Főbb megállapítások:

 • A Grantis gyermek megtakarítási tanácsadásán felmérjük az igényeidet, majd meghatározzuk a célokat, és áttekintjük az odavezető utat. A beszélgetés során részletesen bemutatjuk a gyermek megtakarítási lehetőségeket.
 • Már a gyermekvállalás előtt is szívesen látunk el pénzügyi tanácsokkal, hogy megkönnyítsük számodra a várandósság és a szülés alatti időszakot.
 • Az egészségbiztosítások és egészségpénztárak adta lehetőségekkel mindenképp érdemes élned, téríthetik a vizsgálatokat, szülési szolgáltatást igényelhetsz és kedvezményesen vásárolhatsz babatermékeket.
 • Gyermeked bármely életszakaszában jól fog jönni a megtakarítás, kezdve a szakköröktől és a táboroktól az egyetemi tandíjig és a lakhatásig. 
 • A szülők fele szerint 10 és 30 millió forintba kerül egy gyermek felnevelése, és csak az iskolakezdést 50-100 ezer forint közötti összegre becsülik.

A Grantis gyermek megtakarítási tanácsadás folyamata

 1. Gyermek megtakarítási tanácsadásunkra online tudsz bejelentkezni. Ezután közvetlenül szakértőnk fog felhívni, hogy megbeszéljétek, miben tud neked segíteni, majd pedig időpontot egyeztettek a tanácsadásra. Gyermek megtakarítási szakértőinkkel személyesen is találkozhatsz az Oktogon környéki irodánkban, de online konzultációra is van lehetőség, illetve igény szerint a lakhelyeden is meg tud látogatni a területileg illetékes kollégánk. A tanácsadás minden esetben díjmentes.
 2. Minden élethelyzet más, ezért egy tanácsadáson először is azt mérjük fel közösen, hogy milyen lehetőségeid vannak a takarékoskodásra. Azt is átvesszük, hogy vannak-e már megtakarításaid, azaz tettél-e már lépéseket (rendben van-e az adott termék, vagy szükséges módosítás, kiegészítés). Ha szeretnéd, akkor abban is tudunk segíteni, hogyan tudnád optimalizálni a költségeidet, hogy még többet rakhass félre gyermekednek
 3. Személyre szabottan segítünk, lehet, hogy valakinek például Babakötvényre az évi 1,2 millió forintos keretösszeg is kevés, és más gyermek megtakarítási alternatívákat is mutatunk neki, például a rugalmasabb biztosítói gyermek megtakarítási programokat. Másnak viszont, aki kicsiben tudja elkezdeni a takarékoskodást, lehet, hogy azt javasoljuk, hogy először kezdje el a havi 12-13 ezer forintos családi pótlékot félretenni vagy a visszakapott szja-t fordítsa erre a célra.
 4. Átbeszéljük a céljaidat, hogy pontosan miben szeretnéd támogatni a gyermekedet, és ehhez mennyit és milyen formában érdemes takarékoskodnod. Ezzel kapcsolatban is eltérőek lehetnek az igények, van aki már az érettségire szeretne egy lakáskulcsot adni a gyermekének, más a kisebb kiadásokra gyűjt, az viszont biztos, hogy minden megtakarított forintnak lesz helye.
 5. Fontos szempont az is, hogy mennyi ideig tudnál takarékoskodni, és mikortól szeretnétek hozzáférni a pénzhez. A Tartós Befektetési Számláról például már 5 év után adómentesen felveheted az összeget, egy megtakarításos életbiztosításhoz már 10-15 év is kellhet, a Babakötvényhez viszont csak a gyermeked nagykorúságát követően férhettek hozzá.
 6. A Grantis tanácsadásán felkutatjuk, majd a számodra lényeges szempontok szerint összehasonlítjuk a legjobb ajánlatokat, és mindenről elmondjuk, hogy mit érdemes tudni. A termékekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatainkat is megosztjuk veled.
 7. Konkrét kalkulációt is mutatunk, a számításokhoz saját fejlesztésű gyermek megtakarítás kalkulátort használunk, amely kimutatja a várható lejárati összegeket és a költségeket is. Miközben számolunk, folyamatosan mutatjuk, hogy jöttek ki az eredmények, és közben a felmerülő kérdéseid is megválaszoljuk.
 8. Komplex pénzügyi tervet készítünk. Tételesen összeállítjuk neked, hogy milyen lépések szükségesek a célodhoz. Egyre több ügyfelünk szeretne portfóliót építeni, azaz egyszerre többféle gyermek megtakarításban elhelyezni a pénzét. Ebben is tudunk segíteni, hogy mibe és milyen arányban érdemes fektetni.
 9. Akár többször is találkozhatunk, egyeztethetünk, nem sürgetünk, van lehetőséged alaposan átgondolni a döntésedet. Ha pedig megbízol minket, akkor a szerződéskötésben és az operatív teendőkben is segítünk.
 10. Mi az öngondoskodást képviseljük, és igyekszünk abban is segíteni ügyfeleinknek, hogy elkerüljék a személyi kölcsönöket, hitelkártyákat. Vannak azonban olyan hitel lehetőségek, amelyek a családok számára kedvezőek lehetnek, például a CSOK, vagy a babaváró hitel, így hitellel kapcsolatban is tudsz tőlünk tanácsot kérni. A vissza nem térítendő támogatásokról és az adókedvezményekről is értesítünk.
 11. A Grantisnál az együttműködésünk nem ér véget a szerződéskötéssel, folyamatosan tartjuk majd a kapcsolatot, bármikor érdeklődhetsz afelől, hogy áll a megtakarításod. És mi is szólni fogunk, amint értesülünk olyan lehetőségekről, amik számodra is érdekesek lehetnek. Mivel szinte az összes pénzintézettel kapcsolatban állunk, így elsőkézből szerzünk tudomást az újdonságokról. Ha szeretnétek, akkor az egész család számára tudunk pénzügyi tanácsot adni.

Segítünk eligazodni a gyermek megtakarítási lehetőségek között.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Tanácsadásunkat már több mint 2300-an értékelték csillagos ötösre a Google-vélemények között. Büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleink a segítőkészségünket és a közérthető tájékoztatást emelik ki, illetve, hogy végig szabad döntéseket hozhattak.

Ezt gondolják a Grantisról


google ratings

5,00

( 2334 vélemény alapján )

Megnézem

Minden életszakaszban melletted vagyunk

Gyermek megtakarítást bármilyen életkorban indíthatsz a gyermeked számára, most kronológiai sorrendben megyünk végig, Kinter Dóra, a Grantis gyermek megtakarítási szakértőjének segítségével.

 1. Amennyiben gyermekvállalás előtt fordultok hozzánk, azt szoktuk javasolni, hogy először is célszerű egészségbiztosítást kötni, akár mindkét szülő számára, mert a biztosítás finanszírozza már az előzetes kivizsgálásokat is, a nőgyógyászati és az urológiai mellett például a hormon, a genetikai vagy akár a meddőségi vizsgálatokat is. 
 2. Ha már a pocakban van a baba, akkor az egészségbiztosításnak úgy tudod hasznát venni, hogy a várandósgondozással kapcsolatos vizsgálatokat is térítik, mint például az ultrahangot és a labort. Mindezekről részletes listáink vannak, így pontosan tudni fogod, hogy milyen szolgáltatásokat használhatsz térítésmentesen a biztosításodnak köszönhetően.
 3. Az egészségpénztáraknál szülési szolgáltatás is igényelhető a számládra befizetett pénzből, amelynek összege akár 1-2 millió forint is lehet, ez azért jócskán megkönnyítheti az életkezdést. A tanácsadás alkalmával mi felhívjuk a figyelmedet minden olyan lehetőségre, amivel extra térítéshez juthatsz.
 4. Az egészségpénztárat minden családnak ajánljuk. A pénztári számládon gyűjtögethetsz a kiadásokra, például évi 20 százalékos adókedvezménnyel vásárolhatod meg a babaápolási termékeket. Egy családon belül több számlátok is lehet, ez esetben az évi 150 ezer forintos adójóváírási lehetőség, a duplájára, 300 ezer forintra növekszik. A pénzedet tehát olyan termékek vásárlása után kapod vissza, amelyekre amúgy is költenél.
 5. Gyermek megtakarításnál érdemes minél nagyobb tőkét építeni, hiszen mindent nem láthatsz előre, például, hogy a gyermeked miben lesz majd tehetséges, és milyen jövőt képzel el magának.
 6. Bár az újszülött érkezése is rengeteg kiadással jár, tapasztalataink szerint a költségek jellemzően a kisiskolás korban ugranak meg, amikor már a tanszer költségek mellett bejönnek a szakkörök, a táborok, a nyelvtanulás és a sportfoglalkozások. Egy egyhetes nyári tábor díja két gyermeknek akár az átlagfizetés negyedébe is kerülhet, ezért ezekre mind szükséges előre tervezni, mert a hétköznapi kiadások mellé a legtöbb családnak nem könnyű mindezt beütemezni.
 7. Középiskolás korban már a nyelvvizsga és a jogosítvány is sok fiatalnak aktuális, illetve dönteni kell a pályaválasztásról. A legnagyobb kiadást egyértelműen a tandíj, főleg ha külföldön választ magának egyetemet és a lakhatás költségei jelentik. A kollégiumi férőhelyek általában elég limitáltak, és ezekért is fizetni kell, a fővárosi vagy a vidéki nagyvárosi albérletárak pedig nagyon megterhelhetik a családi kasszát. A havi rendszeres bevételekből kevesen tudják ezt finanszírozni. Ezek mind olyan tételek, amikre előre fel kell készülni. Ha nem is tudsz mindent egyszerre megoldani, de már az is óriási segítség lehet a gyermekednek, hogy támogatod az elindulásban.

A gyermek a legjobb befektetés, mert ha a gyermeked sikeres lesz, akkor hamarabb önálló lábra állhat (még egy külföldi tandíj ára is kedvezőbb lehet, mintha évekig nem talál jól fizető állást), és valószínűleg a legtöbb szülő álma az, hogy lássa, ahogy a gyermeke egyedül is helytáll az életben.

Lényegesnek tartjuk a példamutatást is, hogy a pénzügyi tudatosság szempontjából milyen példát szeretnél mutatni a gyermekednek. Ha azt látja, hogy takarékoskodsz, akkor számára is az lesz majd a természetes, hogy megtanulja a pénz értékét, jobban vigyáz a holmijaira, és már az első keresetéből elkezd megtakarítani.

Kérd gyermek megtakarítási szakértőnk segítségét.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Mennyibe kerül egy gyermek felnevelése?

A szülők 47 százaléka szerint 10 és 30 millió forint közötti összegből, 25 százalékuk szerint 30-50 millió forintból lehet felnevelni egy gyermeket. A válaszadók egytizede 50 millió forint fölé mondaná ezt, és mindössze 3 százalék gondolja úgy, hogy 2-5 millió forint is elég lehet – derült ki az NN Biztosító és a Prémium Egészségpénztár közös kutatásából.

A felmérés az iskolakezdésre is kitért: az iskoláskorú gyermeket nevelők 43 százaléka nyilatkozott arról, hogy 50-100 ezer forint között szokott költeni tanévkezdéskor gyermekenként. A szülők 39 százaléka 20-50 ezer forinttal kalkulál, 13 százalék szerint pedig még a 100 ezer forint is kevés, inkább ennél többet szoktak költeni. A kutatás adatai egybevágnak azzal, amit mi is hallunk a szülőktől a tanácsadáson. 

Gyermek megtakarítási szakértőink közül többen is már gyakorló szülők, így a saját tapasztalataikat is be tudják építeni a tanácsadásba, és megosztják veled, hogy nekik mi vált be, illetve annak a havi 1200 ügyfélnek, akik öngondoskodási témákban fordulnak hozzánk. Ha szeretnél egy díjmentes tanácsadásra jelentkezni, ahol átbeszéljük a lehetőségeidet, akkor a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.