A nyugdíjbiztosításod kisegíthet a bajban

A nyugdíjbiztosítás egy nyugdíj megtakarítási forma, amely alapvetően arra hivatott, hogy idős korodban az államtól független, tisztességes privát nyugdíjad legyen. A megtakarításodat ezzel a formával egyedülálló módon a korhatár emeléstől függetlenül, a 65. születésnapodon fixen felveheted.

A nyugdíjbiztosítás azonban még az aktív éveidben is jól szolgálhat. Persze, jobb, ha nem lesz rá szükség, de tudj róla, hogy a 40 százalékot elérő egészségkárosodás esetén is térít a biztosító, akár betegségről, akár balesetről van szó. Csak az elmúlt öt évben sajnos több mint 180 ezer személynél állapítottak meg hivatalosan is újonnan kialakult egészségkárosodást, és akiknek nem volt biztosítása, azoknak bizony jól jött volna. A biztosítási összeg sok mindent fedezhet, például a drágább gyógyszerek, gyógykezelések árát.

Kiegészítő biztosításokkal még több lehetőséged van, például igényelhetsz a biztosítótól rokkantsági járadékot is, ami pótolhatja a jövedelmedet. Szemléltetésként az állami rokkantsági járadék aktuális összege most 53 830 forint havonta (és legalább 70 százalékos egészségkárosodás esetén adják), vajon ez mire elég? A megváltozott munkaképességűek sincsenek túlfizetve, és a rehabilitációs járadék maximális összege 194 790 forint, de ez már a legsúlyosabb esetekre vonatkozik, a többség, aki tud dolgozni mellette, az csak 30-60 ezer forint körüli járadékra jogosult.

Mivel az állami nyugdíjadat a szolgálati idő és az átlagkereseted alapján fogják számolni, így egy esetleges egészségkárosodás még inkább visszavetheti a végeredményt, hiszen a munkából kiesett évek, hónapok vagy a rehabilitált foglalkoztatottként elérhető általában alacsonyabb jövedelem és a részmunkaidős állások egyaránt csökkenthetik az állami nyugdíjat. Éppen ezért betegség esetén még inkább indokolt, hogy legyen majd privát nyugdíjad. 

Megnéznéd már most, hogy aktuálisan mekkora állami nyugdíjra számíthatsz? Állami nyugdíjkalkulátorunkkal kiszámolhatod!

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

Adja magát a kérdés, hogy miből tudnád tovább finanszírozni a megtakarítást, ha nem dolgozol vagy csak félállást tudsz vállalni? Erre találták ki a díjátvállalást, azaz a nyugdíjbiztosítás mellé tudsz kérni olyan kiegészítést, hogy a biztosító rokkantság, illetve keresőképtelenség esetén időszakosan vagy akár a futamidő végéig finanszírozza neked a megtakarítást, ugyanúgy, mintha te fizetnéd, és járni fog a végén a privát nyugdíjtőke. 

A nyugdíjbiztosítás célzottan örökíthető

A nyugdíjbiztosításod tragédia esetén sem vész el, szemben az állami nyugdíjjal, így nem kell attól tartanod, hogy ha baj történik, akkor teljesen hiába takarékoskodtál. Hasonlóan az életbiztosításokhoz, így halálod után is gondoskodhatsz a közeli hozzátartozóidról. 

Nyugdíjbiztosításnál van lehetőséged kedvezményezettek megjelölésére, akik általában családtagok szoktak lenni, de egyébként bárki lehet, a választásod szerint. Ez öröklési szempontból sokkal kedvezőbb, mint ahogyan az a nyugdíj előtakarékossági számlánál működik, ahol csak egyenesági örökös lehet az átvevő, ráadásul komoly adóteherrel, a hagyatéki procedúrát végigjárva lehet hozzáférni a megtakarításhoz. 

A nyugdíjbiztosítás adó- és illetékmentesen, a hagyatéki eljáráson kívül, célzottan örökíthető, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell hónapokat vagy éveket várni, hanem akár néhány napon belül megtörténhet az utalás. Ilyenkor nemcsak a megtakarítási összeget, hanem a haláleseti biztosítási összeget és még az adójóváírást is megkapja a kedvezményezett, tehát több pénzt adhat vissza a biztosító, mint amennyit te beleraktál.

Összefoglalva

A nyugdíjbiztosításhoz baj esetén idő előtt is hozzáférhetsz adómentesen. Amennyiben 40 százalékos egészségkárosodás érne, akkor a biztosító azonnal fizet neked, és nem maradsz egyedül az anyagi terhekkel. Kiegészítő biztosítással lehetőséged van az államinál magasabb rokkantsági járadék igénylésére, valamint kérhetsz díjátvállalást is, hogy a biztosító fizesse helyetted a megtakarítást a privát nyugdíjadhoz. Haláleset bekövetkeztekor az általad választott kedvezményezettre száll a megtakarításod, amelyhez még a haláleseti biztosítási összeg is jár.

Szeretnél többet megtudni a nyugdíjbiztosításról, érdekel, hogy neked való-e, lennének speciális kérdéseid? Tanácsadóink örömmel segítenek a több mint 80 féle ajánlat között eligazodni. Ha csak a két ünnep között lenne egy szusszanásnyi időd ezzel foglalkozni, még akkor is tudunk segíteni, amihez a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.