Rekord a kárbejelentésekben

Az éghajlatváltozás következtében Magyarországon is több a lakáskár, az utóbbi időben egyre gyakrabban szembesülhettünk a szélsőséges időjárás által okozott károkkal. Tavaly december közepéig rekordmennyiségű, több mint 58 ezer lakás és társasházzal kapcsolatos elemi kárbejelentés érkezett a Generalihoz – tájékoztattak közleményükben. 

Milyen károkat okozhat a szélsőséges időjárás?

Árvíz, felhőszakadás, villámcsapás, jégverés, fagy, a korábbi évektől eltérő, nagy mennyiségű hó, csak néhány időjárási  jelenség, amely a mindennapi életünkre is kihatással volt. A legtöbb kárbejelentés egyébként a viharok kapcsán érkezett a társasághoz. Csupán a tavaly február 4-én országszerte pusztító szélvihar kártérítési összege mintegy 350 millió forint volt.

A biztosító felmérése szerint a felnőtt hazai lakosság fele (49 százalék) már a klímaváltozást tartja az egyik legnagyobb jövőbeli fenyegetésnek. 

Mire érdemes figyelned, hogy fizessen a biztosító?

A lakásbiztosítási megkötése előtt mindenképpen célszerű tisztázni az igényeket és az elvárásokat, hogy mit szeretnél, hogy térítsenek kár esetén, de a későbbiek során is érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy még mindig megfelelő-e a biztosításod, és minden lényeges kockázatra kiterjed-e. A biztosítás feltételeinek és összegének rendszeres felülvizsgálatával elkerülheted az alulbiztosítottságot, amikor is a kifizetett kárösszeg nem fedezi teljes mértékben a javítási, felújítási költségeket – olvasható az MNB ajánlásában.

Lakásbiztosítási kampány indul márciusban

Érdemes aktualizálnod a lakásbiztosításodat, amire idén márciusban extra lehetőséget kapsz! Sokan így fognak tenni. Akár félmillió lakásbiztosítást is újraköthetnek az ügyfelek a 2024. március 1-jétől március 31-ig tartó kampányidőszakban, a lakásbiztosítási díjak jelentős csökkenése miatt – derült ki több biztosító és a Biztosítási Elemző Központ felméréséből. 

A teljes lakásbiztosítási piacot érintő biztosítóváltási kampány több mint 3 millió biztosítási szerződést érint. A K&H Csoport felmérése szerint egyébként a 30-59 éves magyar lakosság 83 százaléka védi otthonát lakásbiztosítással a balesetektől, káreseményektől.

Mennyivel lesznek olcsóbbak a lakásbiztosítások?

Bár a kampányra szóló akciós díjakat csak márciusban fogják kiadni a biztosítók, már a jelenlegi díjak között is hatalmas különbségek vannak. A legtöbbet várhatólag a családi ház tulajdonosok spórolhatnak. A családi házak esetén a nem ritkán 80-100 ezer forintot is elérő éves biztosítási díjak akár a felére csökkenhetnek, 40-50 ezer forintra. A lakások esetében, ahol az átlagdíjak valamivel alacsonyabbak, elérhető 10-20 ezer forintos éves díj is.

A GRANTIS pénzintézet független szakértői örömmel segítenek Neked a lehetőségek összehasonlításában és a legjobb ajánlat megtalálásában.