A nyugdíjbiztosítás olyan szolgáltatás, mely nyugalmat nyújt azáltal, hogy anyagi védelmet ad a nyugdíjba vonulásodhoz. Ezen felül pénzügyi védelmet ad halál, rokkantság és egyéb – a szerződésedben lefektetett – esetek esetére is!

Mivel ez egy nagyon könnyen igen komplex termékké válhat, összegyűjtöttünk öt olyan tipikus hibát, melyekkel mi nap mint nap találkozunk, pedig több millió forint kárt is okozhat!

1. Rossz befektetési portfólió kiválasztása

Olyan hosszútávú megtakarításoknál, mint a nyugdíjbiztosítás kiemelten fontos, hogy olyan csomagot válassz, mely valóban megfelelő számodra. A befektetési időkorlát, a befektetett pénz mennyisége, a kockázattűrési képességed egytől-egyig olyan kritérium, mely alapvetően meghatározó kell legyen a számodra legjobb befektetés kötésekor. Magas kockázatú befektetéseket kötni – mint amilyen például az egyéni részvények vásárlása – pár évvel nyugdíjba vonulás előtt nem érdemes. Ha még van 10-15 éved a nyugdíjig, akkor viszont az ellenkezője lehet az igaz, és vétek lenne kihagyni a részvény vásárlásban rejlő lehetőségeket.

2. Adókedvezmény érvényesítésének elmulasztása

Annak ellenére, hogy a 20 százalékos adójóváírás akár évi 130 000 forint is lehet, rengetegen elmulasztják visszaigényelni adójukat az államtól. Egy olyan hosszú távú megtakarításnál, mint a nyugdíjbiztosítás és a többi nyugdíj-előtakarékossági forma, az elmaradt haszon az évek alatt több millió forintra is duzzadhat – még a kamatos kamat hozzáadása nélkül is. Több nyugdíj-előtakarékosság kombinálásával pedig akár évi 280 000 forint adójóváírás is elérhető, így valóban érdemes odafigyelni!

Nagyobb adótartozás esetén a NAV visszatarthatja a adójóváírás kifizetését!

Fiatalember fát fűrészel.

3. Fontos információk, adatváltozások nem közlése

Minden szerződésben le van fektetve azoknak az eseteknek a köre, melyek miatt a biztosító felmondhatja a szerződést, vagy akár meg is tagadhatja a kifizetést. A biztosító szándékos félrevezetésétől kezdve a befizetések jelzés nélküli megszüntetéséig ide sok eset tartozik. Kérj személyre szabott tanácsadást a lenti űrlap segítségével, hogy minden segítséget megkapj az ügyintézéssel kapcsolatban is!

4. Az évi indexálás (értékkövetés) kihagyása

Hosszú távú megtakarításnál esszenciális az, hogy legalább évente egyszer vizsgáld felül befizetéseid mértékét a pénzügyi céljaid, a gazdasági környezet, és a családi helyzeted változásának függvényében. Az ma már senkinek sem újdonság sajnos, hogy megtakarításaid értékének jó része 1-1 esemény következtében egyszerűen elpárologhat. Ez ellen hathatós megoldás a biztosításod értékvesztésének folyamatos figyelemmel követése és – a lehetőségeidhez mérten – az értékvesztés korrigálása pl.: a befizetés növelésével.

5. A megtakarítás idő előtti feltörése

Óriási kárt tud okozni az is, hogy ha valaki nyugdíjba vonulása előtt kénytelen feltörni ezt a megtakarítást. Az adókedvezmények büntetőkamattal növelt mértékét vissza kell fizetni, és rengeteg egyéb pénzintézeti díj is felszámolásra kerülhet ilyen esetekben. Minden konzultációnkon segítünk abban az érdeklődőknek, hogy egy olyan havi összeget állapítsunk meg, melyek nem csak a takarékoskodást – hanem a többi pénzügyi célod elérését is segíti! Egy korán felbontott nyugdíjbiztosítási szerződés ugyanis mindenki számára káros.

Öngondoskodás – professzionálisan a GRANTIS-nál!

Mivel ezeken a szempontokon több millió forintod is múlhat, érdemes egy olyan tanácsadó segítségét kérni, aki nap-mint-nap foglalkozik nyugdíjbiztosítással. Mivel már több ezer szerződést kötöttünk tisztában vagyunk a legnagyobb hibákkal és a legkissebb betűs részekkel is – és ezt a rengeteg tapasztalatot örömmel állítjuk a szolgáltatodba!

Konzultációra az űrlap segítségével pár kattintással jelentkezhetsz.