Mit jelent az indexálás?

Az indexálás, vagy más néven értékkövetés a megtakarítások, biztosítások rendszeres díjának évenkénti emelését jelenti, amelynek a lényege, hogy a megtakarításod értékénél maradjon

Egy nagyon egyszerű eseten keresztül bemutatva: ha például tapasztalod, hogy a boltban 3 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest, akkor te is növeled a rendszeres megtakarításodat 3 százalékkal, hogy ugyanannyi termék kerülhessen a kosaradba később is, ugyanolyan minőségben.

Indexálás a gyakorlatban

De nézzük meg pontosabban: bizonyára te is szembesültél vele, hogy évről évre minden drágul, így jogosan merülhet fel benned, hogy ha többet fizetsz a boltban az élelmiszerekért, a benzinért, több pénzt hagysz ott a fodrásznál vagy szinte bármelyik szolgáltatásért, akkor miért kell még a megtakarításaidra is többet szánni idén. A kérdésben a válasz: ha az árak mindenhol emelkednek, akkor ezzel lépést kell tartani és a saját megtakarításaidat is érdemes növelni, ha szeretnéd, hogy a pénzed megőrizze a reálértékét, azaz a vásárlóerejét

Például akkor is meg tudd venni a kiflit, ha az már ezer forint lesz, mire nyugdíjas leszel. Ha másoknak kifizeted ezt az árat, akkor miért pont magadtól vonnád el? A megtakarítást legalább magadnak tartod fent, és a jövőbeni énednek adod. Valószínű, ezzel egyetértesz, de hogyan rakj félre többet infláció idején? Szakértőink a költségek optimalizálásában is tudnak tanácsot adni, lehet, hogy olcsóbbra tudod váltani a pénzügyi termékeidet, faragni a banki költségeiden vagy éppen kiváltani a hiteledet.

Miért fontos az értékkövetés a privát nyugdíj megtakarításoknál?

Az értékkövetés minden egyes megtakarításnál és befektetésnél fontos, ha értéken akarod tartani a pénzed. A biztosításoknál is azért javasoljuk az értékkövetést, hogy a biztosítási szerződés értékére ne legyen hatással az infláció, illetve elkerülhesd az alulbiztosítottságot. Ennek akkor van igazán jelentősége, hogy ha tényleg szükség lenne rá, hogy fizessen a biztosító, például káresemény történik, akkor a biztosítás teljes mértékben fedezni tudja a károkat.

A nyugdíj megtakarításoknál azért fontos az indexálás, hogy ténylegesen elérd a privát nyugdíjcélod és a félretett pénzed idős korodban is értékénél legyen, ezáltal biztosítva számodra a megfelelő életszínvonalat. Például megkérdezheted a szüleidet, nagyszüleidet, hogy mennyibe került a tej, a kenyér, stb. akkor, amikor ők voltak fiatalok, pár forintot fognak mondani, sőt sokan még a fillérre is emlékeznek. 

Gondolj bele, lehet hogy ma 10 millió forint soknak tűnik, de mire nyugdíjas leszel, akkor vajon mennyit fog érni? Például ezért nem jó sajnos, ha készpénzben tárolod a pénzt, mert az nem fog kamatozni, sőt egyre csak veszít az értékéből, vagy bankszámlán gyűjtögetsz (bár manapság újra elérhetőek az akár 8-10 százalékos látra szóló kamatok), ezek hosszú távon nem tudják felvenni a versenyt a privát nyugdíj megtakarításokkal. 

Mégis mit tehetsz az infláció ellen? A leginkább úgy tudod legyőzni, hogy évről évre emeled a rendszeres megtakarításaid értékét, amelyek folyamatosan termelik a hozamokat.

Ha most elkezdtél azon gondolkodni, hogy akkor mégis hogyan érdemes megtervezni, hogy az évek alatt havonta mennyit kell félretenni majd, ha itt úgyis mindig emelni kell a rendszeres díjon, akkor jó híreim vannak. Nem kell találgatnod, tanácsadóink kiszámolják Neked és látni fogod számszerűen, hogy adott évben mennyi lesz, amit rendszeresen fizetned kellene. Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkkal azt is megnézik, hogy várhatólag mennyit fog érni a megtakarításod. 

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Mennyivel érdemes növelned a megtakarításod?

Az értékkövetéshez az éves infláció ad támpontot. Például 2023-ban 17,6 százalék volt az infláció (a nyugdíjas infláció még ennél is magasabb, 18,3 százalék volt). Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha te eddig havonta 20 ezer forintot takarítottál meg, akkor idén már legalább 23520 forintot érdemes félrerakni. 

Sőt, ha előrelátó vagy és megteheted akkor még ezen felül az adott évre vonatkozó inflációt is kezelheted előre (mindig érdemes tájékozódni a szakértők, a jegybank és a kormány előrejelzéseiről, mi is segítünk) például további 3 százalékos indexálással. Mi is ezzel az éves átlagos inflációval szoktunk kalkulálni, hiszen a megtakarítás hosszú évei alatt valamikor magasabb, valamikor alacsonyabb lesz az áremelkedés, de az infláció kezeléséért felelős jegybanknak is az a célja, hogy 3 százalék körül tartsa az éves drágulást. 

Persze nem csak úgy tudod követni a megtakarításod értékét, hogy a rendszeres díjon emelsz. Akkor is növelheted az inflációnak megfelelően az éves megtakarításodat, ha kapsz egy év végi bónuszt és azt nem költöd el, hanem részben vagy egészben befizeted a megtakarításodba. Vagy, ha emelik a béredet, akkor a megtakarítást is növeled a többlettel az életszínvonaladdal járó kiadások helyett.

Bizonyos megtakarításoknál automatikusan történik az indexálás, más típusoknál te választhatsz, hogy szeretnél-e élni a lehetőséggel, vagy nem, és ha igen, akkor milyen mértékben. Mivel tanácsadóinkra a megtakarítás teljes ideje alatt számíthatsz, így fogunk erre emlékeztetni, és már a megtakarítás elindítása előtt is át szoktuk beszélni a stratégiát az infláció ellen. Érdemes tehát úgy tervezni, hogy azzal az összeggel, amivel ma elindulsz, azt a futamidő során később majd emelned szükséges, hogy értékénél maradjon (ez egyébként mindennel így van, 10 év múlva már nem fog annyit érni egy 20 ezres a boltban, mint ma). 

A 2023-as infláció hegycsúcsként emelkedik ki a korábbi évekhez képest

Mi az az indexálás és milyen jelentősége van a privát nyugdíjadnál?

Forrás: MNB, Gyorselemzés az infláció alakulásáról

A nyugdíj megtakarítások egyik legfőbb fegyvere az infláció ellen az indexálás – írták alapítóink a Világgazdaság oldalán megjelent véleménycikkükben. És arra is felhívták a figyelmet, hogy akkor van nyert ügyünk, amikor a hozamok magasabbak, mint az infláció. A privát nyugdíj megtakarítások képesek infláció feletti hozamokat produkálni, a nyugdíjbiztosással és a nyugdíj előtakarékossági számlával akár az infláció feletti, kétszámjegyű hozamok is elérhetőek, hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz. Az éves díjak aktualizálása márciusban esedékes, az ezzel kapcsolatos kalkulációban és ügyintézésben is fordulhatsz segítségért tanácsadóinkhoz.

Összefoglalva

Az indexálás a nyugdíj megtakarításoknál az éves rendszeres díj emelését jelenti, amire azért van szükség, hogy a privát nyugdíj megtakarításod a lejáratkor is megőrizze a vásárlóértékét. Ha másoknak kifizeted az emelt árat, pl. termékek, szolgáltatások, akkor a saját megtakarításodat még inkább fontos menedzselni. 

A 2023-as infláció 17,6 százalék volt, legalább ennyivel érdemes az értékkövetést elvégezni, még jobb, ha megnézed a várakozásokat, és az alapján az idei évre vonatkozó inflációs becsléssel emeled meg a megtakarítást. Az indexálással legyőzhető az infláció, és több nyugdíj megtakarítási formával is megcélozhatóak az infláció feletti, kétszámjegyű hozamok.

Érdekel, hogy mennyit számítana az indexálás a te megtakarításodban? Szeretnéd tudni, hogy a ma félretett pénzed mennyit fog érni, mire nyugdíjas leszel? A GRANTIS tanácsadói szívesen segítenek és konkrét megoldási javaslataik vannak, már sok hasonló esetet láttak. Havonta 1200 ügyfél fordul hozzánk tanácsért. Ha szeretnél kérdezni nyugdíjszakértőnktől, akkor a lenti űrlapon adhatod le a jelentkezésedet.