A csoportos biztosítások esetében a szerződő a biztosítási érdek szempontjából érdekelt társaság, vagyis vállalkozás, bank stb.

A bankok és a biztosítótársaságok egyaránt pénzügyi közvetítők. Funkcióik azonban eltérőek. Egy biztosítótársaság biztosítja ügyfeleit bizonyos kockázatok ellen, például az autóbaleset vagy a ház kigyulladása ellen. E biztosításért cserébe ügyfeleik rendszeres biztosítási díjat fizetnek nekik.

A biztosítótársaságok ezeket a díjakat megfelelő befektetésekkel kezelik, és ezáltal pénzügyi közvetítőként is működnek az ügyfelek és a pénzüket fogadó csatornák között. A biztosítótársaságok például a pénzt befektetésekbe, például kereskedelmi ingatlanokba és kötvényekbe irányíthatják.

A biztosítótársaságok saját hasznukra fektetik be és kezelik az ügyfeleiktől kapott pénzeket. Vállalkozásuk nem teremt pénzt a pénzügyi rendszerben.

A bank másképp működik: betéteket fogad el, és kamatot fizet a felhasználásukért, majd az ügyfél felé fordul, és kölcsönadja a pénzt a hitelfelvevőknek, akik jellemzően magasabb kamatlábbal fizetnek érte. Így a bank az általa fizetett kamatláb és a kamatláb közötti különbségen keres pénzt, amelyet azoktól számít fel, akik pénzt vesznek fel tőle. Gyakorlatilag pénzügyi közvetítőként működik a bank a pénzüket a banknál elhelyező megtakarítók és az erre a pénzre igényt tartó befektetők között.