A pénzügyileg tudatos nyugdíj-előtakarékoskodók jelentős adóteher alól mentesülhetnek, ha kitartanak megtakarításaik mellett. Érdemes arra is odafigyelni, hogy egyes módosítások az adómentesség elvesztését jelenthetik – hívják fel a figyelmet a GRANTIS öngondoskodási szakértői. 

A kitartó megtakarítóknak teljes adómentesség! 🥇

A befektetéseinken szerzett hozam alapvetően adóköteles 2024-ben is. A hozamot 15 százalékos személyi jövedelemadó (vagy ahogy a köznyelv hívja, “kamatadó”) terheli. Ám idén is elérhető több olyan megtakarítási forma, ahol hosszú távra takarékoskodva adómentességet érhetünk el.

A kifejezetten nyugdíjcélú megoldások közül adómentességre ad lehetőséget a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) is.

Mindhárom megtakarítási forma esetében 10 év megtakarítási idő után válik adómentessé a hozam

Több esetben pedig kedvező adózást érhetnek el a megtakarítók akár rövidebb idő alatt. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetén például a kezdeti 15 százalékos kamatadó megfeleződik a megtakarítási idő hatodik éve után a rendszeres díjakon elért hozamon, míg a NYESZ tartós befektetési számlává alakítható, ahol 5 év után vehető fel a befektetés adómentesen. 

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokból nem lehet 10 év előtt pénzt kivonni, így az adóoptimalizálás kérdése sem merül fel. Ez alól kivétel, ha a megtakarító hamarabb éri el a nyugdíjkorhatárt, mivel ekkor a hozam adómentesen vehető fel (a tőke viszont továbbra is adóköteles jövedelem).

Mi okozhatja a kamatadó-mentesség elvesztését nyugdíjbiztosításoknál? 📉

Bár racionális és jó ötlet, ha a nyugdíjbiztosítás éves díját az infláció felett akarod növelni, az utóbbi hetekben több ügyfelünket is figyelmeztetnünk kellett: egyes megtakarítással kombinált biztosításoknál elveszítheted a kamatjövedelmedre szerzett adómentességed, ha túl nagy mértékben növeled a díjbefizetésed. A problémát az szja. törvény egy kevéssé alkalmazott paragrafusa okozza, ami a nyugdíjhoz közelítő megtakarítóknak eredményezhet több százezer forintos veszteséget.

A nyugdíjbiztosítás egy hosszú távú megtakarítási forma, ezért jutalmazza az állam a folyamatos takarékoskodást. Alapvetően az idő előtti hozzáférés esetén a hozamot kamatadó is terheli a megtakarítás hosszától függően, az első 6 évben 15%, a 7. évtől 7,5%. A 10. évtől teljesen kamatadó-mentesen felvehető a hozam.

Azonban egy jogszabály miatt ez a 10 év alatt megszerzett adómentesség elveszíthető, ha túl nagy mértékben emeled a megtakarításod rendszeres díját, mert például szeretnéd infláció felett növelni a megtakarításod értékét.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 65. §-a szerint az adómentesség nem érvényesíthető, ha a díjnövelésed mértéke eléri “a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a díjnövekedés évét megelőző második évre vonatkozó éves fogyasztói áremelkedés 30 százalékponttal növelt értékét (fogyasztói árcsökkenés esetén a 30 százalékpontot)”. 

2021-ben 5,1 százalék volt az infláció, így a fenti jogszabály alapján, ha idén 35,1 százaléknál többel emeled a díjad, akkor az adómentesség megszűnik (havi 20 000 forintos megtakarítás esetén ez 7 020 forint feletti emelést jelent például). Az adómentességet újra megszerezheted, de a számítási időszak újraindul. Így a teljes kamatadó kedvezmény eléréséhez további 10 évig kell megtakarítanod a számlán.

 Kivétel azonban az adózási törvény szerint: “A rendszeres díjak növekedése mértékének meghatározásakor a kockázati biztosítás díját figyelmen kívül kell hagyni.” Ezek alapján ha a kockázati biztosítási díjrészed növekszik a nyugdíjbiztosításon belül, akkor amiatt nem szűnik meg az adómentességed.

Összegezve: ha megtakarítóként helyesen gondolkodva azt mondod, hogy bőven az infláció felett emeled meg az éves nyugdíj-befizetésedet azért, hogy a megtakarításod értékét ne csak megőrizd, hanem növeld is, még akár rosszabbul is járhatsz.

Ha akkorát emelsz, hogy elveszíted az adómentességet és a lejáratig nem szerzed vissza, a megtakarításod hozama után 15%-ot kellene befizetned adóként. Tegyük fel, hogy a megtakarított összegen felül elért hozam 15 millió forint lesz a lejáratkor. Ha elveszíted az adómentességet, a nyugdíjkiegészítésedből 2 250 000 forintot kell befizetned adó formájában, míg az adómentességet kihasználva ezt meg is takaríthatnád.

Nekik fontos figyelni a díjnövekedésre 🔎

Azok a megtakarítók vannak a legnagyobb „veszélyben”, akik nagyot akarnak emleni, ezzel elveszítve a mentességet, de már nincs elég idejük újra megszerezni azt, tehát ha nincs további 10 évük a megtakarításra. Így leginkább az 50-55 éves megtakarítóknak kell odafigyelniük arra, hogy mekkora összeggel emelik meg a befizetésüket.

Ahhoz, hogy te se kerülj olyan helyzetbe, hogy elveszíted az adómentességet, érdemes minden megtakarítást érintő lépés előtt független öngondoskodási szakértővel egyeztetned.

Az élet- és nyugdíjbiztosítások kisbetűs részei 📑

Közel egy évtizede nap mint nap találkozunk ügyfeleinkkel és az általuk választott biztosítókkal, ezért nagyon sok információ gyűlik össze nálunk. A több ezer megkötött nyugdíjbiztosítási szerződésünk miatt találkozunk olyan esetekkel is, melyek ritkábban fordulnak elő – de akár több millió forint kiesést is okozhat annak, aki nincs vele tisztában.

Ha egy valóban független tanácsadó tapasztalataira és szaktudására támaszkodsz nyugdíjbiztosítás megkötése során, akkor nem csak kötés előtt kapsz értékes információkat, hanem folyamatos hozzáférésed lesz ehhez a tudásbázishoz. Pár kattintással jelentkezhetsz tanácsadásunkra a lenti űrlap segítségével! A konzultáció szakértőnkkel számodra ingyenes, és az is marad.


Mi az az indexálás?

A rendszeres díj évenkénti emelése, ami arra szolgál, hogy megőrizze a megtakarításod vásárlóerejét idős korodra.


Mit jelent a megtakarítási díjrész?

Ebből a díjrészből képződik a tőkéd biztosításnál. Az összes befizetett díjad kiadásokkal (mint például a kockázati díj) csökkentett része.


Mi az a kockázati díjrész?

A biztosítónál kiválsztott biztosítási elemek (pl. baleseti biztosítás) összesített díja.


Mi számít biztosítási eseménynek?

Minden olyan káresemény, mely után a biztosítónak fizetnie kell a kedvezményezett számára. A biztosítási események köre a biztosítási szerződésedben szerepel.