Ha most épp nincs szükséged a pénzre, és beéred annyival, hogy egy darabig nem kell fizetned a megtakarításos életbiztosításodat, akkor élhetsz a díjszüneteltetés lehetőségével. Biztosítótársaságtól függően jellemzően egyéves időtartamig, de a tartam alatt akár többször is. A díjszüneteltetett időszak alatt a biztosító ugyanúgy érvényesíti a költségeket. Újabb díjfizetésre már nem vagy kötelezett. Természetesen az elmaradt díjakat később, az újraindításnál visszamenőleg be kell fizetned, viszont egyéb büntetés nincs. A legtöbb esetben egyértelműen jobban jársz ezzel a megoldással, mintha teljesen felmondanád a szerződést.

A járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a hitel- és kölcsönszerződések, valamint a pénzügyi lízingszerződések (hitelszerződések) két fő intézkedést tartalmaztak:

  • Hitel-visszafizetési moratórium
  • a hitelszerződések felmondásának tilalma
  • az intézkedések hatálya alól kivételt képeztek az állam, az önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 39. §-ában meghatározott jogszabályok hatálya alá tartozó vállalkozások (alapvetően az MNB által felügyelt intézmények, így például hitelintézetek, biztosítók, befektetési alapkezelők) részére nyújtott termékek, így esetükben adósokként sem a moratórium, sem a felmondási tilalom nem volt alkalmazható.