A rendelet szerint az egyszeri és rendszeres díjas életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások is szocho-mentesek maradhatnak, ha június 30-ig eljut az aláírt ajánlat a biztosítóhoz.

A MetLife azt javasolja, hogy ne csak az ajánlat érkezzen be júniusban, de a megtakarítás első díja is. Ehhez legkésőbb június 27-28-án érdemes utalni, ha pedig csekkes fizetést választunk, legkésőbb június 26-ig fizessük be, hogy biztosan beérkezzen. 

Az Uniqa és az Aegon is legkésőbb június 30-ig várja a az aláírt ajánlatokat. A július 1-én vagy későbbi aláírási dátummal felvett ajánlatok alapján létrejövő biztosítások után már szocho-t kell fizetni. Ugyanerről tájékoztat a Signal Iduna is. 

Az Allianz arról tájékoztatta a GRANTIS-t, hogy “a június 30-ig aláírt és az Allianz által kézhez vett ajánlatok alapján létrejött szerződésekre” még nem kell szocho-t számolni. Az Allianznál a személyesen átadott és az elektronikus ajánlatok esetén – ezek teszik ki az új szerződések túlnyomó többségét – a biztosítási ajánlat aláírását követően azonnal átadására kerül a biztosítónak vagy a biztosításközvetítőnek. Emiatt még a 30-án aláírt ajánlatok sem esnek majd az új szabályozás hatálya alá.

A biztosító megjegyzi, hogy az ügyfeleknél egyre kevésbé jellemző, hogy postai úton küldik a szerződést. Amennyiben az ügyfél mégis így dönt, a biztosító azt javasolja, hogy kalkuláljon a kézbesítés idejével, ami 1-2 nap lehet. 

Az Union konkrét dátumokat nem jelölt meg, de jelezték: a törvényben előírtak szerint járnak el.

A CIG Pannónia akciót hirdetett az ügyfeleknek: a június 30-ig megkötött szerződésekre a kezdeti díjak 70 százaléka helyett 90 százalék bónuszt írnak jóvá a hetedik évfordulón egyes biztosításoknál. 

Így tett a Groupama is: megtakarításos életbiztosításukra júniustól az új befizetésekre minimum évi bruttó 10 százalék hozamot garantálnak a még ebben a hónapban beérkező összegekre meglévő és új ügyfeleknek is.

Frissítés 2023.06.19.: több biztosító is közölte a pontos határidőket a szocho-mentes megtakarítás indításához:

Biztosítói határidők a szocho-mentes megtakarítás indításához

BiztosítóAjánlat aláírásának határidejeSzerződés beérkezésének határideje
Aegon2023.06.30.Az aláírás dátuma számít
Allianz2023.06.30.2023.06.30.
CIG2023.06.29.2023.06.29.
Generali2023.06.30.Az aláírás dátuma számít
Grawe2023.06.30.Az aláírás dátuma számít
Groupama2023.06.29.2023.06.29.
MetLife2023.06.29.Az aláírás dátuma számít
NN2023.06.29.
Signal2023.06.30.Az aláírás dátuma számít
Union2023.06.30.2023.06.30.
Uniqa2023.06.30.Az aláírás dátuma számít
Forrás: GRANTIS gyűjtés

Jól jöhet az öngondoskodási tanácsadó

Ha tehát indítanál egy ilyen biztosítást,

  • fel kellene mérned, hogy milyen megtakarításos biztosításokat kínálnak a biztosítók. Ezekből ma több tucat van: eltérő befektetési politikával, egyszeri díjjal vagy rendszeres díjjal fizethetők, garantált kamatú vagy befektetési egységekhez kötött, szabad felhasználású vagy nyugdíjcélú, hogy csak néhány példát említsünk.
  • Ha ezek közül kiválasztottad a szimpatikus 4-5 ajánlatot, azokat alaposan meg kellene ismerned, mert ezek a biztosítások jellemzően legalább 10 éves elköteleződést kívánnak meg.
  • Nem csak a megtakarítást, de magadat is meg kell jobban ismened. Meg kell becsülnöd alaposan a saját pénzügyi helyzetedet és lehetőségeidet, hogy tudod-e éveken keresztül fizetni a biztosítás díját anélkül, hogy felmondanád a szerződést.

☝️Ha a fenti feladatokat alaposan és lelkiismeretesen akarod végrehajtani – márpedig máshogy nem éri meg, hiszen a jövőbeli vagyonod a tét -, akkor hosszú órákat, napokat kellene rászánnod a biztosítói aloldalak, ÁSZF-ek, hirdetmények, cikkek és terméktájékoztatók böngészésével.

Ezt mindet megtettük már, hogy ne a te időd menjen vele.

Egy jó tanácsadó most aranyat ér, hiszen neked csak azt kell tudnod, hogy mi a célod a megtakarítással és tudod-e vállalni a hosszú távú elköteleződést.

A GRANTIS öngondoskodási szakértői naprakészek a biztosítói termékek jellemzőivel (ráadásul a egyedi kalkulátor is segíti az összehasonlítást), így a te igényeid és lehetőségeid alapján a több tucat megoldásból azt a 4-5 megtakarítást kell alaposabban megismerned, amivel a legnagyobb eséllyel érsz majd célt.

Ha július 1-ig te is szeretnél egy szocho-mentes megtakarítást indítani, jelentkezz független és díjmentes konzultációnkra, és szakértőnk 3 munkanapon belül felkeres.