Szocho 2023 – Ezt kell tudnod a megtakarításokat érintő új adóról

13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetni több megtakarítás kamatjövedelme után július 1-től az eddigi 15 százalékos kamatadó mellett a kormány május 31-i rendelete értelmében.

A 13%-os megtakarítási adót meg kell fizetni a július 1. után szerzett kamatokra és árfolyamnyereségre az alábbi megtakarításoknál:

 • látra szóló betétek
 • lekötött betétek
 • befektetési alapok, etf-ek
 • nyereménybetét tárgynyereményei
 • kötvények
 • egyes életbiztosítások

A szocho csak a természetes személyeket terheli, tehát cégeket nem.

Hogy pontosan mikortól és milyen jövedelem után kell fizetni, azt ebben a táblázatban gyűjtöttük össze:

A kamatjövedelmek után fizetendő szocho fontosabb szabályai

Befektetés/megtakarítás formájaSzocho-t kell fizetniSzocho-t nem kell fizetni
Folyószámlák, látra szóló betétekszámlán elhelyezett összeg után 2023. július 1-jét követő időszakra járó kamat utánszámlán elhelyezett összeg után 2023. július 1-jét megelőző időszakra járó kamat után  
Lekötött betétek2023. július 1-től lekötött, vagy újra lekötött banki betétek után járó kamatjövedelemre2023. július 1-ét megelőzően lekötött betétek után járó kamatjövedelemre (akkor sem, ha a lekötés július 1-ét követő időszakra is kiterjed.)
Kamatadó hatálya alá eső, nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és kollektív befektetési jegy2023. július 1-től vásárolt értékpapírokból származó kamatjövedelem után2023. július 1. előtt vásárolt értékpapírokból származó kamatjövedelem után
Megtakarítási célú élet és nyugdíjbiztosítások2023. július 1-től kötött biztosítási szerződésekből származó biztosítói kifizetések utáni kamatjövedelemre2023. július 1. előtt kötött biztosítási szerződésekből származó biztosítói kifizetések utáni kamatjövedelemre
A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapírA 2023. június 30-át követően megszerzett kamatjövedelem után (a vagyoni érték szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után)2023. július 1. előtti kamatjövedelemre
Szövetkezet tagja által a szövetkezetnek nyújtott tagi kölcsön2023. július 1-től nyújtott tagi kölcsönből eredő kamatjövedelem után2023. július 1. előtt nyújtott tagi kölcsönből eredő kamatjövedelem után
Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium

A szocho miatt kevesebb pénz maradhat a te zsebedben

Ha tehát június 1-től az adó hatálya alá eső megtakarítások valamelyikében teszel félre, akkor a 15 százalék kamatadót és a 13 százalék szocho-t, összesen 28 százalék adót kell kifizetned a kamatjövedelemből.

Forintban kifejezve: ha van egy 1 000 000 forintos megtakarításod, ami évi 10 százalékot kamatozik neked, akkor a kamat 100 000 forint. Ebből a kamatból eddig csak 15 000 forint kamatadót (15%) vontak le. Július 1. után további 13 000 forint szocho-t is levonnak. Így végül a 100 000 forintból te 72 000 forintot kapsz meg.

Van tennivalód július 1. előtt a szocho miatt?

Nem érint a megtakarítási adó, ha

Nincs megtakarításod: akkor a szocho téged csak akkor érint, ha a jövőben tervezel megtakarítást indítani. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy konzultálj egy öngondoskodási szakértőnkkel az adóoptimalizált megtakarítási terved kialakításához. Egy ilyen beszélgetésen kitértek például a vésztartalék kialakításának kérdésre, vagy arra, hogy milyen adókedvezményes megtakarítások érhetők el neked, de természetesen szó lesz arról is, hogyan érdemes felépíteni a befektetési portfóliódat.

Állampapírokban teszel félre: a 2019. július 1. utáni állampapír sorozatok kamatadó- és szocho-mentesek maradnak július 1. után is. Ha állampapírban takarékoskodsz, akkor nincs adóteher a kamaton, így emiatt nem kell tenned semmit. Érdemes azt átgondolni, hogy növekvő infláció mellett az inflációkövető állampapírok mindig az előző év inflációját fizetik, így értékmegőrzés szempontjából lemaradásban vannak az inflációhoz képest. Ha szeretnél ezen változtatni, más befektetésekkel kiegészítheted a portfóliódat, amik éven belüli választ tudnak adni az inflációs változásokra.

Már rendelkezel megtakarítással és nem tervezed újabb indítását: a már meglévő, július 1. előtti megtakarításaid kamatjövedelmét nem érinti a szocho. Így például, ha van biztosítási szerződésed, nyugdíjbiztosításod, vagy vannak befektetési alapjaid, kötvényeid, azok hozama után nem kell szocho-t fizetned.

Érint a szocho, ha

Bankszámlán vagy lekötött betétben tartod a pénzed: ebben az esetben nem a szocho a legnagyobb problémád, hanem az, hogy a pénzed nem kamatozik. A legtöbb bank gyakorlatilag 0% kamatot fizet a náluk tartott pénzed után. Ugyanakkor az infláció továbbra is magas, májusban 21,5% volt. Azaz a tavaly májusi 100 forintod idén már csak 78,5 forintot ér, tehát folyamatosan veszít az értékéből, kevesebb dolgot tudsz belőle vásárolni. Olyan megtakarítást kell találnod mihamarabb, ami ezt az értékcsökkenést részben vagy egészben megállítja, sőt, az infláció feletti értéknövekedést tud neked elérni. Ezek jellemzően megtakarítások, befektetések, amikről lentebb is írunk.

Befektetési alapokon, kötvényeken keresztül fektetsz be: az ingatlanalapok kivételével a befektetési alapok befektetési jegyein elért hozamai után is kell szocho-t és kamatadót fizetned július 1, után. Hogy versenyképesek legyenek az adómentes megoldásokkal, a befektetési alapjaidnak le kell dolgoznia a 28 százalékos adót. Ezt még nagyobb hozam elérésével kell elérned, hiszen az adóterhek ledolgozásához 4% extra hozamot kell elérniük a befektetéseidnek. Ezért azt kell eldöntened, hogy a választott befektetési alapok vajon képesek-e egy ilyen (nem csekély mértékű) extra hozam generálására. Ha úgy ítéled meg, hogy nem termel ennyi pluszt, érdemes más befektetésben dolgoztatnod a pénzedet és ennek megfelelően átalakítani a portfóliódat.

Ha azok közé tartozol, akinek lehet tennivalója az új 2023-as megtakarítási adó miatt, érdemes mérlegelned és megismerned azokat a megtakarítási formákat, amikkel adómentesen tudsz félretenni.

Miben segíthet egy pénzügyi tanácsadó neked a szocho-val kapcsolatban?

A megtakarítási adó július 1-től válik hatályossá. Az oldal tetején lévő visszaszámlálón te is láthatod, hogy mennyi időd van még eddig.

Ez alatt a néhány nap alatt kellene átgondolnod, hogy szükséges-e a megtakarításaid átalakítása, hogy szocho-mentes maradjon. Ha nincs megtakarításod, de terveztél indítani, akkor ennyi időd van kitalálni, hogy

 • mik a megtakarítási céljaid és mennyit szánsz erre rendszeresen
 • melyik megtakarítási forma, ami a leginkább segít elérni vagy meghaladni ezt a célt
 • pontosan melyik termék az, ami neked a legmegfelelőbb lesz.

Nem elég, hogy sikerül megtalálnod a megtakarítást: például a biztosítói megtakarítások esetében el is kell indítanod a megtakarítást, tehát le kell szerződnöd a pénzintézettel. Itt írtuk meg a biztosítói határidőket, hogy adómentes megtakarítást indíthass.

Ugyanakkor egy gyermekcélú megtakarítás vagy az anyagi felkészülés a nyugdíjra vagy lakásvásárlásra hosszú távú, legalább 5, de inkább 10-15 éves elköteleződést jelent, hogy olyan vagyon gyűljön össze, ami valóban segítséget jelent.

Egy 10-15 éves elköteleződés megalapozott döntést igényel, amihez részletesen meg kell ismerned a megtakarítási lehetőségeket. Ezt nem spórolhatod meg, mert hosszú távon több millió forint is múlhat a döntéseden.

Időigényes az, hogy felmérd a lehetőségeidet és megismerd a megtakarításokat. Ma bankok, biztosítók, befektetési szolgáltatók kínálnak külön-külön is több tucat pénzügyi megoldást neked.

Ezeket kellene részletesen megismerned, elmélyülnöd a hirdetményekben, általános szerződési feltételekben, meg kell ismerned a költségeket és a várható hozamokat, korai hozzáférés feltételeit. És mindezek alapján kellene döntést hoznod. Nem fél délutános feladat. az idő viszont szorít.

☝️Éppen ezt az időráfordítást tudja neked egy független öngondoskodási szakértő megtakarítani.

A GRANTIS szakértői napi szinten dolgoznak banki, biztosítói és befektetési szolgáltatásokkal – ráadásul a több éves pénzintézeti tapasztalatukat egy számokra alapozott kalkulátor is segíti. Függetlenként az igényeid felmérése után gyorsan le tudják szűkíteni neked közel a teljes piac kínálatát azokra a megtakarításokra, amik valóban hozzásegítenek a pénzügyi céljaid eléréséhez.

Miért érdemes most egy öngondoskodási szakértőt bevonnod?

 • Segít pontosan meghatározni az igényeidet és a lehetőségeidet

 • Átnézi helyetted több mint 40 pénzintézet megtakarítási ajánlatait

 • Megmutatja azt az 3-5 megtakarítást, amik a leginkább segítenek a pénzügyi céljaid elérésében

 • Megválaszolja az összes kérdésedet a választott megtakarítással kapcsolatban

 • Felgyorsítja a szerződéskötést

 • Segít az adminisztrációban, hogy időben induljon a megtakarítás

 • A megtakarítás elindítása után is támaszkodhatsz rá, ő lesz a Te személyes pénzügyi tanácsadód

 • Mindezt akár néhány munkanap alatt, még júniusban megteszi neked, díjmentesen

Milyen megtakarítások maradtak adómentesek?

Fontos, hogy június 30-ig még adómentesen indíthatsz olyan megtakarítást, ami július 1-gyel szocho-köteles lesz. A június 30-ig indított megtakarításoknál később sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.


Megmutatjuk neked a pénzintézetek szocho-mentes megtakarításait

Ezek a megtakarítások maradnak adómentesek 2023. július 1. után is:

A nyugdíj-előtakarékossági megoldások teljesen adómentesek lehetnek

A nyugdíjcélú megtakarítások nem csak a szocho-tól mentesülhetnek, de a kamatadótól is. Így 28 százalék helyett 0 százalék adót kell kifizetned. Ehhez jellemzően két feltételt kell teljesítened: legalább 10 évig takarékoskodj és érd el a nyugdíjkorhatárt.

Önkéntes nyugdíjpénztár hozamai: az önkéntes nyugdíjpénztárat nem érinti a szocho. Tehát az itt tartott nyugdíjmegtakarításod hozama után nem kell ezt a megtakarítási adót fizetni. A hozam teljesen 10 év takarékoskodás után vehető fel kamatadó-mentesen. Fontos, hogy a tőke még nem lesz adómentes ilyenkor. Az csak a befizetéstől számított 20 év után válik teljesen adómentessé, addig folyamatosan, évről évre csökken az adó mértéke.

Nyugdíj-előtakarékossági számla: NYESZ-en lévő megtakarítás akkor vehető fel adómentesen, ha 10 év eltelt a számlanyitás óta és nyugdíjba vonult a megtakarító. Ha rokkanttá nyilvánítják a megtakarítót, 3 év után is felvehető adómentesen a megtakarítás. 

Nyugdíjbiztosítás: a nyugdíjbiztosítás szocho-mentes lehet vagy akár teljesen adómentes is. 10 év után ugyanis kamatadó- és szocho-mentes a nyugdíjbiztosítás, a 6. évtől pedig feleződik az adó mértéke, tehát 7,5% kamatadót és 6,5 százalék szocho-t kell csak fizetni a kamatjövedelem után. További előnye, hogy nem kell nyugdíjba vonulnod az adómentességhez.

A nyugdíjcélú megtakarításoknak csak az egyik előnye, hogy teljesen kamatmentesek lehetnek. A másik, hogy mindhárom megoldás után kaphatsz 20 százalék adójóváírást az éves befizetéseid alapján:

Az adókedvezmény érvényesítésének felső határai az egyes nyugdíj-előtakarékossági formáknál

Nyugdíj-előtakarékossági formaAdójóváírás mértékeAdójóváírás éves maximuma (forint)Mekkora megtakarítással érhető el a maximális éves adójóváírás, havi befizetés esetén (forint)Mekkora megtakarítással érhető el a maximális éves adójóváírás, éves befizetés esetén (forint)
Önkéntes nyugdíjpénztár*az éves megtakarítás 20 százaléka150 00062 500750 000
Nyugdíj-előtakarékossági számlaaz éves megtakarítás 20 százaléka100 00041 667500 000
Nyugdíjbiztosításaz éves megtakarítás 20 százaléka130 00054 167650 000
*Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a 150 ezer forintos éves maximális értéknél figyelembe kell venni az egészségpénztárakba, illetve önsegélyző pénztárakba az adott évben befizetett összeget is
Forrás: Grantis saját gyűjtés

Megtakarításos életbiztosítások

A nyugdíjcélú megtakarításokon túl a biztosítói szerződések is adómentessé válhatnak az alábbi módon:

Rendszeres díjas megtakarításos életbiztosítások: ahogy a nyugdíjbiztosításnál, úgy a rendszeres díjas életbiztosítás esetében is a rendszeres díjak hozamát a hatodik évtől 7,5% kamatadó és 6,5 százalék szocho terheli. A megtakarítás a 10. év után válik teljesen adómentessé.

Egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítások: az egyszeri díjas megtakarítások az ötödik évtől adómentesek, de már hamarabb is jogosult leszel adókedvezményre. 3 év után és 5 év előtt csak az adó felét kell csak megfizetni.

További megtakarítások és befektetések, amik mentesülnek a szocho alól

Ingatlanalapok befektetési jegyei után kapott kamatjövedelem: a rendelet alapján az összes befektetési alap adóköteles. Egyetlen kivétel van ez alól, ez pedig az ingatlanalap.

Lakossági állampapír: a 2019. július 1. után kibocsátott magyar állampapírok – például Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) vagy Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – kamata továbbra is kamatadó- és szocho-mentesek maradnak.

Tartós befektetési számla (TBSZ): TBSZ-en tartott értékpapírok hozama szocho-mentes marad akkor is, ha a harmadik megtakarítási év előtt bontod fel a szerződést. Ha legalább 3 évig takarékoskodsz TBSZ-en, a kamatadó is csökkent 15 százalékról 10 százalékra. Ha 5 évig nem bontod fel a szerződést, a megtakarításod kamatadó-mentesség válik.

Lakástakarék: a lakástakarékban tartott pénzed, az ott kapott bónuszok és betéti kamatok nem tartoznak a rendelet hatálya alá, így azok továbbra is szocho-mentesek.

Gyakran ismételt kérdések a szocho-ról


Mi az a szocho?

A kormány a veszélyhelyzetre és az ukrajnai háborús helyzetre hivatkozva 2023. 05. 31-én rendeletben döntött arról, hogy bizonyos megtakarítások kamatjövedelme után szociális hozzájárulási adót, azaz szocho-t kell fizetni. Az adó mértéke a megtakarításon megszerzett kamat vagy árfolyamnyereség 13 százaléka.


Milyen megtakarítások kamatozása után kell szocho-t fizetni?

A rendelet alapján adóköteles lesz a 

– bankszámlán tartott pénz, 

– a lekötött betétben tartott megtakarítás

– kötvények

– nyereménybetétek

– egyes megtakarításos életbiztosítások

 • befektetési alapok befektetési jegyei

után szerzett kamat és árfolyamnyereség. 


Mikortól kell fizetni a szociális hozzájárulási adót?

A rendelet július 1-én lép hatályba. 

– A bankszámlán tartott pénz esetén július 1-től tartó időszakra kapott kamatból vonják le a 13 százalék szocho-t. 

– Lekötött betétek esetében csak a június 30. után lekötött betétek kamatára vonatkozik. 

– Kötvények és befektetési jegyek esetében július 1-től megszerzett értékpapírokra vonatkozik. 

– Nyereménybetéteknél a július 1. utáni időszakon keletkezett kamatként funkcionáló vagyonra vonatkozik (tehát például egy nyereményautó értékére)

 • Megtakarításos életbiztosításoknál a hatályba lépés után kötött szerződések biztosítói teljesítésére (tehát amikor a biztosító kifizeti a megtakarítást) vonatkozik.

Mekkora adó terhelte eddig a megtakarításokat?

A megtakarítások utáni kamatjövedelem után eddig személyi jövedelemadót, vagy ahogy a köznyelvben ismerik, kamatadót kellett fizetni a legtöbb esetben. Ennek mértéke 15 százalék. A kamatadót a továbbiakban is fizetni kell, emellett kell a szocho-t is fizetni július 1-től. A két adó így összesen 28%-os adóterhet jelent a megtakarítások kamataira.


Most akkor mennyi adót fizetek a megtakarításaim után?

Ha a megtakarításod kamatjövedelme szocho köteles, akkor nagy eséllyel kamatadót is kell utána fizetni. Így 13+15%-ot, azaz összesen 28 százalékot kell kifizetni a kamatok után a hatályba lépést követően. Ha tehát kapsz a megtakarításod után 100 forint kamatot, csak 72 forint marad neked az adózás után. 


A bankszámlán tartott pénzem után kell adót fizetnem?

A folyószámlán tartott pénzre kapott kamatok is adókötelesek, de csak a július 1. utáni időszaktől. Tehát az adót nem a számlán lévő pénzből vonják le, hanem annak kamatából. Érdemes viszont tisztában lenni azzal, hogy a folyószámlán tartott pénzre közel 0% a kamat, tehát a legtöbb banknál átlagfizetésre sincs 10 forint a havi kamat. A kamatadót és a szocho-t ebből a kevesebb mint 10 forintból fogják levonni.


Lekötöttem a pénzem a bankban. Kell utána szocho-t fizetnem?

Még nem. Csak a július 1-től lekötött betétek kamata után kell szocho-t fizetni. Ha július 1. előtt kötötted le a pénzt és az július 1. után szűnik meg, a megtakarítás nem szocho-köteles. 


Miért kellett a szocho-t bevezetni?

A kormány azzal indokolja az adó bevezetését, hogy ezzel megvédi az emberek pénzét az inflációtól. Arra számítanak, hogy a lakossági megtakarítások az adóval sújtott, de alacsony hozamú megoldásokból a magas hozamú, adómentes megtakarítási formákba vándorolnak át. Ebben van is ráció: a Magyar Nemzeti Bank 2023. első negyedéves adatai szerint a lakossági megtakarításokból több mint 10 000 milliárd forint állt a bankokban látra szóló vagy lekötött betétben. A betéti kamatok azonban továbbra is a nullához közelítenek, így az itt tartott pénz nincs védve a közel 25 százalékos inflációtól. Aki bankszámlán vagy készpénzben tartja most a pénzét, jelentős értékvesztést szenved el. Az más kérdés, hogy a befektetési alapok befektetési jegyeire is vonatkozik az új adó, a befektetési alapok viszont jó védelmet jelenthetenk az inflációval szemben. A kormány nem titkolt célja még az intézkedéssel, hogy a kamatadó- és szochomentes lakossági állampapírok felé terelje ezeket a pénzeket, hogy a magyar megtakarítók minél nagyobb arányban finanszírozzák az államháztartás hiányát és a leghamarabb váljon az ország önfinanszírozóvá (tehát a lehető legkevésbé kelljen külföldi befektetőkre támaszkodni).


Melyik megtakarításnál nincs szociális hozzájárulási adó?

Ahogy fentebb írtuk, az állampapírok kamatjövedelme mentes a kamatadótól és a szochot-ól, tehát ha itt takarítasz meg, megtakarítod ezeket az adókat. A befektetési alapok közül adómentesek maradtak az ingatlanalapokból származó kamatjövedelmek. Adómentesség szerezhető a Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) tartott értékpapírok árfolyamnyereségére. Szintén adómentessé tehetők az egyszeri díjas és a rendszeres díjas életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások. Mentesülhet az adófizetés alól a nyugdíj előtakarékossági számlán (NYESZ) vagy önkéntes nyugdíjpénztárban (ÖNYP) tartott megtakarításra kapott hozam.


Részvényre, osztalékra kell szocho-t fizetni?

A részvények árfolyamnyereségét nem érinti az új rendelet. Külföldi osztalékjövedelem után eddig is kellett szocho-t fizetni, kivéve, ha EGT-tagállam tőzsdéjére bejegyzett értékpapír osztalékjövedelméről van szó. 


Veszíteni fogok a megtakarításomból a szocho miatt?

Nem. A szocho-t a megtakarításaid kamatából és árfolyanyereségéből vonják el, tehát nem a tőkére vonatkozik.


Nekem kell befizetni a szocho-t?

Az esetek elsöprő többségében nem neked kell. Ha a kamatjövedelem banktól, biztosítótól, befektetési szolgáltatótól származik (ezek az úgynevezett kifizetők), akkor ezek a pénzügyi szolgáltatók fogják kiszámolni, hogy mennyi szocho terheli a kamatjövedelmedet és le is vonják azt. Más esetben neked, mint természetes személynek kell bevallani és befizetni az adót.


Meddig kell fizetnem szocho-t?

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a szocho-t ideiglenesen vezeti be a kormány a veszélyhelyzet idejére.


Kell szociális hozzájárulási adót fizetni a lakástakarék után?

A rendelet hatálya nem terjed ki a lakástakarékban tartott megtakarításra, a lakástakarék-betét kamataira és a lakástakarékban kapott bónuszokra.


Kell szocho-t fizetnem, ha Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) van a megtakarításom?

Nem kell szocho-t fizetni a TBSZ-en tartott megtakarítások kamatjövedelme után. Akkor sem, ha a harmadik megtakarítási év előtt szünteted meg a szerződést.