1. Tervezz előre!

Év elején, amikor még előtted áll az egész év, akkor a legjobb megtervezni az egész éves költségvetésedet. Érdemes úgy kezdeni, hogy először is számot vetsz a kiadásaiddal, és tételesen átnézed, hogy mire mennyit szoktál költeni. Írhatod Excelbe, a naplódba vagy akár appon is vezetheted (még ha tudatosan élsz, akkor is érhetnek meglepetések). Ez után meghatározhatsz magadnak különféle irányelveket, például idén többet szeretnél költeni az egészségedre vagy kulturális programokra, szeretnél megtakarítani, valami nagyobb célra gyűjteni (pl. saját lakás, privát nyugdíj) viszont kevesebbet fordítanál bulizásra, shoppingolásra, stb. 

A tervezés a mindennapokban is fontos, észre fogod venni, hogy sokkal kevesebbet költesz majd, ha előre megtervezed a bevásárlásokat (listát írsz, és nem csak akkor mész le a boltba, amikor üres a hűtő, már kopog a szemed az éhségtől és mindent felvásárolsz), az is jó, ha gondolsz arra, hogy mindig legyen nálad enni- és innivaló, így kevesebbet fogsz megállni a sarki pékségnél vagy kávézónál, és naponta akár több ezer forintot is spórolhatsz, lassan már egy ásványvíz is ezer forintba kerül egy étteremben. Terved lehet a nagyobb célokra is, például ha nagyon szeretnél elmenni nyaralni a tengerpartra, akkor érdemes már januárban elkezdeni rá a gyűjtögetést, így nem lesz annyira megterhelő a pénztárcádnak az adott hónapban az utazás. Ha van valami nagyobb álmod, amelynek a megvalósítását már évek óta halogatod, és pénzre lenne hozzá szükséged, akkor gondold át, hogy mennyire fontos neked ez a cél, alá tudod-e rendelni a többi költésed ennek. Pl. kinéztél magadnak egy drága képzést, fogszabályzót, vagy új autót szeretnél, akkor az élet más területein is jobban oda kell figyelned a kiadásaidra. 

A kulcs mindig a fokozatosságban és a rendszerességben rejlik. Mi az ügyfeleinknek azt szoktuk javasolni, hogy mindig a hó elején tegyenek félre. Az is lényeges, hogy ne kapj bele egyszerre túl sok mindenbe, priorizálj, hogy ebben az évben mit szeretnél megvalósítani, és most csak azokra fókuszálj, így eredményesebb leszel. 

2. Fektess magadba!

Először mindig magadat fizesd ki! Persze, a számlák is fontosak, hogy ne legyenek elmaradásaid, de ha teheted, akkor minden hónapban iktass be valamit, ami örömöt okoz, és máris jobban fogod érezni magadat, hogy nem hiába dolgozol. A legideálisabb, ha olyan szokásokat veszel fel és olyan dolgokba invesztálsz, amelyek úgy adnak élményt, hogy közben építenek is téged. Minden befektetés lehet, amely az egészségedet, a jóllétedet, a karrieredet és az anyagi fejlődésedet szolgálja. Legyen szó egy jó könyvről, egy online kurzusról, egy workshopról, egy konzultációról szakemberrel. Eddig folyamatosan a spórolásról beszéltem, az ilyeneken pont nem szabad, mert ezek közül bármelyik előre vihet. Pl. ha tanulsz, fejleszted magadat, lehet hogy idővel a hobbidból tudsz majd pénzt keresni, vagy olyan új skilleket sajátítasz el, amellyel extra bevételre tehetsz szert és így a céljaidhoz is közelebb kerülsz. 

Fontos az is, hogy tudd, a ma megkeresett fizetésed nemcsak a mának szól, hanem a jövőbeni énednek is. Ha marad még a hó végén a számládon pénz, akkor nem törvényszerű, hogy azt mind el is kell költeni. A fizetésed 10 százaléka jár a későbbi önmagadnak! Egy privát nyugdíj megtakarítással például az időskori önmagadnak segíthetsz, hogy jó életszínvonalon éljen. 

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

3. Kerüld a tartozásokat, építs vésztartalékot!

Törekedj arra, hogy ne legyenek elmaradásaid, amilyen gyorsan csak lehet, tudd le a kötelezőket, szabadulj meg a kiadásaidtól. Próbáld meg elkerülni, hogy tartozásaid legyenek, ha pedig vannak, akkor törekedj rá, hogy rendezd őket mihamarabb. Mi az ügyfeleinknek sem egyből a hitelt javasoljuk. Persze, vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, pl. lakáshitel, de a hitelkártyákat, személyi kölcsönöket, stb. nem feltétlenül ajánljuk, és igyekszünk ügyfeleinknek barátságosabb lehetőségeket ajánlani. A hitel nagy teher tud lenni, hiszen nem a saját pénzedet költöd, és mindig ott lebeg, hogy azt majd egyszer kamatostul vissza kell fizetni. 

Ha most éppen jobban megy, készülj fel arra, hogy lehetnek borúsabb idők is. Mindig legyen vésztartalékod, ez általában 4-6 havi fizetésednek megfelelő összeg. Nagyon hálás leszel magadnak azért, ha szükség lenne rá, lehet ez fog kiutat szolgáltatni egy toxikus munkahelyről, vagy pont ekkora összeg kellene az új albérletedhez, ahol 3 havi bérleti díjat kérnek el, vagy az új gázkazánodat fogod ebből szemrebbenés nélkül kifizetni. A vésztartalék tényleg vész esetére van, tehát nem érdemes idő előtt megdézsmálni, illetve ha elhasználtad, akkor érdemes újraépíteni. A vésztartalék magabiztossá tesz, nem kerülhetsz kiszolgáltatott helyzetbe.

4. Járj nyitott szemmel, fogd meg a pénzt!

Légy leleményes! Érdemes figyelni a kedvezményeket, akciókat. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent meg kell venni, ami akciós, viszont ha tényleg szükséged van valamire, akkor érdemes egy kis energiát belefektetni a kutatómunkába. Az idősebb generációtól érdemes tanulni, akik képesek akár 3-4 boltba is elmenni és különböző helyekről beszerezni az élelmiszereket, háztartási szereket, mert figyelik az akciókat és így komoly összegeket spórolhatnak. Egy dolgozó embertől nyilván nem lehet ezt elvárni, hiszen se idő, se energia nem szokott lenni rá, arra viszont tudsz figyelni, ha pl. online rendelsz, hogy nem az első szembejövő termékre kattintasz, hanem kicsit körbejárod, összehasonlítod a lehetőségeket. Bekészítesz előre egy bevásárlótáskát, és nem költesz mindenhol minden egyes alkalommal szatyorra. A kényelemnek és a kapkodásnak is ára van.

A környezettudatosság miatt szerencsére a használt dolgok is egyre trendibbek. Ha van olyan tárgyad, eszközöd, ruhád, stb. aminek a megjavíttatása, átalakítása lényegesen egyszerűbb és olcsóbb, mintha újat vennél (fordított esetben természetesen cselekedj másképp), akkor érdemes egy esélyt adni neki, mielőtt a kukában landolna. A használt tárgyak csere-beréjére egyre több platform áll rendelkezésre és társadalmi kezdeményezések is vannak. A megunt cuccaidnak, amit te csak kerülgetsz, lehet, hogy más nagyon örülne, mivel pörög a használt termékek piaca, így akár pénzt is tudsz belőlük csinálni, és te is ki tudsz fogni kincseket, sőt ha szeretnél, akkor adományozni is tudsz, és máris jó tettekkel indul az új év. 

5. Kezdj el megtakarítani!

Ha minden évben megfogadod, hogy jövőre takarékoskodni fogsz, akkor ne várj tovább, idén tényleg kezdd el. Ha apró lépésekben is haladsz, sokkal többet érsz vele, hogy ha már tettél az ügy érdekében, mintha újabb éveket halogatsz, és vársz a tökéletes pillanatra. A magyarok nagy része még mindig bankszámlán vagy készpénzben tartja a pénzét, ez azonban hiába gyűlik, ha az infláció szépen lassan elnyeli az értékét, ezért érdemes értékkövetéssel hosszú távú megtakarításokban gondolkodni, amelyek hozamokat termelnek. Tudtad például, hogy nyugdíj megtakarítással is tudsz részvényeket vásárolni, és nem is kell hozzá tőzsdegurunak lenned? 

A GRANTIS szakértői szívesen segítenek neked elindulni ezen az úton, és megtalálni a számodra legjobb megtakarítást. Van esetleg már valamilyen biztosításod, de túl drágának találod, és nem is érted, hogy mire is fizetsz pontosan ennyit? Akkor érdemes konzultálnod pénzügyi tanácsadóinkkal, mert lehet, hogy anyagilag kedvezőbb lehetőséget tudnak ajánlani, vagy többet kaphatsz ugyanazért a pénzért, tehát olcsóbbra válthatod a pénzügyi termékeidet. Ugyanígy érdemes körbejárni a rejtett kiadásaidat a pénzügyeid terén is, pl. banki költségek, több tízezer forintot is megfoghatsz, amit akár be is fektethetnél, egy hitelkiváltással pedig akár milliók jöhetnek vissza. Érdemes élned az adójóváírás lehetőségével is, az egészség- és önsegélyező pénztárak befizetése után visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát, ugyanígy a nyugdíj megtakarításoknál is élhetsz a lehetőséggel, amelynek maximális összege évi 280 ezer forint, ezt azért kár lenne az államnak bent hagyni. 

Összefoglalva

Ha idén szeretnél pénzügyileg is eredményesebb lenni, akkor kezdd a tervezéssel, és jó alapokkal, tudatos stratégiával maga a folyamat is könnyebb lesz! Gondold át mik a létszükségleteid, és melyek az elhagyható kiadások, idén mire szeretnél többet, és mire kevesebbet költeni, a rengeteg célod közül mi az a 2-3, amit mindenképp, még idén meg szeretnél valósítani, és azokra koncentrálj.

Fektess magadba, te vagy a legjobb befektetés! Az olyan dolgokra, amelyek a fejlődésedet szolgálják, sosem szabad sajnálni a pénzt. Gondolj a jövőbeni énedre is! Amennyire csak lehet, kerüld a hiteleket, tartozásokat, stb., inkább élj kisebb lábon, de legyenek megtakarításaid és vésztartalékod, később még nagyon hálás leszel magadnak érte. A hétköznapi életben és a pénzügyi termékeid választása során is törekedj a költségek optimalizálására és a kedvezmények kihasználására. Privát nyugdíj megtakarítással pl. évi 280 ezer forintos adójóváírásra tehetsz szert. 

Szeretnél még extra tippeket, érdekel, hogyan tudnád még jobban megfogni a pénzt, lennének konkrét kérdéseid? A lenti űrlapon tudsz jelentkezni egy díjmentes konzultációra szakértőnknél.