Főbb megállapítások:

  • A biztosítói gyermek megtakarítás programokba akkor érdemes belevágni, ha 10-15 évet takarékoskodásra tudsz fordítani.
  • 5 millió forintos tőkét akár már a családi pótlék összegéből is össze tudsz hozni.
  • Ha 10 millió forintos megtakarítással szeretnéd meglepni a gyermekedet a 18. szülinapján, akkor azt már havi 28 ezer forint félrerakásával is megteheted. 
  • 15 millió forint az átlagbér 10 százalékából összegyűjthető.
  • Középtávra a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) is alkalmas lehet, amelyhez 5 év után adómentesen férhettek hozzá.

5 milliós megtakarítás családi pótlékból

Minden forint számítani fog, amit gyermek megtakarításra fordítasz, érdemes azonban rögtön a célból kiindulni, például egy 5 millió forintos tőke már értelmezhető cél. A következőkben megmutatjuk, hogyan érheted ezt el a biztosítói gyermek megtakarítási programokkal.

A biztosítóknál megtakarításos életbiztosítás formájában tudsz gyűjtögetni a gyermeked jövőjére, ezt akkor ajánljuk, ha van legalább 10-15 éved a takarékoskodásra.

Számításaink során főbb mérföldköveket adtunk meg a gyermeked életében: születés, az ovis vagy az iskolás kor kezdete (a középiskolásokról később lesz szó). És bár a biztosítói megtakarítások már a nagykorúság előtt is hozzáférhetők, most egységesen azt néztük meg, hogyha ezekben a különböző életszakaszokban indítod el a megtakarítást, akkor mennyi pénzt tudnál átadni a gyermekednek 18 éves korában.

Így tudsz összehozni 5 milliót a gyermeked nagykorúságára

Gyermek életkoraHavi megtakarítás
Újszülött14 000 Ft
Ovis kor kezdete: 3 év18 000 Ft
Iskolás kortól: 6 év25 000 Ft
Gyermek megtakarítási kalkulátorunkkal, évi várható 3 százalékos inflációval, és 6 százalékos átlaghozamokkal számolva.

Pénzügyileg tudatos szülőként akár már babakorában indíthatsz a gyermeked számára megtakarítást. Ha a szándék megvan, a következő lépés természetesen az, hogy miből. Gyermek megtakarítási szakértőink csak olyan lehetőségeket javasolnak számodra, amelyek nem járnak túlvállalással.

Sokan bosszankodnak például, hogy a családi pótlék összege 15 éve nem emelkedett, és még egy bevásárlásra sem elég, nemhogy a gyermek havi kiadásainak fedezésére, azonban ha másfelől közelíted meg a kérdést, és ezt az összeget befekteted, akkor 18 év alatt összejöhet az 5 millió forint. A gyermek ovis korától kezdve 18 ezer forint, a beiskolázástól indítva pedig havi 25 ezer forint is elegendő lehet a célhoz.

Kérj kalkulációt gyermek megtakarítási szakértőnktől.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

10 millió forint már havi 28 ezer forinttól

A 10 millió forint egy kerek szám, és ha időben elkezded a megtakarítást, akkor már havi 28 ezer forinttól megteremtheted a gyermeked számára ezt az összeget. Amennyiben 3 éves korában nyitsz neki megtakarítást, még akkor is kijöttök 36 ezer forintból, ha pedig az iskolapadba kerüléssel egyidejűleg indítod el, akkor 50 ezer forintra lesz szükség.

10 milliós ajándék a gyermeked 18. születésnapjára

Gyermek életkoraHavi megtakarítás
Újszülött28 000 Ft
Ovis kor kezdete: 3 év36 000 Ft
Iskolás kortól: 6 év50 000 Ft
Forrás: Grantis gyermek megtakarítási kalkulátor

Gyermek megtakarítási kalkulátorunkban a rendszeres díj meghatározása alkalmával azt is be tudjuk állítani, hogy tételesen mire szeretnél takarékoskodni. A 10 millió forintos megtakarítás egy konkrét példával élve így is felhasználható: 

  • tandíj: 3 millió forint
  • lakhatási támogatás (albérlet, szakkollégium): 3 millió forint
  • költőpénz (étkezés, könyvtár bérlet, tömegközlekedés): 2 millió forint
  • Erasmus/külföldi tanulmányút 6 hónapra: 1 millió forint
  • nyelvvizsga, jogsi, előkészítő tanfolyamok: 1 millió forint

A megtakarításos életbiztosítások egyedi módon haláleseti díjátvállalást is nyújtanak, azaz ha történne veled valami, akkor a biztosító tovább fizeti helyetted a díjat egészen a futamidő végéig, és a gyermeked meg fogja kapni az eredetileg szánt összeget.

15 millió forint az átlagbér 10 százalékából

Egy 15 millió forintos megtakarítási összeg már nemcsak a tandíjra lesz elég, ha csak nem valamilyen külföldi elitegyetemre esik a gyermeked választása. Ebből a pénzből akár már az első saját lakásának az indulótőkéje is megalapozható

Amennyiben már a gyermeked születésekor elkezdesz takarékoskodni, akkor rendszeres megtakarítással a jelenlegi átlagbér kevesebb mint 10 százalékából is előteremthetsz 15 millió forintot. Az ovis és az iskolás kor kezdetén indított havi 54, illetve 70 ezer forintos megtakarítás is eltörpül amellett, hogy mekkora a tét.

Amennyiben nem egyedül gyűjtögetsz, hanem a társaddal, akkor együtt pedig még nagyobb dolgok létrehozására vagytok képesek, ha mindketten takarékoskodtok.

15 milliós tőke ekkora megtakarítással érhető el

Gyermek életkoraHavi megtakarítás
Újszülött40 000 Ft
Ovis kor kezdete: 3 év54 000 Ft
Iskolás kortól: 6 év70 000 Ft
Forrás: Grantis gyermek megtakarítási kalkulátor

Tartós Befektetési Számla a középtávú célokra

Népszerű befektetési lehetőség gyermek célra a TBSZ is, amelyhez 5 év után kamatadó- és szochó mentesen férhetsz hozzá. Bármelyik életszakaszban elindítható, például ha az egyetemi évekre szeretnétek felkészülni, még akkor sem vagytok elkésve, amikor kiderül, hogy melyik középiskolában folytatja tovább a gyermeked. A számlanyitás már 25 ezer forinttól elérhető, a megtakarításodat pedig a gyűjtőévben felhalmozott összeg fogja megalapozni.

Szeretnél megnézni egy személyre szabott kalkulációt? Érdekelne, hogy tudnád optimalizálni a kiadásaidat, és azt inkább gyermek megtakarításra fordítani? A Grantis gyermek megtakarítási szakértői szívesen segítenek megtalálni a számodra legkedvezőbb megoldást. Egy személyes vagy online beszélgetés alkalmával teljes képet kaphatsz a piacról és minden kérdésedet megválaszoljuk. Havonta 1200 ügyfélnek adunk tanácsot díjmentesen. 10 év alatt már számos családnak segítettünk, többen közülük azóta már sikeresen fel is vették a megtakarításukat. A témában jártas szakértőnkhöz a lenti űrlapon tudsz bejelentkezni, és hamarosan visszahívunk.