Az a személy, aki a csatlakozási nyilatkozat kitöltésével vagy bizonyos esetekben a szerződővel fennálló jogviszony miatt a biztosítási szerződés alanyává válik, és akire ezáltal a biztosító kockázatvállalása vonatkozik.

A csoportos biztosítás kiküszöböli annak szükségességét, hogy minden egyes tagnak külön biztosítási csomagot kelljen kötnie. Gyakran előfordul, hogy a munkáltatók a kifizetési juttatások részeként csoportos biztosítási tervvel fedezik alkalmazottaikat. Egy ilyen terv fedezetet nyújt a csoporttagok és házastársuk, gyermekeik és eltartott szüleik számára.

Hivatalos csoport: A formális csoportban, más néven munkáltatói-munkavállalói csoportban minden tag ugyanannál a munkáltatónál vagy csoporttulajdonosnál dolgozik. A vállalat, az üzleti szervezet és a szakmai szervezet példák a formális csoportra. A biztosítási csomagot a munkáltató vásárolja meg.

Informális csoport: Az informális csoport tagjai tartozhatnak egy társasághoz vagy kulturális egyesülethez. Lehet, hogy ugyanazzal a hitelkártyával vagy számlával rendelkeznek. Egy ilyen csoportban a csoport tulajdonosa vagy ügyintézője vásárolja meg a kötvényt a csoporttagok nevében.