Nők 40 esetén mekkora nyugdíj jár?

2011 óta 40 év szolgálati idővel nyugdíjba vonulhatnak azok a nők is, akik még nem érték el a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ebbe legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani. A kedvezmény miatt már 240 ezer magyar nő vonult idő előtt nyugdíjba.

Nem biztos, hogy jól döntöttek.

Ki is fejtem, hogy miért. Egyúttal rögtön meg is válaszolom a címbéli kérdést: mennyi nyugdíj jár 40 év munka (pontosabban szolgálati idő) után? A válasz egyszerűnek tűnik, mert a nyugdíjtörvény kimondja, hogy 40 év után a nettó átlagkereset 80%-a jár nyugdíjként.

Ez máris egy 20%-os bevételkiesést jelent, amit ha nem akarsz elszenvedni, akkor legkésőbb 40-45 éves korod környékén el kell kezdened megtakarítani a nyugdíjas éveidre.

Ami miatt a válasz mégsem olyan egyszerű, az a nettó átlagkereset kiszámítása, ami meglehetősen bonyolult, de erre később térünk ki.

Mi van, ha nem élek a Nők 40 kedvezménnyel, és csak 65 évesen megyek nyugdíjba?

20% veszteség azért nem kevés – még akkor se, ha megtakarítást indítasz, amit viszont mindenképp javaslunk. Adódik a kérdés, hogy mi van, ha nem élsz a Nők 40 kedvezménnyel, hanem munkában maradsz 65 éves korodig.

A válasz az, hogy a nyugdíjtörvény 40 szolgálati év felett 2-2% emelést ad minden egyes évben.

Vagyis 41 évnél 82%-át kapod meg a nettó átlagfizetésednek, 42 évnél 84%-ot és így tovább. A 90%-ot 45 év munkával, a 100%-ot 50 év munkával érheted el. Mindez persze attól is függ, hogy mikor kezdtél dolgozni, és hogy hajlandó vagy-e 65 év felett is munkában maradni (amennyiben a fizikai állapotod ezt lehetővé teszi).

Ez alapján láthatod, hogy nagyon nem mindegy, hány szolgálati év után mész nyugdíjba, mert +5 év munka akár +10%-ot is jelenthet a nyugdíjalapodra nézve. Ha később az éves inflációval emelik a nyugdíjakat, akkor az erre az összegre fog rárakodni.

De az se mindegy, hogy melyik évben mész nyugdíjba. Hogy ez miért fontos, annak megismeréséhez meg kell ismerkednünk röviden a nyugdíj kiszámításának módjával.

Mennyi nyugdíj jár 40 év után? Nyugdíj kalkulátor nőknek

Nyugdíjkalkulátorunkat itt találod.

A nyugdíjadat úgy számolják, hogy összegyűjtik az összes olyan bevételedet, ami után nyugdíjjárulékot fizettél, mindezt 1988. január 1-ig visszamenőleg. Mivel értelemszerűen a pénz nem ugyanannyit ért 1988-ban, mint 2021-ben, így ezeket a régi jövedelmeket a kormány által közzétett valorizációs szorzókkal kell felszorozni, amik figyelembe veszik az inflációt és a nemzetgazdasági átlagbért. (Ez alapján például egy 1988-as jövedelem 35-ször annyit érne manapság.)

A valorizációt a nyugdíjazás éve előtt két évvel kezdik számolni. Vagyis ha 2020-ban mentél nyugdíjba, akkor a 2018-as évtől indul a valorizáció, ahol például a szorzó 1,114 (vagyis 14%-kal emelik az akkori kereseted).

Ezért nem mindegy, melyik évben mész nyugdíjba – a Nők 40 hátrányai

Ha 2019 decemberében mentél volna nyugdíjba, akkor a 2018-as jövedelmed maradt volna változatlan. Ha ezt 2020 januárjában tetted meg (mindössze egy hónappal később), akkor máris 14%-kal többet ér a 2018-as fizetésed. Olyan, mintha kaptál volna egy 14%-os béremelést, de ezért még csak tenned sem kellett. De a szorzók nemcsak a 2018-as évnél, hanem az annál régebbieknél is emelkedtek, így a növekedés még jelentősebb.

Emiatt van az, hogy a szorzók már 40%-kal magasabbak, mint a 2017. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazott szorzók.

A felszorzott, majd átlagolt éveket ezután arányosítják a szolgálati évek szerint, és itt jön be az, amiről a cikk első felében szó volt, hogy az átlagfizetés 80%-át veszik figyelembe 40 év után. Csak ugye az a nem mindegy, hogy minek a 80%-át veszik alapul.

Ezért fordulhat az elő, hogy aki 2018 decemberében nyugdíjba ment, az 144 ezer forintot kap nyugdíjként, de ha egyetlen hónapot várt volna, akkor ez az összeg 162 ezer fölé emelkedik.

Az idei feltételek alapján – azonos jövedelem mellett – már 200 ezer forintnál is többet érne a nyugdíja.

A szorzók ilyen mértékű emelkedése az elmúlt évek bérrobbanásának volt köszönhető, ami a 2020-as koronavírus-válság miatt valószínűleg megszakad, így a 2021-es szorzók már várhatóan nem lesznek sokkal magasabbak, mint az ideiek.

Ettől függetlenül a nyugdíjba vonulásnál kulcsfontosságú, hogy mikorra időzítjük, és hogy élünk-e a korkedvezménnyel, vagy inkább ráhúzunk pár évet a magasabb nyugdíjért cserébe. Annyi azonban valószínű, hogy még a megfelelő időzítés mellett is szükség lesz egy privát nyugdíj-előtakarékosságra, ami segíthet kipótolni a nyugdíjas évek jövedelemkiesését.

Mekkora pénzügyi veszteséget okoz az idő előtti nyugdíjazás?

A különbséget a Napi.hu az alábbi példával érzékeltette: tegyük fel, hogy a Nők 40 keretében egy nő 2016-ben 40 éves jogviszonnyal és szolgálati idővel 60 évesen ment nyugdíjba 100 egységnyi éves nyugdíjjal, amelyet még várhatóan 20 évig kap. Ha 2019-ig vár a nyugdíjjal, 43 éves teljesítményével a 80 százalékos helyettesítés 86-ra nőtt volna (7,5 százalékos emelkedés), a valorizáció miatt pedig 2019-től kezdve 1,07 × 127 = 137 egységnyi lenne a nyugdíja, amelyet közelítően 17 évig élvezne. Az első esetben a nyugdíja 20 × 100 = 2000 egység, de ha három évvel később megy nyugdíjba, 17 × 137 = 2329 egység lenne.

Azaz csak három évvel több ledolgozott évvel több mint 16 százalékkal nőtt volna a nyugdíja.

Gerencsér László tanulmánya azzal számolt, hogy mi történik, ha 40 év szolgálattal, 58 évesen vonul valaki nyugdíjba 65 éves kora helyett. Példája egy 1955. január 1-jén született nő, aki 2013. január 1-én, 40 évi jogosultsági idő megszerzése után ment nyugdíjba. Így a nyugdíj alapját képező nettó átlagkeresete, ami azonos a 2012. évre valorizált nettó átlagkeresetével: 150 ezer forint. A nyugdíja a beszámítás alapjául szolgáló átlagkereset 80 százaléka: 120 ezer forint, nyugdíja így 2019-ben, az időközi emelések hatására: 138.066 forint.

Ha azonban ugyanez a hölgy nem él a Nők 40 programmal, és a rá vonatkozó 64 éves korhatárkor menne el nyugdíjba 2019-ben, ellátása a következőképp alakulna: a nyugdíj alapját képező átlagkereset a nyugdíjazás előtti évre valorizálva: 229.619 forint. A nyugdíj az átlagkereset 92 százaléka: 211.249 forint.

A különbség tehát több mint 73 ezer forint havonta a korkedvezmény nélküli opció javára!

Mindeközben a Nők 40 az állami nyugdíjkasszát is megterheli, amelyből idő előtt esett ki több mint 200 ezer járulékfizető. 2017-ben az OECD is a korkedvezmény megszüntetése mellett érvelt, szerintük enélkül még fájdalmasabb lesz a nyugdíjrendszer elkerülhetetlen korrekciója – ez egy-két évtizeden belül súlyos adóemeléseket, az ellátás csökkentését és a korhatár kitolását jelentheti. Férfiak 40 bevezetésére – bár időről időre előkerül – végképp nincs esély, érthető pénzügyi-demográfiai okokból.

Az állami ellátás bizonytalan jövője miatt egyre nagyobb szerepet kap az öngondoskodás. Ennek ma Magyarországon az egyéni formái érhetők el: az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a NYESZ, valamint a közeljövőben várhatóan belép egy új állami megtakarítási konstrukció, a nyugdíjkötvény.

Megoldás az alacsony nyugdíjra és a Nők 40-re: segítünk megnövelni a nyugdíjad egy nyugdíj-előtakarékossággal

Profikból álló szakértői csapatunk áll rendelkezésére azok számára, akik a marketing és a “szerintem”-ek helyett a tényekre és a számokra kíváncsiak.

Belőlük pedig egészen sok van, hiszen csak hozzánk átlagosan havi 700 érdeklődő fordul úgy, hogy valamelyik cikkünket elolvasva felébred bennük a vágy az őszinte tájékoztatásra.

A mi missziónk ugyanis az őszinte és etikus tájékoztatás tényekre alapozva. A közvetítőknél általánosan tapasztalható nyomulás és hozzá nem értés ellen küzdünk azzal, hogy szakembereink a konkrét számokat mutatják meg a nyugdíj-előtakarékosságok esetében.

Saját fejlesztésű kalkulátorunkkal kiszámoljuk neked, hogy melyik konkrét nyugdíjbiztosítási ajánlattól várhatóan mit várhatsz a jövőben, őszintén átbeszéljük a költségeket, a hozamelvárásokat, az előnyöket és igen, a hátrányokat is, mert nem a pénzintézeteknek dolgozunk, hanem téged képviselünk.

Tanácsadásunk ingyenes, kötelezettségmentes és a végső döntést te hozod meg.

Közel 600 ügyfelünk ezt írta a velünk való együttműködésről.

Szánj rá egy órát az életedből arra, hogy leülsz egy etikus szakemberünkkel, és a belső kalkulátoraink tárháza fog megnyílni előtted, amik nagyban megkönnyítik a döntésedet. Írj nekünk a lenti űrlapon keresztül, és három munkanapon belül egy kedves kollégám megkeres téged a részletekkel. Az összehasonlítást ráadásul teljesen ingyen kapod meg tőlünk, és a döntés jogát is meghagyjuk neked.

Erre olvass tovább…

Ha Nyugdíj előtakarékossággal egészítenéd ki az alacsony állami nyugdíjat: