Megtakarítás vagy befektetés során sokan követnek el hibákat, amelyek könnyen több millió forintnyi kiesett hasznot eredményezhetnek. Ebben a cikkben 5 olyan kiemelt fontosságú szempontra hívjuk fel a figyelmet, amelyek felett sokan elsiklanak, pedig nem lenne szabad.

Azonban azt is fontos hangsúlyozni, hogy ezek a tippek egyedül nem elegendőek egy jól átgondolt befektetési stratágia felállításához! A szakértői segítség igénylésének elmulasztása egy komoly hiba, hiszen ők nap mint nap foglalkoznak ilyen pénzügyi eszközökkel, és tisztában vannak mindegyik előnyeivel-hátrányaival.

Vágjunk is bele!

1. Diverzifikáld a portfóliód 📊

A legjobb befektetés keresése során 2023-ban sem szabad elfeledkezni arról a jó befektetői mantráról, hogy: “Diverzifikálni, diverzifikálni, diverzifikálni!”. Nagyon veszélyes a “portfóliót” úgy felépíteni, hogy csak 1-2 elemből áll – hiszen akkor a pénzügyi jövőd teljes mértékben ettől a pár eszköztől függ. Diverzifikálni kockázat, elvárt hozam, befektetési időtáv, és még sok más szempont szerint is lehet.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy itt eszközosztályokon átívelő diverzifikálásról van szó!

Tehát itt nem arra gondolunk elsősorban, hogy ne csak OTP részvényt, hanem Tesla részvényt is vegyél. Ugyan 1-1 eszközosztályon belül is érdemes lehet több felé elosztani a befektetni kivánt összeget, a lényeg az, hogy a portfóliódban a kedvenc részvényeid mellett legyen legalább egy kevés állampapír például a biztonságossága miatt, esetleg ETF, ingatlan vagy akár befektetési arany.

2. Ne becsüld túl a befektetési kockázattűrési képességed 🏃‍♂️

A “sokat, gyorsan, biztosan” triumvirátus nem fog működni befektetés során. Kivéve természetesen annak az esetét, hogy egy kongresszusi képviselő, esetleg más egyéb döntéshozó vagy – de ennek nincs sok esélye, úgyhogy ezen tovább lépünk.

A sokat és gyorsan eljárást viszont sok ember megpróbálja, anélkül, hogy rendesen felbecsülnék kockázattűrési képességüket. Nem egy történetet hallotunk már arról, hogy egy nagyobb összeggel fektetett be valaki – egy hosszú távon valóban nyereséges cégbe. Viszont amint szembejött az első nagyobb mínusz, ment is realizálni az éppen akkor valóban tetemes veszteségét – mert alacsony volt a kockázattűrési képessége annak ellenére, hogy kockázatos eszközbe fektetett be.

3. Kerüld az érzelmi alapú döntéshozatalt! 🚀

Ugyan sokmindenki azt gondolja, hogy rá nem vonatkozik ez a pont, azért azt el lehet mondani, hogy sok ember esik ebbe a hibába. Ide nem csak az tartozik, hogy a Microsoft részvényt veszek, mert nekem is Windows van otthon, hanem az is például, hogy “hát már megtartom ezt a részvényt, kötvényt, vagy neadjisten coin-t, mert egyszercsak úgyis fel fog menni az ára”.

A kockázattűrési képesség és az érzelmi alapon történő döntéshozás szorosan összefügg a megtakarításoknál és befektetéseknél egyaránt. Fel kell ismerni a megalapozott hosszú távú megtakarítás, és az egyszerű reménykedés közti különbséget. Ehhez szaktudás szükséges.

Ennek hiányában ezt a legegyszerűbben megalapozni pénzügyi konzultáció során lehet – szakemberek bevonásával. Mi is kínálunk ilyen szolgáltatást, melyre a lenti űrlap segítségével jelentkezhetsz! Független tanácsadóink számodra ingyenesen segítenek neked ha megtakarítanál, vagy befektetnél.

4. Nézd át részletesen a termékismertetőt és díjjegyzéket! 🔍

Minden esetben olvasd át figyelmesen minimum a termékismertetőt és a díjjegyzéket. Egy több éves, és több millió forintot érintő kérdésben egyszerűen muszáj utánaolvasni legalább az alapadatoknak. Egy tanácsadó ugyen ezt helyettesítheti részben, de sosem árt a lehető legtöbb konkrét információval rendelkezni az elsődleges forrásból egy ilyen döntés meghozzatala előtt.

Gyakran előforduló díjak befektetéseknél

  • számlanyitás díja
  • számlavezetési díj
  • tranzakciós díj
  • sikerdíj befektetési alapoknál

5. Használd ki a szakembereket! 👩‍💼👨‍💼

Nagyon sok időt és vesződséget meg lehet spórolni azzal, ha találsz egy megfelelő szakembert aki segíteni tud legalább az első lépésekben. A professzionális tanácsadás értékes betekintést nyújthat, és segíthet olyan megalapozott döntéseket hozni, amelyek összhangban vannak egyéni céljaiddal és kockázattűrő képességeddel.

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadói számodra minden kötelezettség és díj nélkül tudnak válaszolni megtakarítással és befektetési eszközökkel kapcsolatos kérdéseidre. Jelentkezni pár kattintással tudsz a lenti űrlap segítségével.