Miért érdemes megtakarítani? Hogy érdemes megtakarítani? 👛

A tandíjaktól az albérletig rengeteg megkerülhetetlen költség merül majd fel a gyermeked vagy gyermekeid életében, amikre az anyagi felkészülést korán, akár a születés pillanatától érdemes elkezdeni. Ehhez több megtakarítás közül is választhatsz, amik segítenek elérni ezt a célt.

A gyermekcélú megtakarítások széleskörűek, hiszen félretehetsz akár készpénzt egy borítékban is rendszeresen vagy tőzsdézhetsz is, hogy a gyermekednek szánt megtakarítást gyarapítsd, hogy csak két végletet említsünk. A gyermek megtakarítást indító szülők jelentős része viszont az alábbi megtakarítások közül választ a GRANTIS tapasztalatai alapján:

A Babakötvény és Start számla egy igen népszerű megoldás, hiszen inflációkövető állampapírról van szó, így a megtakarítás megtartja a reálértékét (igaz, mindig egy év lemaradásban követi csak az inflációt) a gyermek 18 éves koráig.

Viszont – a most elérhető bankbetétek többségével egyetemben – reálhozamot alig termelnek, tehát nem fog a megtakarítás sokkal többet érni, csak annyit, amennyit befizetsz, vagy az infláció miatt kevesebbet.

Ezért ezzel a két megoldással mostani cikkünkben nem fogunk foglalkozni, hanem a hozamtermelésre jobban előkészített biztosítói megtakarítás opcióira fogunk fókuszálni.

Milyen kiegészítő szolgáltatások vannak? ➕

A gyermek megtakarítási szerződést egy biztosítónál nyithatsz. Gyakorlatilag egy megtakarításos életbiztosításról van szó, amibe rendszeresen befizetsz. Az így összegyűlt megtakarítás kedvezményezettje a gyermeked lesz.

Mivel biztosítói megoldásról van szó, megannyi kiegészítő biztosítással egészítheted ki a szerződést, ami éppen hasznos lehet és ezekkel jelentősen meg tudod növelni a csomag hasznosságát, biztonságát.

Ebben a cikkben két olyan kiegészítőről beszélünk, amik nem drágák, mégis óriási előnyt tudnak jelenteni, ám még mindig nagyon kevesen ismerik őket (pedig szakértőnk szerint ezt minden, legalább 10 évig tartó gyermekcélú megtakarításhoz meg kellene kötni):

  • a biztosítói haláleseti díjátvállalási,
  • és a haláleseti azonnali kifizetés szolgáltatáson.

Ezek kombinációjával olyan hathatós védelmet lehet kialakítani a gyermek-megtakarításod számára, melyek garantálják a gyors kifizetést és a megtakarítás fennmaradását a gyermeked számára.

Egy ritkán használt szolgáltatás – pedig óriási előnye van! 📈

A biztosítói haláleseti díjátvállalás egy kiemelten fontos lehetőség. A hagyományos életbiztosítási, vagy betegbiztosítási kiegészítők ugyan biztosítanak egy egyszeri vagy egy időszakos kifizetést, de a díjátvállalással a biztosító egészen a futamidő végéig vállalja helyetted a díjak fizetését, ha erre te már nem vagy képes!

Ez azért kiemelten fontos, mert így a szerződés fennmarad, gyűlik tovább a tőke és a hozam a számlán, nincsenek büntetődíjak, vagy idő előtti felvételi kötelezettség. Így ha megtörténik a tragédia, a gyermeked még így is ugyanúgy, ugyanolyan hozamokkal hozzájuthat a félretett pénzhez!

Balogh Zoltán, a GRANTIS vezető tanácsadója szerint ez az egyik olyan kiegészítő, amin nem szabad spórolni egy gyermek megtakarítás esetén. Sajnos megtapasztalta azt is, hogy valóban életbe lépett a biztosító díjátvállalása a szülő halála miatt, így a megtakarítási cél várhatóan teljesülni fog. Ebben a videóban elmondja az összes fontos részletet a kiegészítőről:

Gyermek megtakarítás: így fizeti helyetted a biztosító a díjakat évekig, ha veled történik valami

Milyen előnyei vannak a biztosítói díjátvállalásnak gyermek-megtakarítás esetében?

  • Nem szűnik meg a szerződés, így a büntetődíjak se terhelik a megtakarítást

  • Biztosító fizeti a díjakat egészen a futamidő végéig

  • A megtakarítás mellett megkapja a család a kockázati biztosítás utáni díjat is

  • Kombinálható az azonnali haláleseti kifizetéssel, így a családod többszörösen védett

Haláleseti azonnali kifizetés: a másik fontos kiegészítő

Az azonnali kifizetésre irányuló kiegészítő biztosítás megkötésével tragédia esetén a biztosító kifizeti a megtakarítással eddig elért pénzösszeget. Ezt a szolgáltatást meg kell különböztetni a sima életbiztosítási kiegészítő elemtől, mert az azonnali kifizetés esetében nem csak a kockázati díjat, hanem a megtakarítást és annak hozamait egyaránt kifizetik a kedvezményezettnek!

Fontos kiemelni, hogy halál esetén a túlélő házastárs csak akkor kaphatja meg ezt az összeget, ha ő volt megadva kedvezményezettnek, és nem a gyermek. Ugyanis ha a gyermek a kedvezményezett, akkor be kell töletnie a 18. életévét ahhoz, hogy megkaphassa a megtakarítást.

A két kiegészítő biztosítás kombinálásával így a futamidő végén a család megkapja az ott összegyűlt megtakarítási összeget, és azt a pénzt is, mely az azonnali haláleseti kifizetés miatt jár nekik.

Hogyan válasszak gyermek-megtakarítást? 👩‍💼👨‍💼

Nem csak sokféle gyermek-megtakarítási forma létezik, hanem minden fajtán belül sok ajánlat közül lehet választani. És minden ajánlaton belül ismerni kell az ilyen kiegészítő szolgáltatásokat, és figyelni kell a kisbetűs részekre.

A GRANTIS tanácsadói nap mint nap foglalkoznak ezekkel a termékekkel, így elméleti és gyakorlati tippekkel egyaránt segíteni tudják, hogy a számodra valóban megfelelő csomagot válaszd. A lenti űrlap segítségével pár kattintással jelentkezhetsz konzultációnkra!