Mit jelent az alulbiztosítottság?

A lakásbiztosítási kampány a váltás lehetősége mellett arra is alkalmat ad, hogy aktualizáld a lakásbiztosításod. Az első és legfontosabb lépés, hogy az ingatlanod ne legyen alulbiztosított. 

Az alulbiztosítottság többféle formában is előfordulhat:

  • az ingatlanod alapterülete bővült, például beépítetted a teraszt, a tetőteret, lett egy melléképületed, napelemet szereltettél fel vagy más korszerűsítések történtek
  • már alapból a biztosítás megkötésénél elfeledkeztél a pince vagy a garázs bejelentéséről
  • évek óta nem indexáltál, így elavult négyzetméterárakra van biztosítva a lakásod
  • az ingóságok értéke növekedett, például beruháztál egy drága házimozirendszerre, okos berendezésre, vagy értékes családi ékszerek, műtárgyak vannak az otthonodban.

Az alulbiztosítottság legnagyobb veszélye, hogy ha nem történik értékkövetés, és túl alacsonyan van megállapítva az újjáépítési érték (a biztosítók ezt nézik, nem a forgalmi értéket), akkor egy káresemény bekövetkezésekor is ezt fogják figyelembe venni, ami jelentősen alulmaradhat a tényleges újjáépítési kiadások mértékétől, így a biztosítás nem fedezi teljes mértékben a helyreállítási költségeket.

Keressünk neked kedvezőbb ajánlatot? Nézesd át lakásbiztosításodat tanácsadónk segítségével.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Hogyan lehet kivédeni az alulbiztosítottságot?

Ne történjen ilyen, de ha beázik a tetőd, kigyullad valami, vagy bezúzza az ablakodat a vihar, akkor ne havi plusz pár ezer forinton múljon, hogy legyen egy rendes biztosításod, és mindent térítsenek neked, tehát azt ajánljuk, hogy ne csak a lelkiismereted megnyugtatása végett fizesd a lakásbiztosításodat, hanem tényleg legyen haszna. Például, ha történik egy 5 millió forintos károd, akkor megfelelő biztosítással a teljes összeget megtéríti neked a biztosító, viszont, ha alul voltál biztosítva, akkor lehet, hogy a kár felét önerőből kell majd állnod, amely anyagilag nagyon megterhelheti a legtöbb családi kasszát. 

Az ingóságokkal kapcsolatos változásokat mindenképp szükséges bejegyezni, ha elvárod, hogy káreseménynél fizessen utánuk a biztosító.

Az MNB is prioritásként kezeli a meglévő lakásbiztosítási szerződések paramétereinek aktualizálását és az alulbiztosítottság megszüntetését.

Az infláció mellett azzal is számolni kell, hogy a covid óta teljesenek elszabadultak az építőanyagárak, és a szakembereket is egyre nehezebb megfizetni, ami jelentősen megnöveli az újjépítési költségeket. 

Az az egy pozitívum, hogy a brutális ingatlanárak nem nyomják fel a biztosítási díjakat, paradoxon, de a jelenlegi rendszer szerint hasonló lehet az újjáépítési értéke egy sashegyi villának és egy vidéki családi háznak is.

Szintén jó hír, hogy a lakásbiztosítási kampánynak köszönhetően lehet bónuszokra és kedvezményekre számítani. Érdemes konzultálnod és átnézetned a biztosításod a GRANTIS lakásbiztosítás szakértőivel, könnyen meglehet, hogy a mostaninál kedvezőbb feltételeket találunk, amibe még az értékkövetés, és ezáltal az alulbiztosítottság elkerülése is belefér.

Összefoglalva

A lakásbiztosításod megújítása vagy leváltása alkalmával feltétlenül javasoljuk az értékkövetést, hogy naprakész legyél, és ne maradjon alulbiztosított az ingatlanod. 

Az alulbiztosítottságnak többféle formája lehet, például az ingatlanod bővítése, korszerűsítése, épületrész és értékes ingóságok bejelentésének hiánya, illetve az indexálás elmaradása. 

Mindaddig ez nem tűnik fel, ameddig tényleg nem történik kár, viszont ha ez sajnos bekövetkezik, akkor fájhat annak a feje, akinek az ingatlana alul van biztosítva, mert így a kártérítés nem fogja sajnos fedezni a teljes kárt. 

Az alulbiztosítottság indexálással védhető ki, valamint érdemes átbeszélned szakértőnkkel minden olyan apróságnak tűnő, de fontos részletet, ami a lakásbiztosításod kapcsán lényeges lehet. Ügyes választással és a lakáskampány adta kedvezmények kihasználásával könnyen előfordulhat, hogy akár az értékkövetés díja is kifizetődik számodra, mert máson tudsz spórolni. 

Megnéznél egy személyre szabott számítást, szeretnéd, hogy összehasonlítsuk neked a piacon lévő szinte összes ajánlatot, és a legjobbak közül tudj gyorsan és hatékonyan válogatni? Szakértőnktől a lenti űrlapon kérhetsz díjmentes visszahívást.