy lejáratkor fizetik időszakosan. Sok bankközi betét egynapos, beleértve a legtöbb euróbetétet is, és a 12 hónapnál hosszabb futamidő ritka.


Egy fix kamatozású befektetés, például egy kötvény lejáratakor a hitelfelvevőnek vissza kell fizetnie a fennálló tőke teljes összegét és az esetleges kamatokat a hitelezőnek. A lejáratkor történő nemfizetés nemteljesítésnek minősülhet, ami negatívan befolyásolná a kibocsátó hitelminősítését.

A lejáratig tartó futamidő arra az időtartamra utal, amely alatt a kötvénytulajdonos kamatfizetéseket kap a befektetése után. A hosszabb futamidejű kötvények általában magasabb kamatlábat kínálnak. A kötvény lejáratának elérésekor a kötvény tulajdonosa megkapja a kötvény névértékét a kibocsátótól, és a kamatfizetés megszűnik.